Zitting van 08 januari 2019
Goedkeuring notulen vorige vergadering
BESLUIT
Enig artikel
Het college van burgemeester en schepenen keurt de notulen goed.
Zitting van 08 januari 2019
Bestelbonnen en mandaten
BESLUIT
Enig artikel
Het college van burgemeester en schepenen keurt een reeks bestelbonnen en mandaten goed.
Zitting van 08 januari 2019
Bevoegdheidsverdeling leden van het college van burgemeester en schepenen
BESLUIT
Enig artikel:
Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout&Vremde): financiën, onderwijs (kunstonderwijs), cultuur (bibliotheek, gemeenschapscentrum), communicatie, burgerparticipatie, veiligheid, personeel, burgerzaken, voorzitter AGB;
Eerste schepen Els Augustinus (PRO Boechout&Vremde): lokale economie en middenstand, welzijn (diversiteit en gelijke kansen), gezondheid, senioren, jeugd, kinderopvang;
Tweede schepen Dirk Crollet (CD&V): openbare werken, land- en tuinbouw, feestelijkheden, gezin;
Derde schepen Rudi Goyvaerts (PRO Boechout&Vremde): mobiliteit, sport, Sneppenbos, toerisme;
Vierde schepen Kris Swaegers (Groen-Gangmaker): ruimtelijke ordening, wonen, milieu, energie, duurzaamheid, klimaat;
Vijfde schepen en voorzitter bijzonder comité voor sociale dienst Philip Verstappen (PRO Boechout&Vremde): patrimonium, erfgoed, publiek domein en wijkontwikkeling, mondiaal beleid, digitale dienstverlening;
Zitting van 08 januari 2019
Huishoudelijk reglement college van burgemeester en schepenen (periode 8 januari 2019 tot en met 31 december 2024)
BESLUIT
Enig artikel
Het huishoudelijk reglement van het college van burgemeester en schepenen wordt als volgt goedgekeurd:
Bijeenroeping van het college
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen houdt zijn gewone regelmatige vergaderingen op dinsdagvoormiddag om 09.00 uur in het kabinet van de burgemeester. Het college vergadert zo dikwijls als nodig.
De vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen zijn niet openbaar.
De burgemeester* kan in spoedeisende gevallen buitengewone vergaderingen bijeenroepen op de dag en uur dat hij bepaalt.
Aanwezigheidsquorum
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen kan enkel beraadslagen en beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende collegeleden aanwezig is.
Wijze van vergaderen
Artikel 3
De burgemeester* zit de vergaderingen van het college voor. De burgemeester* opent en sluit de vergaderingen.
Artikel 4
Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de burgemeester* de vergadering voor geopend.
Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de burgemeester* vast dat de vergadering niet kan doorgaan. De zitting wordt dan geannuleerd.
Artikel 5
De burgemeester* behandelt de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij het college er anders over beslist.
Het is de burgemeester* en schepenen verboden deel te nemen aan de bespreking en de stemming over aangelegenheden waarbij zij belang hebben, waarvan zij niet met voldoende zekerheid kunnen geacht worden afstand te kunnen nemen, zoals bepaald in artikel 27 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 6
Nadat de burgemeester* het agendapunt heeft toegelicht, vraagt de burgemeester* welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.
Het agendapunt met betrekking tot het opstellen van de dagorde van de gemeenteraad wordt in aanwezigheid van de voorzitter van de gemeenteraad behandeld. Het is de voorzitter van de gemeenteraad die beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en de agenda van de vergadering opstelt. De agenda bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter worden meegedeeld.
De burgemeester* kan aan de algemeen directeur vragen om toelichting te geven. Ambtenaren en externe deskundigen kunnen eveneens gehoord worden.
Artikel 7
Het woord kan door de burgemeester* niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.
Artikel 8
Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien de burgemeester oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de burgemeester* de bespreking.
Wijze van stemmen
Artikel 9
Vóór elke stemming omschrijft de burgemeester* het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.
De beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid (de helft + 1) van de geldig uitgebrachte stemmen genomen, zonder rekening te houden met de onthoudingen.
Bij staking van stemmen verdaagt het college de zaak tot de volgende vergadering. Als de meerderheid van het college de zaak vóór de behandeling ervan echter spoedeisend heeft verklaard, is de stem van de burgemeester* beslissend. Hetzelfde geldt als er op twee achtereenvolgende vergaderingen over eenzelfde zaak een staking van stemmen is.
