Gemeente Boechout

Zitting van 27 september 2021

Van 20:00 uur tot 23:40 uur.

 

 

aanwezig

Ria Van Den Heuvel, voorzitter

Koen T'Sijen, burgemeester

Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen, Fernando Marques da Silva, gemeenteraadsleden

Frank Coenen, algemeen directeur

verontschuldigd

Dirk Crollet, Willy Van Genechten, gemeenteraadsleden

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Notulen van de gemeenteraadszitting van 28 juni 2021 - Stemming

 

Feiten en context

De notulen van de gemeenteraad van 28 juni 2021.

Juridische grond

Artikel 32 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

20 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

1 onthouding

Filip Peeters

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van 28 juni 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

COVID 19 - Verslaggeving vaccinatiecentrum - Kennisname

 

De burgemeester geeft toelichting over de werking van het vaccinatiecentrum.

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de verslaggeving over het vaccinatiecentrum.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

COVID19 - Addendum (3) Samenwerkingsovereenkomst met Agentschap Zorg en Gezondheid ikv Bronopsporing - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 januari 2021 om een samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid aan te gaan, zijnde optie 1: inzet op sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching; naar aanleiding van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020. Deze samenwerkingsovereenkomst ging in op 25 januari 2021 en eindigde op 31 maart 2021.

 

De gemeenteraad besliste op 26 april 2021 om deze samenwerkingsovereenkomst te verlengen naar aanleiding van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 en dit voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.

 

De gemeenteraad besliste op 31 mei 2021 om deze samenwerkingsovereenkomst opnieuw te verlengen naar aanleiding van het wijzigingsbesluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021. De verlenging van de samenwerkingsovereenkomst loopt tot en met 31 augustus 2021.

 

Feiten en context

Sedert de opstart vormt optie 1 (bronopsporing en quarantainecoaching) een belangrijk beheersinstrument om (1) contacten van besmette personen snel te identificeren en in quarantaine te plaatsen, (2) (uitbraak)clusters te detecteren en isoleren en (3) burgers blijvend aan te moedigen en te sensibiliseren om de basismaatregelen vol te houden om zo de transmissie van het COVID19-virus te doorbreken en deze pandemie in te dijken.

 

Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

 

Als enige niveau ondernemen lokale besturen concrete acties om de bronopsporing te versterken. Ze leggen banden door analyse van de beschikbare gegevens, inclusief de gegevens verkregen uit de samenwerkingsovereenkomst met de zorgraad, waardoor ogenschijnlijk willekeurige besmettingen tot één en dezelfde bron kunnen worden teruggebracht om op die manier verdere verspreiding van COVID19 te beperken door het aanpassen van het lokale beleid inzake infectiebestrijding. Wanneer zij hotspots detecteren, nemen zij eveneens maatregelen om deze te isoleren en zo mogelijk in te perken.

 

Intussen vordert de vaccinatiecampagne in Vlaanderen met rasse schreden. Niettemin zal bronopsporing de komende maanden nodig blijven. Dit blijft een tweede belangrijke beschermingslinie tegen de verspreiding van het virus.

 

Uit 2020 leerden we dat de combinatie van versoepelingen van de maatregelen die de verspreiding van het coronavirus moesten indijken in de lente- en zomermaanden, de terugkeer van vakantiegangers en het slechter wordende weer naar het einde van de zomer toe mogelijk aanleiding gaven tot de tweede en meest dodelijke golf van de corona-pandemie in België. Het begin van de tweede golf werd door Sciensano vastgesteld op maandag 31 augustus 2020.

 

De vaccinatiecampagne draait weliswaar op volle toeren, maar het zal vermoedelijk nog tot het najaar 2021 duren vooraleer de vaccinatiegraad voldoende hoog is om groepsimmuniteit te bekomen.

 Dit komt doordat er voor de bestelde 1,4 miljoen J&J vaccins nog geen  leverzekerheid is. Die onzekerheid omtrent de J&J vaccins heeft een dubbele impact: als ze niet tijdig geleverd worden, dan moeten er 2 andere vaccins in de plaats komen (J&J is vooralsnog immers het enige vaccin waarbij 1 prik volstaat). In de voorbije maanden is al enkele keren gebleken dat de onzekerheid met betrekking tot de leveringen en/of leeftijdsrestricties bepalend zijn voor het tempo van de vaccinatie.

 Daarnaast wordt de vaccinatiecampagne ook doorkruist door vakantieplannen van de bevolking, waardoor de uitrol van de vaccinaties mogelijks vertraging oploopt. Veel Belgen gaan deze zomer op vakantie naar het buitenland, en daarbovenop worden grote sportevenementen zoals de Tour de France en het EK voetbal bezocht door Europeanen uit alle windstreken. In combinatie met de versoepelingen van het “Zomerplan” en de oprukkende deltavariant bestaat zo een verhoogd risico is op het importeren/verder verspreiden van nieuwe varianten.

 In andere delen van het land, zoals het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, valt de vaccinatiegraad tegen door twijfelaars en weigeraars.

 Bovendien bestaat de mogelijkheid dat een derde coronavaccinatie nodig zal zijn om de bevolking te beschermen tegen oprukkende nieuwe varianten van het coronavirus.

 Met een te lage vaccinatiegraad is er onvoldoende groepsimmuniteit en ontstaat er een grote kans dat het virus zich weer snel verspreidt. Deze kans wordt nog vergroot door de risico’s op het ontstaan van nieuwe virusvarianten, en door de recente versoepelingen inzake sociale contacten en reizen. Daarom is verhoogde waakzaamheid nodig om snel te kunnen ingrijpen bij uitbraken en een stijgende besmettingsgraad. Het reëel bestaan van dit risico is recent nog bevestigd door nieuwe uitbraken zoals in Israël en Portugal, niettegenstaande de zeer hoge vaccinatiegraad in Israël. Het is dan ook van essentieel belang dat iedere vorm van uitbraak of clustervorming zo snel mogelijk gedetecteerd wordt, zodat de nodige isolatie- en quarantainemaatregelen kunnen worden genomen.

 Daarenboven is er onvoldoende zekerheid over de duur van de beschermingsgraad die de huidige vaccins bieden. Hierdoor bestaat de kans dat de groepsimmuniteit onvoldoende hoog is om risicoloos het najaar en de winterperiode door te komen.

 Elke burger die overtuigd kan worden de basismaatregelen te respecteren, elke besmette persoon die wordt opgebeld met het oog op de identificatie van (uitbraak)clusters en elke persoon die begeleid wordt in het volhouden van de isolatie of de quarantaine, is een extra rem op de verspreiding van het virus.

 

We verwijzen hierbij ook naar het Hoog Overlegcomité in haar verslag van 18 juni 2021 (2020C80750.002): “Het virus zal de volgende maanden blijven circuleren. Bovendien is het risico op nieuwe varianten reëel, die mogelijks een hogere besmettelijkheid en ziektegraad veroorzaken. In dat verband heeft het Comité kennis genomen van de huidige situatie met betrekking tot de delta-variant. Alleen een zo breed mogelijke vaccinatiecampagne biedt hier een afdoend antwoord op. Verder is het belangrijk dat de verschillende onderdelen van een deugdelijk risicobeheer, met name preventie, testing, isolatie en quarantaine, contactopvolging, outbreak management, ventilatie, enz. op een adequaat en doeltreffend niveau worden gehandhaafd.”.

 

Uit de evaluatie van de periode 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021 blijkt de meerwaarde van de lokale besturen. Door hun direct contact met de burger en diepgaande kennis van de lokale situatie kunnen de lokale besturen de bronopsporing en quarantainecoaching heel doeltreffend aanpakken. Hierbij gebruiken ze verschillende acties en methodieken om nieuwe uitbraken en nieuwe besmettingen snel te lokaliseren en te bekampen. In aanvulling van de centrale contacttracing op het Vlaamse niveau konden de lokale besturen fysieke hulp bieden of zelfs beschermingsmateriaal ter beschikking stellen.

 

Op 16 juli 2021  heeft de Vlaamse Regering met het besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2021  tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken (hierna BVR 16 juli  2021) de contouren voor de complementaire werking en inzet in preventie, sensibilisering, lokale bronopsporing, quarantainecoaching en aandacht voor kwetsbare personen door lokale besturen na 31 augustus 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie voor optie 1.

 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.

 

De gemeente wil, na overleg met alle betrokken diensten, complementair blijven inzetten op optie 1.

Hiertoe wordt door de gemeente een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Het opnemen van deze engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

De gemeente zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen. 

 

De engagementen die de gemeente opneemt, doen geen afbreuk aan de engagementen die de gemeente in de bestrijding van de coronapandemie reeds opgenomen worden binnen de werking van de ELZ.  Integendeel, ze zijn bedoeld om deze werking nog te versterken.

De verlenging van de reeds aangegane samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid wordt vervat in bijgevoegd addendum.

 

Motivering

De oproep van de Vlaamse Regering van 16 oktober 2020, verankerd in het BVR van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID19-pandemie te versterken, aan alle Vlaamse gemeenten om aanvullend en ondersteunend aan de reeds bestaande initiatieven bijkomende engagementen op te nemen in deze strijd;

 

Omwille van het toegenomen belang van lokale bronopsporing in Vlaanderen in het kader van de bestrijding van de COVID19-pandemie, is het noodzakelijk dat de gemeente zo snel mogelijk haar engagementen kan verder zetten, zodat geen kostbare tijd verloren gaat.

Om te kunnen verder zetten is de ondertekening van het addendum vereist.

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID19-pandemie te versterken.

Bevoegdheid

Op basis van artikel 41 §1 5° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd om dit besluit te nemen.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen blijven ongewijzigd, met name dat de lokale besturen worden gesubsidieerd voor het opnemen van complementaire engagementen.

De lokale besturen die inzetten op optie 1 zullen een forfaitaire subsidie ontvangen van 0,125 euro per inwoner per maand voor de periode van 1 september tot en met 15 oktober 2021.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing ter bestrijding van de COVID19-pandemie te versterken.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van het voorgelegde addendum en keurt dit goed.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Ondertekening lokaal energie- en klimaatpact - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde op 26 oktober 2020 het burgemeestersconvenant 2030 goed.

Feiten en context

De Vlaamse Regering keurde op 4 juni 2021 het lokaal energie- en klimaatpact goed en

nodigt de lokale besturen uit om dit pact te ondertekenen (documenten als bijlage).

Het college van burgemeester en schepenen verklaarde zich in zitting van 17 augustus 2021 akkoord met dit pact en besliste om de ondertekening ervan voor te leggen aan de gemeenteraad.

Lokale besturen engageren zich om:

         Het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken;

         Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te

         realiseren in hun eigen gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed);

         Een reductie van de CO2-uitstoot van hun eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in 2030 ten opzichte van 2015 te realiseren;

         Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden;

         Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffing op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025;

         Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken;

         Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokaal bestuur de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven van het Pact te behalen.

         De Vlaamse overheid engageert zich om:

         Via het Netwerk Klimaat professionele ondersteuning te bieden aan de lokale  besturen, zoals bepaald in het subsidiebesluit en de werkprogramma’s;

         Via andere partners binnen de Vlaamse overheid (bv. VEB met het SURE2050-project voor het publiek patrimonium) lokale besturen projectmatige ondersteuning te bieden;

         Samen met de lokale besturen actief mee te werken aan het elimineren van de mogelijke hindernissen die lokale besturen ondervinden in het realiseren van de ambities binnen dit Pact;

         Haar eigen voorbeeldfunctie in te vullen en relevante actoren te overtuigen om het Pact te ondertekenen;

         In samenspraak met het middenveld, onderzoeksinstellingen en de verschillende sectororganisaties de wederzijdse engagementen i.h.k.v. het Pact op te volgen en te stroomlijnen;

         Aan lokale besturen (en/of andere actoren) de beleidsmaatregelen, voorzien door de Vlaamse, Federale en Europese begroting, actief en stelselmatig te promoten die nuttig kunnen zijn om mee de doelstellingen van het Pact te realiseren. Onder potentiële inbreng van de Vlaamse overheid in hoofdstuk 4 wordt dit waar mogelijk geconcretiseerd;

         Ter bijkomende ondersteuning van de klimaatpactacties van de gemeenten die het Pact ondertekenen, in een extra jaarlijks budget van 10.000.000 euro, evenals een vast gedeelte van de vrij beschikbare middelen binnen het Vlaams klimaatfonds, te voorzien. Deze budgettaire engagementen kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

Argumentatie

Het is aangewezen het lokaal energie- en klimaatpact goed te keuren.

