AGB Boechout

Zitting van 24 juni 2019

Van 19:30 uur tot 20:05 uur.

 

 

aanwezig

Koen T'Sijen, voorzitter

Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Ria Van Den Heuvel, Nancy Vanhees, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Tim Vanoystaeyen, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer, Mik Renders, leden raad van bestuur

Frank Coenen, secretaris

verontschuldigd

Willy Van Genechten, Filip Peeters, Joost Derkinderen, leden raad van bestuur

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2019

 

AGB - Notulen van de raad van bestuur van 29 april 2019 - Stemming

 

Stemming

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De raad van bestuur van het AGB keurt de notulen van 29 april 2019 goed.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2019

 

Vaststelling jaarrekening 2018 - Stemming

 

Stemming

14 stemmen voor

Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Ria Van Den Heuvel, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Tim Vanoystaeyen, Marleen Dolfeyn en Mik Renders

7 stemmen tegen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Lode Van den Brande, Greet Van Brussel en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

Enig artikel

De jaarrekening 2018 vast te stellen met volgende kerncijfers:

•de exploitatierekening eindigt met een saldo van  -93.655 euro (TJ2);

•de investeringsrekening eindigt met een saldo van -116.219 euro (TJ4);

•de staat van opbrengsten en kosten eindigt met een saldo van -460.993 euro (J7, na oa afschrijvingen)

•het resultaat op kasbasis bedraagt 1.710.683 euro;

•de autofinancieringsmarge bedraagt -213.780 euro;

•er zijn geen bestemde gelden.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Punt bijlagen/links Jaarrekening 2018 - financiële analyse.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2019

 

Bepalen van de waarderingsregels - Stemming

 

Stemming

19 stemmen voor

Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Ria Van Den Heuvel, Nancy Vanhees, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Tim Vanoystaeyen, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel en Mik Renders

2 stemmen tegen

Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

Enig artikel

De waarderingsregels worden vanaf boekjaar 2018 als volgt vastgelegd:

 

Algemene principes:

Elk bestanddeel van het vermogen (bezitting of financieringsbron) moet afzonderlijk worden gewaardeerd. Van dit principe mag worden afgeweken voor het meubilair, de kantooruitrusting, het klein materieel, informaticamateriaal en investeringen beneden een bedrag van € 1.250,00 excl. btw worden om praktische redenen gegroepeerd in een globale fiche afhankelijk van de afschrijvingstermijn die op het actief van toepassing is.

 

Aanschaffingswaarde / Waardering:

Als algemene regel wordt gesteld dat elk actiefbestanddeel bij erkenning gewaardeerd wordt tegen aanschaffingswaarde en voor dat bedrag in de balans wordt opgenomen, onder aftrek van de desbetreffende gecumuleerde afschrijvingen en waardeverminderingen. Onder de aanschaffingswaarde moet één van de volgende waarden worden verstaan:

         de aanschaffingsprijs,

         de ruilwaarde,

         de vervaardigingswaarde,

         de schenkingswaarde,

         de inbrengwaarde.

Op deze algemene regel zijn afwijkingen bepaald (Zie hoofdstuk 3). 

 

Afschrijvingen en waardeverminderingen:

Afschrijvingen

Zijn de bedragen ten laste genomen van de staat van opbrengsten en

kosten, met betrekking tot de materiële en immateriële vaste activa waarvan de gebruiksduur beperkt is, om hetzij het bedrag van de eventueel geherwaardeerde aanschaffingskosten van deze vaste activa te spreiden over hun waarschijnlijke nuttigheids- of gebruiksduur, hetzij om deze kosten ten laste te nemen op het ogenblik waarop zij worden aangegaan.

 

De afschrijvingen zijn specifiek voor de actiefbestanddelen waarop ze betrekking hebben en worden niet teruggenomen.

Het bestuur opteert ervoor de initiële afschrijvingsduur voor de diverse categorieën van activa te bepalen zoals opgenomen in bijgevoegde tabel.

 

Waardeverminderingen

Worden geboekt om rekening te houden met al dan niet als definitief aan te merken ontwaardingen indien dit bij het afsluiten van het financiële boekjaar noodzakelijk zou blijken.

