Feiten en context

De gemeentelijke fiscale autonomie is verankerd in de Grondwet (artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet). In principe komt het de gemeente toe om gelijk welke materie te belasten wanneer zij dat budgettair of beleidsmatig noodzakelijk acht.

De gemeentelijke reglementen kunnen een looptijd hebben van meerdere jaren. Aan de belastingreglementen wordt jaarlijks uitvoering gegeven door de inschrijving van de overeenkomstige kredieten in het meerjarenplan.

De geldigheidsduur van de belastingreglementen in Boechout wordt beperkt gehouden ten belope van de van de duur van de meerjarenplanning 2020-2025.

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van alle rendabele belastingen.

Juridische grond

De vestiging en de invordering van de belasting, alsook de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen;

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 19 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

Financiële gevolgen

Het budget werd voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.

 

Stemming

 

19 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Nancy Vanhees, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn, Heleen Rymen, Greet Van Brussel en Joost Derkinderen

4 stemmen tegen

Wally Liekens, Filip Peeters, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

 

Artikel 1 - Begripsomschrijving

De gemeente Boechout heft met ingang van 1 januari 2020 en voor een periode eindigend op 31 december 2025, een jaarlijkse belasting op het bouwen, her- of verbouwen van gebouwen die zich op haar grondgebied bevinden.

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

Gebouw: elk in harde materialen opgetrokken bouwwerk rechtstreeks of onrechtstreeks van een dak voorzien alsook het houten gebouw met harde materialen gedekt en zodanig opgericht dat het een bestendig karakter heeft.

         Herbouwen: een constructie volledig afbreken, of meer dan 40 % van de buitenmuren van een constructie afbreken, en binnen het bestaande bouwvolume van de geheel of gedeeltelijk afgebroken constructie een nieuwe constructie bouwen;

         Verbouwen: aanpassingswerken doorvoeren binnen het bestaande bouwvolume van een constructie waarvan de buitenmuren voor ten minste 60% behouden blijven

         Woning: elk gebouw of het deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande.

 

Artikel 2 - Belastbare grondslag

De belasting heeft tot grondslag de inhoud van de gebouwde, herbouwde of verbouwde delen, uitgedrukt in m³. Deze belastbare inhoud wordt voorlopig berekend op grond van de buitenmaten van het bovengronds gebouw, vermeerderd met de kelderruimten. De gemeenschappelijke muren als mede deze bestemd om later gemeenschappelijk te worden, dienen slechts meegerekend te worden voor de helft van hun dikte.

Indien een bestaand gebouw wordt uitgebreid, wordt de belasting berekend volgens de kubieke inhoud a rato van het bijgebouwde deel.

De belasting is tevens verschuldigd op de regularisatie van bestaande constructies.

De eigendommen gelegen op de grenslijn, worden slechts belast voor het gedeelte dat op het grondgebied van de gemeente Boechout is gelegen.

 

Artikel 3 - Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de houder van de omgevingsvergunning.

Het verkopen van het op te richten of opgerichte gebouw of een deel ervan, ontslaat de vergunninghouder niet van het betalen van de belasting.

 

Artikel 4 - Tarief van de belasting

Deze belasting wordt berekend aan € 0,70 per m³. 

Ongeacht de kubieke inhoud van de belastbare delen, zal een minimum belasting ten bedrage van € 60,00 per dossier worden toegepast.

 

Artikel 5 - Aangifteplicht

Van zodra een gebouw onder dak is, moet de belastingplichtige hiervan schriftelijk aangifte doen aan het gemeentebestuur. Bij gebreke hieraan wordt de belasting ambtshalve ingekohierd.

 

Artikel 6 - Vrijstellingen

Worden vrijgesteld van deze belasting:

         De gebouwen die eigendom zijn van een openbaar bestuur;

         De woningen gebouwd door bemiddeling van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of de door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen erkende sociale huisvestingsmaatschappij;

         De gebouwen welke een voorlopig karakter hebben, namelijk deze die binnen een tijdsverloop van ten hoogste één jaar te rekenen van de dag tot toelating van bouwen, worden gesloopt alsook de alleenstaande afdaken;

         Serres;

 

Artikel 7 - Inkohiering

Wanneer een gebouw onder dak is, gebeurt de invordering van de belasting bij wege van een kohier overeenkomstig het decreet van 30 mei 2008 en latere wijzigingen, betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

Het jaar van de aanslag is het jaar van de aangifte van ‘gebouw onder dak’.

 

Artikel 8 - Betalingstermijn

Aan de belastingplichtige wordt een aanslagbiljet kosteloos toegezonden. De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 9 - Bezwaar

De belastingplichtige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaarschrift wordt behandeld in overeenstemming met het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen (en latere wijzigingen).

Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn. Deze indiening moet op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde kalenderdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven binnen vijftien dagen na de indiening ervan.

 

Artikel 11 - Bekendmaking

Onderhavig reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.