Om de doelstellingen van het burgemeestersconvenant 2030 te bereiken is een

samenwerking en partnerschap met de Vlaamse overheid immers van groot belang.

Door het pact goed te keuren verkrijgt het bestuur van de Vlaamse overheid een

trekkingsrecht om lokale klimaatacties te financieren.

Voor 2021 zal die subsidie minimaal € 43.938 bedragen.

Van de gemeente wordt verwacht dat ze met eigen middelen minstens hetzelfde bedrag

uittrekt voor de financiering van lokale energie- en klimaatacties.

De ondertekening van het pact kadert in punt 9.1 van de beleidsnota 2019-2025 (Burgemeestersconvenant en klimaatactieplan) en geeft uitvoering aan de ambitie van de gemeente om een actief en ambitieus klimaatbeleid te voeren samen met haar inwoners, verenigingen en bedrijven.

Het lokaal energie- en klimaatpact draagt bij tot de  realisatie van SDG 13  (Neem dringend actie om de klimaatverandering en haar impact te bestrijden).

Juridische grond

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

Besluit van de Vlaamse Regering van 4 juni 2021 tot toekenning van een subsidie aan de Vlaamse gemeenten voor klimaatacties ter uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact

 

Financiële gevolgen

Door het lokaal energie- en klimaatpact te ondertekenen bekomt de gemeente in de periode 2021-2030 een jaarlijkse subsidie voor de financiering van lokale klimaatacties.

Voor 2021 bedraagt die subsidie minstens € 43.938.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om het lokaal energie- en klimaatpact te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links lokaal_energie_klimaatpact_20210604.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 1

 

De voorzitter schorst de vergadering om 21.05 uur om de fracties de mogelijkheid te geven de ingediende amendementen te bespreken.

 

De voorzitter opent de vergadering opnieuw om 21.20 uur

 

Stemming

 

Het subamendement wordt aangenomen

 

Eenparig

 

Stemming

 

Het gewijzigd amendement 1 wordt aangenomen

 

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 2

 

Stemming

19 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

2 stemmen tegen

Kris Swaegers en Joost Derkinderen

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 3

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 4

 

Stemming

18 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

2 stemmen tegen

Filip Peeters en Lode Van den Brande

1 onthouding

Ines De Keulenaer

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 5

 

Stemming

 

Het subamendement wordt aangenomen

 

Eenparig

 

Stemming

 

Het gewijzigd amendement 5 wordt aangenomen

 

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 6

 

Stemming

 

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 7

 

Stemming

18 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

2 stemmen tegen

Kris Swaegers en Joost Derkinderen

1 onthouding

Ines De Keulenaer

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 8

 

Stemming

 

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 9

 

Stemming

 

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 10

 

Stemming

 

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 11

 

Stemming

 

Het subamendement wordt aangenomen

 

Eenparig

 

Stemming

 

Het gewijzigd amendement 11 wordt aangenomen

 

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 12

 

Stemming

 

Het subamendement wordt aangenomen

 

Eenparig

 

Stemming

Het gewijzigd amendement wordt aangenomen en

 

16 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

5 stemmen tegen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert en Greet Van Brussel

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - Amendement 13

 

Stemming

Het amendement wordt verworpen en

 

5 stemmen voor

Kris Swaegers, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Ines De Keulenaer en Joost Derkinderen

16 stemmen tegen

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Plandocument Omgeving 2030 - resultaat participatietraject i.k.v.  Visienota omgeving 2030 - Stemming

 

De gemeenteraad gaat unaniem akkoord om het besluit niet ter zitting aan te passen maar bij de verwerking van de notulen.

 

Gemeentelijke beleidsmatig gewenste ontwikkelingen voor een landschappelijk, levendig en karakteristiek Boechout

 

Voorgeschiedenis

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) dateert van 2006. 15 jaar later is er nood aan een geactualiseerde en vernieuwende ruimtelijke visie. De gemeente Boechout heeft daarom een ‘Visienota Omgeving 2030’ laten opmaken.

 

De visienota is een werkstuk van de gemeentelijke administratie, ondersteund door de adviesraden Gecoro, milieuraad en mobiliteitsraad en uitgewerkt door de studiebureaus Maat en Voorland. De visienota is een ambtelijk document. De visienota werd op 25 februari 2019 door Marian Mys, diensthoofd Omgeving, samen met de medewerkers van studiebureaus Maat en Voorland, aan de gemeenteraad voorgesteld, in aanwezigheid van de betrokken adviesraden.

 

Dit document moet de gemeente een nieuwe planhorizon bieden: ‘Waar willen we de komende jaren met de gemeente Boechout op ruimtelijk vlak naartoe?’. De Visienota Omgeving 2030 omvat een integrale visie die uitspraak doet over zowel de bebouwde en onbebouwde ruimte en de harde en zachte structuren over het volledige grondgebied van de gemeente.

 

De nota is opgebouwd met een kernnota (visie op lange termijn), thematische of gebiedsgerichte beleidskaders (meer operationele visie op middellange termijn) en actieplannen. Drie concrete beelden uit de visienota werden bevraagd in een uitgebreid participatietraject ‘Ruimte voor Boechout en Vremde’. De gemeenteraad gaf op 27 april 2020 opdracht aan het college van burgemeester en schepenen voor het uitschrijven van een overheidsopdracht voor de begeleiding van dit participatief traject gebaseerd op de drie vraagstellingen gekoppeld aan de drie beelden uit de Visienota omgeving 2030:

 

1)     Landschappelijk Boechout: Op welke manier gaan we zoveel mogelijk landschap openhouden en nieuwe bouwmogelijkheden in de open ruimte beperken, het bebouwd weefsel bewust en zichtbaar begrenzen? Hoe kunnen we de diversiteit van open landschappen vanuit typische kenmerken en kwaliteiten versterken?

2)     Levendig Boechout: Op welke manier gaan we er voor zorgen dat belangrijke publieke en private plekken en domeinen toegankelijker en meer doorwaadbaar worden om de relatie tussen de bebouwde omgeving, het landschap, de parken en de open ruimte te versterken?

3)     Karakteristiek Boechout: Op welke manier gaan we de identiteit, het erfgoed en de leefbaarheid van Boechout versterken, het dorpsweefsel vormgeven en de verdichting toestaan in de nabijheid van voorzieningen, openbaar vervoer en een hoogwaardig netwerk van zacht verkeer?

 

Feiten en context

De opdracht “Participatietraject betreffende visienota 2030 - Perceel 2 (Methodiek van participatie voorstellen en uitwerken)” werd op 14 december 2020 gegund aan Hoplr nv. Het participatietraject verliep in drie fases:

 

         De eerste fase omvatte de communicatie van de Visienota Omgeving 2030 naar de Boechoutse bevolking.

         In de tweede fase werd er een brede bevraging georganiseerd bij een representatief staal van de Boechoutse bevolking met het oog op het onderzoeken van het draagvlak ten aanzien van de doelstellingen en acties geformuleerd in de Visienota Omgeving 2030.

         In de laatste en derde fase werd er op een deliberatieve manier dieper ingegaan op een centraal thema uit de Visienota, namelijk het behouden en versterken van het landschap bij eventuele toekomstige ontwikkelingen.

 

Het resultaat van het participatietraject leidt tot de selectie en prioritering van de acties uit de visienota voor de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen inzake ruimtelijk beleid, en meer specifiek wat betreft het landschappelijk, levendig en karakteristiek Boechout.

 

De selectie en de prioritering wordt verantwoord vanuit een informatief, een richtinggevend en een bindend deel, dat samen een referentiekader aanbiedt om het toekomstig ruimtelijk beleid voor de gemeente Boechout vorm te geven, minstens tot 2030 en om er beleidsmaatregelen aan af te toetsen. Samen vormen deze stukken en nota’s het Plandocument Omgeving 2030.

 

Het informatief deel omvat de inleiding en de situering zoals beschreven in de visienota Omgeving. Dit deel toont het onderzoek naar de kenmerkende elementen van Boechout. Het analysekader voor dit onderzoek is ‘de dorpenstudie’ (Ontwerpend onderzoek naar kernversterking in Vlaanderen; uitgevoerd door MAAT-ontwerpers, in opdracht van de Vlaamse Overheid). Aan de hand van vier maatschappelijke thema’s: 1. Wonen, 2. Open ruimte, 3. Mobiliteit, 4. Voorzieningen worden de eigenschappen en behoeften van de gemeente Boechout gedetecteerd. Deze analyse kwam tot stand op basis van sitebezoek, verschillende gespreksdagen, onderzoek naar tendensen en kaartanalyse.

 

Het richtinggevend deel omvat de feitelijke visienota en het actieplan Omgeving 2030. In dit gedeelte wordt de visie op ruimtelijke ontwikkeling naar 2030 uitgezet. Er wordt gewerkt met drie toekomstbeelden die de gemeente vanuit een specifiek thema benaderen en die verschillende sectorale invalshoeken combineren. Anders dan in het voorgaande Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan is het niet de bedoeling om in de visienota aparte visies op wonen, open ruimte, mobiliteit en voorzieningen op te bouwen. De toekomst wordt geschetst vanuit het beeld van een landschappelijk, een levendig en een karakteristiek Boechout. Boechout wordt hier geschetst als stadsranddorp. Aansluitend worden de concrete acties aangegeven die nodig zijn om deze visie te realiseren.

 

Het participatietraject ‘Ruimte voor Boechout en Vremde’ maakt integraal deel uit van het richtinggevende deel. Het breed communiceren en organiseren van participatie over de visienota Omgeving 2030 was een absoluut noodzakelijke stap. Het debat met de inwoners van Boechout en Vremde bepaalt mee de selectie en prioritering van de acties uit de visienota voor de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen voor een landschappelijk, levendig en karakteristiek Boechout. 

 

Het bindend deel is de selectie en prioritering van de mogelijke acties en maatregelen die de gemeente tijdens de volgende jaren ter uitvoering van de visienota Omgeving 2030 en op basis van het participatietraject zal opnemen. Desgevallend kunnen hierin ook suggesties naar de hogere overheid worden opgenomen.

 

Motivering

Door de visienota Omgeving 2030 integraal te integreren in een informatief en richtinggevend deel als aanzet tot de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen, behouden we het overzicht op de globale visie en acties, zoals uitgewerkt door de gemeentelijke administratie en de studiebureaus Maat en Voorland en zoals geadviseerd door de Gecoro, de milieuraad en de mobiliteitsraad.

 

Op deze manier wordt aan toekomstige bestuurders van de gemeente Boechout een kader aangeboden dat verder reikt dan 2030 om het ruimtelijk beleid vorm te geven en om beleidsvoorstellen af te toetsen.

 

De beleidsmatig gewenste ontwikkelingen worden voorgelegd ter goedkeuring aan de gemeenteraad. Om de gemeentelijke ruimtelijke beleidsvisie, die voortvloeit uit de visienota Omgeving 2030 en het participatietraject ‘Ruimte voor Boechout en Vremde’ te verankeren in beleid, is het noodzakelijk en wenselijk dat de gemeenteraad de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen vaststelt. Deze worden in dit besluit ter goedkeuring voorgelegd en vormen het bindend deel van het Plandocument Omgeving 2030. In de praktijk kunnen de beleidsmatig gewenste ontwikkelingen zich vertalen, zonder exhaustief te zijn, in bv. ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s), de actualisering van de bouwcode, een omgevingsvergunning of sensibiliserende acties.

 

De vergunningverlenende overheid moet daarbij steeds rekening houden met de legaliteitvereisten (zoals bv. en niet-limitatief: bestemming, voorschriften, Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), uitvoeringsbesluiten, watertoets, …) als met de goede ruimtelijke ordening.

 

De toetsing van de goede ruimtelijke ordening gebeurt in de eerste plaats rekening houdend met de in de omgeving bestaande toestand. Maar ook beleidsmatig gewenste ontwikkelingen en de bijdrage aan de verhoging van het ruimtelijk rendement kunnen in rekening gebracht worden binnen de aandachtspunten van de goede ruimtelijke ordening, voor zover:

 

1)     de rendementsverhoging gebeurt met respect voor de kwaliteit van de woon- en leefomgeving;

2)     de rendementsverhoging in de betrokken omgeving verantwoord is.

