Gemeente Boechout

Zitting van 22 mei 2023

Om 20:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Notulen van de gemeenteraadszitting van 24 april 2023 - Stemming

Feiten en context

De notulen van de gemeenteraad van 24 april 2023.

Juridische grond

Artikel 32 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 24 april 2023 goed.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Jaaroverzicht meldingen 2022 - Kennisname

Feiten en context

De adjunct-algemeen directeur maakte een overzicht van alle meldingen die er in 2022 gebeurden.

Dit overzicht werd besproken door het MAT in zitting van 19 april 2023 en het college van burgemeester en schepenen nam er kennis van in zitting van 25 april 2023.

Met dit document willen we de raadsleden een algemeen inzicht verschaffen in welke meldingen er bij het bestuur in 2022 toekwamen en hoe ze behandeld werden.

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het jaaroverzicht meldingen 2022.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Opvolging organisatiebeheersing 2022-2023 - OBP202212 - Kennisname

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde op 24 juni 2019 het ‘Kader voor organisatiebeheersing 2019’ goed, zoals opgemaakt door de stafmedewerker Beleid en Kwaliteit .

De zelfevaluatie (voorjaar 2022) resulteerde in een organisatiebeheersingsrapport (OBR_2022) en een organisatiebeheersingsplan (OBP_2022) die ter kennisname werden voorgelegd aan de GR op 30/05/2022.

Feiten en context

In het Decreet Lokaal Bestuur, artikel 219, staat:

Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen daarin die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

In ons geldend Kader organisatiebeheersing gemeente Boechout, punt 7.2 Rapportering ikv organisatiebeheersing , staat:

halfjaarlijkse rapportering aan MAT en CBS

OBR (2-jaarlijks) + OBP: uiterlijk voor 15 juni van het daaropvolgende jaar.

Periodieke opvolging OBP: uiterlijk voor 15 december.

jaarlijkse rapportering aan GR

OBR (2-jaarlijks) + OBP: uiterlijk voor 15 juni van het daaropvolgende jaar.

Argumentatie

In bijlage de interne nota ‘OBP_organisatiebeheersing 2022-2023: Thema 5 Organisatiestructuur, Thema 9 Facilitaire middelen, opdrachten en contracten, Thema 6 Personeelsbeleid,  (OBP_202212), die het organisatiebeheersingsplan en de stand van zaken voor december 2022 beschrijft.

Op basis van de in voorjaar 2022 uitgevoerde zelfevaluatie door het managementteam

(MAT) werd beslist om 3 thema’s aan te pakken in de periode 2022-2023:

• Thema 5 Organisatiestructuur,

• Thema 9 Facilitaire middelen, opdrachten en contracten,

• Thema 6 Personeelsbeleid

Voor elk van deze thema's werden specifieke werkgroepen samengesteld die acties hebben bepaald, geïnitieerd en opgevolgd om de vastgelegde risico's te verminderen en te beheersen.

De interne nota ‘OBP_organisatiebeheersing 2022-2023' werd reeds op 12 december 2022 voorgelegd aan CBS ter kennisname.

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, in het bijzonder

artikelen 217 tot en met 220, betreffende organisatiebeheersing.

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de interne nota ‘OBP_organisatiebeheersing 2022-2023’ (OBP_202212) van 1 december 2022, opgemaakt door de Stafmedewerker beleid en kwaliteit.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Aanpassingen reglement subsidie voor culturele, artistieke, kunst-educatieve, gemeenschapsvormende of sportieve projecten - Stemming

Voorgeschiedenis

Het reglement Subsidie voor culturele, artistieke, kunst-educatieve, gemeenschapsvormende of sportieve projecten dateert van 1 januari 2015 en is toe aan herziening. Het voorziene budget voor deze subsidies is ook opgetrokken van 7.500 euro tot 15.000 euro.

 

Feiten en context

In het reglement was bepaald dat er maximaal twee keer een subsidie kon toegekend worden. Ook het maximumbedrag was beperkt tot 1.500 euro. In het nieuwe bijgevoegde reglement valt de beperking van de tijd weg. Het maximumbedrag wordt verhoogd tot 2.500 euro. De criteria waaraan een project moet voldoen zijn verfijnd en aangepast.

 

De vrijetijdsdienst zal elke aanvraag beoordelen op vormvereisten en inhoud. Vervolgens wordt dit voorgelegd aan de adviesraad die een grondig advies geven over de hoogte van de verstrekte subsidies. Het college van Burgemeester en schepenen neemt vervolgens een besluit. Na controle van bewijsstukken door de vrijetijdsdienst zal dienst financiën overgaan tot uitbetaling van de subsidies.

 

Advies

De verschillende adviesraden (cultuur, jeugd, sport en senioren) gaven positief advies.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn voorzien door budgetwijziging en het reglement zelf dat bepaalt dat de toekenning van deze projectsubsidies slechts binnen de voorziene kredieten gebeurt.

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het aangepast subsidiereglement  voor culturele, artistieke, kunst-educatieve, gemeenschapsvormende of sportieve projecten, zoals toegevoegd in bijlage, goed .

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Reglement bezoekers en evenementen recreatieterrein de Bunderkes - Stemming

Voorgeschiedenis

Het "Algemeen reglement op het gebruik van het recreatieterrein De Bunderkes" werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 maart 2015.

Feiten en context

Omdat het terrein open toegankelijk is, is er ook nood aan een algemene toegankelijkheidsregeling, zoals bijv. in Biesbesbos, dat een aantal algemene regels en afspraken bevat voor de gewone gebruiker. We hebben dan ook 2 documenten voor het terrein de Bunderkes uitgewerkt, nl.

        een algemene toegankelijkheidsregeling met algemene afspraken en richtlijnen over het gebruik van het terrein voor gewone recreatie.

        een afsprakennota over het gebruik van het terrein voor evenementen, waarbij we verder bouwen op de recente ontwikkeling van een evenementenbeleid en een evenementenloket. Zo moet het evenement aangevraagd worden via het digitaal platform Eaglebe, net zoals alle andere evenementen. Voor de aanvraag van het terrein zelf werken we met het bestaande platform Ticketgang.

 

Argumentatie

Het "Algemeen reglement op het gebruik van het recreatieterrein De Bunderkes" is een reglement dat geschreven werd toen er nog heel wat sportfaciliteiten op het terrein aanwezig waren. Ondertussen is bijna alles daarvan verdwenen en is het terrein eerder een polyvalente open ruimte die als speel- en sportzone of als evenementenzone kan gebruikt worden. Er was dus nood aan nieuwe afspraken en regels.

Advies

De adviesraden cultuur, jeugd, sport en senioren gaven een positief advies.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de nieuwe toegankelijkheidsregeling voor het terrein de Bunderkes zoals toegevoegd in bijlage goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het nieuwe reglement voor evenementen op het terrein de Bunderkes zoals toegevoegd in bijlage goed.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Wijziging gebruikersreglement socioculturele en sportinfrastructuur - Stemming

Voorgeschiedenis

Op 26 april 2021 keurde de gemeenteraad en de raad van bestuur van het AGB het gebruikersreglement socioculturele en sportinfrastructuur goed.

Feiten en context

Sinds de goedkeuring van de huidige versie 2 jaar geleden stelden we vast dat er nog een aantal elementen in het reglement konden verbeterd en verduidelijkt worden en investeerden we in o.a. de Bunderhoeve, Theater Vooruit, de JFW-school, ...

