Gemeente Boechout

Zitting van 21 oktober 2019

Van 20:00 uur tot 21:25 uur.

 

 

aanwezig

Ria Van Den Heuvel, voorzitter

Koen T'Sijen, burgemeester

Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Heleen Rymen, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen, gemeenteraadsleden

Marc Speelman, algemeen directeur wnd.

verontschuldigd

Frank Coenen, algemeen directeur

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

Notulen van de gemeenteraadszitting van 30 september 2019 - Stemming

Interpellatie en motie

Feiten en context

De notulen van de gemeenteraad van 30 september 2019.

Juridische grond

Artikel 32 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur.

Interpellatie en motie

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

17 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Heleen Rymen, Ines De Keulenaer en Joost Derkinderen

6 onthoudingen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Filip Peeters en Greet Van Brussel

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van 30 september 2019 goed met uitzondering van punt G.8, omdat in de bijlage nog de oude niet aangepaste versie van de overeenkomst is opgenomen.

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

Wijziging samenstelling raadscommissie financiën

Interpellatie en motie

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 waarbij de oprichting en de samenstelling van de gemeenteraadscommissie financiën werd goedgekeurd.

Gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 waarbij de samenstelling van de gemeenteraadscommissie financiën werd gewijzigd.

 

Samenstelling:

PRO Boechout&Vremde: Nancy Vanhees, Marleen Dolfeyn, Tim Vanoystaeyen en Johan Van Hoof

N-VA: Erik Philibert en Christel Naenen

CD&V: Willy Van Genechten

Groen-Gangmaker: Joost Derkinderen

't Dorp: Lode Van den Brande

Feiten en context

Ten gevolge van de beëindiging van de verhindering en opname van het mandaat van gemeenteraadslid Heleen Rymen, vervalt het mandaat van de heer Tim Vanoystaeyen als gemeenteraadslid en als lid van de raadscommissie financiën. Bijgevolg dient overgegaan tot een nieuwe voordracht.

De individuele akte van voordracht, waarbij mevrouw Heleen Rymen wordt voorgedragen, werd ingediend bij de algemeen directeur op 15 oktober 2019.

Argumentatie

Artikel 39 en 40 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

Juridische grond

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur.

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de ingediende voordracht, waarbij mevrouw Heleen Rymen wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor de raadscommissie financiën.

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

RUP Vijverhof - Arrest Raad van State - Kennisname

Interpellatie en motie

Voorgeschiedenis

Het gemeentelijk RUP Vijverhof werd voorlopig goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 maart 2016.

Het RUP Vijverhof werd definitief goedgekeurd op de gemeenteraad van 26 september 2016, waarvan publicatie in het Belgisch Staatsblad op 17 november 2016.

Inwerkingtreding van het RUP op 1 december 2016.

Op 13 februari 2017 heeft het college van burgemeester en schepen kennis genomen van het aangetekend schrijven van de Raad van State van 9 februari 2017 met als bijlage een afschrift van het verzoekschrift tot nietigverklaring van het gemeenteraadsbesluit van 26 september 2016 houdende de definitieve goedkeuring van het RUP Vijverhof. De verzoekers worden vertegenwoordigd worden Astrea bv cvba.

Het college heeft in dezelfde zitting GSJ advocaten, met kantoor gevestigd te 2018 Antwerpen aan de Mechelsesteenweg 27, aangesteld om alle belangen van de gemeente Boechout, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, te verdedigen en alle nodige en nuttige handelingen te verrichten in het kader van deze procedure bij de Raad van State.

Memorie van antwoord van 5 april 2017 werd door GSJ advocaten opgemaakt en overgemaakt aan de Raad van State en aan de andere partijen.

Op 26 juni 2017 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van de e-mail van GSJ advocaten van 20 juni 2017 en van de memorie van wederantwoord van de verzoekende partijen van 7 juni 2017.

Op 16 april 2019 heeft het college kennis genomen van de e-mail van GSJ advocaten van 4 april 2019, van de brief van de Raad van State van 3 april 2019, van het auditoraatsverslag van 29 maart 2019 en van het ontwerp van laatste memorie van het verzoek tot voortzetting van de procedure zoals opgemaakt door GSJ advocaten.