 

De basisvraag is wat een gemeentebestuur voor ogen heeft en dus kan hanteren als beleidsmatig gewenste ontwikkeling zoals bedoeld in artikel 4.3.1 par. 2, 2° VCRO. De inhoud kan uit de beleidsopvattingen van ruimtelijke structuurplannen, uit juridische documenten, zoals een RUP, of uit andere bestuursdocumenten voortvloeien.

 

Argumentatie

Aan de hand van de bevindingen uit het participatietraject wordt het gemeentebestuur ondersteund bij de verdere ontwikkeling van het omgevingsbeleid, gebaseerd op de getoetste opinies en verwachtingen van de inwoners. Het eindrapport over het participatietraject werd voorgesteld en besproken in de Gemeenteraadscommissie van maandag 20 september 2021.

 

Advies

Het rapport 'Rapport participatietraject Visienota 2030' wordt toegevoegd aan de visienota Omgeving 2030 Boechout en als basis gebruikt voor het selecteren en prioriteren van de acties voor de beleidsmatig gewenste ruimtelijke ontwikkelingen.

 

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en volgende wijzigingen.

Artikel 4.3.1. par. 2, 2° VCRO bepaalt: ‘De overeenstemming met een goede ruimtelijke ordening wordt beoordeeld met inachtneming van volgende beginselen: het vergunningverlenende bestuursorgaan houdt bij de beoordeling van het aangevraagde rekening met de in de omgeving bestaande toestand, doch kan ook beleidsmatig gewenste ontwikkelingen met betrekking tot de aandachtspunten, vermeld in 1°, in rekening brengen. Artikel 4.3.1. par. 2, 1° bepaalt: ‘De overeenstemming met een goede ruimtelijke ordening wordt beoordeeld met inachtneming van volgende beginselen: het aangevraagde wordt, voor zover noodzakelijk of relevant, beoordeeld aan de hand van aandachtspunten en criteria die betrekking hebben op de functionele inpasbaarheid, de mobiliteitsimpact, de schaal, het ruimtegebruik en de bouwdichtheid, visueel-vormelijke elementen, cultuurhistorische aspecten en het bodemreliëf, en op hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid in het algemeen, in het bijzonder met inachtneming van de doelstellingen van artikel 1.1.4: De ruimtelijke ordening is gericht op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling waarbij de ruimte beheerd wordt ten behoeve van de huidige generatie, zonder dat de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang gebracht worden. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen. Op deze manier wordt gestreefd naar ruimtelijke kwaliteit.

In de memorie van toelichting bij het ontwerp van decreet tot aanpassing en aanvulling van het ruimtelijke plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid, wordt gesteld: ‘(…) de overheid die een bepaalde stedenbouwkundige politiek voert, die politiek bekend moet maken en in concreto moet onderzoeken of een bepaald project daaraan beantwoordt’.

Uit de parlementaire besprekingen, de rechtspraak van de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen, kan afgeleid worden dat de vergunningverlenende overheid met beleidsmatig gewenste ontwikkelingen rekening kan houden. Ook de deputatie zal bij de beoordeling van een omgevingsvergunning hiermee rekening houden.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

Uiteraard kunnen de acties en actieplannen die hieruit voortvloeien wel financiële gevolgen hebben.

 

Stemming

17 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

2 stemmen tegen

Filip Peeters en Lode Van den Brande

2 onthoudingen

Ines De Keulenaer en Joost Derkinderen

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het informatief en richtinggevend deel van het Plandocument Omgeving 2030, i.c. de inleiding, de situering, de visie, het actieplan uit de visienota Omgeving 2030 en het eindrapport van het Participatietraject ‘Ruimte voor Boechout en Vremde’.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de volgende selectie en prioriteiten als gemeentelijke beleidsmatig gewenste ontwikkelingen voor een landschappelijk, levendig en karakteristiek Boechout goed:

 

Landschappelijk Boechout

1)     Geen woonontwikkeling of extra verharding , tenzij voor sport en recreatie, van het woonuitbreidingsgebied Groot Capenberg: herbestemming via RUP.

2)     Geen woonontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied dorpskern Vremde:  herbestemming via RUP.

3)     Ontwikkeling van beleidsmaatregelen die inzetten op vergroening en ontharding: bv. via sensibilisering, actieve vergroening van openbare parkings, straten, wijken, pleinen en perceelsranden van eigendommen, het stimuleren van ontharding van voortuinen, evaluatie inheems groen in de bouwcode, voorwaarden voor vergroening opleggen via omgevingsvergunningen. Hierbij wordt er maximaal rekening gehouden dat het openbaar domein niet extra wordt belast of dat de afwikkeling niet ten laste van de gemeenschap komt.

 

Levendig Boechout

1)     Woonuitbreidingsgebied Groot Capenberg: herbestemming via RUP in functie van deelmobiliteit (mobi- of hoppinpunt), sport- en recreatie en de landschappelijke, groene ruimtevinger (landschapskamer).

2)     Woonuitbreidingsgebied dorpskern Vremde: herbestemming via RUP in functie van park, speel- en sportaccommodatie en seniorenvoorzieningen.

3)     De eventuele nieuwe woonontwikkeling in de Wolfsput moet maximaal streven naar klimaatneutraliteit, autoluw en betaalbaar zijn en er moet plaats zijn voor alternatieve woonvormen.

4)     Meer groene, publiek toegankelijke ruimte:

a)     Park en woongebied Vijverhof: RUP in functie van het restaureren en opwaarderen van erfgoed (landhuis Vijverhof), wonen en publiek park, aansluitend aan het speelbos.

b)     Opstart ontwikkeling van doorwaadbare en groene zorgbuurten i.s.m. WZC Sint-Mathildis, WZC Avondvrede, WZC Capenberg, Don Bosco en Multiversum.

c)      Beheer van de dreef via de dreefcommissie en de volledige dreef als beschermd landschap publiek toegankelijk houden.

d)     Openbreken, vergroten en maximaal mogelijk toegankelijk maken van het natuurgebied van de Molenbeek met maximaal respect voor de draagkracht van de natuur, fauna en flora.

e)     Inzetten op beheer en onderhoud van bestaande publieke ruimte.

5)     Het versterken van het tragewegennetwerk in functie van het verbinden van voorzieningenclusters en om het landschap dichterbij te brengen, zichtbaarder en toegankelijker te maken. Inzetten op de kwaliteit van het tragewegennetwerk. Specifiek naar ondergrond, bewegwijzering, zichtbaarheid en wegnemen van drempels.

6)     Opstart milieu-educatiecentrum op het domein van Don Bosco i.s.m. Natuurpunt.

 

Karakteristiek Boechout

1)     Evaluatie en actualisering van de bouwcode in functie van o.a. de woonbehoefte, de mobiliteit, het bewaren van het dorpse karakter en de klimaat- en milieu-uitdagingen.

2)     Evaluatie en actualisering van het RUP Meergezinswoningen in functie van o.a. de woonbehoefte, de mobiliteit, het bewaren van het dorpse karakter, het debat over kernverdichting en de klimaat- en milieu-uitdagingen.

3)     Het uitwerken en realiseren van de N10 (gewestweg) als ‘dorpsboulevard’, i.s.m. het Agentschap Wegen en Verkeer, in functie van meer verkeersveiligheid (voor de zachte weggebruiker) en meer ruimte voor groen, waarbij strategisch overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer en hogere overheden noodzakelijk is. Prioritair hierbij zijn de oversteekplaatsen en de algemene veiligheid voor het kruisend verkeer.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Voormalig politiekantoor - Concessieovereenkomst - Addendum - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Het gemeentehuis heeft een bijgebouw op het perceel kadastraal gekend als 1e afdeling sectie D nummer 462 F. Beide maken deel uit van een zone die bestempeld werd als beschermd dorpsgezicht. In kader hiervan is het enkel mogelijk om de gebouwen overeenkomstig de functie 'gemeenschapsvoorziening' in te richten.

Het desbetreffende bijgebouw werd in het verleden ingericht en gebruikt als wijkkantoor voor de politiezone Minos. Sinds de verhuis van het wijkkantoor naar het nieuwe gebouw op de site van het Midden, werd dit gebouw nog slechts sporadisch gebruikt door de gemeente.

In de beleidsnota werd uitdrukkelijk bepaald dat er meer plaatsen dienden te worden gerealiseerd in de voorschoolse opvang. Dit werd ingegeven door o.m. het groeiende bevolkingsaantal en de daaraan gekoppelde groeiende vraag van ouders.

Vanuit Okidoki werd er aan de gemeente gevraagd of er een mogelijkheid was om te kunnen uitbreiden op het grondgebied van Boechout - Vremde. Okidoki is een kinderopvang die reeds een filiaal had in Boechout. Beide partijen zagen een opportuniteit om een 2e kinderopvang te voorzien te Boechout en deze onder te brengen in het voormalig politiekantoor. Naar aanleiding van dit gesprek werd er een ontwerp van concessie-overeenkomst opgemaakt door de coördinator grondgebiedzaken.

Collegebeslissing dd. 11 juni 2019 betreffende de beslissing om de ontwerptekst van domeinconcessie voor te leggen aan de gemeenteraad.

Gemeenteraadsbeslissing dd. 24 juni 2019 betreffende de goedkeuring van het ontwerp van concessieovereenkomst.

Naamswijziging van de concessionaris, zijnde van de feitelijke vereniging "Okidoki" naar de besloten vennootschap "Lou" met maatschappelijk zetel in de Werf 8 te 2500 Lier, ondernemingsnummer 0733.709.978.

Feiten en context

De besloten vennootschap "Lou" evenals het lokaal bestuur hebben gemerkt dat het aantal kinderen in Boechout verder toeneemt. "Lou" zit hierdoor in beide Boechoutse filialen in de huidige toestand van de panden op de grens van de maximumcapaciteit. "Lou" heeft een vraag tot uitbreiding van de crèche 'Paulien & Paulette' gesteld aan het lokaal bestuur.

De mogelijkheid bestaat om de crèche 'Paulien & Paulette' in het pand in de Heuvelstraat 91A te Boechout op eenvoudige wijze verder uit te breiden, namelijk door de 2e helft van de 1e verdieping ter beschikking te stellen van de crèche. Hiervoor diende er een addendum bij de concessieovereenkomst te worden opgemaakt.

Kennisname van het addendum door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 7 september 2021, waarbij het advies betreffende de aanpassing van de trapsgewijze invoering van de concessiegelden niet werd gevolgd gelet op de kosten die door de concessionaris zullen worden gedragen ter verdere aanpassing van het pand.

Juridische grond

Het Burgerlijk Wetboek, zijnde het artikel 1101 en volgende betreffende de contracten of verbintenissen uit overeenkomst in het algemeen, evenals artikel 1712 betreffende de bijzondere reglementen dewelke toepasselijk zijn in geval van verhuring van goederen van de gemeenten en openbare instellingen.

Op grond van artikel 41 samen met artikel 56 § 3 8°b van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen, is de gemeenteraad bevoegd om de contractvoorwaarden voor deze concessie te bepalen.

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd om de concessie te verlenen op grond van artikel 56 § 3 1° en 8° b van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het addendum, zoals werd toegevoegd in bijlage, goed.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 27 september 2021

 

Gemeentelijke verordening conformiteitsattesten - Aanpassing - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeentelijke verordening conformiteitsattesten is op 1 juni 2015 goedgekeurd door de gemeenteraad en op 24 augustus 2015 door de Vlaamse minister van Wonen.
Na intergemeentelijke evaluatie is deze gemeentelijke verordening conformiteitsattesten gewijzigd. De gemeenteraad heeft die gewijzigde verordening goedgekeurd op 29 maart 2021.

Op 13 april 2021 is een schriftelijk verzoek gestuurd naar Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen, om deze gewijzigde verordening goed te keuren.

Feiten en context

Op 14 juni 2021 ontving het college van burgemeester en schepenen een brief van 7 juni 2021 van het agentschap Wonen-Vlaanderen met daarbij het ministerieel besluit van 3 juni 2021. Zowel de brief als het ministerieel besluit zijn opgenomen als bijlage bij dit besluit. Het ministerieel besluit is op 6 juli 2021 gepubliceerd in het Staatsblad.