Daarom stellen we enkele wijzigingen in het reglement voor. De belangrijkste zijn:

  1. Bunderhoeve: nieuwe benaming, nieuw adres, nieuwe werking
  2. categorieën: begrafenisondernemers mee in categorie B zodat ze zaal Den Boom kunnen gebruiken (ook mogelijk gemaakt in bijlage 9.1 mbt modaliteiten)
  3. Aanpassing regeling jaartarief, zowel inhoudelijk (duidelijker) als tarief verhoogd
  4. Procedures duidelijker en logischer (opbouw en formulering)
  5. Administratieve kost herstellingen: maximumbedrag toegevoegd (want 15% op hoge reparatiekost leidt ook tot (te) hoge administratiekost.
  6. Rookverbod uitgebreid in het kader van rookvrije gemeente
  7. Enkele aanvullende elementen over veiligheid
  8. De overgangsbepalingen zijn ongeveer gelijkaardig met die van 2021.
  9. Tarieven: Bunderhoeve is aangepast en bij Sneppenbos hebben we een extra kostenplaats voorzien voor extra gebruik nutsvoorzieningen

 

Advies

De adviesraden cultuur, jeugd, sport en senioren gaven positief advies.

 

Financiële gevolgen

We rekenen in beperkte mate op stijging van inkomsten bij zowel het gemeenschapscentrum (socio-culturele infrastructuur) als het AGB (sportinfrastructuur).

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het gewijzigde gebruikersreglement socioculturele en sportinfrastructuur zoals toegevoegd in bijlage goed.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Huishoudelijk reglement BKO De Wigwam - Wijziging - Stemming

Voorgeschiedenis

De laatste wijziging van het huishoudelijk reglement BKO De Wigwam werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 16 december 2019.

Feiten en context

Naar aanleiding van een maatschappij in verandering is een wijziging aan het huishoudelijk reglement nodig.

Enerzijds wordt op vraag van de scholen de naschoolse opvang georganiseerd door een samenwerking van schoolvrijwilligers en begeleiders van de BKO. Pas na deze naschoolse opvang (15 minuten verplicht door de school + 30 minuten naschoolse opvang) zal de buitenschoolse opvang verder georganiseerd plaatsvinden op de opvanglocaties. Hieruit volgt dat ons aanbod (in het reglement) wordt uitgebreid naar naschoolse en buitenschoolse opvang.

Anderzijds wordt de werkwijze voor inschrijven, reserveren en annuleren verder op punt gesteld. Zo worden termijnen duidelijk vastgelegd en gekoppeld aan boetes wanneer de gebruikers de basistermijnen niet respecteren. De basistarieven wijzigen niet.

Tot slot werden sommige formuleringen en contactgegevens up to date gebracht.

Het nieuwe reglement werd vanaf 0 terug opgebouwd, en zit nu veel logischer en duidelijker in elkaar.

 

Financiële gevolgen

De integratie van de kortopvang als naschoolse opvang binnen de BKO-werking zal voor een stijging zorgen van enerzijds de inkomsten (inkomsten kortopvang komen nu naar ons) en anderzijds de uitgaven (meer kost I-active en investering in tablets).

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het gewijzigd huishoudelijk reglement BKO De Wigwam zoals toegevoegd in bijlage goed.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Retributie op het gebruik van socioculturele infrastructuur - Aanslagjaren 2023-2025 - Stemming

Feiten en context

De gemeentelijke fiscale autonomie is verankerd in de Grondwet (artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet).

De gemeentelijke reglementen kunnen een looptijd hebben van meerdere jaren. Aan de retributiereglementen wordt jaarlijks uitvoering gegeven door de inschrijving van de overeenkomstige kredieten in het meerjarenplan.

De geldigheidsduur van de retributiereglementen in Boechout wordt beperkt gehouden ten belope van de van de duur van de meerjarenplanning 2020-2025.

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van rendabele retributies.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

 

Financiële gevolgen

Het budget werd voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.

BESLUIT

Artikel 1 - Begripsomschrijving

Met ingang van 1 juni 2023 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025, wordt een retributie gevestigd op het gebruik van de socioculturele infrastructuur.

 

Artikel 2 - Tarief en categorieën

De retributie wordt als volgt vastgesteld voor de verschillende zalen en categorieën zoals beschreven in het gebruikersreglement:

 

Categorie O: Het AGB, OCMW, de gemeentelijke diensten en instellingen, de gemeentelijke adviesraden, de onderwijsinstellingen uit Boechout, de buurtinformatienetwerken van Boechout-Vremde en het officiële feestcomité van Boechout en van Vremde.

 

Categorie A: de erkende Boechoutse verenigingen, de officiële oudercomités van scholen uit Boechout, de culturele partners van de gemeente, de politiezone Minos, de brandweerzone RAND en de volgende zorginstellingen in Boechout : Zorgcentrum Multiversum, Multiversum activering (’t karwei en vlonder), Dagcentrum 't Ateljee, Vonk, Heilpedagogisch dagverblijf de Speelhoeve, De Ark - Gemeenschap Antwerpen, De Maanwandelaars vzw, Vrouwenhuis Ohana, Don Bosco Jongenstehuis, Huize Stracke, WZC St. Mathildis, Rusthuis Avondvrede Pegode Boechout, Vonk
 

Categorie B: natuurlijke personen die in Boechout wonen, instellingen met zetel in Boechout, personeelsleden van de gemeente, niet-erkende Boechoutse verenigingen, begrafenisondernemers en federaties, koepels of externe niet-commerciële partners die een samenwerking hebben met een erkende Boechoutse vereniging

 

Categorie C: ondernemingen, natuurlijke personen die niet in de gemeente Boechout wonen en verenigingen, voorzieningen en instellingen met een vestiging buiten de gemeente

 

Onderstaande tarieven worden gehanteerd. In dit totaalbedrag zijn verwarming,

verzekering, elektriciteit, water en indien aanwezig ook het gebruik van keuken- en

toogtoebehoren inbegrepen.

 

Accomodatie

per

CAT 0

CAT A

CAT B

CAT C

De Bunderhoeve benedenzaal

Dagdeel

0 euro

25 euro

50 euro

nvt

De Bunderhoeve bovenlokaal

Dagdeel

0 euro

10 euro

20 euro

nvt

Lokaal Oud-gemeentehuis Vremde

Dag

0 euro

35 euro

 

 

Theater Vooruit - foyer

Dag

0 euro

70 euro

200 euro

400 euro

Theater Vooruit – theaterzaal

Dag

0 euro

70 euro

200 euro

400 euro

JF Willemsschool – polyvalente zaal

Dag

0 euro

70 euro

 

 

JF Willemsschool – Theaterruimte

Dag

0 euro

25 euro

 

 

Zaal Den Boom

Dag

0 euro

70 euro

350 euro

 

Kapel Don Bosco

Dag

0 euro

35 euro

50 euro

 

Populierenhof Popup

Week

0 euro

100 euro

125 euro

150 euro

Populierenhof vergaderlokaal

uur

0 euro

10 euro

 

 

 

        Gebruikers hebben de mogelijkheid om kasten te gebruiken voor stockage van materiaal. Deze kasten zijn enkel te huren op basis van beschikbaarheid. Het jaartarief bedraagt € 25. 

        Voor extra ondersteuning van personeel, wordt er een personeelskost van € 50 per uur aangerekend.

        Bij verlies of schade van de sleutel of toegangsbadge van de infrastructuur geldt een tarief van € 25 per stuk .

        In het geval er niet volgens de afspraken is opgeruimd of gepoetst, wordt een uurtarief van € 50 per uur aangerekend.

        In het geval er interventies ter plaatse noodzakelijk zijn door de administratie, in geval van onrechtmatige handelingen door de gebruiker, wordt een uurtarief van € 100 per uur aangerekend.

        In geval van dringende herstellingen wordt er voor de werkuren van de technische dienst een uurtarief van € 30 per uur aangerekend.

        In geval van fraude wordt er een forfaitaire schadevergoeding van € 100 aangerekend.

        Voor een benefietactiviteit ingericht door gebruikers van categorie B geldt volgende regeling:

        Het initiatief wordt gemotiveerd aangevraagd bij de administratie met vermelding van het goede doel en met een begroting, inclusief een raming van het bedrag dat aan het goede doel zal worden besteed.

