Gemeente Boechout

Zitting van 30 november 2020

Van 20:15 uur tot 23:40 uur.

 

 

aanwezig

Ria Van Den Heuvel, voorzitter

Koen T'Sijen, burgemeester

Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Heleen Rymen, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen, gemeenteraadsleden

Marc Speelman, algemeen directeur wnd.

verontschuldigd

Marleen Dolfeyn, gemeenteraadslid

Frank Coenen, algemeen directeur

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Notulen van de gemeenteraadszitting van 26 oktober 2020 - Stemming

 

Feiten en context

De notulen van de gemeenteraad van 26 oktober 2020.

Juridische grond

Artikel 32 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

21 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Lode Van den Brande, Heleen Rymen, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer en Joost Derkinderen

1 niet gestemd

Filip Peeters

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van 26 oktober 2020 goed.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Autonoom Gemeentebedrijf Boechout - Overname lening en toekennen renteloze lening - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Het AGB Boechout staat in voor het beheer en de exploitatie van de sportinfrastructuur van het sportpark Sneppenbos.

Voor wat betreft het beheer en de exploitatie van de sportinfrastructuur beschouwt het AGB zich als belastingsplichtige met volledig recht op aftrek van BTW.
Gelet op de specifieke btw-regels die van toepassing zijn op een AGB, is een voorwaarde daartoe dat het AGB een winstoogmerk heeft.
Naast de vereiste dat dit winstoogmerk statutair bepaald moet zijn, dient er volgens de btw-administratie ook sprake te zijn van effectieve boekhoudkundige winst.

Feiten en context

De brief van 13 november 2020 waarbij Belfius zijn akkoord verleent.

Het AGB heeft om de continuïteit te verzekeren, reeds een aantal concrete maatregelen genomen die vanaf 1 januari 2019 effect hebben gehad:

         de overeenkomst inzake de prijssubsidies door de gemeente van 5 september 2016 werd aangepast met als resultaat dat de prijssubsidies gestegen zijn van 500.000 naar 750.000 euro per jaar (in werking vanaf 1.1.2018)

         door de bestaande lening in een andere structuur te steken bij Belfius bank wordt een aanzienlijke minderuitgave gerealiseerd met de bank met als gevolg dalende intresten met zo’n 150.000 euro per jaar (in werking vanaf 1.5.2018), de schuldpositie wordt verder gemonitord

         de afschrijvingstermijn van het gebouw Sneppenbos werd herzien naar 40 jaar (in werking vanaf 1.1.2018)

         het personeel in dienst van het AGB werd overgedragen naar de gemeente (in werking vanaf 1.1.2019 )

         het gebouw politie/crèche werd overgedragen aan de gemeente (vanaf 1.1.2019)

         de huur van het commercieel pand (Brandtfood) werd overgenomen door de gemeente,

         een evaluatie van de prijzen die aan de gebruikers worden gefactureerd wordt gemaakt.

 

Sinds de oprichting van het AGB is de jaarrekening telkens afgesloten met een boekhoudkundig verlies.

Een mogelijke structurele maatregel die een significante positieve invloed zal hebben op het boekhoudkundig resultaat, is de overdracht van de lening van het sportcomplex naar de gemeente. De gemeente zal op haar beurt een renteloze lening verstrekken aan het AGB.

Argumentatie

De overname van de lening door de gemeente is een structurele maatregel die een significante impact heeft op het bereiken van het winstoogmerk voor het AGB.

Advies

Er werd door Deloitte positief advies gegeven zowel op fiscaal als juridisch vlak.

Er werd door de bedrijfsrevisor eveneens positief advies gegeven.

Juridische grond

- het decreet lokaal bestuur

- de statuten van het AGB

- de beheersovereenkomst

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn voorzien als volgt bij de aanpassing van het meerjarenplan:

De gemeente neemt de lening over van het AGB en geeft tegelijkertijd een toegestane lening aan het AGB. Beide transacties worden budgettair geregistreerd maar zijn budgettair neutraal. De aflossingen zijn budgettair neutraal, de intresten hebben een negatieve budgettaire impact aan de zijde van de gemeente en een positief effect op het exploitatiesaldo van het AGB met het oog op het bereiken van winstoogmerk.

 

Stemming

14 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Heleen Rymen en Joost Derkinderen

5 stemmen tegen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert en Greet Van Brussel

2 onthoudingen

Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

1 niet gestemd

Filip Peeters

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om de volledige schuld van het krediet nummer 1 (zoals hieronder vermeld) over te nemen van het Autonoom Gemeentebedrijf met behoud van de oorspronkelijke kredietmodaliteiten, eventueel gewijzigd door latere avenanten of bepalingen uit onderhavig overnamebesluit.

 

Krediet nr.

Totaal

kredietbedrag

Saldo over te dragen

naar de gemeente

Omschrijving van de

over te dragen

kredieten

1

12.306.000,00 EUR

11.888.867,15 EUR

Bouw sporthal en buitenterreinen

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat ermee akkoord dat het krediet effectief door Belfius Bank zal worden overgedragen met waardedatum 1 januari 2021 voor het resterend schudsaldo van 11.888.867,15 EUR.

Artikel 3

De gemeenteraad verbindt zich er toe, tot de eindvervaldag van zijn kredieten bij Belfius Bank, alle nodige maatregelen te nemen om de storting te verzekeren op zijn rekening geopend bij deze maatschappij, van al de bedragen die er op dit ogenblik gecentraliseerd worden, hetzij uit hoofde van de wet, hetzij uit hoofde van een overeenkomst en in voorkomend geval de gemeentelijke toelage evenals de stortingen van betalende derden en dit niettegenstaande elke eventuele wijziging in de manier van inning van deze inkomsten.

Artikel 4

De gemeenteraad geeft machtiging aan Belfius Bank om deze inkomsten aan te wenden tot de betaling van de intresten, van de reserveringscommissies en van de terugbetalingen evenals van alle andere financiële kosten die een directe band hebben met deze kredieten. Deze bedragen zullen op hun respectievelijke vervaldagen op het debet van de betaalrekening geboekt worden.  Deze inkomsten mogen niet, zonder het expliciet akkoord van Belfius Bank, aangewend worden als waarborg van andere schulden dan deze tegenover Belfius Bank.

 

Mochten de voormelde ontvangsten hiertoe ontoereikend zijn, verbindt de lener er zich toe bij Belfius Bank onmiddellijk het nodige bedrag te storten om de vervallen schuld volledig af te betalen.

Deze door de gemeente gegeven machtiging geldt als onherroepelijk delegatie ten voordele van Belfius.

Artikel 5

De gemeenteraad verklaart zich akkoord met de aanpassing van de bestaande waarborg van de gemeente Boechout naar waarborg gecentraliseerde ontvangsten van de gemeente Boechout.

Artikel 6

De gemeenteraad geeft machtiging aan Belfius Bank om een dossierkost van 250,00 EUR te boeken op het debet van de betaalrekening met valutadatum van ontvangst van het rechtsgeldig ondertekend besluit.

Artikel 7

Bij gehele of gedeeltelijke laattijdige betaling van de verschuldigde bedragen, zijn de interesten voor laattijdige betaling en de vergoeding voor invorderingskosten van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd, berekend volgens de wettelijke rentevoet die van toepassing is bij betalingsachterstand bij handelstransactie.

Artikel 8

Dit besluit is onderworpen aan het algemeen administratief toezicht zoals voorzien in het Decreet over het lokaal bestuur.

Artikel 9

Een kopie van dit besluit zal ter kennisname overgemaakt worden aan het Autonoom Gemeentebedrijf Boechout.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Belasting op afgifte getuigschriften of andere documenten - Aanslagjaren 2021-2025 - Stemming

 

Feiten en context

De gemeentelijke fiscale autonomie is verankerd in de Grondwet (artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet). In principe komt het de gemeente toe om gelijk welke materie te belasten wanneer zij dat budgettair of beleidsmatig noodzakelijk acht.

De gemeentelijke reglementen kunnen een looptijd hebben van meerdere jaren. Aan de belastingreglementen wordt jaarlijks uitvoering gegeven door de inschrijving van de overeenkomstige kredieten in het meerjarenplan.

De geldigheidsduur van de belastingreglementen in Boechout wordt beperkt gehouden ten belope van de van de duur van de meerjarenplanning 2020-2025.

Argumentatie

De gemeente staat in voor het aanmaken en verdelen van diverse verplichte en niet-verplichte documenten voor de Federale Overheid. De gemeente wenst de extra kosten die het uitreiken van diverse documenten met zich meebrengt te verhalen op de aanvrager.

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van alle rendabele belastingen.

Het schrijven 3885803 van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken betreffende tarief van de vergoedingen ten laste van de gemeenten voor de uitreiking van de elektronische identiteitskaarten en -documenten vanaf 1 januari 2021.

Het MB van 15.09.2017 tot wijziging van het MB van 19.04.2014 aangaande de afgifte van paspoorten van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Juridische grond

De vestiging en de invordering van de belasting, alsook de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

 

Financiële gevolgen

Het budget werd voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.