Dit moest ingediend worden binnen een termijn van 30 dagen vanaf de kennisgeving van het verslag.

Schrijven per e-mail van GSJ advocaten ontvangen op 12 juni 2019 waarbij gevoegd de brief van de Raad van State en de laatste memorie tot voortzetting van de procedure van de verzoekende partijen.

Arrest van de Raad van State van 26 september 2019 met nummer 245.537 waarin het besluit van de gemeenteraad van 26 september 2016, houdende de definitieve vaststelling van het RUP Vijverhof, wordt vernietigd.

Het college van burgemeester en schepenen heeft hiervan kennis genomen op 7 oktober 2019.

Feiten en context

Het arrest van de Raad van State van 26 september 2019 ligt voor ter kennisname.

Juridische grond

Artikel 2 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en volgende wijzigingen.

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het arrest van de Raad van State van 26 september 2019 waarin het besluit van de gemeenteraad van 26 september 2016, houdende de definitieve vaststelling van het RUP Vijverhof, wordt vernietigd.

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

Fluvius Antwerpen - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2019 - Stemming

Interpellatie en motie

Voorgeschiedenis

De gemeente Boechout is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Dirk Crollet en mevrouw Kris Swaegers voor de huidige legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van Fluvius Antwerpen.

Feiten en context

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 18 september 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 19 december 2019 plaatsheeft in Afspanning de Jachthoorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich.

 

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 18 september 2019 overgemaakt.

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in meerdere domeinen:

         Creatie Aov-aandelen en aanverwante bepalingen

         Winstverdeling preferent / niet-preferent – referentiewinst

         Aanbrengen van statutaire verfijningen inzake de overname van het personeel en de daarmee verband houdende kosten vermits er niet alleen contractuele maar ook statutaire werknemers worden ingezet

         Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

Naar aanleiding van de uittredingen van de 4 Iveka-gemeenten die ervoor geopteerd hebben om op 1 januari 2020 toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen en waarvan akte genomen werd op de algemene vergaderingen van respectievelijk 18 en 26 juni 2019 werd een voorstel van partiële splitsing door overneming overgemaakt.

 

Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten omvat, zal overeenkomstig artikel 677 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen overgaan naar Fluvius Antwerpen en dit vanaf 1 januari 2020. 

 

De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsingen door overneming zijn:

         De voorafgaande goedkeuring door de Buitengewone Algemene Aandeelhoudersvergaderingen van de opdrachthoudende verenigingen Fluvius Antwerpen en Iveka van de voorgestelde partiële splitsing door overneming.

         De voorafgaande goedkeuring door de Buitengewone Algemene Aandeelhoudersvergadering van Fluvius Antwerpen van de omzetting van het aantal bestaande aandelen binnen Fluvius Antwerpen à rato van 25 euro per eigen vermogenswaarde voor de activiteit elektriciteit, aardgas, Publi-T, Publigas, openbare verlichting, riolering en kabel. 

         De voorafgaande goedkeuring door de Buitengewone Algemene Aandeelhoudersvergadering van Fluvius Antwerpen tot aanpassing van haar bestaande aandelen (i.e. per 31.12.2019) A (niet-preferente aandelen) en A’ (preferente aandelen) binnen de activiteit Elektriciteit en Gas waarbij de A’-aandelen het excedent vertegenwoordigen aan Eigen Vermogen boven 40% van de RAB binnen de activiteit Elektriciteit en de activiteit Gas.

 

Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 30 juni 2019.  Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2019 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 30 juni 2019 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt.  Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2020, waarop genoemde partiële splitsingen binnen Iveka en Fluvius Antwerpen fiscaal en juridisch van kracht worden.

Juridische grond

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

Interpellatie en motie

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen d.d. 19 december 2019:

 

1.Statutenwijziging:

a.Goedkeuring van de statutenwijzigingen

b.Verlenen van machtiging om de beslissing genomen in dit agendapunt bij
authentieke akte te doen vaststellen en de statuten dienovereenkomstig aan te passen. 

2.Realisatie van een partiële splitsing door overneming conform art. 677 en 728 e.v. van het W.Venn. van de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeenten Malle, Ranst, Wommelgem en Zoersel welke zij hebben toevertrouwd aan Iveka over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vennootschap).