De verordening van de gemeenteraad van de gemeente Boechout van 29 maart 2021 houdende het verplicht stellen van het conformiteitsattest, wordt goedgekeurd op voorwaarde dat:

1. de term “eigenaar/verhuurder” zoals gebruikt in artikel 1 wordt vervangen door een eenduidige term zoals “verhuurder”, “eigenaar” of “eigenaar en verhuurder”;

2. de term “wooneenheid” zoals gebruikt in artikel 1 wordt gedefinieerd of wordt gewijzigd naar “woning”;

3. een aangepast reglement wordt voorgelegd.
Het ministerieel Besluit tot goedkeuring van de verordening van de gemeenteraad van 29 maart 2021 houdende het verplicht stellen van een conformiteitsattest trad in werking vanaf de datum van de ondertekening, namelijk 3 juni 2021.

Het aangepast voorstel wordt aan de gemeenteraad voorgelegd op 27 september 2021. Na goedkeuring door de gemeenteraad wordt het aangepast reglement naar het agentschap Wonen-Vlaanderen gestuurd.

Advies

Goedkeuring van de aangepaste verordening en die bezorgen aan het  agentschap Wonen-Vlaanderen.

Argumentatie

Het lokaal bestuur neemt deel aan de Intergemeentelijke Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Zuidrand 2. Tijdens de zitting van 24 juni 2019 heeft de gemeenteraad het subsidiedossier goedgekeurd, waardoor de gemeente akkoord is gegaan met het verderzetten van de werking van de IVLW en het uitvoeren van de verplichte en aanvullende activiteiten, zoals bepaald in het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021. Door het onderschrijven van het subsidiedossier engageert de gemeente zich ervoor minstens volgende activiteiten uit te voeren:

         Verplichte activiteit 2_3: een strategie uitwerken over de toepassing van de gemeentelijke instrumenten voor de bewaking van de kwaliteit van het woningpatrimonium

         Aanvullende activiteit 2_2: Een verordening vaststellen en toepassen waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld in bepaalde situaties

         Aanvullende activiteit 2_3: Een verordening vaststellen en toepassen waarbij de geldigheidsduur van het conformiteitsattest beperkt wordt, en woningen met dergelijk conformiteitsattesten opvolgen

         Eigen voorstel: Een handhavend en sanctionerend woningkwaliteitsbeleid.

Het lokaal bestuur stelt het belang van een goede woningkwaliteit in private huurwoningen voorop. De huurwoningen op het grondgebied moeten voldoen aan de minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen van de Vlaamse Codex Wonen van 2021. Het lokaal bestuur wenst de lopende acties hier rond verder te zetten. De gemeente koos tijdens de gemeenteraad van 1 juni 2015 ervoor een verplichting op het conformiteitsattest in te voeren voor private huurwoningen. Na een intergemeentelijke evaluatie van de verordening tijdens de stuurgroep en huisvestingsambtenarenoverleg is er beslist het reglement aan te passen.

De verplichting van het conformiteitsattest is gefaseerd ingevoerd op basis van het afsluiten van een nieuw huurcontract en de ouderdom van de private huurwoning. De oudste woningen (50 jaar en ouder) werden eerst (2015-2019) gecontroleerd. Begin 2020 werd er overgeschakeld naar woningen van 35 jaar en ouder. Na evaluatie is er gekozen om de huidige fase in de verordening aan te passen en de periodes van verplichting naargelang de leeftijd van de woning te verlengen. Daarnaast zullen huurwoningen van 20 jaar en jonger vrijgesteld worden van de verplichting. De huidige energetische en bouwnormen zorgen ervoor dat deze woningen van behoorlijke kwaliteit zijn.

In de verordening die ter goedkeuring voorligt, wordt ook de geldigheidsduur van het conformiteitsattest aangepast. De geldigheidsduur wordt bepaald aan de hand van het aantal gebreken op het technisch verslag. De gebreken worden ondergebracht in 3 categorieën in het technische verslag van Wonen-Vlaanderen:

         gebreken in categorie 1 zijn kleine gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden of de potentieel kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken,

         gebreken in categorie 2 zijn ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden, maar geen direct gevaar vormen voor hun veiligheid of gezondheid, waardoor de woning niet in aanmerking zou komen voor bewoning,

         gebreken in categorie 3 zijn ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners, waar de woning niet in aanmerking komt voor bewoning.

Het nieuwe technische verslag van Wonen-Vlaanderen gaat in voege op 1 januari 2021 en geeft de woningonderzoeker meer vrijheid om in te spelen op de specifieke problemen in de (huur)woning.

In de verordening wordt er, om de geldigheidsduur van een conformiteitsattest te bepalen, gewerkt met 2 termijnen: 5 en 10 jaar.

         Voor de woningen die minder dan of gelijk aan 4 gebreken vertonen in
categorie 1, wordt een conformiteitsattest van 10 jaar afgeleverd.

         De woningen met meer dan 4 gebreken (en minder dan 7 gebreken) in
categorie 1, maar niet ongeschikt of onbewoonbaar zijn (geen gebreken in categorie 2 of 3), krijgen een conformiteitsattest van 5 jaar.

De conformiteit van de woningen wordt vastgesteld door bevoegde personen (woningcontroleurs), aangeduid door de burgemeester, in het daartoe bestemde aanstellingsbesluit.

De kostprijs van het conformiteitsattest wordt bepaald in het gemeentelijk retributiereglement. ('retributie op de aanvragen tot omgevingsvergunning voor of de melding van stedenbouwkundige handelingen en het exploiteren van IIOA in toepassing van het omgevingsvergunningsdecreet en op het leveren van administratieve prestaties en administratieve stukken van de dienst omgeving').

Om de verplichting meer draagkracht te geven, heeft de gemeenteraad op 16 december 2019 het belastingreglement op het niet hebben van een conformiteitsattest goedgekeurd. De eigenaar-verhuurders die het nalaten een conformiteitsattest aan te vragen of het nalaten hun woning in orde te brengen met de minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 worden belast. Het belastingreglement wordt ook opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad, aangezien het dient aangepast te worden aan de nieuwe fasering opgenomen in de verordening conformiteitsattesten.

Juridische grond

         Besluit van de Vlaamse Regering tot codificatie van de decreten betreffende het Vlaams Woonbeleid van 17 juli 2020

         Vlaamse Codex Wonen van 2021 (inzonderheid boek 3 en artikel 3.2)

         Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

         Ministerieel besluit van 17 februari 2020: Goedkeuring IVLW Zuidrand 2

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

Elke eigenaar en verhuurder die een woning verhuurt of te huur of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van een of meer studenten, moet voor elke woning een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen.

Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen en op basis van de leeftijd van de huurwoning:

Vanaf 1 januari 2021: woningen van 40 jaar en ouder

Vanaf 1 januari 2026: woningen van 30 jaar en ouder

Vanaf 1 januari 2029: woningen van 20 jaar en ouder

Artikel 2

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor woningen en kamers is afhankelijk van het aantal gebreken in categorie 1 op het technisch verslag:

≤ 4 gebreken is 10 jaar

≥ 5 gebreken is 5 jaar

Artikel 3

De kostprijs van het conformiteitsattest is vastgelegd in het gemeentelijk retributiereglement 'retributie op de aanvragen tot omgevingsvergunning voor of de melding van stedenbouwkundige handelingen en het exploiteren van IIOA in toepassing van het omgevingsvergunningsdecreet en op het leveren van administratieve prestaties en administratieve stukken van de dienst omgeving'.

Artikel 4

De 'gemeentelijke verordening conformiteitsattesten' van de gemeenteraad van Boechout van 29 maart 2021 trad in werking na de voorwaardelijke goedkeuring door de Vlaamse minister van Wonen op 3 juni 2021.
Artikel 5

Na de inwerkingtreding van de 'gemeentelijke verordening conformiteitsattesten' van de gemeenteraad van Boechout van 29 maart 2021 werd de 'verordening conformiteitsattesten van 1 juni 2015' opgeheven.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 27 september 2021

 

Gemeentelijk reglement op het aanvragen van een conformiteitsattest - Stemming

 

Voorgeschiedenis
De gemeenteraad heeft op 1 juni 2015 de verordening goedgekeurd tot het verplicht stellen van het conformiteitsattest voor huurwoningen, met als doel de woonkwaliteit van huurwoningen te verbeteren. Deze verordening is op 24 augustus 2015 goedgekeurd door de minister bevoegd voor wonen. Om een bindend gevolg te kunnen geven aan deze verordening zijn er reglementen ontworpen op het al of niet hebben van een geldig conformiteitsattest, nl. een reglement voor de aanvraag van een conformiteitsattest  en een belastingreglement op het al of niet hebben van een geldig conformiteitsattest.
Argumentatie

Na een intergemeentelijke evaluatie heeft de gemeenteraad deze gemeentelijke verordening conformiteitsattesten aangepast (Gemeenteraadsbesluit 29 maart 2021). De minister van Wonen heeft deze verordening voorwaardelijk goedgekeurd in het Ministerieel Besluit van 3 juni 2021. De minister vraagt enkele termen aan te passen en een aangepast reglement voor te leggen. Deze aangepaste verordening conformiteitsattesten wordt op 27 september 2021 voor de gemeenteraad gebracht. Bij deze aanpassing dienen ook het gemeentelijk reglement op het aanvragen van een conformiteitsattest en de belasting op het niet hebben van een geldig conformiteitsattest aangepast te worden.
Deze twee reglementen werden door de gemeenteraad goedgekeurd op 16 december 2019.

Feiten en context

Ontwerp van een aangepast reglement voor de aanvraag van een conformiteitsattest.

Juridische grond

         Vlaamse Codex Wonen van 2021 (inzonderheid boek 3 en artikel 3.2)

         Besluit van de Vlaamse Regering Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

         Gemeenteraadsbesluit van 29 maart 2021 houdende gemeentelijke verordening conformiteitsattesten (aanpassing verordening en beperken geldigheidsduur van het conformiteitsattest).

         Ministerieel Besluit van 3 juni 2021 tot (voorwaardelijke) goedkeuring van de verordening van 29 maart 2021 van de gemeenteraad van Boechout houdende het verplicht stellen van het conformiteitsattest.

         Gemeenteraadsbesluit van 27 september 2021 houdende gemeentelijke verordening conformiteitsattesten (aanpassing).

         Het gemeentelijk reglement op het aanvragen van een conformiteitsattest van 16 december 2019.

         Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

De retributie voor conformiteitsattesten is voorzien in het meerjarenplan.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1 - Begripsomschrijving

Voor de toepassing van dit reglement worden onder meer volgende begrippen gebruikt:

1)     administratie: de gemeentelijke administratieve eenheid die door de gemeenteraad belast wordt met het beheer van de gemeentelijke inventaris

2)     beroepsinstantie: het college van burgemeester en schepenen

3)     beveiligde zending: één van de hierna volgende betekeningswijzen:

a. een aangetekend schrijven;

b. een afgifte tegen ontvangstbewijs;

4)     conformiteitsattest: een document uitgereikt door de burgemeester dat stelt dat de huurwoning op dat moment voldoet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- of kwaliteitsnormen, opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021;

5)     gemeentelijk ambtenaar of technisch medewerker IGEAN: de ambtenaar of medewerker die met toepassing van de regels, vastgesteld door het College van Burgemeester en Schepenen binnen zijn ambtsgebied belast is met de opdrachten inzake woonkwaliteitsbewaking;

6)     woning: elk onroerend goed of het deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande.

7)     kamer: een woning waarin een toilet, een bad of douche of een kookgelegenheid ontbreken en waarvan de bewoners voor een of meer van die voorzieningen aangewezen zijn op de gemeenschappelijke ruimten in aansluitend bij het gebouw waarvan de woning deel uitmaakt; 

 

Artikel 2 - Procedure

§1. Elke eigenaar/verhuurder die een woning verhuurt of te huur of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van een of meer studenten, moet voor elke woning een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen.

 

Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen en op basis van de leeftijd van de huurwoning:

Vanaf 1 januari 2021: woningen van 40 jaar en ouder

Vanaf 1 januari 2026: woningen van 30 jaar en ouder

Vanaf 1 januari 2029: woningen van 20 jaar en ouder

 

§2. Elke eigenaar/verhuurder waarvan de huurwoning valt onder de verplichting van art.2 §1, dient voor elke woning een conformiteitsattest aan te vragen of een geldig conformiteitsattest voor te leggen.

De eigenaar/ verhuurder wordt door de gemeente per beveiligde zending op de hoogte gebracht of hij dient te voldoen aan art. 2§1. In dat geval is de eigenaar/verhuurder verplicht het conformiteitsattest aan te vragen via het daartoe bestemde aanvraagformulier en dit binnen een periode van 60 dagen te rekenen vanaf de dag na de poststempel van de beveiligde zending. Als de eigenaar/verhuurder reeds beschikt over een geldig conformiteitsattest dan legt hij dit binnen dezelfde periode van 60 dagen voor aan de administratie.