 

Stemming

21 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Lode Van den Brande, Heleen Rymen, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer en Joost Derkinderen

1 niet gestemd

Filip Peeters

 

BESLUIT

Artikel 1 - Begripsomschrijving

Deze belasting is een contantbelasting en wordt geheven op het ogenblik van de afgifte van het belastbare stuk. Een ontvangstbewijs wordt afgeleverd. De aan de belasting onderworpen personen of instellingen die een verzoek tot het verkrijgen van een of ander stuk indienen, moeten op het ogenblik van de aanvraag het bedrag van de belasting in bewaring geven indien dit document niet onmiddellijk bij de aanvraag kan afgeleverd worden.

 

Artikel 2 - Belastbare grondslag en tarief

Het bedrag van de belasting wordt als volgt bepaald:

A. Normale procedure:

• Elektronische identiteitskaarten voor Belgen, bedoeld in artikel 1, eerste lid, 1°, van het ministrieel besluit van 15 maart 2013, laatst gewijzigd door het ministrieel besluit van 28 oktober 2019.

0,00 euro voor een eerste exemplaar of tegen teruggave van de vorige

5,00 EUR voor een duplicaat

indien de federale overheid een kostprijs aanrekent aan de gemeente, worden voornoemde bedragen hiermee verhoogd.

• Elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder twaalf jaar, bedoeld in artikel 1, eerste lid, 3°, van het ministrieel besluit van 15 maart 2013, laatst gewijzigd door het ministrieel besluit van 28 oktober 2019.

0,00 euro voor een eerste exemplaar of tegen teruggave van de vorige

5,00 euro voor een duplicaat

indien de federale overheid een kostprijs aanrekent aan de gemeente, worden voornoemde bedragen hiermee verhoogd.

• Elektronische verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemdelingen die legaal op  het grondgebied van het Rijk verblijven, bedoeld in artikel 1, eerste lid, 4°, f) tot i), van het ministrieel besluit van 15 maart 2013, laatst gewijzigd door het ministrieel besluit van 28 oktober 2019.

0,00 euro voor een eerste exemplaar of tegen teruggave van de vorige

5,00 euro voor een duplicaat

indien de federale overheid een kostprijs aanrekent aan de gemeente, worden voornoemde bedragen hiermee verhoogd.

Elektronische verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemdelingen die legaal op het grondgebied van het Rijk verblijven, bedoeld in artikel 1, eerste lid, 4°, a) tot e), van het ministrieel besluit van 15 maart 2013, laatst gewijzigd door het ministrieel besluit van 28 oktober 2019.

0,00 euro voor een eerste exemplaar of tegen teruggave van de vorige

5,00 euro voor een duplicaat

indien de federale overheid een kostprijs aanrekent aan de gemeente, worden voornoemde bedragen hiermee verhoogd.

 

B. Spoedprocedure met gecentraliseerde levering van de kaart en PIN/PUK bij de Algemene Directie Instellingen en Bevolking van de FOD Binnenlandse Zaken – Brussel:

• Elektronische identiteitskaarten voor Belgen, bedoeld in artikel 1, eerste lid, 1°, van het ministrieel besluit van 15 maart 2013, laatst gewijzigd door het ministrieel besluit van 28 oktober 2019.

131,10 euro voor een eerste exemplaar of tegen teruggave van de vorige

136,10 voor een duplicaat

• Elektronische identiteitsdocumenten voor Belgische kinderen onder twaalf jaar, bedoeld in artikel 1, eerste lid, 3°, van het ministrieel besluit van 15 maart 2013, laatst gewijzigd door het ministrieel besluit van 28 oktober 2019.

121,40 euro voor een eerste exemplaar of tegen teruggave van de vorige

126,40 euro voor een duplicaat

 

C. Spoedprocedure met levering van de kaart en PIN/PUK op de gemeenten:

• Elektronische identiteitskaarten voor Belgen, bedoeld in artikel 1, eerste lid, 1° en 2°, van het ministrieel besluit van 15 maart 2013, laatst gewijzigd door het ministrieel besluit van 28 oktober 2019.

  99,60 euro voor een eerste exemplaar of tegen teruggave van de vorige

104,60 euro voor een duplicaat

• Elektronische identiteitskaarten voor Belgische kinderen onder twaalf jaar, bedoeld in artikel 1, eerste lid, 3°, van het ministrieel besluit van 15 maart 2013, laatst gewijzigd door het ministrieel besluit van 28 oktober 2019.

89,90 euro voor een eerste exemplaar of tegen teruggave van de vorige

94,90 euro voor een duplicaat

Elektronische verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemdelingen die legaal op het grondgebied van het Rijk verblijven, bedoeld in artikel 1, eerste lid, 4°, f) tot i),van het ministrieel besluit van 15 maart 2013, laatst gewijzigd door het ministrieel besluit van 28 oktober 2019.

   99,60 euro voor een eerste exemplaar of tegen teruggave van de vorige

104,60 euro voor een duplicaat

• Elektronische verblijfsdocumenten afgeleverd aan vreemdelingen die legaal op het grondgebied van het Rijk verblijven, bedoeld in artikel 1, eerste lid, 4°, a) tot e), van het ministrieel besluit van 15 maart 2013, laatst gewijzigd door het ministrieel besluit van 28 oktober 2019.

  99,60 euro voor een eerste exemplaar of tegen teruggave van de vorige

104,60 euro voor een duplicaat

 

• Attest voor immatriculatie van vreemdelingen

5,00 euro voor een eerste exemplaar of tegen teruggave van de vorige

10,00 euro voor een duplicaat

indien de federale overheid een kostprijs aanrekent aan de gemeente, worden voornoemde bedragen hiermee verhoogd.

• Paspoorten en reisdocumenten voor vreemdelingen

10,00 euro voor een nieuwe reispas

0,00 euro voor kinderen van minder dan 18 jaar

indien de federale overheid een kostprijs aanrekent aan de gemeente, worden voornoemde bedragen hiermee verhoogd.

-Paspoorten in dringende procedure

210 euro voor  -18j

240 euro voor +18j + 20 euro gemeentetaks

-Paspoorten in superdringende procedure met gecentraliseerde levering

270 euro voor -18j

300 euro voor +18j + 20 euro gemeentetaks

-Reisdocument voor vreemdelingen in dringende procedure

210 euro voor -18j

230 euro voor +18j + 20 euro gemeentetaks

-Reisdocument voor vreemdelingen in superdringende procedure met
gecentraliseerde levering

270 euro voor -18j

290 euro voor +18j + 20 euro gemeentetaks

 

• Rijbewijs in bankkaartmodel

5,00 euro voor een nieuw rijbewijs

10,00 euro voor een duplicaat

indien de federale overheid een kostprijs aanrekent aan de gemeente, worden voornoemde bedragen hiermee verhoogd.

Voorlopig rijbewijs in bankkaartmodel

5,00 euro voor een nieuw voorlopig rijbewijs

10,00 euro voor een duplicaat

indien de federale overheid een kostprijs aanrekent aan de gemeente, worden voornoemde bedragen hiermee verhoogd.

Internationaal rijbewijs

5,00 euro voor een nieuw internationaal rijbewijs

indien de federale overheid een kostprijs aanrekent aan de gemeente, worden voornoemde bedragen hiermee verhoogd.

 

Artikel 3 - Vrijstellingen

Zijn van de belasting vrijgesteld:

1)     de stukken die krachtens de wet, een koninklijk besluit of een andere overheidsverordening kosteloos dienen afgeleverd te worden door het gemeentebestuur,

2)     de stukken die aan behoeftige personen worden afgeleverd (de behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk),

3)     de gerechtelijke overheden, openbare besturen en daarmee gelijkgestelde inrichtingen, alsook instellingen van openbaar nut,

4)     de mededelingen door de politie aan de verzekeringsmaatschappijen, van inlichtingen betreffende het gevolg dat gegeven werd ter zake van verkeersongevallen op de openbare weg, aanvragen voor uittreksel uit de bevolkingsregisters dienstig voor sociale doeleinden of aanvragen naar aanleiding van ingebrekestelling door sociale instellingen.

 

Artikel 4 - Bekendmaking

Onderhavig reglement treedt in voege op 1 januari 2021 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen. Het reglement geldt tot 31 december 2025, behoudens herzieningen van de tarieven van FOD Binnenlandse Zaken. De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Punt bijlagen/links GR 2020 11 30 - Besluit G3.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 30 november 2020

 

Retributie voor de aanvoer van afvalstoffen op het recyclagepark - AJ2021-2025 - Stemming

 

Feiten en context

De recyclageparken worden door IGEAN intergemeentelijk geëxploiteerd. Het recyclagepark van onze gemeente maakt deel uit van regio zuid. De inwoners van een gemeente kunnen dus niet enkel terecht op het recyclagepark van hun gemeente, maar eveneens op het recyclagepark van een andere gemeente die deel uitmaakt van dezelfde regio. Dit intergemeentelijk gebruik van de recyclageparken is alleen maar mogelijk als er gewerkt wordt met uniforme retributies.

 

Ook bedrijven en zelfstandigen hebben toegang tot het recyclagepark. De retributies die aan de bedrijven en zelfstandigen worden gevraagd moeten marktconform en dus kostendekkend zijn.

