Feiten en context

De gemeentelijke fiscale autonomie is verankerd in de Grondwet (artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet).

De gemeentelijke reglementen kunnen een looptijd hebben van meerdere jaren. Aan de retributiereglementen wordt jaarlijks uitvoering gegeven door de inschrijving van de overeenkomstige kredieten in het meerjarenplan.

De geldigheidsduur van de retributiereglementen in Boechout wordt beperkt gehouden ten belope van de van de duur van de meerjarenplanning 2020-2025.

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van rendabele retributies.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 19 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

Financiële gevolgen

Het budget werd voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.

 

Stemming

 

14 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn, Heleen Rymen en Joost Derkinderen

4 stemmen tegen

Wally Liekens, Filip Peeters, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

5 onthoudingen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert en Greet Van Brussel

 

BESLUIT

 

Artikel 1 - Begripsomschrijving

Bij aanvraag en verkrijgen van een omgevingsvergunning, vóór de aanvang der werken, waarbij de mogelijkheid bestaat dat het voetpad of enig ander deel van het openbaar domein beschadigd kan worden, en vóór het uitzetten van de bouwlijn zal er een plaatsbeschrijving van het openbaar domein worden opgemaakt door een onafhankelijk expert. Het door hem opgemaakte verslag dient door de betrokken partijen te worden goedgekeurd. 

De betaling van de hierboven beschreven expertisekosten en van de waarborg dient

vóór de aanvang der werken en vóór het uitzetten van de bouwlijn te gebeuren.

 

Artikel 2 - Betalingsplichtige

De houder van een omgevingsvergunning of de eigenaar dient overeenkomstig de hiernavolgende bepalingen over te gaan tot de betaling van expertisekosten en een waarborg.

 

Artikel 3 - Tarief

De kosten van de expertise, waarvoor de gemeente beroep doet op een onafhankelijk expert, bedragen 135 euro.

Het bedrag van de waarborg bedraagt 100 € per strekkende meter perceelbreedte, ongeacht het type bebouwing, evenwel met een minimum van 500 €.

Indien het een hoekperceel betreft, dienen beide zijden van het perceel welke grenzen aan het openbaar domein, te worden opgeteld ter berekening van het aantal lopende meter.

 

Artikel 4 - Betaling

Aan de verplichting tot het stellen van een waarborg kan voldaan worden door het deponeren van de waarborg in de gemeentekas.

De waarborg die in de gemeentekas gestort wordt, brengt geen intrest op.

De door het college van burgemeester en schepenen toegekende omgevingsvergunning wordt slechts afgeleverd op voorlegging van het bewijs dat de waarborg werd gestort in de gemeentekas.

 

Artikel 5 - Teruggave waarborg

De waarborg wordt vrijgegeven van zodra cumulatief voldaan werd aan volgende voorwaarden:

         van zodra de constructies en/of aanplantingen als voorwaarde opgelegd in de omgevingsvergunning voltooid zijn;

         door de partijen tegensprekelijk vastgelegd is dat er geen schade aan het openbaar domein werd aangebracht;

         de rioolaansluiting op een correcte wijze werd uitgevoerd;

 

Het college van burgemeester en schepenen zal de beslissing tot vrijgave van de waarborg nemen binnen de 2 weken na de vaststelling zoals hierboven vermeld.

Ingeval van schade worden de kosten voor herstel van het openbaar domein afgetrokken van de ontvangen waarborg, zodat enkel het saldo wordt terugbetaald.

Indien de waarborg niet toereikend is, moet de vergunninghouder of de eigenaar het resterende saldo van de herstellingskosten betalen.

Indien er over de vastgestelde schade geen akkoord bestaat, zal een onafhankelijk expert aan de hand van de oorspronkelijke expertise een oordeel vellen. De kosten van de expert zullen tussen beide partijen gelijk verdeeld worden.

De expertisekosten kunnen nooit terugbetaald worden.

 

Artikel 6 - Bekendmaking

Onderhavig reglement treedt in voege op 1 januari 2020 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.