 

§3. De overdrager van het zakelijk recht op de huurwoning die valt onder de verplichting van art. 2 §1, moet de verkrijger ervan in kennis stellen dat de huurwoning moet voldoen aan de gemeentelijke verordening conformiteitsattesten.

Tevens moet hij per beveiligde zending een kopie van de notariële akte bezorgen aan de gemeente, binnen twee maanden na het verlijden van de notariële akte. De kopie bevat minstens de volgende gegevens:

         naam, adres, telefoonnummer en eventueel e-mailadres van de verkrijger van het zakelijk recht en zijn eigendomsaandeel;

         datum van de akte, naam en standplaats van de notaris;

         nauwkeurige aanduiding van de overgedragen woning.

 

Artikel 3 - Bezwaar tegen aanvraag conformiteitsattest

§1. Binnen een termijn van 30 dagen, ingaand de dag na de poststempel van de beveiligde zending van de gemeente bedoeld in art. 2 §2, kan de aangeschreven eigenaar/verhuurder een bezwaar indienen, bij de beroepsinstantie, tegen de verplichting om een conformiteitsattest aan te vragen.

Een eigenaar/verhuurder kan een bezwaarschrift indienen om één van de volgende redenen (niet limitatieve lijst):

         de huurwoning heeft reeds een geldig conformiteitsattest;

         de betreffende woning is geen huurwoning;

         de woning is recentelijk verkocht;

         er is geen bewoning in de betreffende woning;

         de huurwoning valt nog niet onder de vooropgestelde fasering van de verordening conformiteitsattesten;

        

 

§2. Het bezwaarschrift moet per beveiligde zending bezorgd worden aan de beroepsinstantie. Het bezwaarschrift moet gedagtekend zijn en moet minimaal volgende gegevens bevatten:

         de identiteit en het adres van de indiener;

         het adres van de woning;

         eventuele bewijsstukken dat de eigenaar-verhuurder geen conformiteitsattest dient aan te vragen.

 

§3. Aan de indiener van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbevestiging bezorgd.
 

§4. Het bezwaarschrift is niet ontvankelijk, als het niet voldoet aan de gestelde voorwaarden.

Als het bezwaarschrift niet ontvankelijk is, deelt de beroepsinstantie dat mee aan de indiener met de vermelding dat de procedure als afgehandeld wordt beschouwd.

 

§5. De beroepsinstantie doet uitspraak over het ontvankelijk bezwaar en betekent zijn beslissing aan de indiener ervan binnen een termijn van 90 dagen, ingaand de dag na de poststempel van het bezwaarschrift. De uitspraak wordt per beveiligde zending bezorgd. Als de beroepsinstantie het bezwaar gegrond acht, dan dient de eigenaar/verhuurder geen conformiteitsattest aan te vragen.
Als de beroepsinstantie het nalaat om binnen de termijn van 90 dagen kennis te geven van zijn beslissing, dan wordt het ingediende bezwaar gevolgd en dient de eigenaar/verhuurder geen conformiteitsattest aan te vragen.

Als de beroepsinstantie het bezwaar ongegrond acht, dan dient de eigenaar/verhuurder het conformiteitsattest alsnog aan te vragen.

 

Artikel 4

Dit reglement vervangt het reglement op het aanvragen van een conformiteitsattest van 16 december 2019.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 27 september 2021

 

Belasting op het niet hebben van een geldig conformiteitsattest - Aanslagjaren 2021-2025 - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad heeft op 1 juni 2015 de verordening goedgekeurd tot het verplicht stellen van het conformiteitsattest voor huurwoningen, met als doel de woonkwaliteit van huurwoningen te verbeteren.

De gemeenteraad heeft op 29 maart 2021 een aangepaste verordening goedgekeurd tot het verplicht stellen van het conformiteitsattest voor huurwoningen, met als doel de woonkwaliteit van huurwoningen te verbeteren.

De Vlaamse minister van Wonen heeft op 3 juni 2021 de verordening van 29 maart 2021, houdende het verplicht stellen van het conformiteitsattest, voorwaardelijk goedgekeurd.

Feiten en context

De gemeentelijke fiscale autonomie is verankerd in de Grondwet (artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet). In principe komt het de gemeente toe om gelijk welke materie te belasten wanneer zij dat budgettair of beleidsmatig noodzakelijk acht.

De gemeentelijke reglementen kunnen een looptijd hebben van meerdere jaren. Aan de belastingreglementen wordt jaarlijks uitvoering gegeven door de inschrijving van de overeenkomstige kredieten in het meerjarenplan.

De geldigheidsduur van de belastingreglementen in Boechout wordt beperkt gehouden ten belope van de van de duur van de meerjarenplanning 2020-2025.

Argumentatie

Voor de uitvoering van de verordening bestaan middelen: een reglement voor de aanvraag van een conformiteitsattest en een belastingreglement op het al of niet hebben van een geldig conformiteitsattest.

Het gemeenteraadsbesluit 29 maart 2021 houdende de verordening conformiteitsattesten

Het gemeenteraadsbesluit van 27 september 2021 houdende de verordening conformiteitsattesten.

Het gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 houdende de belasting op het niet hebben van een geldig conformiteitsattest.

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van alle rendabele belastingen.

Juridische grond

Het decreet houdende Vlaamse Codex Wonen van 2021;

Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Het ministerieel besluit tot goedkeuring van de verordening houdende het verplicht stellen van een conformiteitsattest 3 juni 2021;

De vestiging en de invordering van de belasting, alsook de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen;

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

De omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit;

 

Financiële gevolgen

Het budget werd opgenomen in de meerjarenplanning 2020-2025.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1 - Begripsomschrijving

Voor de toepassing van dit reglement worden onder meer volgende begrippen gebruikt:

 

1)     administratie: de gemeentelijke administratieve eenheid die door de gemeenteraad belast wordt met het beheer van de gemeentelijke inventaris

2)     beroepsinstantie: het college van burgemeester en schepenen

3)     beveiligde zending: één van de hierna volgende betekeningswijzen:
 a. een aangetekend schrijven;
 b. een afgifte tegen ontvangstbewijs;

4)     conformiteitsattest: een document uitgereikt door de burgemeester dat stelt dat de huurwoning op dat moment voldoet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- of kwaliteitsnormen, opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021;

5)     gemeentelijk ambtenaar of technisch medewerker IGEAN: de ambtenaar of medewerker die met toepassing van de regels, vastgesteld door het College van Burgemeester en Schepenen binnen zijn ambtsgebied belast is met de opdrachten inzake woonkwaliteitsbewaking;

6)     woning: elk onroerend goed of het deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande.

7)     kamer: een woning waarin een toilet, een bad of douche of een kookgelegenheid ontbreken en waarvan de bewoners voor een of meerdere van die voorzieningen aangewezen zijn op de gemeenschappelijke  ruimten in aansluiting van het gebouw waarvan de  woning deel uitmaakt

 

Artikel 2 - Belastingtermijn en belastbare grondslag

§1. Er wordt voor de jaren 2021 tot en met 2025 een gemeentebelasting gevestigd op               huurwoningen die niet beschikken over een geldig conformiteitsattest,              

 overeenkomstig de verordening conformiteitsattesten en het reglement op het

aanvragen van een conformiteitsattest.

§2. De belasting is voor het eerst verschuldigd door de eigenaar/verhuurder:

- die nalaat een aanvraagformulier in te dienen zoals bedoeld in art.2§2 van het reglement op het aanvragen van een conformiteitsattest en evenmin een bezwaarschrift ingediend heeft in uitvoering van art.3 van voornoemd reglement, en dit na het verstrijken van de voorziene termijn van 60 dagen;

- die nalaat uitvoering te geven aan het eerste woningonderzoek van de daartoe bevoegde woningcontroleur en dit na het verstrijken van een termijn van 6 maanden te rekenen vanaf voormeld woningonderzoek.

Zolang de huurwoning niet beschikt over een geldig conformiteitsattest, blijft de heffing verschuldigd.

 

Artikel 3 - Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de eigenaar/verhuurder van de huurwoning die

- niet beschikt over een geldig conformiteitsattest zoals vermeld in art 2 §1 van het reglement op het aanvragen van een conformiteitsattest.
- het nalaat het conformiteitsattest aan te vragen zoals vermeld in art 2§1 en §2 van het reglement op het aanvragen van een conformiteitsattest.
 

Artikel 4 - Tarief van de belasting

De belasting bedraagt:

  € 500 per woning

Indien de eigenaar-verhuurder na een periode van twaalf maanden niet beschikt over een geldig conformiteitsattest, zoals vermeld in art. 2 §1, dan bedraagt de belasting:

 € 1.000 per woning

Indien de eigenaar-verhuurder na een periode van vierentwintig maanden niet beschikt over een geldig conformiteitsattest, zoals vermeld in art. 2 §1, dan bedraagt de belasting:

 € 1.500 per woning

Indien de eigenaar-verhuurder na een periode van zesendertig maanden niet beschikt over een geldig  conformiteitsattest, zoals vermeld in art. 2 §1, dan bedraagt de belasting:

2.000 per woning

Vanaf een periode langer dan 36 maanden bedraagt de jaarlijkse belasting € 2.000 per extra verstreken periode van twaalf maanden indien de eigenaar-verhuurder niet beschikt over een geldig  conformiteitsattest.

 

Artikel 5 - Inkohiering

De belasting wordt ingevorderd bij wege van het kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 6 - Betalingstermijn

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 7 - Bezwaar

De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaarschrift wordt behandeld in overeenstemming met het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen (en latere wijzigingen).

Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn. Deze indiening moet op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstbewijs afgegeven binnen vijftien dagen na de indiening ervan.

 

Artikel 8 - Bekendmaking

Onderhavig reglement treedt in voege op 4 oktober 2021 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Artikel 9

Dit reglement vervangt het vorig reglement van 16 december 2019.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 27 september 2021

 

Retributie op de aanvragen tot omgevingsvergunning voor of de melding van stedenbouwkundige handelingen en het exploiteren van IIOA in toepassing van het omgevingsvergunningsdecreet en op het leveren van administratieve prestaties en administratieve stukken van de dienst omgeving - Aanslagjaren 2021-2025 - Stemming

 

Feiten en context

De gemeentelijke fiscale autonomie is verankerd in de Grondwet (artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet).

De gemeentelijke reglementen kunnen een looptijd hebben van meerdere jaren. Aan de retributiereglementen wordt jaarlijks uitvoering gegeven door de inschrijving van de overeenkomstige kredieten in het meerjarenplan.

De geldigheidsduur van de retributiereglementen in Boechout wordt beperkt gehouden ten belope van de van de duur van de meerjarenplanning 2020-2025.

Volgens artikel 3.9 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 bedraagt de vergoeding voor de afgifte van een conformiteitsattest maximaal: 90 euro voor een zelfstandige woning en 90 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 15 euro per kamer, met een maximum van 1.775 euro per gebouw.

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van rendabele retributies.

Juridische grond

Het decreet van 3 februari 2017 houdende de regelgeving over de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning;

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

Het decreet van 3 februari 2017 houdende de regelgeving over de inwerkingtreding van de omgevingsvergunning.

 

Financiële gevolgen

Het budget werd voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.

 

Stemming

14 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Marleen Dolfeyn, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

7 stemmen tegen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Filip Peeters, Lode Van den Brande en Greet Van Brussel

 

BESLUIT

Artikel 1 - Begripsomschrijving

De gemeente Boechout heft een retributie op de aanvragen tot omgevingsvergunning voor of de melding van stedenbouwkundige handelingen en het exploiteren van een “ingedeelde inrichting of activiteit” (IIOA) in toepassing van het omgevingsvergunningsdecreet en op het leveren van administratieve prestaties en stukken binnen de afdeling grondgebiedszaken.

 

Artikel 2 - Betalingsplichtige

De retributie is verschuldigd door de exploitant van de IIOA (ingedeelde inrichtingen of

activiteiten), de bouwheer die gehouden is tot het indienen van de aanvraag of de

melding, of de aanvrager van de administratieve prestatie of stuk en dient te worden betaald bij aanvraag.