2.1.Vaststelling van de in de splitsingsvoorstellen opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

2.2.Kennisneming van de splitsingsvoorstellen (art. 728 W.Venn.) en van de bijzondere verslagen van de raad van bestuur (art. 730 W.Venn.) en van de commissaris (art. 731 W.Venn.) met betrekking tot de voorstellen tot partiële splitsing door overneming, met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking per 1 januari 2020.

De deelnemers kunnen één maand voor de algemene vergadering op de zetel van de vereniging kennis nemen van de splitsingsvoorstellen, voormelde bijzondere verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 730, 731 en 733 van het Wetboek van Vennootschappen en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

2.3. Goedkeuring van:

a.de partiële splitsingen door overneming van de Opdrachthoudende Vereniging Iveka (te splitsen vennootschap) om de activiteiten van de gemeenten Malle, Ranst, Wommelgem en Zoersel welke zij hebben toevertrouwd aan Iveka over te brengen naar de Opdrachthoudende Vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vennootschap) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 30 juni 2019, met inwerkingtreding per 1 januari 2020 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 30 juni 2019 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2019.

b.de overeenkomstige kapitaalwijzigingen.

2.4. Aanvaarding van de aansluiting voor de activiteit elektriciteit en aardgas van de gemeenten Malle, Ranst, Wommelgem en Zoersel binnen Fluvius Antwerpen vanaf 1 januari 2020.

2.5. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsingen en kapitaalwijzigingen en inzonderheid verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

a)de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsingen zoals vermeld onder punt 2.1. vast te stellen;

b)de verwezenlijking van partiële splitsingen vast te stellen;

c)het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de hypotheekbewaarders vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 

d)de definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsingen vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto en bruto-waarde van de activa en passiva van de partieel op te splitsen verenigingen en de overnemende verenigingen per 31 december 2019, berekend volgens de principes vastgelegd in de partiële splitsingsvoorstellen en de bijzondere verslagen over de partiële splitsingsvoorstellen, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2019;

e)daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

f)alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de partiële splitsingen in de meest brede zin.

2.6. Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in voorgaand agendapunt 2 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3.Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te
ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2020.

4.Code goed bestuur.

5.Statutaire benoemingen.

6.Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdracht-houdende vereniging Fluvius Antwerpen;

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorstellen van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Iveka door overneming inzake de overgang van Iveka naar Fluvius Antwerpen van de activiteiten verbonden aan de 4 uittredende gemeenten.

 

Artikel 3

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 19 december 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

Fluvius Opdrachthoudende vereniging - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius OV van 10 december 2019 - Stemming

Interpellatie en motie

Voorgeschiedenis

De gemeente is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Dirk Crollet en mevrouw Kris Swaegers voor de ganse legislatuur werden aangesteld als gemeentelijke vertegenwoordigers op de (buitengewone) algemene vergaderingen van Fluvius OV.

Feiten en context

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 1 oktober 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging die op 10 december 2019 plaats heeft te Hasselt met als agenda:

1)     Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van het door de Raad van Bestuur opgestelde budget 2020.

2)     Code goed bestuur.

3)     Statutaire benoemingen.

4)     Statutaire mededelingen.

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

Juridische grond

Decreet over het lokaal bestuur.

Interpellatie en motie

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad hecht zijn goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging dd. 10 december 2019 met als agendapunten:

1)     Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2020 alsook van het door de Raad van Bestuur opgestelde budget 2020.

2)     Code goed bestuur

3)     Statutaire benoemingen.

4)     Statutaire mededelingen.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 10 december 2019 (of iedere andere datum daarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en geeft onder meer kennis hiervan aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie) uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

Intergemeentelijke samenwerking Water-link - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging water-link van 19 december 2019 - Stemming

Interpellatie en motie

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging water-link ov.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij Dirk Crollet en Koen T'Sijen voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de vergaderingen van water-link.