        Mits een gunstige beslissing door het CBS voor socio-culturele infrastructuur of door het DC voor sportinfrastructuur gelden de tarieven van categorie A voor deze activiteit.

        De winst die de gebruiker maakt, dient volledig overgemaakt aan het vooropgestelde goede doel. De gebruiker kan deze winst niet aanwenden voor de eigen reguliere werking.

        De afrekening en het betalingsbewijs van het gestorte bedrag aan het goede doel dient de gebruiker binnen 3 maanden na de activiteit voor te leggen aan de administratie.

        Voor gebruikers van categorie A zonder eigen infrastructuur die voor hun reguliere werking regelmatig gebruik wensen te maken van de in dit artikel opgesomde socio-culturele infrastructuur, kan een jaartarief voor de duur van maximum één jaar worden toegekend. Het jaartarief is enkel mogelijk voor de volgende locaties:

        Benedenzaal of bovenzaal Bunderkes

        Lokaal Oud-Gemeentehuis Vremde

        Zaal Den Boom voor alle dagen van behalve vrijdag, zaterdag of zondag

        Theaterruimte Jan Frans Willemsschool

Mits een gunstige beslissing door het CBS wordt een jaartarief van 5 euro/dagdeel met een maximum van 200 euro per jaar aangerekend bij de start van het jaar.

 

Artikel 3 - Betalingstermijn

De betaling dient te gebeuren binnen de dertig dagen na ontvangst van de factuur.

 

Artikel 4 - Bekendmaking

Onderhavig reglement treedt in voege op 1 juni 2023 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Artikel 5 - Dit reglement vervangt het vorige reglement van 26 april 2021.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Retributie gebruik buitenschoolse kinderopvang - Aanslagjaren 2023-2025 - Stemming

Feiten en context

De gemeentelijke fiscale autonomie is verankerd in de Grondwet (artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet).

De gemeentelijke reglementen kunnen een looptijd hebben van meerdere jaren. Aan de retributiereglementen wordt jaarlijks uitvoering gegeven door de inschrijving van de overeenkomstige kredieten in het meerjarenplan.

De geldigheidsduur van de retributiereglementen in Boechout wordt beperkt gehouden ten belope van de van de duur van de meerjarenplanning 2020-2025.

Verwijzend naar het huishoudelijk reglement tot gebruik van de buitenschoolse kinderopvang.

Woensdag wordt als schooldag beschouwd.

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van rendabele retributies.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

 

Financiële gevolgen

Het budget werd voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.

BESLUIT

Artikel 1 - Begripsomschrijving

Met ingang van 1 juli 2023 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 heft het gemeentebestuur een retributie op het gebruik van buitenschoolse kinderopvang.

 

Artikel 2 - Betalingsplichtige

De retributie is verschuldigd door de persoon die hiervan gebruik maakt.

 

Artikel 3 - Tarief

De retributie wordt als volgt vastgelegd  en volgt uit het huishoudelijk reglement van BKO De Wigwam.

 

Soorten tarieven

        Normaal tarief (NT): één kind van het gezin wordt opgevangen

        Verminderd tarief (VT): vanaf meerdere kinderen van het gezin die gelijktijdig opgevangen worden (25% korting voor alle opgevangen kinderen)

        Sociaal tarief (ST): alle kinderen uit gezinnen met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds of een attest van het OCMW (60% korting op het normaal tarief)

 

Tarieven

 

 

Normaal tarief

Verminderd tarief

Sociaal tarief

Schooldagen

Per begonnen half uur

 € 1,00

 € 0,75

 € 0,40

Schoolvrije dagen en schoolvakanties

Meer dan 6 uur opvang

 € 12,00

 € 9,00

 € 4,80

Meer dan 3 uur opvang

 € 7,20

 € 5,40

 € 2,88

Tot 3 uur opvang

 € 4,75

 € 3,56

 € 1,90

 

Boetes en extra's

Er wordt een boete (per dag) aangerekend bij laattijdig reservatie, laattijdige annulering en bij het afwijken van de reservatie zonder verwittiging. Laattijdig reserveren of annuleren is een reservatie of annulering die gebeurt na het afsluiten van de basistermijnen. De basistermijn wordt vastgelegd in het huishoudelijk reglement BKO De Wigwam.

 

 

Normaal tarief

Verminderd tarief

Sociaal tarief

Laattijdige reservatie

School(vrije) dag

Opvangkost + € 2,5

Opvangkost + € 1,88

Opvangkost + € 1,00

Vakantiedag

Opvangkost + € 2,5

Opvangkost + € 1,88

Opvangkost + € 1,00

Laattijdige annulering

School(vrije) dag

€ 2,5

€ 1,88

€ 1,00

Vakantiedag

€ 5,00

€ 3,75

€ 2,00

 

Er wordt een boete (per dag) aangerekend bij een niet-verwittigde aanwezigheid of afwezigheid.  Een reservatie of annulering die na de laattijdige termijn gebeurt, wordt aanzien als ‘niet-verwittigd’. Ook het vroeger brengen en/of later ophalen dan het gereserveerde dagdeel wordt als ‘niet-verwittigd’ aanzien.

 

 

Normaal tarief

Verminderd tarief

Sociaal tarief

Niet-verwittigde aanwezigheid

School(vrije) dag

Opvangkost + € 5,00

Opvangkost + € 3,75

Opvangkost + € 2,00

Vakantiedag

Opvangkost + € 5,00

Opvangkost + € 3,75

Opvangkost + € 2,00

Niet-verwittigde afwezigheid ('no-show')

School(vrije) dag

€ 5,00

€ 3,75

€ 2,00

Vakantiedag

€ 10,00

€ 7,50

€ 4,00

 

Er wordt een extra bijdrage aangerekend bij het laattijdig ophalen van de kinderen (na sluitingsuur van de opvang): 10 euro per kind

 

De boete per gezin per dag bedraagt maximaal het dubbel van de hoogste boete die van toepassing is.

 

Artikel 4 - Betalingstermijn

De invordering van de retributie zal als volgt gebeuren:

Maandelijks, na beëindiging van de maand, ontvangen de ouders een factuur met een overzicht van de aanwezigheden en het verbruik van hun kind(eren). De ouders betalen via domiciliëring.

Bij niet minnelijke regeling zal de inning van de retributie geschieden via burgerrechtelijke weg.

 

Artikel 5 - Bekendmaking

Onderhavig reglement treedt in voege op 1 juli 2023 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Kerkfabriek Sint-Jozef Mortsel/Boechout - Rekening 2022 - Kennisname

Voorgeschiedenis

De jaarrekening 2022 werd door de kerkraden van de kerkbesturen Sint-Benedictus, Heilige Bernadette, Heilig Kruis, Sint-Jozef en Sint-Lodewijk opgemaakt en goedgekeurd.

De coördinatie van de jaarrekeningen 2022 van het Centraal Kerkbestuur werd online beschikbaar gemaakt voor de stad Mortsel op 22 maart 2023.

Feiten en context

Jaarrekening 2022 van het kerkbestuur Sint-Jozef, ons aangeleverd door de stad Mortsel.

De gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2023 van de stad Mortsel betreffende de jaarrekening 2022 van het kerkbestuur Sint-Jozef.

Juridische grond

        Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten

        Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

        Ministerieel besluit van 27 november 2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006

        Decreet van 6 juli 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 mei 2004 (B.S. 16.08.2012)

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het gunstig advies van de gemeenteraad van de stad Mortsel van 25 april 2023 over de rekening 2022 van het centraal kerkbestuur van Sint-Jozef.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

IGEAN Dienstverlening - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Igean Dienstverlening van 22 juni 2023 - Stemming

Motivering

1. Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25.01.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 26.04.2022 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2022 evenals aan de jaarrekening 2022. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Aanvaarden toetreding WoonZorgNetwerk Edegem en OCMW Boom

Met het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8.06.2022 en met het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16.03.2023 wordt ingestemd met de toetreding tot IGEAN dienstverlening.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de deelnemers. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro per deelnemer. 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 26.04.2023 heeft beslist om de jaarvergadering van 22.06.2023 om 18.30 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 27.04.2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22.06.2023 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

  1. uittreksels uit de beslissingen van de 471ste raad van bestuur van 26.04.2023
  2. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid.