 

Artikel 3 - Tarief

1)     De retributie wordt ten aanzien van de door de aanvrager ingediende dossiers, waarvoor de gemeente vergunningverlenende overheid is, als volgt vastgesteld. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen een digitale en een analoge indiening van het dossier:

 

 aanvraag eenvoudige procedure voor

 

 

digitaal

analoog

1. stedenbouwkundige handelingen of vegetatiewijzigingen

€ 60

€ 90

2. kleinhandelsactiviteiten of gemengd project

€ 100

€ 125

 

 aanvraag gewone procedure

 

 

digitaal

analoog

1. stedenbouwkundige handelingen

€ 100

€ 125

2. IIOA, kleinhandelsvergunning of gemengd project

€ 125

NVT

3. verkavelen van gronden zonder wegenis

€ 300

NVT

4. verkavelen van gronden met wegenis

€ 600

NVT

 

 bijstellen van de omgevingsvergunning

 

 

digitaal

analoog

1. bijstellen van de RO-voorwaarden

€ 100

€ 125

2. bijstellen van de verkaveling

€ 150

€ 180

3. bijstellen of afwijken van de milieuvoorwaarden

€ 125

€ 150

4. bijstellen van het voorwerp en de duur van de

    omgevingsvergunning wat betreft de exploitatie van

    een IIOA

€ 125

€ 150

 

 melding van

 

 

digitaal

analoog

1. stedenbouwkundige handelingen of IIOA

€ 30

€ 60

2. gemengd project

€ 90

€ 125

3. overdracht van een vergunning voor een IIOA

€ 30

€ 60

4.stopzetting of het verval van een vergunning voor de IIOA of een deel ervan

€ 30

€ 60

 

 bijstellen van de melding

 

 

digitaal

analoog

bijstellen van de meldingsakte voor de exploitatie van een IIOA

€ 30

€ 60

 

 

digitaal

analoog

mededeling met vraag tot omzetting van een milieuvergunning naar een omgevingsvergunning van onbepaalde duur

€ 90

€ 125

 

 

 

digitaal

analoog

omzetting omgevingsvergunning na klasseverhoging door wijziging van de indelingslijst

€ 90

€ 125

 

 aanvraag attesten

 

 

digitaal

analoog

1. planologisch attest

NVT

€ 30

2. stedenbouwkundig attest

NVT

€ 30

 

 

2)     Er wordt een bijkomende retributie gevestigd voor de aanvraagdossiers waarvoor de gemeente vergunningverlenende overheid is, indien:

         er een projectvergadering georganiseerd dient te worden: 60 euro

         een administratieve lus, naar aanleiding van adviezen of opmerkingen en/of bezwaren geformuleerd tijdens het openbaar onderzoek, van toepassing is: 50 euro

 

3)     De kosten voor de aangetekende zendingen in het kader van een openbaar onderzoek tot stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsvergunning of milieuvergunning, dienen te worden betaald door de exploitant van de IIOA of de bouwheer die gehouden is tot het indienen van de aanvraag.

 

4)     fotokopie van persoonlijke documenten

    0,50 euro voor A4-formaat

    1,00 euro voor A3-formaat

    fotokopie van bestuursdocumenten

    0,05 euro per kopie A4-formaat

    0,07 euro per kopie A3-formaat

    1,50 euro per kleurenkopie A4-formaat

    2,00 euro per kleurenkopie A3-formaat

 

5)aanvraag om een conformiteitsattest door de burgemeester te laten behandelen:
 

    90,00 euro voor een zelfstandige woning

    90,00 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 15,00 euro per kamer, met een maximum van 1.775,00 euro per gebouw

    de bedragen in euro, worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex conform de volgende formule: Nieuw bedrag = basisbedrag x aangepaste gezondheidsindex /gezondheidsindex november 2019

 

6)     het verstrekken van administratieve gegevens inzake onroerende goederen via het modelformulier inzake vervreemding van onroerende goederen dat door de Vereniging van de Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) samen met de koninklijke federatie van Belgische notarissen werd uitgewerkt:

    gewone procedure: 70,00 euro per kadastraal perceel

    versnelde procedure: 150,00 euro per kadastraal perceel

 

7)     Inlichtingen die schriftelijk verstrekt worden door de gemeentelijke diensten dewelke ruim opzoekingswerk (meer dan 1 uur) vereisen: 50 euro per voltooid uur. Het tarief voor opzoekingen is complementair aan het tarief van fotokopieën indien deze deel uitmaken van de opzoeking.

 

8)     De kosten voor de verzending van de gevraagde inlichtingen, afschriften en stukken vallen ten laste van de natuurlijke personen en rechtspersonen die erom verzoeken, zelfs al is het opzoekingswerk of het verstrekken van de inlichtingen zelf kosteloos.

 

Artikel 4 - Vrijstellingen

De retributies worden niet geïnd voor de inlichtingen en de stukken rechtstreeks

aangevraagd door:

1)     het rijk, de gewesten, provincies, steden, intercommunales en instellingen van openbaar nut

2)     OCMW ’s, kerkfabrieken, polders en wateringen, grote seminaries en stichtingen voor studiebeurzen

3)     instellingen die het bewijs leveren dat ze door de wet vrijgesteld zijn van gemeentelijke retributies

4)     onvermogenden – de staat van onvermogen wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk

5)     voor alle akten of getuigschriften, opgemaakt en afgeleverd voor de uitvoering van de wet betreffende het herstel van zekere schade, veroorzaakt aan private goederen door natuurrampen.

 

Artikel 5 - Betalingstermijn

De betaling dient te worden voldaan bij aanvraag van de administratieve prestatie.

 

Artikel 6 - Bekendmaking

Onderhavig reglement treedt in voege op 4 oktober 2021 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Artikel 7

Dit reglement vervangt het vorig reglement van 16 december 2019.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Kerkfabriek Protestantse Kerk - Budget 2022 - Kennisname

 

Voorgeschiedenis

De Protestantse kerk is erkend met een gebiedsomschrijving die de grenzen van één gemeente overschrijdt. De gemeente waarin het hoofdgebouw van de eredienst zich bevindt oefent de gemeentelijke bevoegdheden uit bij de procedure van begroting, meerjarenplanning en rekening. De verantwoordelijkheden inzake het toezicht worden echter gedragen door het bestuur van de gemeente waar het hoofdgebouw zich bevindt. In het geval van de Protestantse kerk gaat het om 6 gemeenten (Boechout, Borsbeek, Lier, Lint, Mortsel en Ranst) waarbij de gemeente Boechout de hoofdgemeente is.

Feiten en context

Het budget 2022, goedgekeurd door de bestuursraad van de Protestantse Kerk te Boechout op 15 juni 2021, ingediend bij het gemeentebestuur op 17 juni 2021;

Advies

De gemeenteraad heeft op 24 juni 2019 het meerjarenplan 2020-2025 van de Protestantse kerk goedgekeurd. Het budget 2022 past in het meerjarenplan.

Juridische grond

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest (art. 2, 3, 54 en 55), in werking getreden op 1 maart 2005 (behalve het financiële gedeelte);

         Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;

         Ministerieel besluit van 27 november 2006 voor het vastleggen van de boekhoudkundige modellen;

         Omzendbrief BB-2007/01 van 12 januari 2007 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

         Omzendbrief BB-2008/01 van 22 februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;

         Omzendbrief BB-2008/06 van 18 juli 2008 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Financiële gevolgen

Het budget 2022 van de Protestantse kerk voorziet in een gemeentelijke toelage. De verdeling van de toelage gebeurt op basis van het aantal leden per gemeente. Het aandeel van de gemeente Boechout hierin komt overeen met ongeveer 43%. Voor het dienstjaar 2022 bedraagt de gemeentelijke toelage:

         exploitatie – gewone dienst: 40.450 euro waarbij het aandeel van Boechout 17.436,45 euro is.  De toelage wordt voorzien in het gemeentelijk budget 2022.

         investeringen: voorlopig wordt er geen bedrag ingeschreven in het gemeentelijk budget. In de beleidsverklaring over het budget 2022 van de VPKB staat dat indien er noodzakelijke werken dienen te gebeuren deze zullen uitgevoerd worden en het eventuele bedrag aan de gemeente zal meegedeeld worden. Indien nodig kan deze uitgave later via budgetwijziging opgenomen worden in het gemeentelijk budget.

Kennisname

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2022 van de Protestantse Kerk te Boechout.

Artikel 2

Kopie wordt bezorgd aan:

 

Instantie

Aantal

Opdracht

Verenigde Protestantse Kerk Boechout

1

kennisneming

Synode van de Verenigde Protestantse Kerk

1

kennisneming

Provinciegouverneur

1

gevolg

Gemeente Lint

1

kennisneming

Stad Lier

1

kennisneming

Stad Mortsel

1

kennisneming

Gemeente Borsbeek

1

kennisneming

Gemeente Ranst

1

kennisneming

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Aanpassing overeenkomst Bibkwintet nav aansluiting Aartselaar - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeenten Hove, Edegem, Kontich, Lint, Boechout en Mortsel vormen een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid, in overeenstemming met het decreet van 6 juli 2001, houdende de intergemeentelijke samenwerking.

Op 27/2/2012 treedt Boechout, na het ontslag van Aartselaar, toe tot Bibkwintet.

Op 9/11/2017 aanvaardt de gemeenteraad de gewijzigde samenwerkingsovereenkomst en de toetreding van Mortsel bij Bibkwintet.

Op 29/6/2020 aanvaardt de gemeenteraad een aangepaste beheersovereenkomst van het bibkwintet.

Feiten en context

Op 29/4/2021 deed de gemeente Aartselaar een aanvraag tot toetreding, en dat met het oog op het nieuwe ééngemaakte bibliotheeksysteem waar we in oktober 2021 naar overschakelen.

Op 25 juni 2021 keurt de vergadering van het beheerscomité van Bibkwintet de herintrede van Aartselaar tot het samenwerkingsverband goed. Dit houdt in dat de verdeelsleutel voor de gemeenschappelijke kosten moet herberekend worden.

In de statuten werden twee zaken gewijzigd:

         in artikel 1 Wat is Bibkwintet werd Aartselaar toegevoegd als zevende bestuur van het samenwerkingsverband

         in artikel 1 wordt verwezen naar decreet lokaal bestuur van 2017 (ipv decreet intergemeentelijke samenwerking 2001)

         in artikel 8 Financiering werd de nieuwe verdeelsleutel op basis van inwoneraantal aangepast.

De verdeelsleutel wordt als volgt gewijzigd:

Aantal inwoners per gemeente op 1 januari 2021 :

         Hove: 8286 (7%)

         Lint: 8569 (7%)

         Boechout: 13526 (12%)

         Aartselaar: 14454 (13%)

         Kontich: 21255 (19%)

         Edegem: 22227 (19%)

         Mortsel: 26162 (23%)

Bron: https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/rijksregister/statistieken-van-bevolking/

Argumentatie

Bibliotheken zijn geen eilanden. Eenvormige dienstverlening sluit aan bij de tendens om een regionale werking uit te bouwen en de dienstverlening naar de burgers te vergroten. Het eengemaakt bibliotheeksysteem biedt een opportuniteit om het samenwerkingsverband van bibliotheken in de Zuidrand te versterken. De lezer staat centraal en beweegt zich flexibel tussen bibliotheken van het samenwerkingsverband. Het samenwerkingsverband Bibkwintet heeft al een jarenlange ervaring in projectmatig werken. De regionale werking staat al vrij ver. Een samenwerking heeft een impact op de inkomsten van de bibliotheek. Er is één reglement en retributie voor alle bibliotheken uit het samenwerkingsverband.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de aangepaste beheersovereenkomst van Bibkwintet goed.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Restauratie hekwerk George Van Raemdonckpark - Beheersovereenkomst met Kempens Landschap - Stemming

 

Feiten en context

In het kader van het restauratietraject i.v.m. het hekwerk van het George Van Raemdonckpark, aan de zijde van de Dr. Theo Tutsstraat, kan Stichting Kempens Landschap bij de aanvraag van erfgoedpremies bij het agentschap Onroerend Erfgoed een aanvullende premie van 10 percent verkrijgen.

Het afsluiten van een overeenkomst is een verplichting vanuit het agentschap Onroerend Erfgoed als Stichting Kempens Landschap haar rol in dit dossier als erfgoedvereniging wil opnemen.

Conform de werking van Stichting Kempens Landschap blijft de gemeente Boechout

financieel garant staan voor de werkzaamheden die via de Stichting Kempens Landschap

worden uitgevoerd. Het voor de werkzaamheden benodigde budget wordt vastgelegd in de gemeentelijke begroting en voorafgaand aan de werkzaamheden aan de Stichting Kempens Landschap overgemaakt.