 

Op het recyclagepark wordt diftar met weging toegepast, waarbij de betalende fracties worden gewogen en onmiddellijk afgerekend volgens het aangeleverde gewicht. Een goede verhouding tussen de retributies voor de verschillende fracties, gratis of betalend, is noodzakelijk om een correcte sortering te stimuleren. Dankzij de invoering van diftar werd een sterke reductie van de hoeveelheden ongesorteerd afval (grofvuil en gemengd bouw- en sloopafval) bekomen.

 

De retributies voor de betalende afvalfracties werden bij de invoering van diftar gebaseerd op de reële kostprijs. De retributies in de regio zijn echter steeds ongewijzigd gebleven sinds de invoering van diftar (periode 2008-2017).

Omwille van gewijzigde contracten, indexaanpassingen, de mobiliteitsproblematiek, enz. zijn de kosten voor de ophaling en verwerking de afgelopen jaren sterk gestegen, en niet alle retributies zijn nog in overeenstemming met de reële kostprijs.

 

Advies

IGEAN heeft daarom voorgesteld om de retributies aan te passen, zonder afbreuk te doen aan het evenwicht en de correcte verhouding tussen de verschillende tarieven. Een jaarlijkse aanpassing van de retributies, rekening houdend met een aantal objectieve parameters, moet er bovendien voor zorgen dat de tarieven marktconform zijn en blijven.

 

Om de intergemeentelijke werking te garanderen en om afvaltoerisme te vermijden is het noodzakelijk dat alle gemeenten van de regio zuid eenzelfde retributiesysteem toepassen.

 

IGEAN heeft een voorstel uitgewerkt, dat werd besproken met de betrokken gemeenten van regio zuid en werd toegelicht op het adviescomité milieu op 15.09.2020 en goedgekeurd door de door de raad van bestuur van IGEAN op 21.10.2020.

 

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur bepaalt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De gemeente Boechout is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan voor de exploitatie van het recyclagepark.

 

Het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 2016-2022 stelt het beleid in Vlaanderen vast rond de selectieve inzameling en verwerking van huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, en dus ook voor de werking en exploitatie van een recyclagepark.

 

Het Materialendecreet implementeert de Europese kaderrichtlijn (EG) 2008/98 voor het beheer van afvalstoffen in Vlaanderen.

Artikel 26 van het Materialendecreet geeft aan de gemeenten de opdracht om huishoudelijke afvalstoffen zo veel mogelijk te voorkomen of te hergebruiken, op regelmatige tijdstippen op te halen of op een andere wijze in te zamelen.

Artikel 10 van hetzelfde decreet bepaalt dat de gemeenten de kosten van het beheer van huishoudelijk afval moeten verhalen op de afvalproducenten.

 

Het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen, VLAREMA, bevat o.a. voorschriften voor de selectieve inzameling van afvalstoffen.

Artikel 5.1.1 van het VLAREMA bepaalt dat de gemeenten het principe “de vervuiler betaalt” moeten toepassen bij de berekening van de bijdrage in de kosten die door de burger moet worden betaald.

Bijlage 5.1.4 van het VLAREMA legt de minima en maxima tarieven vast voor de inzameling van een aantal afvalstoffen op het recyclagepark.

De minima en maxima tarieven zoals vermeld in bijlage 5.1.4 van het VLAREMA worden jaarlijks op 1 januari aangepast op basis van de evolutie van de gezondheidsindex.

Artikel 4.3.2 van het VLAREMA bepaalt dat bedrijven en zelfstandigen verplicht zijn om hun afval gesorteerd aan te bieden.

 

Financiële gevolgen

Het budget wordt voorzien in de aanpassing van de meerjarenplanning.

 

Stemming

13 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Heleen Rymen en Joost Derkinderen

8 stemmen tegen

Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Lode Van den Brande, Greet Van Brussel en Ines De Keulenaer

1 niet gestemd

Filip Peeters

 

BESLUIT

Artikel 1

Met ingang van 1 januari 2021 legt de gemeenteraad volgende retributies vast voor de aanvoer van volgende afvalstoffen op het recyclagepark:

 

Afvalfractie

Tarieven (euro/kg)

Particulier, 2e verblijf, verenigingen, scholen

Tarieven (euro/kg)

Bedrijven en zelfstandigen

- grofvuil

- gemengd bouw- en sloopafval

0,25

0,25

- kalkplaten en cellenbeton

- zuiver steenpuin

- grond

- houtafval

0,04

0,08

- harde kunststoffen

- kga

-

0,25

- asbesthoudend afval

- vlak glas

- groenafval

-

0,08

- piepschuim (zak 1500 liter)

-

5 euro/zak

- plastic folie (zak 400 liter)

-

4 euro/zak

- tractor- en vrachtwagenbanden

-

15 euro/stuk

 

Artikel 2

§1. Het bedrag van de retributies vermeld in artikel 1 is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van het recyclagepark voor de aanvoer van de in artikel 1 genoemde afvalstoffen.

§2. Voor elk gezin (alle personen die in het bevolkingsregister aan elkaar gekoppeld zijn via het ‘gezinshoofd’) zijn er volgende vrijstellingen van toepassing:

1)     Een gezin van maximum 3 personen krijgt per jaar 50 kg vrijstelling.

2)     Er geldt een extra vrijstelling van 10 kg per bijkomend gezinslid per jaar.

3)     Voor grofvuil wordt geen vrijstelling toegekend, vermits dat wettelijk niet toegelaten is.

4)     Enkel het bezoekerstype “particulier” krijgt een vrijstelling toegekend.

5)     De vrijstellingen worden één maal per jaar, namelijk op 1 januari, toegekend.

Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd / overgedragen worden naar het volgende jaar.

§3. Bedrijven en zelfstandigen krijgen geen vrijstellingen. Er wordt maximaal 1.000 kg per dag per bedrijf en zelfstandige aanvaard. De afvalstoffen moeten gesorteerd naar het recyclagepark gebracht worden. Alleen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen worden aanvaard. Vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen zijn afvalstoffen die ontstaan zijn ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als van deze van de normale werking van een particuliere huishouding, en die omwille van de aard, de samenstelling en de hoeveelheid vergelijkbaar zijn met huishoudelijke afvalstoffen.

 

Artikel 3

Om ervoor te zorgen dat de retributies marktconform zijn zullen de retributies jaarlijks aangepast worden, rekening houdend met de recyclageparkindex.

 

Om de totale recyclageparkindex (RI) samen te stellen worden de verschillende kostensoortindexen gewogen volgens het aandeel van de kostensoort (O,E en P) in de totale betrokken kosten (K) in jaar x.

Dit geeft volgende formule:

RI(x+1)=(Iox*Ox/Kx) + (Iex*Ex/Kx) + (Ipx*Px/Kx)

RI wordt naar boven afgerond op vier decimalen.

 

De drie kostensoorten volgen elk een eigen index:

1. Ophaalkosten

Iox = kost per opgehaalde ton jaar x / kost per opgehaalde ton jaar x-1

2. Exploitatiekosten

Iex= afgevlakte gezondheidsindex december jaar x / afgevlakte gezondheidsindex december jaar x-1

3. Personeelskosten

Personeelskosten stijgen telkens de spilindex overschreden wordt

Ipx = gemiddelde overschreden spilindex jaar x / gemiddelde overschreden spilindex jaar x-1

 

De index RI(x+1) zal telkens toegepast worden vanaf 1.07 in jaar x+1, en dit voor de eerste maal vanaf 1.07.2022.

De aangepaste retributies, na toepassing van de index RI(x+1), zullen worden afgerond op 3 decimalen. Indien het 4de decimaal 5 of hoger is, gebeurt er een afronding naar boven, indien 4 of lager is er een afronding naar beneden.

 

Voorafgaand aan de toepassing zal het resultaat van de index RI(x+1) telkens ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen van alle gemeenten van regio noord, uiterlijk op 15.05.

 

Artikel 4

§1. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, het AGB) gevestigd op het grondgebied van de gemeente Boechout worden vrijgesteld van de retributie.

§2. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Boechout en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten kunnen tevens vrijgesteld worden van de retributie. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over deze vrijstelling.

 

Artikel 5

De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal met betaalkaarten. Bedrijven en zelfstandigen krijgen regelmatig een factuur voor de retributies die ze in de voorafgaande periode betaald hebben.

Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het recyclagepark geweigerd worden.

Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.

 

Artikel 6

§1. De toegelaten gebruikers die niet beschikken over een elektronische identiteitskaart dienen zich te registreren op het recyclagepark en verwerven maximaal twee toegangskaarten per gezin om het recyclagepark te betreden. Voor elke toegangskaart wordt een retributie gevraagd van 5 euro met uitzondering van een defect van de toegangskaart dat niet te wijten is aan het verlies of misbruik door de gebruiker op voorwaarde dat de defecte kaart overhandigd wordt aan het recyclagepark.

§2. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, het AGB) gevestigd op het grondgebied van de gemeente Boechout worden vrijgesteld van de retributie voor de toegangskaart.

§3. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Boechout en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten verwerven eveneens één toegangskaart per vereniging conform de bepalingen van paragraaf 1 van dit artikel. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over de toekenning.