(mevrouw Kris Swaegers - 1ste afgevaardigde en de heer Philip Verstappen - plaatsvervanger). Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

2. Juridisch kader

     Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

     Statuten van IGEAN dienstverlening.

 

3. Financiële gevolgen

De jaarvergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.

 

4. Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 op de raad van bestuur van 26.04.2023.

 

5. Bijkomende bespreking

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op donderdag 22 juni 2023 om 18.30 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 22 juni 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

IGEAN Milieu & Veiligheid - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Igean Milieu & Veiligheid van 22 juni 2023 - Stemming

Motivering

1. Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 26.04.2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2021 evenals aan de jaarrekening 2022. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Benoemen leden adviescomités

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité milieu en een adviescomité veiligheid opgericht wordt.

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

Het adviescomité milieu bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

Het adviescomité veiligheid bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

De heer Karel Van Elshocht werd als schepen van leefmilieu in de gemeente Kontich vervangen door mevrouw Sophie Baeckelmans en maakt in die functie deel uit van het adviescomité milieu.

De heer Karel Van Elshocht werd als lid van het adviescomité veiligheid voor de gemeente Kontich, het OCMW Kontich en het AGB Kontich eveneens vervangen door mevrouw Sophie Baeckelmans.

Mevrouw Brigitte Vermeulen-Goris wordt door het WoonZorgNetwerk Edegem voorgedragen als lid van het adviescomité veiligheid.

De benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

 

Aanvaarden toetreding WoonZorgNetwerk Edegem en OCMW Boom

Met het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8.06.2022 en met het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16.03.2023 wordt ingestemd met de toetreding tot IGEAN milieu & veiligheid.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de deelnemers. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro per deelnemer. 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 26.04.2023 heeft beslist om de jaarvergadering van 22.06.2023 om 18.30 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Benoemen van leden adviescomités

6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 27.04.2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22.06.2023 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

  1. uittreksels uit de beslissingen van de 171ste raad van bestuur van 26.04.2023
  2. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid.

(mevrouw Kris Swaegers - 1ste afgevaardigde en de heer Philip Verstappen - plaatsvervanger). Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

2. Juridisch kader

     Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

     Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

3. Financiële gevolgen

De jaarvergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.

 

4. Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2022 en de jaarrekening 2022 op de raad van bestuur van 26.04.2023.

 

5. Bijkomende bespreking

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op donderdag 22 juni 2023 om 18.30 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Benoemen van leden adviescomités

6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 22 juni 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

PIDPA - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Pidpa van 16 juni 2023 - Stemming

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij mevrouw Kris Swaegers en de heer Dirk Crollet voor de huidige legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de (buitengewone) algemene vergadering van Pidpa.

Feiten en context

Op vrijdag 16 juni 2023 om 11.00 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering. Deze vergadering vindt plaats in de kantoren van Pidpa, gelegen aan de Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022
  3. Verslag van de commissaris over het jaar 2022
  4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2022
  5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris
  6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
  7. Benoemingen
  8. Varia
  9. Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering
  10. Vragen van vennoten
  1. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2022. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Juridische grond

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn hieraan geen financiële aspecten verbonden.

BESLUIT

Artikel 1

Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022, de jaarrekening over het boekjaar 2022 en het verslag van de commissaris worden goedgekeurd.

Artikel 2

Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2022, wordt goedgekeurd.

Artikel 3

Goedkeuring wordt verleend aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

Artikel 4

Goedkeuring wordt verleend aan de benoemingen.

Artikel 5

Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 16 juni 2023, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

Artikel 6

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

PIDPA - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Pidpa van 16 juni 2023 - Stemming

MOTIVERING

Feiten en context

  1. Deelnemerschap van de gemeente

De gemeente Boechout is voor de activiteiten watervoorziening en riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

  1. Voorgenomen transactie

De bestuursorganen van Pidpa en water-link hebben te kennen gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen. De voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen.

In het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten. De achterliggende redenen hiervoor zijn de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater‐ en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut. De fusie tussen Pidpa en water‐link zal aldus bestaan uit twee fusie‐entiteiten: Water‐Entiteit (het huidige water-link) en Rio‐Entiteit (het huidige Pidpa).

De Water-Entiteit zal alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit. Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren.

De duurtijden van Pidpa resp. water-link verstrijken in principe eind 2023 resp. eind 2025. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben.

De voorgenomen transactie is deels goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen.

Momenteel is voorzien dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is.

  1. Procedurele aspecten

Op hoofdlijnen zal de realisatie van de transactie tot stand komen door (1) het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, (2) het onderbrengen van de bestaande watervoorzieningsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit water-link, en (3) het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit water-link in de Water-Entiteit. De deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, zullen in het kader van de transactie deelnemer worden van de andere entiteit.

Concreet zullen daartoe volgende stappen moeten worden doorlopen.

  1. water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde

In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waarde overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2,50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

  1. Verlenging watervoorzieningsactiviteit water-link

In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van water-link eind 2025 zou verstrijken.

Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van water-link. Sinds het decreet van 17 februari 2023 tot wijziging van het Decreet Lokaal Bestuur dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.

De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft.

De algemene vergadering van water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig artikel 425 van het Decreet Lokaal Bestuur.

  1. Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa

Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.

In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.

In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten tot verlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zij aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041.

Pidpa werd ruim 110 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Sinds meer dan 15 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 46 steden en gemeenten geïmplementeerd, zoals ook in onze [stad/gemeente]. Met het oog op een verhoogde samenwerking tussen verschillende actoren binnen de watersector zal Pidpa samen met water-link ingevolge de transactie een integraal waterbedrijf vormen, bestaande uit twee afzonderlijke entiteiten.

Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Zij voorziet voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

Bij Pidpa staat ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen centraal in haar werking, waarbij Pidpa in een duurzaam rioleringsbeleid investeert door middel van het voldoen van wettelijke verplichtingen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in haar werking.

Pidpa blinkt uit in haar activiteiten. De kwaliteit van de door haar geleverde goederen en diensten staan steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over. Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Daardoor wordt niet alleen het comfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogd, maar ook aandacht gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van en investeren in haar werking met een nadrukkelijke focus op kostenbesparing en efficiëntieverbetering.

Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten steden en gemeenten en hun inwoners en bedrijven.

De bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking, vertalen zich voor onze gemeente concreet als volgt:

        Aangezien onze gemeente aangesloten is bij HidroSan/HidroGem, dienen er geen financiële tussenkomsten te gebeuren voor zover de gemeentelijke saneringsbijdragen volstaan om de rioleringsprojecten te financieren. Bovendien maakt Pidpa jaarlijks een accurate financiële planning op, rekening houdend met de financiële situatie van onze gemeente.

        Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per rioleringsleiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven inspectieplanning op te maken die vastleggen welke riolen wanneer en met welke techniek zullen geïnspecteerd worden. Op die manier worden de nodige maatregelen, evaluaties en potentiële synergieën geïdentificeerd. Op basis daarvan kan ook een up-to-date toestandskaart vorm krijgen.

        Door het professioneel assetmanagement blijven het aantal incidenten en de omvang van de schade die daaruit voortvloeit in onze gemeente beperkt.

        Via de inzet van het personeel van water-link/de Water-Entiteit kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken.

        Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft. 

        Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van onze gemeente door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z via advisering, concept en exploitatie.

        Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat onze gemeente maximaal op de hoogte wordt gehouden van lopende projecten en zodat onze gemeente met vragen en problemen steeds tijdig en op een correcte wijze wordt verder geholpen.

        In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van onze gemeente.

        Via de opmaak van hemelwater –en droogteplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken en overleg te plegen met de gemeentelijke diensten met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van onze gemeente.

        Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de VMM over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.

        In het kader van het rioleringsbeheer dient onze [stad/gemeente] zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven.

        Als gemeente aangesloten bij Pidpa hebben wij het voordeel dat Pidpa door haar gespreide aanwezigheid in verschillende steden en gemeenten een gecoördineerde aanpak mogelijk maakt. Zo worden via Pidpa schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van de unieke veldkennis bij de exploitatie van het rioleringsstelsel (ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations) en risico-gebaseerd assetmanagement.

        Pidpa onderschrijft een degelijk, duurzaam rioleringsbeleid, hetgeen onze gemeente als een noodzakelijk uitgangspunt beschouwt. Daarbij zorgt Pidpa sinds kort ook voor de mogelijkheid tot uitwerking en uitvoering van projecten die het mogelijk maken om de doelstellingen van reduceren van vuilvracht te behalen. De duurzaamheid blijkt ook uit de ambitieuze hemelwater- en droogteplannen die Pidpa voor onze gemeente zal voorbereiden, en de ondersteuning bij het opmaken en opvolgen ervan, wat onze gemeente zal toelaten om naar de toekomst toe een duurzaam waterbeleid te voeren en daartoe watergerelateerde subsidies te ontvangen.

        Voor het buitengebied van onze gemeente, waar geen riolering is voorzien, neemt Pidpa dankzij haar uitstekende expertise het voortouw bij de aankoop, plaatsing, controle en onderhoud van IBA’s.

        Doorheen de voorbije jaren heeft Pidpa getimmerd aan een uitgebreid gamma van innovatieve producten en diensten, gericht op het beperken van watergebruik, het hergebruiken en het recycleren van water. In het kader daarvan kunnen binnen onze gemeente de inwoners en actieve ondernemingen bijgestaan worden door middel van een door Pidpa uitgevoerde wateraudit. Tevens kan onze gemeente genieten van de onderzoeksresultaten die Pidpa hierbij behaalt.

        In december 2022 heeft Pidpa een strategische samenwerking afgesloten met Aquafin, waardoor ook onze gemeente mee de vruchten kan plukken van de ervaring van Aquafin in de sector van het (boven)gemeentelijk rioleringsbeheer. Dit zal bijkomende efficiëntiewinsten opleveren en meer waarborgen bieden bij het behalen van de reductiedoelstellingen.

Rekening houdende met de elementen aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier en de bovenstaande argumenten, verzoekt onze gemeente om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor wat de rioleringsactiviteit betreft, gaat onze gemeente akkoord met een deelname aan de verlenging en bevestigt de bijhorende beheersoverdracht aan Pidpa voor de rioleringsactiviteit.

De duurtijd van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa zal bijgevolg niet worden verlengd. Om aan de raad van bestuur van de Vereniging de nodige flexibiliteit te bieden met betrekking tot de inwerkingtreding van die ontbinding, wordt voorgesteld aan de gemeenten om voor de goede orde en voor zoveel als nodig te verzoeken en te besluiten tot vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit.

  1. Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit

In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link nadien worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van Pidpa behouden blijft.

Naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit resp. de Water-Entiteit dienen de statuten van Pidpa en water-link gewijzigd te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. De [stad/gemeente] heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen.

Als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie werd onder meer overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en water-link. Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.

  1. Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa

Uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat water-link daarvoor de meest geschikte partner is.

Om die reden zal Pidpa op haar beurt door middel van een koop-verkoop haar watervoorzieningsactiviteit overdragen aan water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in water-link zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa. Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding.

  1. Rioleringsgemeenten water-link treden uit water-link en treden toe tot Pidpa

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen uittreden uit water-link overeenkomstig de procedure gebiedsuitwisseling zoals voorzien in artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering.

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen in het kader van dezelfde procedure kort nadien toetreden tot Pidpa.

De Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove zijn op vandaag nog geen deelnemer van Pidpa. Bijgevolg moet de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

Bij de inwerkingtreding wordt erover gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is.

  1. Watergemeenten Pidpa treden toe tot water-link

Pidpa zal deze aandelen in de watervoorzieningsactiviteit water-link slechts voor een zeer beperkte periode aanhouden. Kort na de aandelenuitgifte zal Pidpa de betrokken aandelen overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit. Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot water-link, welke toetreding overeenkomstig artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van water-link.

In navolging van het voorgaande wordt aan de deelnemers van Pidpa voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt.

Voor deze toetreding en beheersoverdracht verwijst onze gemeente naar de elementen aangehaald in de beschrijvende nota die zij samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering heeft ontvangen. In het bijzonder verwijst zij naar het feit dat de Water-Entiteit als integraal waterbedrijf als gevolg van de voorgenomen fusie tussen Pidpa en water-link een circulair waterbeheer zal aanbieden. Daarmee kan de Water-Entiteit onder meer snel en efficiënt inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen, ...) en de waterhuishouding van onze gemeente beter afstemmen in het groter geheel waar ook de Rio-Entiteit deel van zal uitmaken.

 

Rekening houdende met de elementen aangehaald in de begeleidende nota, de unieke samenwerking die wordt beoogd tussen de Rio-Entiteit (het huidige Pidpa) en de Water-Entiteit (het huidige water-link) ingevolge de inwerkingtreding van de transactie en het feit dat water-link/de Water-Entiteit de watervoorzieningsactiviteit van het huidige Pidpa vanuit een continuïteitsgedachte zal verderzetten, besluit onze gemeente:

        dat een toetreding tot water-link/de Water-Entiteit de meest passende beheersvorm is onder de vormen die zich reëel aanbieden;

        om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging water-link;

        om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening van de gemeente betreft; en

        akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de gemeente uit het betrokken compartiment van Pidpa, daarbij bevestigend dat ons scheidingsaandeel zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de gemeente geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de transactie geïmplementeerd wordt.

  1. Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit

Onze gemeente zal naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit een concessieovereenkomst afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen onze gemeente en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal onze gemeente immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan onze gemeente aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien.

Daarnaast regelt de concessieovereenkomst andere rechten en plichten van zowel onze gemeente als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van onze gemeente met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.

  1. Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit

In het kader van de transactie wenst de gemeente, samen met de andere deelnemers van de Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.

Buitengewone algemene vergaderingen

Om tot voornoemde transactie te kunnen komen, dienen de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten te buigen.

In dit verband heeft Pidpa een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 16 juni 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:

  1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
  2. Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:
    1. de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde;
    2. de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;
    3. de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;
    4. de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging;
    5. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de Vereniging aangesloten bij de rioleringsactiviteit;
    6. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
    7. de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;
    8. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
    9. de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
    10. de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de Vereniging;
    11. het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link; en
    12. het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

(hierna de “Transactie”);

  1. Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging;
  2. Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041;
  3. Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur);
  4. Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, resp. de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging;
  5. Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;
  6. Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage [•] en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage [•];
  7. Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:
    1. de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
    2. de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
    3. de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;
  8. Goedkeuring van de toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling;
  9. Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link;
  10. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie;
  11. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie;
  12. Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:
    1. de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van de respectieve besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen;
    2. het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te stellen;
    3. daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn; en
    4. alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest brede zin.

Samen met deze oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering, ontving de gemeente eveneens een kopie van een beschrijvende nota, een technische presentatie, een individuele fiche, het verlengingsdossier van Pidpa, de template concessieovereenkomst voor de deelnemers van Pidpa, het ontwerp van overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit, het ontwerp van uittredingsovereenkomst tussen Pidpa en water-link en de ontwerpstatuten voor zowel Pidpa als water-link na inwerkingtreding van de voorgestelde transactie. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden. Een kopie van deze documenten wordt bij dit gemeenteraadsbesluit gevoegd.