In afwijking van het eerste lid is het voorstel, in geval van staking van stemmen, verworpen, als het college van burgemeester en schepenen optreedt als tuchtoverheid als vermeld in artikel 201, eerste lid.
Er zijn twee mogelijke werkwijzen van stemmen:
de mondelinge stemming
de geheime stemming
Artikel 10
De mondelinge stemming geschiedt door elk collegelid ja, neen of onthouding te laten zeggen. De burgemeester* stemt het laatst.
Artikel 11
Een afzonderlijke en geheime stemming wordt gehouden voor elke voordracht van kandidaten, benoeming tot een ambt, terbeschikkingstelling, preventieve schorsing in het belang van de dienst en de toepassing van een tuchtstraf.
De collegeleden stemmen ja, neen of onthouden zich.
Als er geheim gestemd wordt over meerdere kandidaten, kan men dan één van de kandidaten aanduiden of zich onthouden of blanco stemmen. In dat geval volstaat dus "ja, neen of onthouding" niet.
Artikel 12
Als bij de benoeming of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Hebben bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald, dan wordt de jongste kandidaat tot herstemming toegelaten.
De benoeming of de voordracht bij herstemming geschiedt bij gewone meerderheid van stemmen.
Indien bij de herstemming de stemmen staken, krijgt de jongste kandidaat de voorkeur.
Notulen
Artikel 13
De algemeen directeur woont de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen bij en is verantwoordelijk voor het opstellen van de notulen ervan, alsook voor de bewaring van de originelen.
De notulen worden, behoudens overmacht, goedgekeurd op de eerstvolgende gewone vergadering van het college van burgemeester en schepenen.
De goedgekeurde notulen worden binnen de week ondertekend door burgemeester* en algemeen directeur
De notulen worden, na goedkeuring en ondertekening, elektronisch verstuurd naar de gemeenteraadsleden.
Artikel 14
De notulen vermelden in chronologische volgorde het verloop van de vergadering, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waaromtrent het college geen beslissing genomen heeft.
Werking
Artikel 15
De collegeleden bereiden de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor. Het college van burgemeester en schepenen voert de beslissingen van de gemeenteraad uit.
Het college van burgemeester en schepenen beslist collegiaal.
Voor een efficiënte beleidsvoorbereiding – uitvoering en – evaluatie wordt een taakverdeling onder de collegeleden vastgelegd.
Deze taakverdeling wordt bij afzonderlijke collegebeslissing vastgesteld.
Artikel 16
Bij een gewone vergadering worden de agenda en ontwerpbesluiten donderdagavond voorafgaand aan de zitting om 17.00 uur elektronisch ter beschikking gesteld via meeting.mobile. De leden van het college van burgemeester en schepenen formuleren hun opmerkingen via het elektronisch document "stemming der discussie" in meeting.mobile uiterlijk maandag voorafgaand aan de zitting om 12.00 uur.
* Noot: de burgemeester of zijn vervanger
Zitting van 08 januari 2019
Aanduiding politieke vertegenwoordiger en plaatsvervanger in de Regioraad van de Vervoerregio Antwerpen.
BESLUIT
Enig artikel
Het college van burgemeester en schepenen duidt de heer Rudy Goyvaerts aan als lid van de Regioraad van de Vervoerregio Antwerpen. Als plaatsvervanger wordt mevrouw Kris Swaegers aangeduid.
Zitting van 08 januari 2019
Gewestelijke omgevingsvergunning stedenbouwkundige handelingen - Aquafin nv - Toeffelhoek/Groenstraat-deel - 23.248 Vernieuwen persleiding Toeffelhoek Boechout, wegenis-, riolerings- en omgevingswerken
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen gaat over tot opmaak van proces-verbaal van sluiting van de openbaarmaking. Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen geeft een gunstig advies over deze aanvraag.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen geeft opdracht aan de dienst omgeving om de documenten van het openbaar onderzoek en het advies te bezorgen aan de gewestelijke omgevingsambtenaar.
Zitting van 08 januari 2019
Omgevingsvergunning stedenbouwkundige handelingen - Tom Van Deynze – Vinkenstraat 71 - Bouwen van paardenstal en regularisatie van aanleggen van verharding in de voortuinstrook
BESLUIT
Artikel 1
Het college van burgemeester en schepenen verleent de omgevingsvergunning mits te voldoen aan de gestelde voorwaarden voor het bouwen van een paardenstal.
Artikel 2
Het college van burgemeester en schepenen weigert de omgevingsvergunning voor de regularisatie van het aanleggen van verharding in de voortuinstrook.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.