 

Artikel 7

Onderhavig reglement treedt in voege op 1 januari 2021 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan IGEAN milieu & veiligheid, die instaat voor de verdere uitvoering hiervan gelet op de beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Punt bijlagen/links GR 2020 11 30 - Besluit G4.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 30 november 2020

 

Retributie voor verpakking bestemd voor de inzameling asbest op recyclagepark - Aanslagjaren 2021-2025 - Stemming

 

Feiten en context

De inzameling van asbesthoudend afval via de recyclageparken gebeurt conform de bepalingen van de Omzendbrief LNE/2008/2. Deze Omzendbrief adviseert reeds dat bij de inzameling van asbesthoudend afval stofvorming maximaal dient vermeden te worden. Een nieuwe geactualiseerde Omzendbrief, die in voorbereiding is, voorziet dat asbesthoudend materiaal door bezoekers alleen nog verpakt zal mogen aangeleverd worden op het recyclagepark.

De raad van bestuur van IGEAN heeft op 9.09.2020 beslist dat het asbesthoudend afval per 1.01.2021 alleen verpakt mag worden aangeleverd in verpakkingen die via het recyclagepark worden verdeeld. Op deze manier wordt het asbest steeds goed verpakt aangeboden in uniforme verpakkingen over alle recyclageparken heen en is er zekerheid dat deze aan alle wettelijke verplichtingen voldoen. Zo is het belangrijk dat de nodige asbestlogo’s vermeld worden en dat de dikte van het verpakkingsmateriaal steeds aan alle minimumeisen voldoet.

Afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid van het asbestmateriaal zullen er 2 soorten verpakkingen aangeboden worden:

1)     Buisfolie: de buisfolie is een transparante LDPE-folie met een dikte van 100 micron.  De folie dient voor het verpakken van asbestplaten en wordt aangeboden in 3 verschillende lengtes (m): 1,25 – 2,25 – 3,25 m. In de buisfolie passen 2 à 3 golfplaten.

2)     Minibag: de minibag is een transparante LDPE-folie met een dikte van 100 micron.  De folie dient voor het verpakken van losse stukken asbest (bloembakken, dakleien, …).  De minibag heeft een afmeting van 1 x 1,2 m. De inhoud is 150 liter

Advies

Om te vermijden dat er onterecht en voor andere doeleinden folies worden afgehaald, besliste de raad van bestuur van IGEAN om een uniforme retributie per verpakking te vragen. De retributie vermijdt misbruiken maar blijft laag genoeg om op het recyclagepark het nodige materiaal aan te kopen. De retributie dekt louter de kosten voor aankoop van de verpakkingen.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur bepaalt de bevoegdheden van de gemeenteraad.

De gemeente Boechout is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan voor de exploitatie van het recyclagepark.

Omzendbrief LNE/2008/2 over de inzameling van asbesthoudend afval via de recyclageparken.

 

Financiële gevolgen

Het budget wordt voorzien in de aanpassing van de meerjarenplanning.

 

Stemming

21 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Lode Van den Brande, Heleen Rymen, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer en Joost Derkinderen

1 niet gestemd

Filip Peeters

 

BESLUIT

Artikel 1

Met ingang van 1 januari 2021 legt de gemeenteraad volgende retributie vast voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recyclageparken:

1 euro per verpakking, ongeacht het type en de grootte.

Artikel 2

§1. Het bedrag van de retributie is verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van het recyclagepark voor de aanvoer van asbesthoudend afval.

Artikel 3

§1. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, het AGB) gevestigd op het grondgebied van de gemeente Boechout worden vrijgesteld van de retributie.

§2. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Boechout en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten kunnen tevens vrijgesteld worden van de retributie. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over deze vrijstelling.

Artikel 4

De betaling gebeurt ter plaatse bij afhaling aan de betaalterminal met betaalkaarten. Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het recyclagepark geweigerd worden. Bij gebrek aan betaling in der minne zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden.

Artikel 5

Onderhavig reglement treedt in voege op 1 januari 2021 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Een afschrift van het reglement wordt overgemaakt aan IGEAN milieu en veiligheid die instaat voor de verdere uitvoering hiervan gelet op de beheersoverdracht voor de exploitatie van het containerpark aan IGEAN milieu & veiligheid.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Punt bijlagen/links GR 2020 11 30 - Besluit G5.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Kerkfabriek Sint-Jan-in-d'Olie - Budget 2021 - Kennisname

 

Feiten en context

Het budget 2021, goedgekeurd door de kerkraad op 15 september 2020, ingediend bij het gemeentebestuur op 4 november 2020.

Bisdom Antwerpen heeft op 3 november 2020 gunstig advies verleend over het budget 2021 van Sint-Jan in d'Olie.

Advies financieel directeur

Het budget 2021 past binnen het goedgekeurde meerjarenplan dd. 25 november 2019.

Juridische grond

- Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest (art. 2, 3, 46 en47), in werking getreden op 1 maart 2005 (behalve het financiële gedeelte);

- Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;

- Ministerieel besluit van 27 november 2006 voor het vastleggen van de boekhoudkundige modellen;

- Omzendbrief BA 2005/01 van 25 februari 2005 over de toepassing van het decreet van 7 mei 2004

- Omzendbrief BB-2007/01 van 12 januari 2007 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

- Omzendbrief BB-2008/01 van 22 februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;

- Omzendbrief BB-2008/06 van 18 juli 2008 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

- Omzendbrief BB-2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Jan in d’Olie.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Punt bijlagen/links GR 2020 11 30 - Besluit G6.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Kerkfabriek Sint-Bavo - Budget 2021 - Kennisname

 

Feiten en context

Het budget 2021, goedgekeurd door de kerkraad op 19 oktober 2020, ingediend bij het gemeentebestuur op 4 november 2020.

Bisdom Antwerpen heeft op 3 november 2020 gunstig advies verleend over het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Bavo.

Advies financieel directeur

Het budget 2021 past binnen het goedgekeurd meerjarenplan dd. 25 november 2019.

Juridische grond

- Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest (art. 2, 3, 46 en47), in werking getreden op 1 maart 2005 (behalve het financiële gedeelte);

- Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;

- Ministerieel besluit van 27 november 2006 voor het vastleggen van de boekhoudkundige modellen;

- Omzendbrief BA 2005/01 van 25 februari 2005 over de toepassing van het decreet van 7 mei 2004

- Omzendbrief BB-2007/01 van 12 januari 2007 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

- Omzendbrief BB-2008/01 van 22 februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;

- Omzendbrief BB-2008/06 van 18 juli 2008 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Bavo.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Punt bijlagen/links GR 2020 11 30 - Besluit G7.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

CIPAL - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van 10 december 2020 - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Philip Verstappen en mevrouw Marleen Dolfeyn voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal.

Feiten en context

De gemeente werd per schrijven van 26 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van Cipal van 10 december 2020 om 16.00 uur

Gezien de Covid-19 pandemie en de overheidsmaatregelen ter bestrijding van deze pandemie ziet Cipal zich genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen in het kader van deze Vergadering teneinde de gezondheid van de vertegenwoordigers, bestuurders en medewerkers maximaal te waarborgen.

De Raad van Bestuur heeft daarom beslist deze Vergadering op digitale wijze te laten plaatsvinden via een door Cipal ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.

De vergadering heeft de volgende agenda:

 

1.Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers

2.Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2021

3.Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze Algemene Vergadering.

De voorstellen van de Raad van Bestuur van Cipal.

Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;

 

Stemming

20 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Heleen Rymen, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer en Joost Derkinderen

1 onthouding

Lode Van den Brande

1 niet gestemd

Filip Peeters

 

BESLUIT

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de Algemene Vergadering van Cipal van 10 december 2020 goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de Algemene Vergadering van Cipal van 10 december 2020 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze Algemene Vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze Algemene Vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

IGEAN Dienstverlening - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Igean Dienstverlening van 16 december 2020 - Stemming

 

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de jaarvergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de jaarvergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Buitengewone algemene vergadering

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

 

Besluitvorming

De raad van bestuur van 21.10.2020 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 16.12.2020 om 19 u met volgende dagorde:

1)     goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2)     goedkeuren van de begroting 2021

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 26.10.2020 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 16.12.2020 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

         de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

         de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 21.10.2020

         de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

         de begroting 2021

 

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid  (mevrouw Kris Swaegers - 1ste afgevaardigde en de heer Philip Verstappen - plaatsvervanger).

Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

Statuten van IGEAN dienstverlening.

 

Financiële gevolgen

De buitengewone algemene vergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.

 

Stemming

21 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Lode Van den Brande, Heleen Rymen, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer en Joost Derkinderen

1 niet gestemd

Filip Peeters

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 16.12.2020 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1)     goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2)     goedkeuren van de begroting 2021

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 16.12.2020 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

IGEAN Milieu & Veiligheid - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Igean milieu & veiligheid van 16 december 2020 - Stemming

 

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de jaarvergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Buitengewone algemene vergadering

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 36 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

 

Besluitvorming

De raad van bestuur van 21.10.2020 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 16.12.2020 om 19 u met volgende dagorde:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2. goedkeuren van de begroting 2021

3. goedkeuren van het ondernemingsplan 2019 – 2024

4. innovatiefonds – bepalen bijdrage.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 26.10.2020 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 16.12.2020 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1.de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2.de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 21.10.2020

3.de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

4.de begroting 2021

5.de nota over het innovatiefonds.

 

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid (mevrouw Kris Swaegers - 1ste afgevaardigde en de heer Philip Verstappen - plaatsvervanger).

Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Financiële gevolgen

De buitengewone algemene vergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 16.12.2020 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2. goedkeuren van de begroting 2021

3. innovatiefonds - bepalen bijdrage

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 16.12.2020 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking IKA - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van IKA van 18 december 2020 - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Johan Van Hoof en mevrouw Nancy Vanhees voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van IKA.

Feiten en context

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 27 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA die op 18 december 2020 plaats heeft in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 27 oktober 2020 overgemaakt.

We worden heden geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.

Verwijzend naar de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

In het aangetekend schrijven van IKA van 30 oktober 2020 werd gemeld dat de Raad van Bestuur van 26 oktober 2020 beslist heeft dat, afhankelijk van de verdere evolutie van de coronacrisis en de wettelijke bepalingen hieromtrent de algemene vergadering in buitengewone zitting fysiek, dan wel op een alternatieve manier kan gehouden worden.

Gebaseerd op de modaliteiten bepaald vanuit het Agentschap Binnenlands Bestuur, en de beslissing van de Raad van Bestuur van 26 oktober 2020 zal de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA op digitale wijze gehouden worden.

 

De agenda van de algemene vergadering van IKA van 18 december 2020 bevat volgende agendapunten:

1)     Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

2)     Kapitaalverhoging aandelen 5f - vaststelling intekening en volstorting.

3)     Statutaire benoemingen.

4)     Statutaire mededelingen.

 

Argumentatie

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Stemming

17 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Heleen Rymen, Ines De Keulenaer en Joost Derkinderen

5 onthoudingen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert en Greet Van Brussel

 

BESLUIT

Artikel 1

Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, hecht de gemeenteraad zijn goedkeuring aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op vrijdag 18 december 2020 om 18.00 uur in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

1)     Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

2)     Kapitaalverhoging aandelen 5f - vaststelling intekening en volstorting.

3)     Statutaire benoemingen.

4)     Statutaire mededelingen.

Artikel 2 - in geval van schriftelijke algemene vergadering

Zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst 'houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers' die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Intergemeentelijke samenwerking PIDPA - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020- Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij mevrouw Kris Swaegers en de heer Dirk Crollet voor de huidige legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van Pidpa.

Feiten en context

Op vrijdag 18 december 2020 (reservedatum 21 december 2020) om 11 uur organiseert Pidpa een buitengewone algemene vergadering op afstand.

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt:

1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2. Begroting 2021

3. Toetredingen

4. Benoemingen

5. Varia

a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin - stand van zaken - toelichting

b) Vragen van vennoten

6. Goedkeuring van het verslag van de vergadering.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

Brief van Pidpa van 23 oktober 2020:

- begroting 2021

- toetredingen/uitbreidingen van opdracht

- model als basis voor raadsbeslissing

 

Argumentatie

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2021.

Juridische grond

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn hieraan geen financiële aspecten verbonden.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

Akte te nemen van de strategieën en de te ontwikkelen activiteiten van Pidpa m.b.t. het boekjaar 2021.

Artikel 2

Goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2021 en het toelichtend verslag.

Artikel 3

Goedkeuring te verlenen aan de toetreding van de gemeente Retie bij HidrlBA en de gemeente Westerlo bij HidroSan.

Artikel 4

Goedkeuring te verlenen aan de benoemingen.

Artikel 5

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook de benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

Artikel 6

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Pontes - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Pontes van 17 december 2020 - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is aangesloten bij de intergemeentelijke samenwerking PONTES.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Joost Derkinderen en de heer Willy Van Genechten voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke samenwerking PONTES.

Feiten en context

De intergemeentelijke vereniging PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor een buitengewone algemene vergadering op 17 december 2020. Het betreft een buitengewone algemene vergadering waarop de strategische nota en de begroting voor het volgende jaar staan geagendeerd.

Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging moet het mandaat van de vertegenwoordiger worden vastgesteld.

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerking PONTES van 17 december 2020 bevat volgende agendapunten:

 

1)     Algemene vergadering: verslag 10 juni 2020 - goedkeuring

2)     Financiën: budget 2021 - goedkeuring

3)     Beleid: beleidsnota 2021 - goedkeuring

4)     Algemeen: impact coronacrisis op de werking van Pontes - toelichting

5)     Varia en rondvraag.

 

Alle documenten werden toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridische grond

Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9° en artikel 432 van het decreet lokaal bestuur.

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 17 december 2020 goed. Deze agenda ziet er als volgt uit:

1) Algemene vergadering: verslag 10 juni 2020 - goedkeuring

2) Financiën: budget 2021 - goedkeuring

3) Beleid: beleidsnota 2021 - goedkeuring

4) Algemeen: impact coronacrisis op de werking van Pontes - toelichting

5) Varia en rondvraag.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 17 december 2020 wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te bezorgen aan de intergemeentelijke samenwerking PONTES, Jules Moretuslei 2 te 2610 Wilrijk.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Motie - Armoedecijfers Boechoutbon - Stemming

 

Motie 't Dorp

Datum25/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Armoedecijfers Boechoutbon

Door Lode Van den Brande

 

Toelichting

Op de gemeenteraad van 29 juni 2020 hebben we al eens aan de alarmbel getrokken i.v.m. met de dramatische stijging van de armoedecijfers in onze gemeente. Aanleiding was toen een rapport van Kind & Gezin waaruit bleek dat het aantal kinderen dat in Boechout of Vremde in kansarmoede wordt geboren de voorbije tien jaar bijna is vertienvoudigd.

 

Wij hebben toen voorgesteld om als gemeenteraad aan het college te vragen dringend werk te maken van een Integraal Masterplan Armoedebestrijding met als doel de onrustwekkende evolutie van de armoedecijfers in onze gemeente zo snel mogelijk een halt toe te roepen.

 

Dat voorstel is toen jammer genoeg niet aanvaard. Nochtans is het probleem daarmee niet opgelost.

 

Eind september werd de jaarlijkse Lokale Armoedebarometer gepubliceerd, een initiatief van Deceniumdoelen, een samenwerkingsverband van 17 armoedeorganisaties en sociale bewegingen waaronder CM, ACV, Beweging.net, Socialistische Mutualiteiten, ABVV, Netwerk tegen Armoede, Chirojeugd Vlaanderen, het Gemeenschapsonderwijs, Welzijnszorg enz.

 

Voor Boechout zien die cijfers er niet goed uit.

 

Aantal inwoners met een verhoogde tegemoetkoming

2014 = 1027

2019 = 1425

 

+ 39%

 

Aantal inwoners met een leefloon

2012 = 11

2019 = 53

 

+ 382 %

 

Aantal Kinderen in kansarmoede. (Ook de eerder genoemde cijfers van Kind & Gezin worden in het rapport verwerkt.)

2009 = 1,4%

2019 = 10%

 

+ 614%

 

Dat is tot 2019. Daar komt de impact van de coronacrisis binnenkort nog eens bovenop. Dat zijn uiterst zorgwekkende cijfers.

 

We hebben het in juni al gezegd en we willen dat hier nogmaals herhalen: wij hebben de grootste waardering voor alles wat er al gedaan is en nog steeds gedaan wordt op het vlak van armoedebestrijding in onze gemeente. Maar het is duidelijk dat die inspanningen niet volstaan.

 

We kunnen niet volhouden dat we als gemeente goed bezig zijn. De cijfers spreken dat tegen. We kunnen dat voor een deel toeschrijven aan beslissingen van de gewestelijke en federale overheid, maar dat mag geen excuus zijn om onze eigen verantwoordelijkheid te ontlopen. Dit is iets waar ieder van ons zich als raadslid grote zorgen over zou moeten maken.

 

Aangezien er voorlopig geen draagvlak lijkt te zijn voor een Integraal Masterplan Armoedebestrijding, zouden wij toch willen voorstellen om een aantal kleine concrete stappen te zetten.

 

Een heel concreet voorstel heeft betrekking op de niet afgehaalde of aan anderen weggeschonken Boechoutbonnen. We vermoeden dat er een hele hoop Boechoutbonnen niet afgehaald zijn en dus dat een groot deel van het voorziene budget nog geen bestemming heeft gekregen. In plaats van dat bedrag terug naar een algemene begrotingspost te laten terugvloeien, zouden wij willen voorstellen om dat bedrag toe te wijzen aan de Dienst Burger & Welzijn, zodat zij daarmee mensen in kansarmoede verder kunnen ondersteunen.

 

 

Schepen Els Augustinus beantwoordt deze motie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Dit voorstel werd verworpen met volgende stemming:

 

Stemming

8 stemmen voor

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Greet Van Brussel en Ines De Keulenaer

13 stemmen tegen

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Heleen Rymen en Joost Derkinderen

1 onthouding

Wally Liekens

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad beslist dat het bedrag dat voorzien was voor Boechoutbonnen die niet zijn opgehaald of weggeschonken integraal wordt toegevoegd aan de begroting van de Dienst Burger & Welzijn. Die zal dat geld zo snel mogelijk gebruiken om inwoners te helpen die extra getroffen zijn door de corona-crisis.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Motie - Armoedecijfers Extra Boechoutbon - Stemming

 

Motie 't Dorp

Datum25/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Armoedecijfers Extra Boechoutbon

Door Lode Van den Brande

 

 

Toelichting

 

Zoals gezegd zien we een onrustwekkende stijging van de armoedecijfers in onze gemeente.  We zijn dan ook heel blij met de extra Boechoutbon voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Tien euro is een bescheiden bedrag, maar voor wie in armoede leeft is alle hulp welkom. Alleen lijkt de procedure ons redelijk omslachtig.