Jaarlijks wordt echter geëvalueerd of dat de gebruikswaarde van een goed (= de toekomstige economische voordelen of  dienstenpotentieel die het  goed  voor een bestuur zal opleveren) hoger is dan zijn boekhoudkundige waarde, indien dit het geval is worden reeds geboekte waardeverminderingen teruggenomen ten belope van dit verschil.

 

Waardeverminderingen zijn specifiek voor de actiefbestanddelen waarop ze betrekking hebben.

Herwaarderingen:

De financiële vaste activa en de overige materiële vaste activa, waarvan de reële waarde betrouwbaar kan worden bepaald worden na hun opname worden geboekt tegen de geherwaardeerde waarde.

 

Indien tot herwaardering van een actief wordt overgaan, zal de volledige rubriek waartoe het actief behoort worden geherwaardeerd.

 

Indien de herwaardering betrekking heeft op overige materiële vaste activa met een beperkte gebruiksduur, dan wordt op basis van de geherwaardeerde waarde afgeschreven. De analyse om over te gaan tot herwaardering zal jaarlijks worden uitgevoerd bij het afsluiten van de jaarrekening.

 

Afwijkingen en specifieke waarderingsmaatregels:

 

Geldbeleggingen en liquide middelen

 

Het bestuur waardeert de liquide middelen en de geldbeleggingen, tegen de nominale waarde. De aandelen en vastrentende effecten worden bij verwerving geboekt en gewaardeerd tegen de aanschaffingswaarde.

 

Het bestuur past op de liquide middelen en geldbeleggingen waardeverminderingen toe als blijkt dat de realisatiewaarde op de datum van de jaarafsluiting lager is dan de aanschaffingswaarde. Er zullen bovendien aanvullende waardeverminderingen geboekt worden om rekening te houden met de evolutie van hun realisatie- of marktwaarde of met de risico’s die inherent zijn aan de aard van de producten in kwestie of van de uitgevoerde activiteit.

 

De evaluatie geschiedt jaarlijks op afsluitdatum.  Vorderingen op korte termijn

Vorderingen worden in de balans weergegeven tegen de nominale waarde. In geval er onzekerheid bestaat over de invorderbaarheid van bepaalde vorderingen, zal er op individuele basis een inschatting gemaakt worden omtrent de inbaarheid van een vordering. Indien nodig worden deze volledig overgeboekt naar dubieuze debiteuren. Vervolgens wordt een waardevermindering geboekt op deze vorderingen. Deze oefening wordt ten minste jaarlijks op afsluitdatum uitgevoerd.

 

Vorderingen op lange termijn

 

Vorderingen worden in de balans weergegeven tegen de nominale waarde. Indien de inning van deze vorderingen twijfelachtig is, worden deze overgeboekt naar de post dubieuze debiteuren. Op dubieuze debiteuren kunnen waardeverminderingen geboekt worden. Vorderingen op lange termijn worden op individuele basis geëvalueerd minstens jaarlijks op afsluitdatum.

 

Voorraden

 

Voorraden komen tot stand als een gedeelte van de aangekochte grondstoffen, hulpstoffen, voor verkoop bestemde goederen, enzovoort, per afsluitdatum niet verbruikt of verkocht zijn. In eerste instantie dient bepaald te worden hoe deze voorraad tot uitdrukking gebracht zal worden.

Het bestuur opteert ervoor om initieel geen voorraden uit te drukken zolang de waarde van de voorraad onder de 5% van de waarde van het patrimonium blijft. In afwijking zal geopteerd worden voor de FIFO-waardering. (waardering voorraden aan de ‘recentste’ aankoopprijzen)

 

Financieel vaste activa

 

Belangen of aandelen  in rechtspersonen worden in de boekhouding opgenomen tegen hun aanschaffingswaarde. De aanschaffingswaarde van belangen of aandelen, ontvangen als vergoeding voor inbrengen die niet bestaan in contanten of die voortkomen uit de omzetting van vorderingen, stemt overeen met de conventionele waarde van de ingebrachte goederen en waarden of van de omgezette vorderingen. Als de conventionele waarde echter, op duurzame wijze, lager is dan de marktwaarde van de ingebrachte goederen en waarden of van de omgezette vorderingen, wordt de aanschaffingswaarde geherwaardeerd tot de hogere marktwaarde.

