Feiten en context

Plaatsen van poorten zone 30 in de Rozenlaan en een stilstand- en parkeerverbod langs beide zijden van de straat, tussen de kruispunten van met de Weverstraat en de Tulpenlaan, naar het voorbeeld van de Groenstraat.

Argumentatie

Om het begin van een zone 30 aan te duiden in de Rozenlaan, worden 3 grote grijze bloembakken geplaatst die zullen dienst doen als poorten zone 30. Dit zal gebeuren naar voorbeeld van de Groenstraat.

Het plaatsen van de poorten zone 30 draagt bij tot het creëren van een uniform beeld doorheen de gemeente en hebben daarnaast ook een snelheidsremmende functie.

De 3 grote grijze bloembakken zullen geschrankt worden geplaatst zoals aangegeven op het plan in bijlage. Het klassieke over elkaar plaatsen van de bloembakken is in deze straat niet mogelijk omdat de rijbaan te smal is. De bloembakken zullen worden geplaatst naar voorbeeld van de Groenstraat. De bussen van De Lijn zullen nog steeds een vlotte doorgang hebben. Op het stuk tussen de Weverstraat en de Tulpenlaan waar de bloembakken zullen worden geplaatst zal langs beide zijden van de straat een parkeerverbod worden ingesteld.

Bijkomend wordt het verkeersbord C3, verbod in beide richtingen uitgezonderd plaatselijk verkeer, weggenomen. Dit regime wordt opgeheven omdat het een doodlopende wijk betreft, waar bijgevolg hoofdzakelijk bestemmingsverkeer zal rijden. In de praktijk is dit ook moeilijk te handhaven.

Advies

De dienst openbare werken en mobiliteit adviseert positief tot het plaatsen van 3 grote grijze bloembakken - poorten zone 30, zoals aangegeven op het plan in bijlage, en het invoeren van een parkeerverbod, langs beide zijden van de straat, op het stuk tussen de Weverstraat en de Tulpenlaan.

Juridische grond

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976, waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Latere wijzigingen van bovenstaande wetten, decreten en besluiten.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

Besluit

 

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen geeft goedkeuring tot het plaatsen van drie grote grijze bloembakken - poorten zone 30, in de Rozenlaan, op het stuk tussen de Weverstraat en de Tulpenlaan, zoals aangegeven op het plan in bijlage, alsook tot het instellen van een parkeerverbod op dit zelfde stuk langs beide zijden van de straat.

Artikel 2

Voorgaande maatregel wordt ter kennis gebracht door het plaatsen van het verkeersbord E1 met onderbord.

Artikel 3

In hoofdstuk 5 art.14 van het algemeen aanvullend reglement toe te voegen :

Rozenlaan :

- op het stuk tussen de Weverstraat en de Tulpenlaan, langs beide zijden van de straat.

Artikel 4

Het bord C3, verbod in beide richtingen uitgezonderd plaatselijk verkeer, op het kruispunt van de Weverstraat en de Rozenlaan zal verwijderd worden door de gemeentewerf.

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen keurt de bewonersbrief in bijlage goed.

Artikel 6

Het betreft een gemeenteweg.

Artikel 7

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.