Werkzaamheden met de daaraan gekoppelde financiering kunnen enkel uitgevoerd worden, na goedkeuring van de gemeente Boechout en binnen de vastgelegde gemeentelijk budgetten.

Stichting Kempens Landschap verbindt zich ertoe de gelden afkomstig van de gemeente

Boechout voor de werken enkel te gebruiken ten behoeve van het hekwerk van het George Van Raemdonckpark.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen bij het afsluiten van deze beheersovereenkomst. Mits het

afsluiten van een beheersovereenkomst kan Stichting Kempens Landschap bij de aanvraag van erfgoedpremies bij het agentschap Onroerend Erfgoed een aanvullende premie van 10 percent verkrijgen ten voordele van de gemeente Boechout.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad van de gemeente Boechout gaat akkoord met de bijgevoegde

beheersovereenkomst.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Bekrachtiging besluit burgemeester - Stopzetting jacht en bestrijding op houtduiven op percelen omwille van veiligheid en overlast - Stemming

 

Feiten en context

Melding bestrijding houtduif op 28 juli 2021 ingediend door Luc Michielssen bij ANB voor dhr. Roger Theys.

De percelen 2e afdeling sectie A nrs. 239 Y, 239 W, 249, 247 B, 241 A en 248 gelegen tussen de Eekstraat, Millegemweg en Marcel De Ridderstraat zijn gelegen in agrarisch gebied, hier worden landbouwgewassen geteeld.

De eigenaars van deze gronden zijn: Stroobants Maria, Broechemsesteenweg 57 te 2531

Vremde; Van Boom Christine, Oude Putsebaan 33, 3140 Keerbergen; Van Boom Philippe,

Legebaan 89 te 2560 Nijlen.

De pachter van deze gronden is Thys Roger, St. Bernardsstraat 66 te 2531 Vremde.

Bij het beschermen van landbouwgewassen tegen vraat moet er eerst ingezet worden op

alternatieve bestrijdingsmethoden zoals vogelverschrikkers, roofvogelvliegers,

vogelschrikkanonnen edm. Jacht is het laatste bestrijdingsmiddel dat ingezet mag worden als voorgaande methodes niet afdoende zijn.

Gedurende de zomer van 2016 en 2017 zijn er verschillende meldingen gekomen van de

omwonenden van deze gronden. Deze meldingen gingen over geluidsoverlast door

intensieve jacht op houtduiven op deze percelen en de bezorgdheid over de veiligheid. In de nabije omgeving is er een woonwijk met speelpleintje, een veelgebruikte weg voor zachte recreatie zoals wandelaars, fietsers en ruiters.

In 2016 werd na overleg met de lokale politie de jachthut door wijlen dhr. Peeters zelf afgebroken.

In 2017 werd er opnieuw gejaagd op deze percelen met talrijke meldingen van uit de

omgeving tot gevolg. Een gesprek tussen jager en de lokale politie aangaande de veiligheid en overlast leidde tot geen verbetering van de situatie.

In 2021 werd er opnieuw gejaagd met klachten van omwonenden tot gevolg en dit met betrekking tot de openbare veiligheid. Jagers respecteren o.a. niet de schietpositie met de rug naar de bebouwde percelen. Er leeft angst bij gezinnen met jonge kinderen die er buiten spelen. Bovendien worden de preventieve maatregelen uit de code van goede praktijk die vooraf moeten genomen worden op de percelen om de schade aan de gewassen te voorkomen niet of onvoldoende uitgevoerd.

Op 28 juli 2021 wordt hierover een burgemeestersbesluit uitgevaardigd.

Juridische grond

Gelet op artikel 134 par. 1 en artikel 135 par. 2 van de Nieuwe Gemeentewet, betreffende ernstige stoornis van de openbare rust en de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen;

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

18 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

3 onthoudingen

Sven Snyders, Annelies Veron en Erik Philibert

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester om de jacht en bestrijding met vuurwapens op houtduiven op deze percelen vanaf heden te verbieden o.w.v. de hierboven aangehaalde redenen.

Artikel 2

De jachtrechthouder, pachter, eigenaar van deze grond, natuurinspectie van ANB en de

lokale politie worden op de hoogte gebracht van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Patrimonium - Restperceel thv Vremdesesteenweg 199 - Verkoop - Stemming

 

Feiten en context

Ter hoogte van de Vremdesesteenweg 199 is tussen de openbare weg en de private percelen, een restperceel gelegen dat eigendom is van de gemeente.

Het restperceel is kadastraal bekend als 1e afd. sie A nr. 386/02 en heeft een oppervlakte van 265m². Het is verwilderd en niet in gebruik.

Door de eigenaars van de aanpalende percelen aan de Vremdesesteenweg 199 werd de vraag gesteld of de mogelijkheid bestaat om dit restperceel aan te kopen. Zij wensen hun percelen te verkavelen voor woningbouw. Door het restperceel toe te voegen kunnen er kavels gecreëerd worden die in rechte lijn grenzen aan de openbare weg.

Gelet op het schattingsverslag dd. 7 juli 2021 door landmeter-expert Jelle Broothaerts te Mechelen in opdracht van Igean dienstverlening te Wommelgem.

De huidige nominale marktwaarde van het restperceel werd bepaald op 32.000 €

(120 € per vierkante meter).

Gelet op het akkoord per e-mail dd. 20 juli 2021 van de aanpalende eigenaars voor aankoop aan de prijs zoals bepaald in het schattingsverslag.

Gelet op het principieel akkoord van het schepencollege op 3 augustus 2021.

De ontwerpakte wordt opgemaakt door notaris Stéphane Van Roosbroeck te Boechout.

Juridische grond

Artikel 2, 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en volgende wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

Verkoopprijs restperceel van 32.000 € ten gunste van de gemeente.

 

Stemming

18 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

3 stemmen tegen

Filip Peeters, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de verkoop van het restperceel, kadastraal bekend als 1e afd. sie A nr. 386/02 met een oppervlakte van 265m².

Artikel 2

De akte zal verleden worden voor het ambt van notaris Stéphane Van Roosbroeck te Boechout.

Artikel 3

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 27 september 2021

 

Schoolreglement - Wijziging - Stemming

 

Feiten en context

Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt;

Het schoolreglement gewoon basisonderonderwijs en de infobrochure worden bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging ter beschikking gesteld (op papier of via een elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord;

Het huidig schoolreglement gewoon basisonderwijs (inclusief de infobrochure) goedgekeurd op 28 september 2020 is aan actualisatie toe wegens gewijzigde regelgeving en de noodzaak om sommige artikelen te verduidelijken en/of te verfijnen (gewijzigde contactgegevens e.d.m.);

Een wijziging van het schoolreglement kan ten vroegste uitwerking hebben in het daaropvolgende schooljaar, tenzij die wijziging het rechtstreekse gevolg is van nieuwe regelgeving;

Het model van schoolreglement van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap;

De beslissing voldoet aan de voorwaarden vermeld in art. 21 van het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad.

Op 7 juni 2021 heeft het overleg in de schoolraad plaatsgevonden en het gemeentebestuur volgt het resultaat.

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, de artikelen 40, §3 en art 41, tweede lid, 2°;

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997: de artikelen 3, 25°, 6, 14, 14/0, 20, 27, 27bis, §1, 3° en §4, 37, §2, 12°, 37, §3,17°, 29, 37bis, 62, §2, 26ter, 47bis, 195.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

Het bestaande schoolreglement gewoon basisonderwijs met inbegrip van de infobrochure, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 september 2010 wordt opgeheven.

Artikel 2

Het hierbijgevoegde schoolreglement wordt vastgesteld.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Punt bijlagen/links Schoolreglement Jan Frans Willemsschool.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Vaststellen bedragen scherpe maximumfactuur - Stemming

 

Feiten en context

Het gemeenteraadsbesluit van 27 september 2021 waarbij het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Jan Frans Willems werd goedgekeurd.

De bedragen van de scherpe maximumfactuur moeten elk jaar opnieuw worden vastgesteld.

De aangepaste scherpe maximumfactuur werd reeds goedgekeurd op de personeelsvergadering van 7 juni 2021.

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40, §3.

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikelen 31,34,37,27bis en 53.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de als bijlage toegevoegde bedragen van de scherpe maximumfactuur voor het schooljaar 2021-2022 goed.

Artikel 2

Dit besluit wordt voor verder gevolg overgemaakt aan meneer Tom Maes, schoolhoofd.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Chronologie inlichten van raadsleden - Stemming

 

Feiten en context

Op maandag 20 september kregen wij als raadsleden van de Dienst Communicatie een mail om ons in te lichten dat de het college een akkoord heeft bereikt m.b.t. een erfpachtovereenkomst voor de Dreef. Dat is uiteraard goed nieuws dat wij daarover worden ingelicht. Alleen wisten we dat al want die informatie stond vier dagen eerder, op 16 september al op de site van Het Nieuwsblad samen met een mooie foto van de burgemeester hand in hand met de familie Plantin Moretus.

 

Op 16 juli 2021 kregen wij een mail van de Dienst Communicatie om ons in te lichten i.v.m. het collegebesluit aangaande de omgevingsvergunning voor de Dreef. Drie dagen daarvoor, op 13 juli stond dat nieuws al in Het Laatste Nieuws met citaten van de burgemeester en de schepen van Ruimtelijke Ordening

 

Op 22 februari 2021 hebben de leden van de gemeenteraad de kans gekregen om te stemmen over de vraag of de gemeente de schenking van het kunstwerk ‘de Swalamander’ van François Blommaerts zou aanvaarden. Op 3 februari – meer dan twee weken daarvoor – stond de aanvaarding van dat kunstwerk al op de site van Het Laatste Nieuws met een mooie foto van de burgemeester bij het kunstwerk in de bib.                

 

Zo zijn er vast nog voorbeelden van gevallen waarbij men bij belangrijke beslissingen eerst de pers uitnodigt of een persbericht verstuurt en pas zoveel dagen later de raadsleden inlicht of zelfs de kans geeft om een beslissing te nemen. Wij vinden dat geen correcte gang van zaken. Dit getuigt van weinig respect voor de leden van de gemeenteraad die stuk voor stuk democratisch verkozen zijn en geacht worden de bevolking te vertegenwoordigen.

 

Wij zouden het gemeentebestuur willen vragen om in de toekomst niet meer op die manier te communiceren. Vandaar ons voorstel van beslissing:

Enig artikel

De gemeenteraad besluit dat bij belangrijke tussentijdse beslissingen die de voltallige gemeenteraad aanbelangen, eerst de raadsleden worden ingelicht en dan pas de pers wordt uitgenodigd of een persbericht wordt verstuurd.

 

Stemming

Het voorstel wordt verworpen en

 

9 stemmen voor

Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Greet Van Brussel en Ines De Keulenaer

12 stemmen tegen

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Marleen Dolfeyn, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad verwerpt het voorstel met betrekking tot de chronologie voor het inlichten van raadsleden.

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Interpellatie betreffende de erfpachtovereenkomst voor de dreef

Interpellatie en motie

Collega’s,

 

Wij wensen onze burgemeester en het gemeentebestuur te feliciteren voor al het werk dat is verricht in het dossier over de dreef. Niet alleen werd er een belangrijke doorbraak bereikt met Defensie en de NAVO over het behoud van 25 bomen in de veiligheidszone van de kerosinepijpleiding, die onder de dreef loopt, er is nu ook een akkoord bereikt met de familie Moretus Plantin de Bouchout om via een erfpachtovereenkomst het beheer en het gebruik van de dreef voor de volgende 50 jaar over te dragen aan Kempens Landschap en de gemeente Boechout.

 

Het resultaat van de gesprekken met Defensie en Graaf Moretus zijn enkel en alleen de verdienste van dit gemeentebestuur en is er gekomen net door het volgehouden discrete en diplomatische overleg.

 

Onze vragen aan de burgemeester zijn klaar en duidelijk.

 

1. Kan de burgemeester meer informatie geven over de erfpachtovereenkomst?

2. Kan de burgemeester verslag uitbrengen over de eerste dreefcommissie?

 

Maar voorzitter, ik wil eerst nog iets anders vragen. Ik heb vernomen dat na ik mijn interpellatie ingediend had, mensen van de oppositie via een organisatie waarin zij zetelen, beroep hebben aangetekend tegen de vergunning die de gemeente verleend had voor het onderhoud van de dreef. Ik vraag me af, waarom. Er is hier op de gemeenteraad door verschillende partijen gezegd geweest dat de dreef geen politiek debat mocht worden, maar er is één partij die dit dossier gebruikt heeft om het bestuur in een slecht daglicht te stellen, om mensen voor hun partij te winnen. Foute en onvolledige info werd gegeven. Ze insinueerden dat het bestuur de dreef zou rooien. Nu er een oplossing is voor het probleem, blijven zij dit aanvechten.

