Voorgeschiedenis

Volgens decretale bepalingen dient de gemeenteraad een deontologische code aan te nemen voor mandatarissen.

Overwegende dat deze deontologische code een weerspiegeling dient te zijn van de centrale waarden voor onze organisatie en tevens mee richting dient te geven aan het streven naar modern en verantwoordelijk overheidshandelen.

Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2023 met de goedkeuring van de deontologische code voor mandatarissen.

Feiten en context

Op basis van de inzichten die in het begeleidingstraject door Governance & Integrity naar voor kwamen en na een intensief traject in de deontologische commissie, wordt een grondige aanpassing van deontologische code voorgesteld.

Het document werd besproken en goedgekeurd in de vergadering van de deontologische commissie van 6 juni 2024.

Argumentatie

Voor de samenstelling van de deontologische commissie werd uitgegaan van de deontologische code zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 maart 2023 en van het model zoals aangereikt door de VVSG.

Nadien werd het ontwerp voor nazicht doorgestuurd naar Governance & Integrity en ook met de aanvullingen en opmerkingen die door hen gegeven werden, werd rekening gehouden.

Juridische grond

Artikel 39 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

 

BESLUIT

 

Enig artikel

De deontologische code voor mandatarissen, toegevoegd als bijlage, wordt met ingang van vandaag aangenomen.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.