 

Je moet al weten waar je recht op hebt, je moet kunnen mailen of je verplaatsen naar de Dienst Burger en Welzijn, je moet een kopie van (voor- én achterzijde) van je identiteitskaart bezorgen en een klevertje van het ziekenfonds. Je moet ook zelf het initiatief nemen om te laten weten dat je arm bent. Misschien is het mailadres ikvraageenbon@boechout.be wat dat betreft toch wat ongelukkig gekozen? Het onderstreept een afhankelijkheidsrelatie, terwijl het gewoon onze plicht is om mensen in armoede te helpen ook als ze daar niet om vragen.

 

Vandaar dat we het bestuur zouden willen voorstellen om te kijken of men er toch niet voor kan zorgen dat mensen die in armoede leven hulp kunnen krijgen met zo weinig mogelijk administratief gedoe en zonder dat ze er om moeten vragen.

 

Mensen die geconfronteerd worden met kansarmoede weten niet altijd waar ze recht op hebben, weten vaak niet hoe ze aan hulp kunnen geraken of schamen zich voor hun kwetsbare situatie en komen daar liever niet mee naar buiten. Dat betekent niet dat we die mensen niet moeten helpen. Integendeel. Net tegenover die mensen hebben we de grootste verantwoordelijkheid.

 

Het is onze taak als bestuur om die mensen actief op te zoeken en de juiste hulp aan te bieden. Discreet en efficiënt. Ook als zij daar niet om vragen.

 

Er is veel verborgen armoede in onze gemeente. Laat ons daar niet blind voor zijn. We moeten werk maken van het detecteren van die noden, actief op zoek gaan naar die mensen die we nog niet hebben kunnen bereiken en hen gepast hulp bieden.

 

Dat vergt een bijkomende inspanning van ons allemaal. De cijfers van de Lokale Armoedebarometer bewijzen het: de armoede wordt een steeds groter probleem in onze gemeente. Laat ons daar samen werk van maken.

 

 

Schepen Els Augustinus beantwoordt deze motie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Dit voorstel werd verworpen met volgende stemming:

 

Stemming

3 stemmen voor

Filip Peeters, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

13 stemmen tegen

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Heleen Rymen en Joost Derkinderen

6 onthoudingen

Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert en Greet Van Brussel

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad vraagt aan het college van Burgemeester en Schepenen om een actieplan op te stellen met als doel ervoor te zorgen dat de inwoners die in armoede leven

alle hulp krijgen waar ze wettelijk recht op hebben ook als ze daar niet zelf om vragen.

Artikel 2

Dat plan zou moeten resulteren in een reeks concrete initiatieven die moeten helpen om zoveel mogelijk mensen die in armoede leven zo discreet mogelijk te bereiken en hen de kans te geven om met zo weinig mogelijk administratieve belemmeringen van de juiste hulp te kunnen genieten.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Motie - Actieplan CO2-reductie - Stemming

 

Motie 't Dorp

Datum25/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Actieplan CO2 reductie

Door Ines De Keulenaer

 

 

Toelichting:

 

Op de gemeenteraad van oktober hebben wij allemaal samen het Burgemeestersconvenant onderschreven. We zijn daar blij mee. 40% minder CO2 tegen 2030 is een mooi streefdoel.

 

Tegelijk was er ook een evaluatie van de resultaten van het vorige Burgemeestersconvenant. Dat viel jammer genoeg tegen. De belofte was een vermindering van de jaarlijkse uitstoot van CO2 met 20% tegen 2020 (t.o.v. het referentiejaar 2012).

 

De meest recente cijfers dateren van 2018. Toen haalden we nog maar 9,3% en zijn geen aanwijzingen dat de situatie de voorbije twee jaar alsnog fel verbeterd is, aangezien er geen ingrijpende maatregelen zijn genomen.

 

Wat vooral opviel is een spectaculaire daling van 53% in de tertiare sector (handel en diensten). Dat komt omdat één serrebedrijf met een WKK centrale niet langer tot die sector wordt gerekend, maar voortaan bij de landbouw wordt ingedeeld.

 

Bij de landbouwsector zagen we dan weer geen daling van de jaarlijkse CO2 uitstoot met 20% maar integendeel een spectaculaire stijging van 18,29%. Dat is vooral het gevolg van de gasgestookte WKK energiecentrales die steeds vaker gebruikt worden in de serrebouw.

 

Daarbij is nog geen rekening gehouden met de nieuwe installatie die in aanbouw is bij Stannuco aan de Pietingbaan en wie weet binnenkort ook nog een bij Barka of TomaPower aan de Mussenhoevelaan. Het bestuur is daar, zoals we weten, groot voorstander van.

 

Hoe dat te rijmen valt met de beloofde vermindering van de CO2 uitstoot is niet duidelijk. Want als er iets is wat zorgt voor een enorme toename van de jaarlijkse CO2 uitstoot in onze gemeente dan zijn het wel die WKK centrales.  Het gevolg is dat we de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant die we hier allemaal onderschreven hebben onmogelijk kunnen waarmaken. Tenzij we actie ondernemen.

 

Onze vraag op de vorige gemeenteraad was: wat gaat het gemeentebestuur daaraan doen? Hoe gaat men die CO2 uitstoot op ons grondgebied terugdringen? Vooral dan in de landbouw waar het probleem duidelijk het grootst is.

 

Daar kwam tijdens de zitting geen duidelijk antwoord op. Schepen Kris Swaegers beloofde wel om de klimaatactieplannen van het bestuur nadien door te sturen.

 

Wij hebben vier dagen later inderdaad een document ontvangen van acht bladzijden. Een lange lijst van losse ideeën, meestal beperkt tot één woord. Het resultaat van de zgn. Klimaattafels, een brainstormsessie rond klimaat met de burgemeester, de schepenen en ambtenaren van diverse diensten.

 

Dat is uiteraard een waardevolle aanzet. We zijn de schepen daar zeer dankbaar voor, maar we willen nu graag een oproep doen om die ideeën te vertalen in een echt, concreet actieplan. Daar is dringend nood aan. De cijfers bewijzen dat. Als we de doelstellingen van zowel het vorige als het huidige Burgemeestersconvenant willen halen is er nog veel werk aan de winkel. 

 

We willen graag meewerken aan de opmaak van zo’n plan. Klimaat mag geen zaak zijn van partijtucht, van meerderheid tegen minderheid, van ideologieën of persoonlijke rancune. Het gaat om de toekomst van onze kinderen en al wat ons dierbaar is. Klimaat belangt iedereen aan, en we hebben iedereen nodig om daar aan mee te werken.”

 

 

Schepen Kris Swaegers beantwoordt deze motie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

De voorzitter vraagt aan de raadsleden een stemming om over deze motie niet te besluiten.

 

Stemming

Het voorstel om over deze motie niet te besluiten wordt goedgekeurd met volgende stemming:

 

14 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Heleen Rymen en Joost Derkinderen

8 stemmen tegen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Greet Van Brussel en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad vraagt het college van Burgemeester en Schepenen om bij hoogdringendheid een actieplan op te stellen met een reeks concrete maatregelen die ons moeten toelaten om de beloften van het Burgemeestersconvenant waar te maken n.l. een vermindering van de jaarlijkse CO2 uitstoot met 40% tegen 2030 t.o.v. het referentiejaar 2012.

Artikel 2

Daarbij vragen we in het bijzonder aandacht voor oplossingen voor de lokale landbouw waar de jaarlijkse CO2 uitstoot in 2018 zelfs nog met meer dan is 18% toegenomen.

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Interpellatie - Inentingen tegen corona in Boechout?

Interpellatie en motie

Interpellatie Vlaams Belang

Datum:23/11/2020

Gemeenteraad van:30/11/2020

Onderwerp:Inentingen tegen corona in Boechout?

Door:Wally Liekens

 

Naar aanleiding van de nieuwsberichten over het mogelijke vaccinatiebeleid rond corona zouden we willen weten of er al gemeentelijke plannen zijn rond de strategie van het vaccinatiebeleid.

Is Boechout voorbereid?

Hoe gaan jullie dit aanpakken indien het licht op groen wordt gezet met deze grootscheepse actie?

Is hier al over nagedacht?

 

Mvg,

Wally Liekens

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Interpellatie - Kunnen we evolueren naar een burgerbudget in Boechout en Vremde?

Interpellatie en motie

Interpellatie PRO Boechout & Vremde

Datum23/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Evolueren naar een burgerbudget

Door Ria Van Den Heuvel

 

 

Vraag aan de schepen van Ruimtelijke Ordening, Wonen, Milieu, Energie, Duurzaamheid en Klimaat

 

Kunnen we evolueren naar een burgerbudget in Boechout en Vremde ?

 

Niets over ons zonder ons ! het NOOZO-principe.

 

“Boechout tekende het Burgemeestersconvenant 2030. We streven er onder andere naar om de uitstoot van CO2 in onze gemeente tegen 2030 met tenminste 40% terug te dringen ten opzichte van 2012. Verder willen we ons aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering, een gemeentelijk energie- en klimaatactieplan opmaken, alle belanghebbenden betrekken bij de opmaak van dit plan, enz “ (#Boechoutbeweegt nov 2020).