De omgevingsvergunning bepaalt net de bijzondere voorwaarden om een beheerplan op te maken voor de dreef om ze te bewaren en publiek toegankelijk te houden.

De omgevingsvergunning bepaalt net de bijzondere voorwaarden om Defensie te laten instemmen om de bomen, die in de veiligheidszone van de NAVO-pijpleiding liggen, te laten staan en niet te rooien.

 

Als dit beroep er voor zorgt dat de vergunning wordt vernietigd, is elk juridisch kader om de dreef te bewaren weg en is er in de feiten geen akkoord meer met Defensie. Dan gaat alles terug naar af. Wie dit beroep instelt en verdedigt, geeft niet om de dreef.

Ik spreek hier als voorzitter van mijn partij en wij zijn de insinuaties en klachten beu. Ze hebben tegen verschillende dossiers klacht ingediend en geprotesteerd, maar hun eigen voorzitter, die blijkbaar niet in Boechout woont, heeft zelf een aanvraag ingediend voor het rooien van bomen om huizen te bouwen in een zone waar zelfs geen uitgeruste openbare weg is.

Steeds protesteren zij tegen van alles en nog wat, maar kijk niet naar wat zij zelf doen.

 

Bruno Doms

Gemeenteraadslid PRO Boechout&Vremde

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen beantwoordt de interpellaties B.2 en B.3.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Interpellatie - De dreef

Interpellatie en motie

Datum   21/09/2021

Gemeenteraad van  27/09/2021

Onderwerp   De Dreef

Door    Sven Snyders

 

 

Collega’s,

 

Ondertussen hebben we eerst in de pers en op sociale media en dan later via een mailing kunnen vernemen dat het bestuur een akkoord heeft gesloten met graaf Morertus, in verband met het stuk dreef aan de Holleweg.

 

Graag hadden we meer info gekregen ivm deze overeenkomst. Inclusief de gevolgen dewelke deze overeenkomst met zich meebrengt.

 

Bijkomend: Wat zijn de plannen of afspraken rond het andere stuk dreef.

Alvast bedankt,

 

Sven Snyders

Fractieleider N-VA

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen beantwoordt de interpellaties B.2 en B.3.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Interpellatie - Raadscommissie

Interpellatie en motie

Datum   21/09/2021

Gemeenteraad van  27/09/2021

Onderwerp   Raadscommissie

Door    Sven Snyders

 

 

Collega’s,

 

Afgelopen week werd er door het bestuur een raadscommissie georganiseerd ter voorbereiding van het plandocument Omgeving 2030.

Zoals die avond reeds gezegd wil ik hier graag het belang van benadrukken om op die manier technisch te kunnen ingaan op verschillende dossiers.

Graag roep ik dan ook officieel het bestuur en de voorzitter van de gemeenteraad en de raadscommissie op om deze werkwijze in de toekomst aan te houden voor belangrijke dossiers, dewelke debat en input vragen.

 

Bijkomend vraag ik me af waarom er voor zulk een commissie geen gebruik wordt gemaakt van meeting mobile.

 

Alvast bedankt,

 

Sven Snyders

Fractieleider N-VA

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen en algemeen directeur Frank Coenen antwoorden op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Interpellatie - Uitnodiging voor info vergaderingen

Interpellatie en motie

Datum   22/09/2021

Gemeenteraad van  27/09/2021

Onderwerp   Uitnodiging voor info vergaderingen

Door    Christel Naenen

 

 

Beste,

 

Reeds meerdere malen werd gevraagd om als gemeenteraadslid op elke info vergadering te worden uitgenodigd. Echter wij hebben moeten vaststellen dat er geen uitnodigingen zijn verstuurd voor bv nieuw-inwoner vergadering, voorstelling GROS projecten op maandag 13/09/2021, enz..

 

Wat is er fout gelopen ?

 

Met vriendelijke groeten,

 

Christel Naenen

Gemeenteraadslid N-VA

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Interpellatie - Oversteekplaats Jan Frans Willemsschool

Interpellatie en motie

Datum   21/09/2021

Gemeenteraad van  27/09/2021

Onderwerp   Oversteekplaats Jan Frans Willemsschool

Door    Greet Van Brussel

 

 

Collega’s,

 

Nu de kinderen terug naar school gaan en het drukker wordt op straat zou ik even jullie aandacht willen vestigen op de oversteekplaats aan de Jan Frans Willemsschool.

Wanneer je aan de oversteekplaats de drukknop gebruikt om over te steken en  het rood wordt voor de automobilisten wordt er toch nog door gereden.

 

Het knipperlicht dat rood wordt is blijkbaar niet echt duidelijk voor de weggebruiker.

Kan er daar niet gekozen worden voor een gewoon verkeerslicht( groen, oranje, rood), dit valt meer op en is voor de automobilist meer herkenbaar.

Zolang er geen aanpassing gebeurt zou ik ook willen vragen om er tijdens de spits begeleiding te plaatsen.

 

Alvast bedankt

 

 

Greet Van Brussel

Gemeenteraadslid N-VA 

 

 

Schepen Rudi Goyvaerts antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Interpellatie - Veldkant

Interpellatie en motie

Datum   21/09/2021

Gemeenteraad van  27/09/2021

Onderwerp   Veldkant

Door    Greet Van Brussel

 

 

Collega’s,

 

Nu we met veel bewoners van Boechout en Vremde regelmatig gebruik maken van de fietsostrade en het vroeger donker wordt wil ik toch even aandacht vragen voor het gebrek aan verlichting.

 

Wanneer je van de fietsostrade komt en de afslag neemt richting Veldkant, of je komt uit Mortsel en je gebruikt de fietstunnel, kom je op een zeer donkere weg terecht.

Het is een verharde veldweg in niet al te goede staat en er is geen straatverlichting en op de asfalt is ook geen wegmarkering.

Kan het bestuur hier het nodige doen?

 

Alvast bedankt,

 

Greet Van Brussel

Gemeenteraadslid N-VA

 

Schepen Rudi Goyvaerts antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Interpellatie - Wetgeving en Puppyhouse

Interpellatie en motie

Datum   22/09/2021

Gemeenteraad van  27/09/2021

Onderwerp  Wetgeving en Puppyhouse

Door   Ines De Keulenaer

 

 

Toelichting:

Puppyhouse, met de winkelnaam Dierenplezier, is al langer een blaam op onze gemeente. Er heerst de indruk dat er te weinig opvolging is waardoor de situatie blijft aanslepen. Vooral tijdens deze coronaperiode waar ook katje Lee heel wat aandacht kreeg, leeft de angst dat de problematiek een stuk verder kan gaan dan het verdriet dat de dieren en kopers wordt aangedaan.

 

Wat met vreemde ziektes en virussen die onze contreien binnen gebracht worden? Hoe verloopt de controle op die transporten en kan Boechout bij twijfel niet simpelweg weigeren toegang te verschaffen?

En is er dan opvang voor de dieren mogelijk zodat ze niet in de vrachtwagens gevangen blijven?

Want ook tijdens de corona periode waren er leveringen van pups en een aantal wagens uit Nederland reden Boechout binnen om te komen shoppen.

 

Waren dit essentiële verplaatsingen en leveringen? En ook al is de wetgeving tussen landen verschillend, kunnen wij als Boechout niet veel meer betekenen hier? Of op zijn minst onze eisen stellen.

De onduidelijke houding maakt vele dorpelingen erg rusteloos en boos.

 

Behalve een verzameling aan getuigenissen is er nog niet veel resultaat en de onvrede neemt toe.

 

U herkent dit stukje uit een interpellatie van 25.05.2020.

 

Vandaag kunnen we er aan toevoegen dat er een hele resem aan klachten bestaat, ingediend door de buren.

De lawaaihinder die regelmatig ontstaat door de vanuit het oostblok geleverde hondjes, gehouden in containers die er al van voor de coronacrisis niet meer hadden mogen staan, is op bepaalde dagen duidelijk niet aanvaardbaar.

 

Dieren in containers houden… ik herhaal ook een stelling die ik meer dan een jaar geleden aannam :

‘Ofwel moet men correct met dieren omgaan, ofwel is men hier niet welkom. Dat is de enige juiste boodschap.‘

 

Het leverde me voorlopig enkel een dreigtelefoon van de zaakvoerder van Puppyhouse op. Ik moest vaststellen dat mevrouw Swaegers degene was die de heer Clerckx informeerde dat ik het vervelende gemeenteraadslid was dat niet geloofde in zijn onschuld.

 

Het stuit me tegen de borst dat zij een nonchalance aan de dag legt die mensen en dieren tekort doet. Ook na bij haar geïnformeerd te hebben naar bouwovertredingen in het begin van de coronacrisis, werd ik negatief geïnformeerd terwijl nu blijkt dat er vandaag nog steeds 2 niet-vergunde containers staan.

Zij schoot evenmin in actie om een aanmaning tot verwijdering van de containers te laten opmaken. Pas in januari van dit jaar, was er een schrijven. Vandaag wacht ik met de buren - en zoals ik weet met vele anderen –  op concrete actie.

 

Ik ben geïnformeerd dat parket en politie werden ingeschakeld en van de politie zelf heb ik begrepen dat beroepsgeheim speelt om de opvolging te kunnen volgen.

Ook de angst om procedurefouten te maken leeft.

Heel zeker willen we niet dat het onderzoek geschonden wordt. Het advies aan de buren om naar de vrederechter te stappen enkel voor de geluidsoverlast lijkt me de lading van wat speelt nochtans niet te dekken. Daarom toch enkele duidelijk vragen :

 

Interpellatie aan de Burgemeester dhr. Koen ’T Sijen, politie cel opgericht zomer vorig jaar en Kris Swaegers, hoofdverantwoordelijke voor opvolging dierenwelzijn binnen onze gemeente

 

Geachte heer, mevrouw de schepen,

Op 26 juli 2021 heeft u de zaakvoerder van BVBA Puppyhouse aangemaand om over te gaan tot onmiddellijke verwijdering van twee containers die illegaal neergeplant staan op het achterliggend perceel te Provinciesteenweg 556 te Boechout.

 

Wij vernamen dat er nadien correspondentie is geweest met een advocaat die optreedt voor de BVBA Puppyhouse.

 

Wij vernamen ook dat de heer Clerckx verklaart dat de containers er staan sinds 2019.

 

Blijkt dat de containers er nog steeds staan en dat er aldus geen gevolg wordt gegeven aan uw aangetekend schrijven van 26 juli 2021.

 

Wij hebben volgende vragen voor het college:

         is er een termijn toegekend om de containers te laten verwijderen?

         zo ja, wat is de toegekende termijn?

         is er overgegaan tot het laten opstellen van een PV door de politie voor dit bouwmisdrijf?

         is de gemeente voornemens bestuurlijk op te treden?

         zo ja: hoe?

         zo neen: waarom niet?

 

Dank bij voorbaat voor uw antwoord.

Ines De Keulenaer

 

 

Schepen Kris Swaegers en burgemeester Koen T'Sijen antwoorden op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021
Overzicht punten

Zitting van 27 september 2021

 

Interpellatie - Overstromingsgebied

Interpellatie en motie

Datum   22/09/2021

Gemeenteraad van  27/09/2021

Onderwerp  Overstromingsgebied

Door    Lode Van den Brande

 

Op de site van De Morgen verscheen op 2 september 2021 een artikel met als titel: “Ondanks overstromingen: gemeenten laten bouwen in overstromingsgebied nog steeds toe.” Daarin wordt gezegd dat het Vlaams Departement Omgeving in beroep is gegaan tegen 2 bouwvergunningen in Boechout.

 

Wij hadden graag geweten over welke vergunningen het precies gaat. Zijn die effectief door de gemeente afgeleverd? Is er door het Departement Omgeving een beroep tegen ingesteld? En zo, ja wat is het standpunt van het gemeentebestuur? Welke stappen gaat men ondernemen in deze dossiers?

 

Lode Van den Brande

 

 

Schepen Kris Swaegers antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 26/10/2021