 

Er worden waardeverminderingen toegepast op de belangen en de aandelen die onder de financiële vaste activa zijn opgenomen in geval van duurzame minderwaarde of ontwaarding, verantwoord door de toestand, de rentabiliteit of de vooruitzichten van de entiteit waarin de belangen of de aandelen worden aangehouden. Hierbij gebeurt de evaluatie jaarlijks op afsluitdatum op basis van:

         de  netto  intrinsieke  waarde  zijnde  de  volgens  de  laatste  jaarrekening vastgestelde waarde van het totaal eigen vermogen;

         de netto substantiële waarde;

         de nettorendementswaarde;

         de beurswaarde of de transactieprijs op de beurs van de aandelen;

         de  liquidatiewaarde,  zijnde  de  geschatte,  directe  realisatiewaarde  van  alle elementen van het actief min het passief.

 

Op het ogenblik dat de insolvabiliteit van de entiteit waarin er belangen zijn, of waaraan terugvorderbare middelen zijn toegekend is bewezen door om het even welk bewijsstuk moet de financieel beheerder dit belang of deze vordering als oninvorderbaar boeken en zal een minderwaarde moeten worden geboekt voor het saldo van het belang of de vorderingen en zal dit belang of deze vordering uit de boekhouding worden verwijderd. Indien achteraf blijkt dat er alsnog een gedeelte van het belang of de vordering werd gerecupereerd, dan zal dit aanleiding geven tot de boeking van een meerwaarde voor het effectief gestorte bedrag.

Deze analyses worden minstens jaarlijks op afsluitdatum uitgevoerd.

 

Materiële en Immateriële Vaste activa

 

De vaste activa worden onderverdeeld in 3 categorieën.

1)De gemeenschapsgoederen zijn de  materiële vaste  activa (roerend en onroerend) die door het bestuur worden aangewend voor de realisatie van de maatschappelijke dienstverlening en zij genereren daarbij minder ontvangsten dan de uitgaven die nodig zijn om deze goederen te verwerven en om die dienstverlening te realiseren.

 

2)De bedrijfsmatige materiële vast activa zijn de materiële vaste activa (roerend en onroerend) die door het bestuur worden aangewend voor de realisatie van de maatschappelijke dienstverlening, maar die in tegenstelling tot de gemeenschapsgoederen wel voldoende ontvangsten genereren ter compensatie van de uitgaven die nodig zijn om deze goederen te verwerven en om die dienstverlening te realiseren.

 

3)De overige materiële vaste activa worden door het bestuur niet aangewend voor de realisatie van de maatschappelijke dienstverlening. Ze worden aangehouden als een ‘(on)roerende reserve’ en met het oog op de realisatie van huuropbrengsten, een waardestijging of beide. Kenmerkend is dat deze vaste activa ontvreemd kunnen worden zonder een invloed te hebben op de maatschappelijke dienstverlening.

 

Bijzondere  subcategorieën

 

In de categorie van de gemeenschapsgoederen en de bedrijfsmatige materiële vaste activa vinden we telkens ook de subcategorie overige zakelijke rechten op onroerende goederen. Deze subcategorie heeft betrekking op de andere zakelijke rechten die het bestuur bezit op een onroerend goed als de vergoedingen bij aanvang van het contract werden vooruitbetaald. Voor deze activa geldt dat zij worden afgeschreven over de looptijd van de overeenkomst, tenzij de economische gebruiksduur van het actief waarop het zakelijk recht betrekking heeft, korter is.

 

Daarnaast vinden we in de categorie van de gemeenschapsgoederen en de bedrijfsmatige materiële vaste activa ook telkens de subcategorie vaste activa in leasing of op grond van een soortgelijk recht terug. In deze gevallen beschikt het bestuur over gebruiksrechten op lange termijn op de activa die voorwerp uitmaken van de overeenkomst.

 

         Leasing is de overeenkomst waarbij de leasinggever aan de leasingnemer het recht overdraagt om een goed te gebruiken voor een welbepaalde periode, tegen betaling of een reeks van betalingen, en waarbij nagenoeg alle voor- en nadelen die aan de eigendom zijn verbonden, overgedragen worden aan de leasingnemer.