Feiten en context

De oproepingsbrief van 18 september 2019 voor de buitengewone algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband WATER-LINK, die plaatsvindt op 19 december 2019 om 16.00 uur in de kantoren van de vereniging, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen met als agenda:

 

1. Uittreding van de gemeente-deelgenoot Kontich voor wat betreft rioleringsactiviteiten  akteneming en goedkeuring onder opschortende voorwaarde

2. Statutenwijziging

3. Jaarlijkse rapportering ingezette uitzendkrachten in het licht van het decreet interimarbeid Lokaal Bestuur.

 

De vertegenwoordiger van de gemeente, die bij afzonderlijke beraadslaging wordt aangeduid, dient binnen de perken van zijn mandaat in naam van de gemeente Boechout de nodige beslissingen te nemen betreffende de punten van de agenda van deze vergadering van water-link ov.

Argumentatie

De gecoördineerde statuten van water-link ov.

In artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt bepaald dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen, die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.

In artikel 27 van de gecoördineerde statuten van water-link ov wordt bepaald dat de leden die als vertegenwoordigers der gemeenten in de algemene vergadering zetelen, rechtstreeks aangewezen worden door de gemeenteraden uit hun leden en dit voor een periode die maximaal 1 legislatuur kan bedragen. Elke gemeente duidt minstens één (1) lid aan. Voor elke begonnen schijf van honderdduizend (100.000) inwoners kan een bijkomend lid aangeduid worden, met een maximum van twee (2) leden.

Juridische grond

Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Stemming

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

Kennis te nemen van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging water-link ov van 19 december 2019 en er goedkeuring aan te verlenen alsook aan zijn inhoud.

Artikel 2

De afgevaardigde(n), die bij afzonderlijke beraadslaging werd(en) aangeduid voor de legislatuur 2019-2024, op de buitengewone algemene vergadering van WATER-LINK ov van 19 december 2019 of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden, te mandateren om overeenkomstig bovenstaande beslissingen te stemmen.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van onderhavige beslissing en onverwijld een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan water-link ov, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

Interpellatie - ANPR-camera's

Interpellatie en motie

Interpellatie N-VA Boechout-Vremde

Datum:15 oktober 2019

Gemeenteraad van 21 oktober 2019

Onderwerp:ANPR-camera's

Door:Sven Snyders

 

 

Collega’s,

 

Enkele maanden geleden werd er door het bestuur, in samenwerking met Mortsel en Borsbeek aangekondigd dat er een ANPR-schild zou komen. Voornamelijk om doorgaand vrachtverkeer te weren.

Graag hadden wij vernomen hoe ver het hier mee staat. Concreet gaat het dan over de verschillende locaties van deze camera’s en veel belangrijker nog, de begeleidende maatregelen.

 

Welke maatregelen plant het bestuur, eventueel gecoördineerd met de andere partners. Het gaat hier  vooral om maartregelen en communicatie naar onze middenstanders, handelaars, transporteurs en vervoerders.

 

Hoe loopt dit en wanneer kunnen we hieromtrent actie verwachten.

 

Sven Snyders

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen antwoordt:

 

Er is hierover een overleg geweest met de 3 burgemeesters van de betrokken gemeenten. Samen met het agentschap wegen en verkeer werd er een analyse van het projectgebied gemaakt.

 

De volgende 3 locaties werden in samenspraak met de gemeenten bepaald omdat de gemeenten Mortsel, Borsbeek en Boechout door hun ligging tijdens de werken aan de Krijgsbaan veel hinder zullen ondervinden van vrachtwagen die de R11 en de N10 gebruiken als sluipweg om de files op de omleidingsroutes die lopen via het hoofdwegennet, te omzeilen:

 

Mortsel - Krijgsbaan thv kilometerpunt 5.1 in beide rijrichtingen

Mortsel - Antwerpsesteenweg thv kilometerpunt 35.1 in beide rijrichtingen

Borsbeek - Lucien Hendrickxlei thv huisnummers 56-58 in beide rijrichtingen

 

Voor de technische uitwerking werd er een protocol afgesloten met 3 partijen:

1)     Voor de gerechtelijke overheden: de procureur des Konings
 

2)     Voor de politionele overheden:

a)   de directeur-coördinatoren van de bestuurlijke politie

b)   de korpschef van de lokale politie

c)   de voorzitter van het politiecollege in een meergemeentenpolitiezone
 

3)     Voor de bestuurlijke overheden: de burgemeesters

 

In dit protocol werden een aantal werkafspraken opgenomen. De datum van ingebruikname zou ten vroegste in de maand november zijn, afhankelijk van de levering en plaatsing van de toestellen.

