OCMW Boechout

Zitting van 30 september 2024

Om 22:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 30 september 2024

 

Goedkeuring van de notulen van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 24 juni 2024 - Stemming

Feiten en context

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 juni 2024.

Juridische grond

Artikel 32, 74 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van 24 juni 2024 goed.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2024
Overzicht punten

Zitting van 30 september 2024

 

ABB - Besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van  Boechout - Kennisname

Feiten en context

Schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 9 augustus  2024 met betrekking tot de jaarrekening 2023.

Juridische grond

Artikel 332, §1, derde lid van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2023 van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Boechout.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2024
Overzicht punten

Zitting van 30 september 2024

 

Opvolgingsrapport  BBC 2024 - Kennisname

Feiten en context

Vóór het einde van het derde kwartaal moet een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar (ter kennisgeving) voorgelegd worden aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan (art. 263 DLB). Uiteraard heeft de rapportering betrekking zowel op de gemeente als het OCMW, en wordt er bij voorkeur één geïntegreerde opvolgingsrapportering opgemaakt die zowel aan de gemeenteraad als aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt voorgelegd.

Er zijn geen specifieke vormvereisten opgelegd voor deze rapportering. De opvolgingsrapportering moet wel minstens onderstaande bevatten (art. 29 BVR 30/03/2018; art. 5 MB 26/06/2018):


1° een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;

2° een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (overzicht volgens schema’s J1 en T2)

3° in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;

4° in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico’s.

 

Zoals de memorie van toelichting bij het DLB bepaalt, is de opvolgingsrapportering NIET zozeer gericht op de bewaking van de kredieten, maar wel op de uitvoering van de beleidsdoelstellingen. Dat betekent dat het niet de bedoeling is om op een detaillistische manier de stand van de kredieten te rapporteren. Anderzijds kan de opvolgingsrapportering een nuttige aanzet zijn voor de evaluatie van de projecten en voor de verschuiving en bijstelling van de kredieten in de aanloop naar de aanpassing van het meerjarenplan.

 

Juridische grond

Art.263, 2de alinea DLB

Art. 29 Besluit Vlaamse Regering over de beleids-en beheerscyclus dd. 30/03/2018

 

Kennisname

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het eerste semester van 2024.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2024
Overzicht punten

Zitting van 30 september 2024

 

De Voorkempen - aandelen OCMW Boechout - Stemming

Voorgeschiedenis

Woonmaatschappij De Voorkempen-he heeft haar werkingsgebied binnen de provincie Antwerpen. De publieke aandeelhouders zijn het Vlaamse Gewest, de provincie en 15 gemeenten en OCMW's: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Ranst, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel.

Als gevolg van de partiële splitsing van De Ideale Woning per 28 juni 2023 verkregen heel wat gemeentes en OCMW's, waaronder ook OCMW Boechout, een participatie als aandeelhouder bij De Voorkempen-he.

Feiten en context

Schrijven van De Voorkempen-he van 24 juli 2024 met het voorstel om uit te treden als aandeelhouder bij De Voorkempen-he.

Advies

De financieel directeur geeft positief advies om uit te treden als aandeelhouder bij De Voorkempen-he.

Juridische grond

Artikel 4.39/2 van de Vlaamse codex wonen 2021 bepaalt dat de Vlaamse Regering de verhouding vaststelt van de stemrechten tussen de gemeenten en OCMW's die in een bepaald werkingsgebied liggen aan de hand van objectieve criteria die verband houden met het woonbeleid.

Artikel 78,5° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen of het aanwijzen van leden van de rechtspersonen, vermeld in deel 3, titel 4 en de besluiten om deel te nemen in een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm.

 

Financiële gevolgen

Als aandeelhouder van een woonmaatschappij heeft het OCMW recht op de betaling van de venale waarde, te weten het reeds gestort gedeelte van het ingeschreven bedrag.

 

aantal ingeschreven aandelen

kapitaal - gestort

 

544

€ 272

 

Volgens hogervermeld overzicht is woonmaatschappij De Voorkempen-he een bedrag van € 272 verschuldigd aan OCMW Boechout.