 

Juridische grond

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de toetreding van een gemeente afhankelijk is van een beslissing van de gemeenteraad die daarvoor wordt genomen op basis van een onderzoek.

 

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet dat toetredingsbeslissing van een opdrachthoudende vereniging wordt genomen door de algemene vergadering.

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging.

 

Artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat een beslissing tot uittreding van een deelnemer tijdens de duur die bij de oprichting van een opdrachthoudende vereniging is vastgesteld, alleen mogelijk is als drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten vóór de algemene vergadering waarop over de uittreding wordt beslist, daarmee instemt. Voor die beslissing is een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen vereist van het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen en van de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten.

 

Artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat uittreding uit een opdrachthoudende vereniging, die een opdracht hebben verkregen die een onderdeel vormt van het beheer van de waterketen ten gevolge van een gebiedsuitwisseling, mogelijk is als de gemeente en de betrokken opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

Artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat een opdrachthoudende vereniging in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum tot haar verlenging besluiten.

Artikel 425, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de verlenging van een opdrachthoudende vereniging een verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers vereist dat gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten. Het besluit tot verlenging dient bovendien te worden goedgekeurd met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen.

 

Artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.

 

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.

 

Financiële gevolgen

Ingevolge deelname aan de transactie en toetreding tot de concessieovereenkomst, zal de gemeente Boechout op het moment van de inwerkingtreding van de transactie aanspraak kunnen maken op de volgende vergoedingen:

        Ingevolge deelname aan het A-compartiment, een forfaitaire onkostenvergoeding in functie van het aantal inwoners resp. het aantal brandkranen op het grondgebied van de gemeente;

        Ingevolge deelname aan het B-compartiment: een variabele vergoeding berekend op basis van de omzet gerealiseerd binnen het Compartiment Productie, Transport en Industrie voor water bestemd voor menselijke aanwending en dit pro rata het aantal gehouden B-aandelen.

 

Deze vergoedingen komen in de plaats van de bestaande vergoedingen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 met bijhorende agenda en stukken.

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

Artikel 3

De gemeenteraad keurt de deelname aan de transactie bestaande uit:

  1. de uittreding van water-link uit Pidpa aan nominale waarde;
  2. de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;
  3. de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;
  4. de wijziging van de statuten van water-link en Pidpa;
  5. de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;
  6. de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;
  7. de inbreng door Pidpa in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;
  8. de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
  9. de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;
  10. de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa;
  11. het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link, en
  12. het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

 

(hierna de “Transactie”), goed, met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4

De gemeenteraad stemt in met de voorgestelde uittreding van water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van EUR 2,50 per aandeel waarop water-link had ingeschreven.

 

Artikel 5

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.

 

Artikel 6

De gemeenteraad keurt het voorstel tot toetreding van de Steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa goed.

 

Artikel 7

De gemeenteraad keurt de deelname aan de herschikking van de aandelen uitgegeven door Pidpa conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan de aandelen uitgegeven door Pidpa na inwerkingtreding van de Transactie zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023 cf. de individuele fiche die de gemeente samen met de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering ontvangen heeft.

 

Artikel 8

De gemeenteraad verzoekt, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.

 

Artikel 9

De gemeenteraad besluit, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041. Zij besluit deelnemer te blijven van Pidpa voor de rioleringsactiviteit en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen.

 

Artikel 10

De gemeenteraad beslist tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging water-link voor diens activiteit watervoorziening, verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan water-link voor wat de watervoorziening betreft.

 

Tevens keurt de gemeenteraad de concessieovereenkomst met en de overeenkomst betreffende deelnemerschap van de Water-Entiteit goed.

 

Tevens keurt de gemeenteraad, voor zover dat vereist zou zijn voor een ordelijke inwerkingtreding van de Transactie, de vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa goed. In ieder geval verzoekt de gemeenteraad akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de gemeente uit het betrokken compartiment, daarbij bevestigend dat het scheidingsaandeel van onze gemeente zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de gemeente geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de Transactie geïmplementeerd wordt.

 

Artikel 11

De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.

 

Artikel 12

De gemeenteraad keurt goed om mevrouw Kris Swaegers, gemeenteraadslid, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Artikel 13

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.

 

Artikel 14

Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Intergemeentelijke samenwerking Pontes - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Pontes van 15 juni 2023 - Stemming

Voorgeschiedenis

De gemeente is aangesloten bij de intergemeentelijke samenwerking PONTES.

De besluiten van de gemeenteraad van 25 februari 2019 en 24 juni 2019 waarbij de heer Willy Van Genechten en de heer Joost Derkinderen voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke samenwerking PONTES.

Feiten en context

De intergemeentelijke vereniging PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor een algemene vergadering op 15 juni 2023 met opgave van de agenda. De vergadering zal verlopen via het digitaal platform Zoom.

Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid en moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld.

 

De agenda van deze algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerking PONTES van 15 juni 2023 bevat volgende agendapunten:

 

1. Algemene vergadering: verslag 15 december 2022 – goedkeuring

2. Raad van bestuur: wijziging samenstelling - goedkeuring

3. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2022 - goedkeuring

4. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2022 - aktename

5. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2022 - goedkeuring

6. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

7. Varia en rondvraag

 

Alle documenten werden toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridische grond

Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur.

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het eerste semester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die de jaarrekening vaststelt en kwijting verleent aan de bestuurders en de revisor.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 15 juni 2023, die er als volgt uit ziet:

  1. Algemene vergadering: verslag 15 december 2022 – goedkeuring
  2. Raad van bestuur: wijziging samenstelling - goedkeuring
  3. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2022 - goedkeuring
  4. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2022 - aktename
  5. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2022 - goedkeuring
  6. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring
  7. Varia en rondvraag

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van PONTES op 15 juni 2023 wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te bezorgen aan de intergemeentelijke samenwerking PONTES, Jules Moretuslei 2 te 2610 Wilrijk

 

Publicatiedatum: 12/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

CIPAL - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 - Stemming

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Philip Verstappen en mevrouw Marleen Dolfeyn voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal.

Feiten en context

De gemeente werd per mail van 15 mei 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal die zal plaatsvinden op donderdag 22 juni 2023 om 16.00 uur.

 

De agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal van 22 juni 2023 bevat volgende agendapunten:

 

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)
  2. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  4. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  5. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2022
  6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2022
  7. Aanpassing van het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering
  8. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

De statuten van Cipal.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 ("DLB") en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt, op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota, de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 goed.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 22 juni 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 17/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Interpellatie - Mobiliteit nieuwe Matexi wijk aan Mussenplein en omliggende stratenInterpellatie en motie

Gelet de 2de FASE (en hopelijk de laatste) van 60 Woningen die  binnen afzienbare korte tijd bewoond zullen worden en dit extra verkeer met zich meebrengt.

 

Een cruciale vraag die vele bewoners bezig houdt is het bijkomend plaatselijk verkeer.

60 Woningen betekent tussen de 100 à 120 auto’s.

Dit minsten 2 X / Dag staat gelijk met 200 à 240 auto’s extra per dag.

 

Hoe is het mobiliteitsplan voorzien?

Gaat alle verkeer langs het Mussenplein richting Vremdesesteenweg rijden?

Dit betekent een zeer grote overlast voor de huidige bevolking, vele zijn oudere gepensioneerden en jonge mensen met kinderen die een appartement of woning hebben gekocht omdat het als een zeer rustige woonwijk werd voorgesteld.

 

De bewoners wensen deze rust te behouden, maar wensen ook te benadrukken dat EXTRA verkeer ook de veiligheid in gedrang zal brengen.

Het is tenslotte een WOON / SPEELWIJK, EXTRA verkeer brengt zo de veiligheid in het gedrang.