Het protocol wordt toegevoegd als bijlage.

 

De volledige toelichting van de burgemeester kan geraadpleegd worden via het audio verslag.

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

Interpellatie - Camera's op vuilniswagens

Interpellatie en motie

Interpellatie N-VA Boechout-Vremde

Datum:15 oktober 2019

Gemeenteraad van 21 oktober 2019

Onderwerp:Camera's op vuilniswagens

Door:Sven Snyders

 

 

Collega’s,

 

Eind augustus startte er een proefproject met camera’s op vuilniswagens in een aantal, zo niet alle, gemeenten rondom ons. Het doel van de camera’s is om via slimme en innoverende technologie aan ‘slim beheer van het openbaar domein’ te doen.

 

Het project werkt als volgt. De camera maakt beelden van het openbaar domein en deze worden door achterliggende software intelligentie en algoritmes verwerkt. Concreet moet het een oplossing bieden voor vaak voorkomende meldingen die voor frustraties zorgen bij burgers, namelijk in verband met zwerfvuil en sluikstorten. Zo kan er gerichter en efficiënter opgetreden worden door de gemeentelijke diensten.

 

Dit alles verloopt in overeenstemming met de geldende privacy regels en wetten. Zo worden gezichten, nummerplaten en andere persoonlijke gegevens onherkenbaar en kunnen deze beelden ook niet voor andere doeleinden gebruikt worden.

 

Waarom neemt de gemeente Boechout en Vremde hieraan niet deel? Wij zijn overtuigd dat er veel werk aan de winkel is op gebied van netheid en orde van het openbaar domein. Zowel rond sluikstorten, zwerfvuil en zo veel meer.

Vreemd dat de gemeente Boechout een innoverend project als dit laat passeren, of past dit in het rijtje van ontkenning?

 

 

Sven Snyders

 

Schepen Philip Verstappen antwoordt:

 

Beste,

 

Wij hebben die oproep van IGEAN toen inderdaad ontvangen.  Als bestuur keken we hier met gemengde gevoelens naar en hebben we toen besloten ons voorlopig niet aan te sluiten bij dit proefproject.

We hadden daar toch wel wat vragen bij en de termijn om te reageren was zeer kort.  Wie gaat al die beelden bekijken?  Wat / welke objecten gaan er allemaal herkend worden door dat systeem?  Gaat er dan voor elk papiertje een melding aangemaakt worden, waar we vervolgens dan toch op moeten reageren en onze werf naartoe moeten sturen?   Toch nog wel wat vragen.

Ook zijn er een aantal beperkingen: deze vuilniswagen komt niet op vele plekken waarvan we weten dat ze sluikstort- of zwerfafval gevoelig zijn.

 

Daarnaast lag het op tijdstip van de bevraging voor ons gewoon praktisch moeilijk om op dat ogenblik de gevraagde resources vrij te maken om dit traject mee op te volgen.

 

Voor alle duidelijkheid: we zijn absoluut voorstander van zulke smart city toepassingen.  En ook voor eventuele inzet van sluikstort-camera's, zie ook onze beleidsnota.  Alle tools die ons kunnen helpen ons publieke domein fraaier te maken juichen we toe.  Wij hebben onder meer zelf gepolst bij IGEAN of er interesse zou zijn voor het inzetten van een sluikstortcamera.  Momenteel belopen we dit traject in samenwerking met de politiezone MINOS.

 

Verder is er ook nog het traject wat in Antwerpen belopen wordt, door Digipolis, waar men een project heeft om via een gelijkaardig systeem verschillende voorwerpen op straat te laten herkennen.  Op zich zonde dat gelijkaardige initiatieven naast elkaar belopen worden.

 

Zoals ik al zei bij de toelichting van de beleidsnota, volgen we de evoluties in smart city toepassingen op, Victor is daarbij een grote hulp, en zien we wat voor ons interessant kan zijn.

 

Verder is het kwaad natuurlijk al geschied, op het ogenblik dat eender welk systeem sluikstort of zwerfvuil detecteert.