         Erfpacht is een zakelijk recht om het volle genot te hebben van een goed dat toebehoord aan een ander, mits betaling (jaarlijks of eenmalig) van een vergoeding (pacht) ter erkenning van het eigendomsrecht van de verstrekker van het recht. Het is dus een overeenkomst waardoor de eigenaar van een onroerend goed, in ruil voor een jaarlijkse vergoeding, het gebruik van het goed voor een zeer lange tijd (minimum 27 jaar en maximum 99 jaar) afstaat aan een exploitant.

 

Vaste activa in leasing of op grond van erfpacht of recht van opstal worden slechts opgenomen op het actief indien de contractueel bepaalde termijnen, verhoogd met het eventuele bedrag dat moet worden betaald bij optielichting, de integrale wedersamenstelling van het kapitaal dekken dat de leasinggever heeft geïnvesteerd in het vaste actief. Deze contractueel te storten termijnen zijn dus exclusief de rente en de kosten verbonden aan deze verrichting.

 

Herwaarderingen

 

Op de gemeenschapsgoederen en de bedrijfsmatige materiële vaste activa is het  kostprijsmodel van toepassing. Bijgevolg worden deze activa na hun opname niet geboekt tegen hun geherwaardeerde waarde. Er mogen dus geen meerwaarden op deze categorieën materiële vaste activa worden geboekt.

Op de overige materiële vaste activa en op de financiële vaste activa is het  herwaarderingsmodel van toepassing. Dit houdt in dat na hun opname als actief, deze activa waarvan de reële waarde betrouwbaar kan worden bepaald, tegen hun geherwaardeerde waarde worden geboekt.

 

Waardeverminderingen worden op de vaste activa geboekt, wanneer de boekwaarde niet langer de economische realiteit weergeeft. Hiervoor wordt jaarlijks op afsluitdatum een evaluatie gemaakt.

 

Activa worden uitgeboekt wanneer deze verkocht of buitengebruik gesteld zijn.

 

Netto-actief

 

De ontvangen investeringssubsidies en schenkingen worden verrekend aan hetzelfde ritme als de afschrijvingen of de waardeverminderingen op de vaste activa waarvoor het bestuur deze verkreeg. De verrekening van de investeringssubsidie start samen met de afschrijvingen op het desbetreffende activum. M.a.w. zolang het activum in uitvoering is, wordt het niet afgeschreven en wordt de desbetreffende investeringssubsidie nog niet verrekend.

Voor bestaande verplichtingen die zeker zijn op balansdatum en waarvan de omvang betrouwbaar kan worden bepaald, vormt het bestuur stelselmatig voorzieningen voor risico’s en kosten. Indien de waardering van een voorziening niet geregeld kan worden door een absoluut objectief kader, maar het resultaat is van een inschatting van het bestuur, zorgt het bestuur voor een onderbouwde verantwoording bij de opbouw van de assumpties.

 

Indien, bij gebrek aan objectieve beoordelingscriteria, het bedrag van een duidelijk omschreven schuld die op balansdatum zeker is, niet op betrouwbare wijze kan worden geschat, dan wordt hiervoor geen voorziening aangelegd. Het bestuur zal hiervan melding maken in de toelichting bij de jaarrekening wanneer de bedragen in kwestie belangrijk zijn.

 

Schulden

 

De schulden worden gewaardeerd tegen nominale waarde.

 

Voorzieningen voor risico’s en kosten

 

Voorzieningen voor risico’s en kosten worden aangelegd voor:

-de naar hun aard duidelijk omschreven schulden op lange termijn;

-die op balansdatum zeker zijn;

-waarvan het bedrag niet vaststaat, maar wel op een betrouwbare manier kan geschat worden.

 

De analyse om over te gaan tot de aanleg van voorzieningen zal jaarlijks worden uitgevoerd.

 

Afschrijvingstermijnen:

 

RUBRIEK

AFSCHRIJVINGSTERMIJN

Materiële vaste activa

Terreinen

Deze rubriek bevat de onbebouwde terreinen + ook de gronden van wegen (wegzate), gebouwen, waterlopen en kunst(bouw)werken.

