Feiten en context
De (korte) Vremdesesteenweg wordt veel gebruikt door gemotoriseerd verkeer als doorsteek naar de N10. De (korte) Vremdesesteenweg ligt ook op een drukke fietsschoolroute. De bewoners hebben gevraagd om de verkeersveiligheid te verhogen door verkeersmaatregelen in te voeren. De (korte) Vremdesesteenweg en de Schaliehoevewijk liggen nog in een zone 50. Binnen het mobiliteitsplan is opgenomen dat alle woonwijken moeten worden omgevormd naar een zone 30 voor een betere leefbaarheid en verkeersveiligheid.
Argumentatie
Uit de manuele verkeerstellingen blijkt dat in de ochtendspits het merendeels van het gemotoriseerd verkeer en fietsers komende van Vremde door de (korte) Vremdesesteenweg rijden richting N10. In de avondspits loopt de verdeling van het gemotoriseerd verkeer meer gelijk, het fietsverkeer verkiest ook tijdens de avondspits vooral voor de (korte) Vremdesesteenweg, dit heeft vooral te maken dat het meeste fietsverkeer afkomstig is van de middelbare school in het centrum. Er rijden tijdens de spitsuren bijna evenveel fietsers door als gemotoriseerd verkeer.
Advies
Door het hoge aantal fietsverkeer in de (korte) Vremdesesteenweg en het wegtype met gemengd verkeer adviseert de dienst openbare werken en mobiliteit om de (korte) Vremdesesteenweg in te richten als fietszone en Ten Halve hiermee in op te nemen. In het eerste deel tussen de Gillegomstraat en de Hellestraat het parkeren geschrankt te organiseren door ingerichte parkeervakken. En het deel tussen de Hellestraat en de N10 waar men niet mag parkeren op de rijweg een overrijdbare middengeleider te voorzien in kasseien (zoals Victor Heylenlei) om de fietsstraat visueel te verbeteren en het inhaalverbod duidelijker af te dwingen. De fietszone zoals aanbevolen door fietsberaad in de voorrang te plaatsen tegenover Ten Halve, Hellestraat en de Heerbaan. Voor de Schaliehoevewijk adviseren we een zone 30 in te voeren ter hoogte van alle invalswegen.
Juridische grond
De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.
De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.
Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976, waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
Latere wijzigingen van bovenstaande wetten, decreten en besluiten.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.
De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Besluit
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen geeft principiële goedkeuring aan het voorstel van de dienst openbare werken en mobiliteit om een zone 30 in te voeren op de (korte) Vremdesesteenweg en in heel de Schaliehoevewijk en de (korte) Vremdesesteenweg en Ten Halve bijkomend in te richten als fietszone. De (korte) Vremdesesteenweg in de voorrang te plaatsen in functie van de fietsstromen ten opzichte van Ten Halve, Heerbaan en de Hellestraat.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen vraagt aan de dienst openbare werken om dit punt te agenderen op de eerstvolgende mobiliteitsraad ter goedkeuring.
Artikel 3
Voorgaande maatregelen wordt ter kennis gebracht door middel van de verkeersborden F4a en F4b (zone 30), F111 en F113 (fietszone), B15 en B1 (voorrang) en de bijhorende grondmarkeringen ter verduidelijking.
Artikel 4
In hoofdstuk 7 art. 25 (zone 30) van het aanvullend reglement toe te voegen:
- Vremdesesteeweg
tussen de Gillegomsstraat en de N10
- Heerbaan
- Vosstraat
- Eggerseelstraat
vanaf de bebouwde kom tot aan de Heerbaan
- Breemlaan
- De Lochtlaan
- Arckenhovenlaan
- Termikkelaan
- Dielmanlaan
- Drie-Aardenlaan
- Schaliehoevelaan
- Het Veld
- Den Drijhoek
- Hellestraat
vanaf de bebouwde kom tot aan het kruispunt met de Vremdesesteenweg
- Asberglaan
In hoofdstuk 7 art. 27quater (Fietszone) van het aanvullend reglement toe te voegen:
- Vremdesesteenweg
tussen de Gillegomsstraat en de N10
- Ten Halve
In hoofdstuk 3 art. 12-2-1 (Voorrang) van het aanvullend reglement toe te voegen:
Vremdesesteenweg
- ten opzichte van: Ten Halve
- ten opzichte van: Heerbaan
- ten opzichte van: Hellestraat
Artikel 5
Het college van burgemeester en schepen geeft goedkeuring aan het voorstel van de geschrankte parkeervakken.
Artikel 6
Voorgaande maatregel wordt ter kennis gebracht door middel van belijning.
Artikel 7
In hoofdstuk 6 art. 22 (Parkeerzone met afgebakende parkeerplaatsen) op te nemen:
- Vremdesesteenweg
- 1 parkeerplaats thv. van huisnr. 37
- 2 parkeerplaatsen thv. huisnr.'s 41/43
- 2 parkeerplaatsen thv. huisnr.'s 66/68
- 3 parkeerplaatsen thv. huisnr. 65
Hoofdstuk 8
Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht om de realisatie verder uit te werken van een overrijdbare middengeleider in kassei zoals de Victor Heylenlei en hiervoor prijs te vragen.
Hoofdstuk 9
Dit aanvullend reglement heeft betrekking op gemeentewegen en wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.