Eerste doelstelling is om dit zwerfafval en sluikstort trachten te voorkomen.  Daarom zijn we blij dat we door de Mooimakers de komende 3 jaar begeleid zullen worden.

 

Dit traject omvat begeleiding in alle verschillende aspecten met betrekking tot sluikstort:

         Sensibilisering en communicatie zie als voorbeeld wat Hove doet in het Frijthout

         opmaken of evalueren van het veegplan,

         vuilbakkenplan, waar wel, waar net geen, waar bijkomende cappaciteit

         deelname aan acties,  opruimacties.  Gisteren was er nog één in enkele wijken met vele gemotiveerde mensen.

         Aanpak van hotspots, Bunderkes, speelbos.  Kan door ingrepen aan de inrichting, openbare verlichting,

         Meldingensysteem, via website, app

         Aanpak zwerfvuil op en rond evenementen

         Vrijwilligerswerking: onze Mooimakers.  Verschillende mensen in Boechout en Vremde gaan vrijwillig op regelmatige tijdstippen een pleintje of straat opruimen.

         En tot slot ook handhaving rond zwerfvuil & sluikstort.  Sluikstortcamera's, GAS boetes.  Los van de inzet hiervan, daalt de massa sluikstort & zwerfvuil reeds als men weet dat er een pakkans en sancties zijn.

 

Daarnaast ondersteunen we ook nog de statiegeldalliantie.  Dit als duidelijk signaal dat we zwerfvuil wensen te voorkomen kracht bij te zetten.

 

Wat betreft het proefproject 'slim beheer openbaar terrein' zullen wij met de nodige interesse de evaluatie van dit proefproject bekijken en zien of dit interessant is om daar verder aan deel te nemen.

 

Efficiënt aanpakken van zwerfvuil en liever nog het voorkomen ervan, is een prioriteit.  Het kost de gemeenschap handenvol geld om dit op te ruimen.

 

Publicatiedatum: 27/11/2019
Overzicht punten

Zitting van 21 oktober 2019

 

Interpellatie - Armoede

Interpellatie en motie

Interpellatie Groen - Gangmaker

Gemeenteraad van 21 oktober 2019

Onderwerp:Armoede

Door:Joost Derkinderen

 

Gegroet beste collega's.

 

Graag zou ik aan het bestuur willen vragen om zo snel als mogelijk te beginnen met het systematisch screenen van beleidsbeslissingen op mogelijke gevolgen voor mensen die in armoede leven. Het is belangrijk dat de beslissingen geen nieuwe armoede creëren. Ik weet dat dit sowieso de bedoeling is, maar vraag om daar de nodige prioriteit aan te geven. ( zie S.D.G., duurzame ontwikkelingsdoelstelling 1: Geen armoede, beëindig armoede overal en in al haar vormen. )

 

De cijfers over kansarmoede liggen in Boechout lager dan het gemiddelde in Vlaanderen, maar zijn toch schrikbarend hoog. In onze, zogenaamd rijke, gemeente, zijn bijvoorbeeld meer dan 8 % van de kinderen kansarm ( cijfers Kind en Gezin  https://www.kindengezin.be/cijfers-en-rapporten/cijfers/kansarmoede/ ). 1 op de 5 gezinnen in België heeft problemen om de energiefactuur te betalen, zoals we konden vernemen volgens de meest recente Energiebarometer van de Koning Boudewijn Stichting. 1 op de 5 gezinnen, ik herhaal het nog even omdat het een indrukwekkend cijfer is. Het aantal mensen dat in armoede leeft stijgt jaar na jaar. Onder andere kwetsbaar: eenoudergezinnen met kinderen, gezinnen met maar één inkomen, langdurig zieken, vluchtelingen, mensen met een veel te karig pensioen, …  Dit gegeven zouden we steeds in ons achterhoofd moeten houden: met een armoedebril naar het beleid kijken.

Zo’n armoedetoets kan verschillende vormen aannemen, er zijn een aantal voorbeelden te vinden. Meestal is er een eerste snelle screening waar bekeken wordt of er mogelijke gevolgen zijn. Als dat het geval is dan kan er een meer diepgaande toets uitgevoerd worden.