De aanleg en uitrusting op terreinen (bv. De omheining van een terrein) wordt opgenomen onder de categorie ‘bebouwde terreinen’.

 

15 jr

Gebouwen

Indien niet opgenomen in exploitatie: Onderhoudswerken aan gebouwen worden afgeschreven over een kortere termijn. Deze termijn hangt af van de aard van het onderhoudswerk en de impact op de gebruikswaarde van het gebouw.             

40 jr

 

15 jr

Wegen

Wegen (Dit omvat omvat alle elementen van het weggennet zoals de verharding, de slijtlaag, de voetpaden, e.a.).

Overige infrastructuur betreffende de wegen (Dit omvat onder meer het straatmeubilair, de wegbeplanting, de verkeerssignalisatie, e.a.).

Indien niet opgenomen in exploitatie: Onderhoudswerken aan wegen worden afgeschreven over een kortere termijn. Deze termijn is afhankelijk van de aard van het onderhoudswerk en de impact op de gebruikswaarde van de weg.

 

 

33 jr

 

 

10 jr

 

 

 

10 jr

Waterlopen en waterbekkens

Indien niet opgenomen in exploitatie: Onderhoudswerken aan waterlopen en waterbekkens worden afgeschreven over een kortere termijn. Deze termijn is afhankelijk van de aard van het onderhoudswerk en de impact op de gebruikswaarde.

 

33 jr

 

10 jr

Overige onroerende infrastructuur

Onder overige onroerende infrastructuur worden onder meer het rioleringsnet, de openbare verlichting, nutsleidingen en kunst(bouw)werken opgenomen.

Indien niet opgenomen in exploitatie: Onderhoudswerken aan overige onroerende infrastructuur worden afgeschreven over een kortere termijn. Deze termijn is afhankelijk van de aard van het onderhoudswerk en de impact op de gebruikswaarde van de infrastructuur.

 

 

40 jr

 

 

 

10 jr

Installaties, machines en uitrusting

Onder de installaties, machines en uitrusting wordt onder meer opgenomen werkmateriaal (boormachines, grasmachines, hakselaars, keukengerei, diepvriezers, koelkasten, … )

 

10 jr

Meubilair

Meubilair omvat onder meer opgenomen kasten, stoelen, banken, bureaus, e.a. in de mate dat ze niet onroerend zijn door hun bestemming.

 

10 jr

Kantooruitrusting

Kantooruitrusting  omvat  onder  meer  opgenomen  printers, kopieermachines, tv’s, dvd-spelers, laptops, pc’s, pc-schermen, beamers, e.a.

 

5 jr

Rollend materiaal

Rollend materiaal omvat onder meer fietsen, auto’s, bestelwagens, vrachtwagens, tractoren en andere voertuigen (incl. hun toebehoren).

 

10 jr

Immateriële vaste activa

Kosten van onderzoek en ontwikkeling

 

5 jr

Concessies, octrooien, licenties, knowhow, merken en soortgelijke rechten

naargelang duur overeenkomst

 

Plannen en studies

5 jr

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2019

 

Dadingsovereenkomst tussen het Autonoom Gemeentebedrijf Boechout, de gemeente Boechout en de deelvereniging van de mede-eigenaars Residentie Peckius en de BVBA Peckius - Stemming

 

Stemming

13 stemmen voor

Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Ria Van Den Heuvel, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Tim Vanoystaeyen, Marleen Dolfeyn en Mik Renders

7 stemmen tegen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Lode Van den Brande, Greet Van Brussel en Ines De Keulenaer

1 onthouding

Wally Liekens

 

BESLUIT

Enig artikel

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Boechout keurt de bijgevoegde dadingsovereenkomst tussen enerzijds het Autonoom Gemeentebedrijf Boechout en de gemeente Boechout (Partij A), en anderzijds de deelvereniging van de mede-eigenaars residentie Peckius en de BVBA Peckius (Partij B) goed.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2019

 

Concessie Cafetaria sportpark Sneppenbos - Opzeg Alken Maes - Kennisname

KENNISNAME

De Raad van Bestuur van het AGB neemt kennis van de beslissing van het Directiecomité om de concessieovereenkomst met Alken-Maes op te zeggen met ingang van 5 juli 2019.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019