 

“Verder hebben het schepencollege, de gemeentelijke diensten en de deelnemers van de Toekomsttafels al over verschillende klimaatthema’s ideeën uitgewisseld. Daarbij kwamen vragen aan bod zoals “Wat doen we al?” en “Wat staat er gepland?”. Op beiden vlakken zijn we actief bezig. Daarnaast werden toekomstige acties besproken. Boechout wil de komende drie jaar met zes thema’s aan de slag gaan. Elke zes maanden brengen we één thema onder de aandacht. Het eerste is biodiversiteit.” (#Boechoutbeweegt september 2020).

 

Er loopt momenteel ook nog een aanbesteding om een bureau aan te duiden voor de begeleiding van de implementatie Visienota omgeving 2030 Boechout en ook voor de begeleiding van participatietrajecten is budget voorzien.

 

We kunnen dus zeker stellen dat op het vlak van het opvragen van ideeën en het maken van plannen er dus zeker initiatief is en wordt genomen.

 

Toch is het mijn vraag om nog een stap verder te gaan. Vanuit dat Noozo principe en omdat we iedereen nodig zullen hebben om die doelstellingen te halen.

 

Inspiratie bij stad Hasselt en Antwerpen

 

De stad Hasselt heeft een reglement Burgerbudget klimaatprojecten i.f.v. een circulaire en delende samenleving. (Citaat van het doel van dit reglement onderaan)

 

Het district Antwerpen heeft al sinds 2014 een burgerbegroting.

 

Dat is een heel participatief traject dat goed loopt en waarbij burgers echt de thema’s en de budgetten kunnen vastleggen. Google: burgerbegroting Antwerpen

 

Het lijkt mij een heel goed idee om in Boechout ook budget ter beschikking te stellen van burgerinitiatieven en/of verenigingen . Er kan gestart worden met een reglement cfr stad Hasselt, maar er moet best geëvolueerd worden naar een echte burgerbegroting.

 

Kan dat idee gesteund en uitgewerkt worden? Hoeveel budget kan erbij de start besteed worden? Kan er in de meerjarenbegroting herschikt worden eventueel?

 

Het budget moet de moeite waard zijn want…. If you give peanuts you get monkeys.

 

Bovendien mag een mogelijk initiatief niet onder de categorie “Pretpolitiek” vallen . Burgers moeten effectief beslissingsbevoegdheid hebben .

 

Ria Van Den Heuvel

Voorzitter gemeenteraad

 

Uittreksel uit het reglement van de stad Hasselt – Doel van het reglement

 

Stad Hasselt heeft de ambitie om tegen 2050 een klimaatneutrale stad te zijn. De evolutie naar een circulaire en delende samenleving maakt hier deel van uit.

 

Een circulaire stad gaat slim om met haar grondstoffen, materialen en de ruimte. Hierdoor zullen de luchtkwaliteit en stedelijke gezondheid verbeteren terwijl de CO²-emissies en vervuiling naar lucht, water en bodem verminderen. Materialen blijven langer in gebruik, er is minder afval en de kosten voor afvalverwerking dalen. Meer circulariteit betekent ook verbeterde sociale interacties, meer kansen voor kwetsbare doelgroepen en een sterker gemeenschapsgevoel.

 

Het stadsbestuur beseft dat ze dit niet alleen kunnen realiseren. Burgers, middenveldorganisaties, kennisinstellingen, scholen, ... moeten allemaal samenwerken om deze uitdaging succesvol te realiseren. Veel Hasselaren bruisen van goede ideeën en slaan zelfs al de handen in elkaar om initiatieven op poten te zetten. Zo vormen ze een belangrijke hefboom om te evolueren naar een circulaire en delende stad en dragen ze bij aan het Hasselts klimaatactieplan.

 

Met het burgerbudget nodigt stad Hasselt haar inwoners, verenigingen en organisaties uit om actief te participeren, projecten in te dienen en uit te voeren opdat Hasselt op een cocreatieve wijze kan uitgroeien tot een meer duurzame, circulaire en delende stad. Om het draagvlak bij de burgers voor deze projecten te vergroten, mogen de Hasselaren ook medebeslissen over de weerhouden projectvoorstellen.

 

 

Schepen Kris Swaegers antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Interpellatie - Begraafplaats bordjes akte vervallen concessies

Interpellatie en motie

Interpellatie PRO Boechout & Vremde

Datum25/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Begraafplaats bordjes akte vervallen concessies

Door Johan Van Hoof

 

 

Beste collega’s,

 

Tijdens een bezoekje onlangs aan de begraafplaats in Boechout, Viel mijn oog onmiddellijk op de bordjes die voor graven met een vervallen concessie werden geplaatst.

 

Ik ben er van overtuigd dat hier mooiere en “subtielere” oplossingen voor bestaan die deze boodschap aan de desbetreffende zerk zelf duidelijk maken, maar minder opvallend zijn in het “algemeen beeld”. Dit kan bijvoorbeeld door kleinere plaatjes, lager bij de grond.

 

Is het mogelijk om dit misschien in het kader van het nieuw masterplan begraafplaatsen te herbekijken aub?

 

Dank bij voorbaat!

 

Johan Van Hoof

PRO Boechout & Vremde

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Interpellatie - Regiovorming

Interpellatie en motie

Interpellatie Groen-Gangmaker

Datum24/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Regiovorming

Door Joost Derkinderen

 

 

Op 9 oktober 2020 keurde de Vlaamse regering een nota over regiovorming goed. Volgens de kleurrijke kaart die u ongetwijfeld ook in de pers zag opduiken, zal Vlaanderen opgedeeld worden in 13 regio’s.

 

Zie bijlage conceptnota van de Vlaamse regering:

https://www.vvsg.be/Bestuur/Conceptnota%20regiovorming.pdf

 

De Vlaamse regering wil samen met de lokale besturen een 13-tal referentieregio’s creëren waarbinnen de verschillende vormen van intergemeentelijke en bovenlokale samenwerking kunnen plaatsvinden. Daar valt zeker wat voor te zeggen. Alleen gaat het er momenteel wel bijzonder gehaast aan toe.

De referentieregio’s zijn in oktober voorgesteld, tegen het einde van dit jaar moeten de gouverneurs input leveren via de lokale besturen en in het voorjaar van 2021 worden de referentieregio’s afgebakend door de Vlaamse Regering.

 

Enerzijds maken we ons als Groen-Gangmaker zorgen over de snelheid waarmee dit alles zich voltrekt. Anderzijds missen we betrokkenheid van de gemeenteraden in dit hele proces. Daarom leg ik graag deze gemeenteraad de volgende vragen voor aan het bestuur en aan de burgemeester in het bijzonder:

 

         Kunt u ten eerste een stand van zaken geven? Welke overlegmomenten zijn er al geweest en welke staan er nog op stapel?

         Volgens de regiokaart valt Boechout binnen de regio Antwerpen en zitten we tegelijkertijd op de grens tussen de mogelijke regio’s Antwerpen en Rivierenland. Is de regio Antwerpen de geprefereerde regio? Welke opties zijn er?

 

 

Joost Derkinderen

Gemeenteraadslid Groen-Gangmaker

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Interpellatie - Regiovorming (2)

Interpellatie en motie

Interpellatie N-VA

Datum25/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Regiovorming

Door Sven Snyders

 

Collega’s,

 

De Vlaamse Regering keurde op 9 oktober de kadernota goed over de regiovorming. De regiovorming is ingeschreven in het Vlaams Regeerakkoord om de bestuurlijke verrommeling tegen te gaan.

Het doel is om een proces op te starten waarbij samenwerkingsverbanden worden gevormd in vaste afgebakende regio’s. Het uitgangspunt is dat de regiovorming van onderuit wordt gevormd. De burgemeesters zullen een leidende rol opnemen in deze aanpak. Op die manier wil men een zo breed mogelijk draagvlak creëren bij alle betrokkenen.

 

Welk standpunt zal de burgemeester innemen bij het overleg met de gouverneur? Bent u akkoord dat onze gemeente is ingedeeld in de referentieregio Antwerpen? Hoe wordt dit door het bestuur voorbereid? Wanneer zal de burgemeester hierover een overleg hebben met de gouverneur?

 

Alvast bedankt

 

Sven Snyders

Fractieleider N-VA 

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Interpellatie - Covid 19 - Mondmaskers

Interpellatie en motie

Interpellatie N-VA

Datum25/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Mondmaskers

Door Greet Van Brussel

 

Collega’s,

 

Door het steeds aanpassen van de beschermingsregels ter preventie van het verspreiden van het virus Covid 19 ontstaat er onduidelijkheid bij de bevolking.

Dit kan men eenvoudig oplossen, het voorbeeld werd reeds gegeven in enkele andere gemeenten.

 

Mogelijke maatregelen zijn: Het verplicht dragen van een mondmasker in bepaalde zones, bv. de dorpskern van Boechout en Vremde. Het eenrichtingsverkeer op de voetpaden van de toch wel drukke winkelstraten invoeren.