 

Ik wil de volgende weken zeker ook mijn verantwoordelijkheid opnemen en mee zoeken naar de nodige informatie en doorgeven wat ik al heb gevonden heb. Belangrijk is volgens mij dat er snel gestart wordt.

 

Armoedetoets, de gemeente als voorbeeld: deze armoedebril en het werken met een armoedetoets, kan je ook op andere plaatsen toepassen ( weliswaar niet zo diepgaand, dat is zeker ook niet altijd nodig). Bijvoorbeeld in je vereniging: is ons lidgeld misschien wat hoog, een weekend weg met de hele groep: is iedereen mee? Hoe zorgen we er voor dat mensen die dit niet kunnen betalen misschien toch geholpen kunnen worden. Organiseer je een evenement: is het niet te duur? Zijn er manieren waarop je, op een niet stigmatiserende en respectvolle manier, mensen die het moeilijker hebben toch mee kan betrekken. Er wordt al veel gedaan, binnen verenigingen, bedrijven, winkels, maar het is interessant om daar systematisch over na te denken moest dat nog niet gebeuren.

 

Zoals alle experts en ervaringsdeskundigen weten: armoede is een complex probleem, en dat moet met warmte en solidariteit aangepakt worden op een heel brede coherente manier. Politiek, beleidsmakers, ambtenaren, sociale werkers, instellingen, enz, allemaal moeten we aan dezelfde kar trekken. Er is niet één oplossing, het is een combinatie van veel oplossingen. Het moet doordacht zijn; er moet gebruik gemaakt worden van de expertise die er reeds is, expertise uit “het veld”, wetenschappelijk onderzoek, ervaringsdeskundigen.

 

Een armoedetoets is daar één onderdeel van.

 

Armoede, dat pak je niet alleen aan, dat moeten we samen doen. Armoede is een onrecht. Laat ons elkaar inspireren, en enthousiasmeren om dit aan te pakken.

 

1.Graag zou ik aan het bestuur willen vragen om zo snel als mogelijk te beginnen met het systematisch screenen van beleidsbeslissingen op mogelijke gevolgen voor mensen die in armoede leven.

2.Zijn er al concrete maatregelen over de verschillende domeinen voorzien om armoede te bestrijden in volgende jaren?

 

Derkinderen Joost

Gemeenteraadslid

 

Schepen Els Augustinus antwoordt:

 

Beste Joost

 

Bedankt voor uw interpellatie, wij zijn er ons als gemeentebestuur absoluut van bewust dat er individuen en gezinnen zijn die het financieel moeilijker hebben

Daarom zetten  we reeds heel wat middelen in, om armoede te bestrijden in onze gemeente :

 

Bij de dienst welzijn (sociale dienst OCMW) kan iedereen terecht die moeilijkheden heeft om rond te komen. De maatschappelijk werkers bekijken dan samen met de cliënt welke oplossingen er geboden kunnen worden.

 

De dienst welzijn kan daarbij verschillende instrumenten inzetten, o.a. :

 

         Toekennen van een leefloon of aanvullend leefloon

         Hulp in de vorm van een tewerkstelling (art.60 van de OCMW-wet– sociale tewerkstelling gedurende een periode die nodig is om recht te hebben op volledige werkloosheidsvergoeding, maar met het doel om door te stromen naar het NEC)

         Toekennen van maandelijkse aanvullende steun (als het inkomen -al dan niet tijdelijk- structureel te beperkt is om een menswaardig leven te leiden – wordt afgetoetst a.d.h.v. een steunkader)

         Eenmalig ten laste nemen bepaalde facturen (b.v. van een verhuis)

         Financiële steun geven met de middelen van het kinderarmoedefonds (bv ten laste nemen van schoolfacturen, kosten van schoolreizen, vakantiekampen, …)

         Financiële steun geven met middelen van het energiefonds (bv ten laste nemen van energiefacturen)

         Ten laste nemen van de kosten van de minimale levering van gas voor cliënten met een budgetmeter tijdens de winterperiode

         Financiële steun geven vanuit het fonds voor de bevordering van de participatie en sociale activering

         Toekennen van een vrijetijdstoelage (van € 75 per jaar per lid van het gezin met een beperkt inkomen)