 

Graag een gedetailleerd antwoord over de mobiliteits toekomst van de woonwijk (MATEXI) Mussenplein en omliggende straten.

 

Wally Liekens

Gemeenteraadslid Vlaams Belang

 

Publicatiedatum: 17/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Interpellatie - TramterminusInterpellatie en motie

Beste collega’s,

 

We zijn het allemaal eens dat er belangrijke stappen zijn gezet in de modal shift, maar ook dat we er nog niet zijn. We moeten met z’n allen meer de fiets en het openbaar vervoer gaan gebruiken.

Om mensen te overtuigen om het openbaar vervoer te nemen en dit te blijven nemen zijn er allerlei zaken die gebeuren en moeten gebeuren. Aanbod, stiptheid, proximiteit, veiligheid, enz.

Bijkomend is de hygiëne en properheid essentieel. Niet alleen van de trams, treinen en bussen, maar ook van de perrons, bushokjes, enz. Hier loopt het toch vaak mis. Onderstaande foto’s werden genomen in het schuilhok op de tramterminus. Een schande. Echt een smerige boel! Onaanvaardbaar is dit.

Op deze manier krijgt niemand zin om deze infrastructuur te gebruiken.

Wat zal het bestuur ondernemen om dit te verbeteren?

 

          

 

Bedankt,

Sven Snyders – Fractieleider N-VA

 

Publicatiedatum: 17/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Interpellatie - FietsdiefstallenInterpellatie en motie

Beste collega’s,

 

We zijn het allemaal eens dat er belangrijke stappen zijn gezet in de modal shift, maar ook dat we er nog niet zijn. We moeten met z’n allen meer de fiets en het openbaar vervoer gaan gebruiken.

Om mensen te overtuigen om de fiets te nemen, soms in combinatie met het openbaar vervoer en dit te blijven doen, is het toch belangrijk om de  veiligheid te garanderen. Niet alleen de veiligheid van de fietser, maar ook deze van zijn/haar materiaal.

We worden momenteel geconfronteerd met een plaag aan fietsdiefstallen. Ik word er regelmatig op aangesproken, social media staat er bol van en verschillenden onder ons, hier aan de tafel, werden er ook mee geconfronteerd.

 

Wanneer zal er nu eindelijk werk gemaakt worden van camera’s aan deze verschillende hotspots. Zijnde de tramterminus en het station. Fietsgemeente ben je niet enkel voor de fietsers, maar ook voor de fietsen. Een veilig gevoel start bij de zekerheid je materiaal overal te kunnen achterlaten. Zonder dat dit wordt afgebroken of vervreemd.

 

          

Bedankt,

Sven Snyders – Fractieleider N-VA

 

Publicatiedatum: 17/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Interpellatie - Donkey fietsenInterpellatie en motie

Beste

 

Je vindt de fietsen van Donkey Republic aan P&R Capenberg, Vremde kerk en bij het station (kant Frans Segersstraat).

 

 

Ik wil met deze interpellatie geen kritiek geven op het deelfietsenbeleid, integendeel, zeker een systeem waar we meer en meer op moeten inzetten.

 

Al denk ik dat er in Vremde, ook omdat Vremde net wat verder van alles weg ligt, de meeste mensen hun verplaatsingen nog altijd doen met eigen fiets of eigen wagen. Mede daardoor zie ik een probleem : er werden ik denk 10 ? fietsen aan de kerk van Vremde gezet maar deze nemen vrijwel permanent de bestaande fietsstalling in. Dat kan toch niet de bedoeling zijn ? Wordt er in de toekomst nog een afzonderlijke fietsstalling of dropzone voorzien ?

 

Met vriendelijke groeten,

Christel Naenen

Gemeenteraadslid N-VA 

 

Publicatiedatum: 17/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Interpellatie - SmeendijkInterpellatie en motie

Beste

 

Maandag 15/05/2023 was er een nieuwe infovergadering betreft de Smeendijk.

 

Uit de vorige vergadering waren verschillende ideeën naar boven gekomen zoals eenrichtingsverkeer, paaltjes, plaatselijk verkeer, inrichten zone 30, uitwijkstroken, snelheidsremmers, tractorsluis; fietsstraat.

 

Ik was blij te vernemen dat het CBS eindelijk van dezelfde mening is dat paaltjes asociaal zijn en dat een knip in de Smeendijk dus niet aan de orde is.

 

Echter wel een knip in de Hellestraat, waar we niet meteen het nut van in zien. Locale mensen moeten nu helemaal rond rijden langs Lispersteenweg of Smeendijk om naar Boechout centrum te gaan. Wij zouden voorstellen om die knip in eerste instantie achterwege te laten en de situatie te evalueren of we zonder knip ook niet verder kunnen.

 

Terug naar de Smeendijk : het huidig plan voor het inrichten van een fietsstraat over de ganse lengte van Smeendijk en Nieuweweg leek wel ca va aanvaard te worden door de aanwezigen en is naar ons gevoel zeker het betere alternatief voor asociale en gevaarlijke alternatieven als tractorslot en paaltjes.

 

Wij zouden het CBS wel de aandacht willen vragen om de nieuwe situatie goed in te kleuren : rode asfalt, goede signalisatie, goede en lange uitwijkstroken met duidelijke aanwijzingen. We zien dat de Groenstraat wel werkt als fietsstraat, de korte Vremdesesteenweg werkt als fietsstraat niet en dus voor de fietser levensgevaarlijk, gewoon omdat die straat niet is ingericht als fietsstraat.

 

Met vriendelijke groeten,

Christel Naenen

Gemeenteraadslid N-VA 

 

Publicatiedatum: 17/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Interpellatie - Happy DoggyInterpellatie en motie

Collega’s,

 

Het gerecht viel enkele dagen geleden binnen bij de gecontesteerde dierenspeciaalzaak Happy Doggy in het kader van een onderzoek naar grootschalige zwendel met hondjes uit het Oostblok, waarbij te jonge puppy’s zouden worden ingevoerd, die vervolgens valse identiteitspapieren zouden hebben gekregen, uitgeschreven door een corrupte en zelfs geschorste dierenarts. Deze zou de zeer jonge hondjes gezond verklaard hebben, zonder dat ze de verplichte quarantaineperiode hadden doorgemaakt.

 

Dat de zaak zeer omstreden is, bewijst het feit dat Happy Doggy zich eind mei voor de zoveelste keer voor het gerecht moet verantwoorden, ditmaal onder meer omdat ze nog levende puppy’s in vuilniszakken zouden hebben gestoken.

 

De politie MINOS heeft inmiddels bevestigd dat vijf puppy’s van Happy Doggy overleden zijn aan het zeer besmettelijke parvovirus, ook gekend als de ‘hondentyfus’. De zieke moeder werd ondergebracht in het dierenasiel van Wommelgem en bleek ook drager van het parvovirus.

 

Ik heb deze besmetting onverwijld gemeld aan schepen Swaegers met de vraag of er in dergelijk geval geen onmiddellijke maatregelen nodig zijn, gelet op de enorme besmettelijkheid van dit virus. Zolang de zaak open is, wandelen mensen er immers nog steeds binnen en buiten - al dan niet met hun hond - en kunnen zo dit virus verder verspreiden. Ook de nieuwe pups die er te koop worden aangeboden kunnen dit dodelijk en zeer besmettelijk virus verder verspreiden. De sterftegraad ten gevolge van dit virus is maar liefst 90% voor pups jonger dan 6 maanden.

 

Blijkbaar zaten de zieke pups op dat ogenblik afgezonderd van de andere verkoopbare honden, maar wie kan garanderen dat dat de uren en dagen ervoor ook zo was en dat ze nooit met elkaar in contact waren gekomen ? In feite had ik hier een onmiddellijke sluiting van de zaak verwacht. Dit is echter niet gebeurd, wat ik zeer onvoorzichtig vind. Mijns inziens gaat dit ook verder dan de wet op het dierenwelzijn. Ziekte en besmetting lijken me een zaak van veiligheid en gezondheid, waarbij je het zekere voor het onzekere moet nemen.