BESLUIT

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om uit te treden als aandeelhouder bij De Voorkempen-he.

Artikel 2

Het vast bureau wordt gelast met de praktische uitvoering van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2024
Overzicht punten

Zitting van 30 september 2024

 

Raamovereenkomst voor de verwerving van ICT-infrastructuur en bijhorende dienstverlening - Stemming

Feiten en context

De voornoemde opdracht van Cipal dv “Raamovereenkomst voor de verwerving van ICT-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” (Bestek nr. CSMRTINFRA23) is een raamovereenkomst met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als aankoopcentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016.

Het OCMW kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomst via de aankoopcentrale gebruik maken waardoor het krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2016 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

Advies

Het is aangewezen dat het OCMW gebruik maakt van de aankoopcentrale om volgende redenen:

        De in de raamovereenkomst voorziene ICT-infrastructuur voldoen aan de behoefte van het bestuur.

        Het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent.

        Cipal dv beschikt over knowhow en technische expertise inzake de aankoop van ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden.

        Het OCMW is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting).

Juridische grond

Artikel 78, tweede lid, 10° van het Decreet Lokaal Bestuur.

De wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

De principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 27 april 2023 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “Verwerving van ict-infrastructuur en bijhorende dienstverlening”.

De in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:

        Het selectiedocument waar het stelt (punt 3.7): “Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal. Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om een totaaloplossing in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdracht, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.
(…) 
Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdracht tevens kunnen optreden als aankoopcentrale voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst):

        Alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten.

        Het bestek waar het stelt (punt 4.8): “Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelende toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.”.

        Het bestek waar het stelt (punt 4.6): “Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever - net als elke andere afnemer - steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren.”.

De beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 20 juni 2024 waarbij voornoemde opdracht wordt gegund aan Dustin Belgium nv met maatschappelijke zetel te Wingepark 5B, 3110 Rotselaar.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Het OCMW doet een beroep op de aankoopcentrale van Cipal dv voor de aankoop van ICT-infrastructuur aangeboden via de raamovereenkomst “Raamovereenkomst voor de verwerving van ICT-infrastructuur en bijhorende dienstverlening” (Bestek nr. CSMRTINFRA23).

Artikel 2

Het vast bureau wordt belast met de uitvoering.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2024
Overzicht punten

Zitting van 30 september 2024

 

MiMoSa: wijziging samenwerkingsovereenkomst

Feiten en context

De Mindermobielencentrale (MiMoSa) organiseert vervoer op maat voor de inwoners van de gemeenten Boechout, Borsbeek, Wijnegem en Wommelgem dankzij een samenwerkingsverband tussen de OCMW’s van de vier gemeenten.

MiMoSa is een dienst die vrijwillige chauffeurs en minder mobiele gebruikers samenbrengt. Deze gebruiker kan omwille van lichamelijke, geestelijke of sociale toestand geen gebruik maken van het openbaar vervoer en beschikt over een beperkt inkomen.

De Centrale wordt geleid door een coördinator-dispatcher, die instaat voor de registratie van de aanvragen voor vervoer en voor de administratie, voor de contacten met de gebruikers en de chauffeurs. De dienst wordt ook omkaderd door maatschappelijk werkers in elk van de OCMW’s.

Oprichting van de Mindermobielencentrale (MMC/Mobitwin) MiMoSa op 1 december 1997 door de OCMW’s van Wommelgem en Borsbeek.

        Toetreding tot het samenwerkingsverband van OCMW Wijnegem op 1 januari 2001 en van OCMW Boechout op 1 mei 2015.

        Goedkeuring door de raad voor maatschappelijk welzijn van de aangepaste financiële afspraken tussen de betrokken OCMW’s d.d. 16.12.2019

        Schrijven van OCMW Borsbeek d.d. 28 juni 2024 waarin het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn d.d. 24 juni 2024 wordt toegelicht over de uittreding tot het samenwerkingsverband vanaf 1 januari 2025

Naar aanleiding van de uittreding van OCMW Borsbeek dient de samenwerkingsovereenkomst m.b.t. de mindermobielencentrale MiMoSa gewijzigd te worden.