         Toekennen van een verminderd tarief voor kinderopvang

         Ten laste nemen van medische kosten

         Ten laste nemen van de kosten van zuigelingenvoeding (op voorstel van Kind & Gezin)

         Schuldhulpverlening (budgetbeheer)

         Begeleiding naar collectieve schuldenregeling (als de schulden te hoog zijn om nog aan budgetbeheer te kunnen doen)

         Toekennen van voorschotten op sociale uitkeringen

         Toekennen van een huurwaarborg

         Toekennen van een installatiepremie

         Ten laste nemen van de kosten voor de aansluiting bij een ziekenfonds en een zorgkas voor gerechtigden op leefloon

         Ten laste nemen van de kosten van opname in een WZC

         Toekennen van voedselhulp van de FEAD (Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen - Europese voedseloverschotten)

         Toekennen van voedselhulp (vers voedsel) via het Twinkeltje (in Borsbeek) (samenwerkingsinitiatief OCMW’s Borsbeek, Boechout en Wommelgem)

         Verstrekken van gratis juridisch advies (via juriste die 1 halve dag per week aanwezig is op de dienst welzijn)

         Mindermobielencentrale (vervoersdienst voor mensen met een beperkt inkomen - € 0,33/km)

         Samenwerking met een organisatie die goedkope vakanties aanbiedt aan minderbegoeden

         Begeleiding van cliënten om hun sociale rechten en allerhande toelagen te kunnen bekomen

         Toekennen van een vakantie- en eindejaarstoelage aan OCMW-cliënten

         Toekennen van gratis huisvuilzakken aan OCMW-cliënten

         Huiswerkbegeleiding (in samenwerking met Gastvrij Boechout)

        

 

Ons OCMW heeft mee het SVK WoonWeb opgericht en voorziet op die manier in betaalbare woningen. Hetzelfde geldt voor de samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning.

 

De dienst welzijn beschikt ook over een deeltijdse preventiemedewerkster die aan armoedepreventie doet ( b.v. Buitenspel, werking rond eenoudergezinnen, gezonde en goedkope voeding, …).

 

In de BKO wordt gewerkt met een sociaal tarief. Dat is ook het geval voor de sportkriebelweken en speelpleinwerking Wiebelei, die onze gemeente organiseert; een mooi voorbeeld van een maatregel die er gekomen is door een armoedetoets.

 

De gemeente subsidieert ook kansarmoedeprojecten.

 

Hoewel onze gemeente gelukkig niet te kampen heeft met een grote armoedeproblematiek kan u vaststellen dat we hiervoor heel wat middelen inzetten. en ook in het opstellen van onze beleidsnota wordt voldoende aandacht en ondersteuning gegeven aan deze groep van mensen.

 

Wat is er momenteel nog in voorbereiding :

         evaluatie van het steunkader dat de dienst welzijn gebruikt

         uitwerken van een GBO (geïntegreerd breed onthaal) op het niveau van onze eerstelijnszone (ELZ). Het doel van dit samenwerkingsverband tussen de OCMW’s, het CAW en de mutualiteiten  is toegankelijke hulpverlening en het voorkomen van onderbescherming. In onze ELZ zal de focus gaan naar kwetsbare alleenstaande jongeren en eenoudergezinnen.

         afstemmen van de manier van werken op vlak van sociale tewerkstelling en activering binnen het regionaal samenwerkingsverband

         fusie van de intergemeentelijke samenwerking op vlak van Wijk-Werken met die op het vlak van arbeidsbegeleiding en activering

 

Gelet op alle bovengenoemde zaken, durf ik wel te stellen dat we als beleid absoluut rekening houden met mensen in armoede en lijkt het me niet nodig om deze met een hoogdringendheid in te voeren. We passen reeds heel veel toe en het is een ‘mindset’ die we hanteren bij het nemen van beleidsbeslissingen

 

Onze ‘mindset’ is bovendien ruimer. We toetsen ons beleid ook af aan de andere SDG’s. We hebben ons daartoe geëngageerd en zullen dat dan ook (blijven) doen. Dat zal u kunnen vaststellen bij de goedkeuring van het meerjarenplan en de doelstellingenboom op de zitting van december.

 

Publicatiedatum: 27/11/2019