Voorgeschiedenis

In het college van 19 januari 2009 werd kennis genomen van het infopakket van de V.Z.W. Kempens Landschap en werd besloten om over te gaan tot lidmaatschap.

Bevestiging van de bovenstaande beslissing door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 15 juni 2009.

De gemeenteraad keurde in zitting van 26 april 2021 de samenwerkingsovereenkomst goed, en herbevestigde daarmee de reeds bestaande samenwerking met de Stichting Kempens Landschap als zodanig.

Feiten en context

Schrijven van de Stichting Kempens Landschap van 30 september 2021, waarbij aan de gemeente formeel wordt gevraagd het voorstel tot erfpacht van de Moretusdreef door de Stichting Kempens Landschap te ondersteunen door een bijdrage in de kosten van de erfpacht en tevens financieel garant te staan voor het herstel en het beheer van het verworven goed en dit onder coördinatie en goed rentmeesterschap van Stichting Kempens Landschap.   

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, B.S. 15 februari 2018, meer bepaald de artikelen 40 e. v.

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn niet voorzien. De nodige middelen dienen met een budgetwijziging voorzien te worden als volgt:

         20% van de erfpachtvergoeding + notariskosten

         de op dit ogenblik nog niet gekende uitgaven met betrekking tot het herstel en beheer van de dreef, alsook de nog niet voorziene mogelijk te bekomen subsidies van Onroerend erfgoed.

 

Stemming

 

13 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn, Joost Derkinderen en Lotte Vanstraelen

9 onthoudingen

Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Greet Van Brussel en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de vestiging van een eigendomsoverdracht in de vorm van een erfpacht van vijftig jaar aangaande de Moretusdreef, zoals in bijlage gevoegd.

Artikel 2

De gemeenteraad bevestigt formeel akkoord te gaan met afspraken jegens de Stichting  Kempens Landschap, in concreto :

         het ten laste nemen van 20% van de erfpachtvergoeding + de notariskosten voor de opmaak van de akte;

         het voorzien van de nodige financiële middelen voor het herstel en het beheer van het verworven goed, de dreef, in casu het gedeelte gelegen tussen de Vredeborgstraat en de Doornstraat en dit onder coördinatie en goed rentmeesterschap van Stichting Kempens Landschap;

         het voorzien van de nodige financiële middelen inzake het onderhoud en de restauratie van de kapel;

         het indien wenselijk voorzien van de nodige financiële middelen voor de nodige recreatieve infrastructuur en het onderhoud van deze

Artikel 3

Alle betrokken partijen worden in kennis gesteld van dit gemeenteraadsbesluit.