Feiten en context

Aanvraag voor een parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van de Weverstraat 33 te Vremde. De aanvraagster beschikt over 2 punten vermindering van zelfredzaamheid inzake verplaatsingsmogelijkheden. Dit betekent dat de aanvraagster steeds hulp nodig heeft om zich te verplaatsen. Zij beschikt over een parkeerkaart voor mensen met een handicap. De aanvraagster voldoet niet aan de 12 punten vermindering zelfredzaamheid als bijkomende voorwaarde om een mindervalideparkeerplaats te kunnen aanvragen. (zie aanvraag in bijlage). De aanvraagster beschikt over een grote scootmobiel die in de gang van het huis staat en over een kleine scootmobiel die steeds in haar voertuig blijft staan en daar ook wordt opgeladen wegens plaatsgebrek in haar huis. Het huis beschikt niet over een garage. Ze verplaatst zich binnenshuis en voor kleine afstanden met een rollator. De man van de aanvraagster rijdt mevrouw rond en staat haar steeds bij.

De kleine scootmobiel moet regelmatig opgeladen worden. Hiervoor wordt een draad over het voetpad gelegd vanuit het huis naar de camionette. (zie interne nota in bijlage)

Advies

De dienst openbare werken en mobiliteit adviseert positief over de aanvraag voor een parkeerplaats voor personen met een handicap na evaluatie van de situatie :

        ze voldoet aan de voorwaarde van 2 punten voor verplaatsingsmoeilijkheden.

        aan de feitelijke parkeersituatie ter plaatse verandert er niets omdat haar voertuig er nu ook geparkeerd staat.

        door het toekennen van de mindervalideparkeerplaats is er geen verhoging van de parkeerdruk.

        ze heeft geen garage.

        meneer is 72 jaar en mevrouw is 69 jaar. Het zich verplaatsen van en naar de camionette op zich is niet evident.

De dienst openbare werken adviseert negatief over het leggen van de laadkabel vanuit het huis naar de camionette om de kleine scootmobiel op te laden. Dit is in strijd met artikel 7.2. en artikel 7.3. van de wegcode. (zie leidraad laadpalen in bijlage)

Juridische grond

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.

Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976, waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Latere wijzigingen van bovenstaande wetten, decreten en besluiten.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het betreft een gemeenteweg.

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

 

Besluit

 

Artikel 1

Het college van burgemeester en schepenen geeft goedkeuring aan de aanvraag voor een parkeerplaats voor mensen met een handicap.

Artikel 2

Het college van burgemeester geeft geen toestemming om de draad voor het opladen van de scootmobiel in de camionette van de aanvraagster, vanuit haar huis over het voetpad te leggen. Artikel 3

Voorgaande maatregel wordt ter kennis gebracht door middel van een verkeersbord E9a met onderbord.

Artikel 3

In hoofdstuk 5 art. 17-2-1 van het aanvullend reglement toe te voegen

-Weverstraat

ter hoogte van huisnr.33

Artikel 4

Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.