Argumentatie

Naar aanleiding van de fusie van de gemeente Borsbeek met Antwerpen heeft de raad voor maatschappelijk welzijn van Borsbeek op 24 juni 2024 beslist om uit te treden uit het samenwerkingsverband MiMoSa. Deze uitstap gaat in vanaf 1 januari 2025.

Op 1 juni 2024 vertegenwoordigden de gebruikers uit Borsbeek 15,5% van het totale gebruikersbestand (d.w.z. 52 gebruikers op een totaal van 333 gebruikers). Slechts 1 vrijwillige chauffeur is afkomstig uit Borsbeek. De gebruikers van Boechout daarentegen vertegenwoordigen 30% van het gebruikersbestand (d.w.z. 101 gebruikers op een totaal van 333 gebruikers). Dit is het hoogste gebruik van alle deelnemende gemeenten.

Het wegvallen van de gebruikers van Borsbeek heeft geen wezenlijke impact op de permanentienoden van de MMC-dispatch en van de coördinatietaken. Dit impliceert dat de belangrijkste overheadkosten van MiMoSa (zoals de loonkost van de coördinator en de vrijwilligersvergoeding van de dispatchers) ongewijzigd blijven na het vertrek van Borsbeek.

Omdat 2025 een overgangsjaar is n.a.v. de legislatuurwissel bij de lokale besturen, wordt voorgesteld om:

        een nieuwe samenwerkingsovereenkomst op te stellen voor 1 jaar die loopt van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025, waarbij de lokale besturen elk 1/3de van de reële kostprijs voor hun rekening nemen (rekening houdend met de loonkost van de coördinator op C1-3 niveau en diens dienstanciënniteit)

        in 2025 te onderzoeken of naburige lokale besturen geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan het samenwerkingsverband m.b.t. de mindermobielencentrale MiMoSa

        aansluitend tijdig een voorstel van samenwerkingsovereenkomst voor de volgende jaren uit te werken.

Lokaal bestuur Wommelgem zal hiertoe het voortouw nemen.

Juridische grond

Artikel 77 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn niet voorzien. De nodige middelen dienen met een budgetwijziging voorzien te worden als volgt:

 

omschrijving

raming

Meerkost MMC-werking per deelnemend OCMW in 2025 (raming op basis van afrekening 2023)

4.620 euro

 

Bedrag incl. BTW

Investeringsnr.

Algemene rekening

Beleidsitem

4.620

nvt

61420500

094900

Datum visumaanvraag:

10/09/2024

BESLUIT

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het voorstel van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Boechout, OCMW Wijnegem en OCMW Wommelgem voor de periode van 1 jaar (01/01/2025 t.e.m. 31/12/2025) goed.

Artikel 2

De raad van maatschappelijk welzijn geeft de opdracht aan de coördinator burger en welzijn om samen met de betrokken partners te onderzoeken of andere naburige gemeenten geïnteresseerd zijn om in te stappen in het samenwerkingsverband MiMoSa; en op basis van dit onderzoek een voorstel van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor 2026 en volgende jaren uit te werken.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2024
Overzicht punten

Zitting van 30 september 2024

 

CIPAL - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van het OCMW met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 - Stemming

Voorgeschiedenis

Het OCMW is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal;

Het raadsbesluit van het OCMW van 25 februari 2019 waarbij de heer Philip Verstappen en mevrouw Marleen Dolfeyn voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal.

Feiten en context

Het OCMW werd per schrijven van 12 september 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal die op digitale wijze zal plaatsvinden op donderdag 7 november 2024 om 16.00 uur.

 

De agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal van 7 november 2024 bevat volgende agendapunten:

 

  1. Uittreding gemeente en OCMW Borsbeek uit Cipal dv naar aanleiding van de vrijwillige fusie van de gemeente Borsbeek met de stad Antwerpen
  2. Bespreking en goedkeuring van de begroting 2025
  3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

De voorstellen van de Raad van Bestuur van Cipal.

Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

De statuten van Cipal.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 ("DLB") en in het bijzonder op art. 77 inzake de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 7 november 2024 goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van het OCMW wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 7 novmeber 2024 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 20/09/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.