Voorgeschiedenis

Door de werken aan de Dorpsschool in Vremde worden een deel van de leerlingen (kleuters en 1ste leerjaar) ondergebracht in de BKO 'De Wigwam'. 

Feiten en context

Nu een deel van de leerlingen worden ondergebracht in de BKO 'De Wigwam' is er veel meer voetgangersverkeer ter hoogte van de kerkweg, dit zorgt voor conflicten met verkeer komende van de parking en het kruisend voetgangersverkeer. De Kerkweg is een doodlopende openbare weg maar visueel eerder een parking. De voorrangsregeling is in de huidige situatie niet duidelijk voor alle weggebruikers.  

Argumentatie

In de Kerkweg zijn geen voetpaden, er is gemengd verkeer. Gemotoriseerd verkeer is door de doodlopende straat beperkt tot plaatselijk verkeer. Om de verkeerssituatie voor alle weggebruikers te verduidelijken zou een woonerf hier gepast zijn. Hierdoor wordt de toegelaten snelheid verlaagd naar 20km/u,  wordt er ter hoogte van de Dorpsplaats een verkeersbord B1 geplaatst en haaientanden waardoor de bestuurders die de Kerkweg afrijden voorrang dienen te verlenen aan al het kruisend verkeer op de Dorpsplaats. (zie schets)

Advies

De dienst openbare werken en mobiliteit adviseert om deze redenen om de Kerkweg vanaf de Dorpsplaats tot net voorbij de Kerkweg 1 in te richten als woonerf.

Juridische grond

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976, waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Latere wijzigingen van bovenstaande wetten, decreten en besluiten.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

Besluit

 

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen geeft goedkeuring om de Kerkweg vanaf de Dorpsplaats tot na de Kerkweg huisnummer 1 in te richten als een woonerf.

Artikel 2

Voorgaande maatregel wordt ter kennis gebracht door middel van de verkeersborden F12a, F12b en daaraan verplicht verbonden verkeersbord B1 met aanvullend haaientanden.

Artikel 3

In hoofdstuk 7 art. 26 van het aanvullend reglement toe te voegen

- Kerkweg

- van de Dorpsplaats tot en met de Kerkweg 1

Artikel 4

In een woonerf geldt een maximale snelheid van 20km/u. Hierdoor vervalt de huidige maximumsnelheid van 30km/u zoals zonaal opgelegd.

Artikel 5

In hoofdstuk 7 art. 25 van het aanvullend reglement dient aangepast te worden:

- Kerkweg

- vanaf huisnr. 1 tot aan de Speelhofweg (paaltjes)

Artikel 6

Het college en burgemeester stelt de bewoner in kennis van dit besluit via een bewonersbrief.

Artikel 7

Het betreft een gemeenteweg.

Artikel 4

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.