 

Mijn vraag is dan ook waarom de burgemeester de zaak niet onmiddellijk preventief heeft laten sluiten tot er volledige duidelijkheid was dat het virus onder controle was en zich niet verder kon verspreiden nadat desgevallend de nodige quarantainemaatregelen waren genomen, de overige dieren getest werden en de zaak ontsmet werd.

 

 

Erik Philibert

Gemeenteraadslid N-VA 

 

Publicatiedatum: 17/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Interpellatie - Religieuze kenmerkenInterpellatie en motie

Collega’s,

 

In 2011 bekrachtigde het college reeds een beslissing van het MAT over het dragen van religieuze kentekens:

 

Verslag MAT 28/04/2011

VARIA

 

  1. Opvallende religieuze kentekens

 

Er werd gemeld dat een BKO-begeleidster steeds werkt met haar hoofddoek op. Destijds werd de afspraak gemaakt dat zij enkel met de begeleiding van de rij haar hoofddoek zou dragen. Aan Hajar van de vrijetijdsdienst werd verboden om haar hoofddoek op kantoor te dragen. Deze ongelijke behandeling leidt tot wrevel.

 

Voorstel MAT:

Het MAT stelt voor om binnenshuis geen uiterlijke religieuze kenmerken te dragen. De secretaris bespreekt dit met de BKO-begeleidster.

 

 

 

Dit lijkt ons een correct standpunt om een neutrale dienstverlening naar de burger te garanderen, in het bijzonder voor functies waarbij het gemeentepersoneel direct contact heeft met de burgers of voor gezaghebbende functies.

 

We stellen echter in de praktijk vast dat het college op haar eigen beslissing van 2011 terugkomt en het dragen van religieuze kenmerken nu toch toelaat voor personeel dat in aanraking komt met publiek.

 

Vandaar mijn vragen :

 

  1. Is er iets gewijzigd aan het arbeidsreglement of werd daarover een nieuw besluit gepubliceerd ?

 

  1. Het is allerminst de bedoeling om hierover een polemiek te starten, maar kan daarover geen duidelijke en éénduidige richtlijn worden goedgekeurd zoals die van de stad Antwerpen bijvoorbeeld die uiterlijke symbolen van levensbeschouwelijke, politieke, syndicale, sportieve, … overtuigingen tijdens de werkuren verbiedt voor personeel dat direct in contact staat met publiek, klanten of externe partners.Ander personeel moet er degelijke, niet opzichtige kledij, dragen die hoffelijkheid uitstraalt.

 

Erik Philibert

Gemeenteraadslid N-VA 

 

Publicatiedatum: 17/05/2023
Overzicht punten

Zitting van 22 mei 2023

 

Interpellatie - Gemeentelijk infoblad Boechout BeweegtInterpellatie en motie

Op de gemeenteraad van 25 april van vorig jaar heeft onze burgerbeweging het bestuur opgeroepen om werk te maken van betere en correctere communicatie, specifiek met betrekking tot de gemeenteraad.

 

We hebben toen aangekaart dat het enige papieren kanaal waarlangs de inwoners over de gemeenteraad geïnformeerd worden, het gemeentelijke infoblad ‘Boechout Beweegt’ is, en dan nog enkel in een smalle kolom, letterlijk in de marge van het blad, waarin met moeite een handvol agendapunten summier wordt belicht.

 

We hebben toen ook de vraag gesteld wie de selectie en korte inhoud van die agendapunten maakte, gezien die volgens ons tendentieus was.

 

In zijn antwoord ontstak de burgemeester in een lichte furie.

 

Hij noemde onze vraag een ‘belediging’ aan het adres van de mensen van de communicatiedienst van de gemeente.

 

Hij stelde dat het communicatiedienst was die objectief en neutraal de redactionele keuzes maakte en dat er inhoudelijk geen enkele inmenging was vanwege het bestuur.

 

Dat de mensen van de communicatiedienst nauwgezet hun taak uitvoeren, hebben wij nooit in twijfel willen trekken. Dat doen wij ook vandaag niet.

 

Waar wij wel een groot vraagteken bij plaatsen, is bij de bewering van de burgemeester alsof het bestuur zich niet zou moeien met de redactionele keuzes.

 

Een veelzeggend voorbeeld vinden we terug in de laatste editie van de maand mei 2023.

 

Daarin staat het volgende te lezen over het agendapunt ‘Samenstelling deontologische commissie’ behandeld op de gemeenteraad van de maand maart:

 

“De Vlaamse overheid verplicht elke gemeente om een deontologische commissie op te richten die waakt over de toepassing van de gemeentelijke deontologische code. Volgens het model van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) bestaat de commissie uit één vertegenwoordiger van elke politieke fractie en een voorzitter (de voorzitter van de gemeenteraad). De samenstelling van de commissie vind je op onze website. Stemming 13 voor (PRO, Groen, CD&V). De partijen N-VA, ’t Dorp en Vlaams Belang gaan niet akkoord met deze samenstelling en met de praktische afspraken en verlaten de gemeenteraadszitting vanaf dit punt.”

 

Dit kan bezwaarlijk een objectieve en neutrale weergave van de behandeling van het bewuste agendapunt genoemd worden.

 

De voltallige oppositie heeft de gemeenteraad toen verlaten :

        ten eerste uit protest tegen de doofpotoperatie die aan de gang is met betrekking tot de vaststellingen van Audit Vlaanderen in het forensisch auditrapport van 17 februari,

        ten tweede uit protest tegen de manier waarop de voorbereiding van de deontologische code door de fractieleiders in de vuilbak werd gekieperd en alle constructieve amendementen van de oppositie consequent meerderheid tegen minderheid werden weggestemd,

        en ten derde uit protest tegen de manier waarop de voorzitter bij de bespreking de oppositie keer op keer bleef onderbreken.

 

Collega-raadslid Sven Snyders heeft onze gezamenlijke beslissing om op te stappen toen op de gemeenteraad uitdrukkelijk toegelicht als volgt.

 

Ik citeer letterlijk uit het audioverslag :

 

“Wij gaan met de ganse oppositie de zitting verlaten na de schertsvertoning van zojuist. Ik vind het heel spijtig dat ik dat moet doen. Oprecht. Want dat ligt niet in mijn aard. Maar ik voel mij echt intrinsiek geschoffeerd, en ik weeg mijn woorden, van wat er hier zojuist gebeurd is. Ik heb het zojuist geturfd. Er is 14 keer tussengekomen als iemand aan het woord was van de oppositie. Dat is verschrikkelijk. Dat is Boechout en Vremde onwaardig. En ik vind dat u als voorzitter vandaag gefaald hebt. Dankuwel.”

 

Dat is helemaal iets anders dan wat er in Boechout Beweegt te lezen staat.

 

Maar misschien heeft men zich vergist en heeft men daarin een samenvatting willen maken van de Facebook-post van PRO van 27 maart?

 

Daarin staat te lezen :

 

 

De gelijkenissen met het stukje in Boechout Beweegt zijn inderdaad bijzonder treffend te noemen.

 

Dat de communicatiedienst van de gemeente onafhankelijk alle redactionele keuzes zou maken, zoals de burgemeester vorig jaar bij hoog en bij laag beweerde, klopt duidelijk niet.

 

Of wat moeten we ervan denken dat er in het gemeentelijk infoblad nog met geen één woord gerept is over het feit dat onze gemeente sinds begin maart door de minister onder ‘verscherpt toezicht’ werd geplaatst en wat dat precies inhoudt?

 

Lode Van den Brande

Gemeenteraadslid 't Dorp

 

Publicatiedatum: 17/05/2023