Zitting van 26 mei 2025
Schadegevallenregeling - Vinkenstraat 98
BESLUIT
Artikel 1
Het schadegeval dat zich heeft voorgedaan op 21 mei 2025 op de grond, kadastraal bekend als 1e afdeling sectie C nr.439c en gelegen in Vinkenstraat 98, 2530 Boechout, wordt op basis van de beschikbare informatie gekwalificeerd als een schadegeval dat valt onder het toepassingsgebied van de schadegevallenregeling, vermeld in artikel 74 tot en met 82 van het decreet van 27 oktober 2007 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming.
Artikel 2
De volgende maatregelen ter behandeling van de (mogelijke) bodemverontreiniging ingevolge het schadegeval op de grond, vermeld in artikel 1, moeten worden uitgevoerd:
● eigenaar weiland informeren
● asbestdeskundige analyse laten uitvoeren of er een bodemverontreiniging ontstaan is die een verdere aanpak vereist conform het Bodemdecreet;
● onderzoeksverrichtingen uitvoeren volgens richtlijnen in ‘leidraad asbestbranden’- OVAM editie mei 2018 punt 5.3.
● Betrokkenen (omwonenden) informeren over de onderzoeksdaden en -handelingen die betrekken hebben op hun eigendom;
● afhankelijk van de bevindingen van de deskundige overgaan tot evt. handpicking, afspoelen,leegzuigen van evt. reservoirs, ontgraving van de verontreinigde grond, stofzuigen en/of andere saneringsmaatregelen onder leiding van de deskundige;
● vervuilde, ontgraven grond laten verwerken door een centrum voor grondreiniging;
● bewijsdocumenten verwerven;
● controlestalen van bodem en grondwater laten uitvoeren door de erkende deskundige, conform de geldende richtlijnen van de OVAM;
● het evaluatierapport, opgesteld door een deskundige, zo spoedig mogelijk na het afronden van de maatregelen aan de gemeente en de OVAM (via het webloket van de OVAM) bezorgen;
● de gemeente informeren binnen de termijn van 180 dagen
● de gemeente op geregelde tijdstippen op de hoogte houden van de verdere stappen;
● de deskundige dient er op toe te zien dat de opgelegde (vergunningsplichtige) maatregelen overeenkomen met de effectief uit te voeren maatregelen. Indien nodig vraagt hij een nieuw aangepast besluit op aan de bevoegde overheid.
Artikel 3
Die maatregelen moeten worden uitgevoerd door Coppens Thijs, eigenaar, uiterlijk honderdtachtig dagen na ontvangst van dit besluit.
Indien alle noodzakelijke maatregelen ter behandeling van de bodemverontreiniging ingevolge het schadegeval niet binnen de vooropgestelde termijn van 180 dagen kunnen uitgevoerd worden, dient de bodemsaneringsdeskundige de bevoegde overheid en de OVAM hiervan onverwijld in kennis te stellen.
Artikel 4
Na de uitvoering van de opgelegde maatregelen, vermeld in artikel 2, moet Coppens Thijs onder leiding van de erkende bodemsaneringsdeskundige/asbestdeskundige een evaluatierapport opstellen. Het evaluatierapport dient zo spoedig mogelijk na afronding van de opgelegde maatregelen, aan de gemeente en aan de OVAM overgemaakt te worden.
Artikel 5
De maatregelen, vermeld in artikel 2, kunnen te allen tijde door een beslissing van de burgemeester van de gemeente Boechout aangepast of opgeheven worden.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.