Wij kunnen als gemeenteraad er mee voor zorgen dat het virus minder kans krijgt om zich te verspreiden door deze enkele eenvoudige afspraken goed te keuren;

deze duidelijk naar de inwoners en bezoekers van Boechout en Vremde  te communiceren; en de uitvoering hiervan zeker te laten  controleren door de bevoegde personen.

 

Communicatie is de sleutel. Daarom vragen wij aan het bestuur om met alle mogelijke communicatiemiddelen die het bestuur ter beschikking heeft, duidelijk te communiceren. Van het plaatsen van borden, banners, stickers en bewegwijzering, tot nieuwsbrieven, social media en websites.

 

Bedankt voor uw aandacht en zorg goed voor jezelf en elkaar.

 

Greet Van Brussel

Gemeenteraadslid N-VA

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Interpellatie - Snelheidsbeperking fietsostrade/fietspaden

Interpellatie en motie

Interpellatie N-VA

Datum25/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Snelheidsbeperking fietsostrade/fietspaden

Door Greet Van Brussel

 

Collega’s,

 

Recent konden we via de pers vernemen dat de snelheid op de fietsostrade te Boechout aan banden gaat gelegd worden.

Kan het gemeentebestuur ons toelichten hoe ze de snelheidsbeperking van 30km/uur op de fietsostrade gaan afdwingen en hoe ze het volgen van deze beperking dan effectief gaan controleren ?

 

Alvast bedankt

 

Greet Van Brussel

Gemeenteraadslid N-VA 

 

 

Schepen Rudi Goyvaerts antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Interpellatie - Behandeling klacht S. Snyders

Interpellatie en motie

Interpellatie N-VA

Datum25/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Behandeling klacht S. Snyders

Door Sven Snyders

 

Collega’s,

 

Naar aanleiding van de papieren stemming op de gemeenteraad van 29 juni 2020 richtte ik een schrijven aan de gouverneur, met de vraag tot nietigverklaring van deze stemming.

Omwille van de gangbare hygiënevoorschriften op dat moment, kon ik onmogelijk deelnemen aan deze stemming. Het bewijs hiervan is natuurlijk het feit dat we terug in een lockdown zitten. Ik wees de gouverneur ook op de mogelijk om digitaal te stemmen, zoals we dit de gemeenteraden voorheen (april en mei) wel konden doen.

In bijlage (Bijlage 1) voeg ik dan ook graag het volledige schrijven dat ik aan de gouverneur heb gericht.

Verder voeg ik ook het schrijven van de gouverneur toe (bijlage 2) en het vernietigingsbesluit (bijlage 3).

 

Ik citeer de verantwoording door de gouverneur:

‘Tijdens de gemeenteraadszitting van 29 juni 2020 beslisten de gemeenteraadsleden unaniem om het agendapunt met betrekking tot de toetreding van de gemeente tot de vzw Regionaal Landschap Rivierenland in besloten vergadering te behandelen. Artikel 28 van het decreet over het lokaal bestuur laat toe dat in besloten vergadering wordt vergaderd door de gemeenteraad wanneer het gaat om aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken of wanneer de raad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid. De toetreding tot een vzw en de aanduiding van gemeenteraadsleden in de bestuursorganen van een vzw betreffen echter op zich op geen enkele manier aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken. Ook een motief dat zou verantwoorden om in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid, in besloten vergadering te vergaderen, ontbreekt volledig in het bestreden gemeenteraadsbesluit. Dat het betrokken besluit door de gemeenteraad werd genomen in besloten vergadering schendt dus manifest artikel 28 van het decreet over het lokaal bestuur.’

 

De gouverneur spreekt hier dus over een manifeste schending van het decreet.

 

Bijkomend wil ik hier het volgende benadrukken. Ik had deze klacht ingediend, samen met mijn klacht ivm het behandelen van de motie rond ISVAG. Deze werd door mij verzonden op dezelfde dag. De Beslissing hierrond werd door de gouverneur op dezelfde moment verzonden naar het college. Ik kreeg in het ene geval gelijk en in het andere geval ongelijk.

 

De klacht werd echter door het bestuur en door de voorzitter van deze raad niet op dezelfde manier behandeld. Het besluit van de gouverneur dat mij ongelijk gaf, kreeg een eigen agendapunt op de gemeenteraad van september. Het besluit dat mij echter gelijk gaf, daar werd niets over gezegd.

 

Graag wil ik deze manier van handelen in de openbaarheid brengen. Het is duidelijk dat het bestuur een terechtwijzing door de gouverneur, omdat het decreet wordt geschonden, probeert weg te moffelen, terwijl dat wanneer de klacht van een gemeenteraadslid onontvankelijk verklaard wordt, dit natuurlijk publiekelijk moet gebracht worden.

Voor de volledigheid, ik heb er geen probleem mee dat ik ongelijk kreeg van de gouverneur. Helemaal niet. Waar ik wel een probleem mee heb, is dat beide klachten en beslissingen anders werden behandeld

 

De belofte van het bestuur om correct te informeren, blijft duidelijk dode letter. Ik herinner graag de voorzitter van de raad aan haar eigen woorden, bij het begin van de legislatuur. Toen poneerde ze de voorzitter te zijn van alle raadsleden. Niets blijkt minder waar. De voorzitter blijkt eens te meer een instrument van het college en wordt gebruikt om potjes toe te dekken.

 

Mevrouw de voorzitter, Ria, ik had tot deze zomer vertrouwen in uw positie en persoon, ik kan nu niet anders stellen dat dat dit vertrouwen geschaad is.

 

In het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad lees ik in artikel 11 §3 het volgende: ‘De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.’

Wederom blijkt het huishoudelijk reglement een doekje voor het bloeden.

 

Graag herinner ik de raad en het college nog aan de manier waarop er gespot werd op de gemeenteraad van september ivm de papieren stemming. Toen er grappend en grollend gezegd werd dat de stembiljetten verschillende dagen in quarantaine hadden gezeten. Sta me toe hier niet lichtzinnig over te gaan.

 

We zitten in een internationale gezondheidscrisis, een pandemie die ons allen raakt op vele vlakken. Gezondheid is ons grootste goed. Daarom vraag ik het bestuur en de secretaris om hier de nodige en noodzakelijke aandacht aan te schenken. De papieren stemming van september, ook al hadden de biljetten in quarantaine gezeten, was niet oké. Ook voor een gemeenteraad op het gemeentehuis, kan een digitale stemming in de toekomst voor meer veiligheid zorgen.

 

 

Alvast bedankt

 

Sven Snyders

Fractieleider N-VA 

 

 

Voorzitter Ria van Den Heuvel antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Interpellatie - Klimaatneutrale gemeente

Interpellatie en motie

Interpellatie 't Dorp

Datum25/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Klimaatneutrale gemeente

Door Filip Peeters

 

 

Vraag voor burgemeester Koen T’Sijen:

 

Op de vorige gemeenteraad werd er naar aanleiding van de bespreking van het Burgemeestersconvenant gezegd dat het bestuur ernaar streeft om de gemeente Boechout als organisatie klimaatneutraal te maken tegen 2030 of vanaf dan de resterende uitstoot te compenseren.

 

Wij herinneren ons dat de partij van de burgemeester in de aanloop van de verkiezingen beloofd had om dat tegen 2020 te doen. Dat stond ook zo in een voorlopige versie van het Beleidsplan 2019 – 2025 op pagina 10 e.v.

 

Klimaatneutrale organisatie 2020: We streven naar een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie tegen 2020. Dit wil zeggen dat we de eigen uitstoot van koolstofdioxide (CO2), lachgas (N2O) en methaan (CH4) drastisch gaan verminderen en vanaf 2020 de resterende uitstoot compenseren.

 

In de definitieve versie van het beleidsplan is die verkiezingsbelofte jammer genoeg gesneuveld. Nu horen we dat het streefdoel plots 2030 is.

 

VRAAG

Wij vragen ons af wat er is mis gelopen. Kan de burgemeester ons uitleggen waarom de bakens ineens met 10 jaar verzet worden?

 

En ook: welke concrete acties gaat het college ondernemen om dat doel alsnog zo snel mogelijk te bereiken?

 

Filip Peeters

Gemeenteraadslid 't Dorp

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020
Overzicht punten

Zitting van 30 november 2020

 

Interpellatie - Bomenplan

Interpellatie en motie

Interpellatie 't Dorp

Datum25/11/2020

Gemeenteraad van 30/11/2020

Onderwerp Bomenplan

Door Lode Van den Brande

 

 

Toelichting

We verwijzen naar de beleidsnota 2019-2025 ‘Samen maken we het verschil’ van de gemeente Boechout.

 

Punt 7.3.4 vermeldt het volgende:

 

1)een ‘Bomen-Bermen-actieplan’ met de oprichting van een bomenfonds.

 

Dit houdt o.a. in:

 

         De opmaak van een waardevolle bomenlijst

         De heraanplanting van bomen na kapvergunning, rekening houdend met de ouderdom van de gekapte bomen

         De financiering voor de aanplant van nieuwe bomen en bossen

         Herbebossingsprojecten, het aanleggen van graslanden of trage wegen

         De aanleg van een geboortebos

         Meer bomen in een bebouwde omgeving

         Het planten van toekomstbomen

 

2)Bermen en openbaar groen vol leven

 

Dit houdt o.a. in:

 

         Bermen respecteren en niet verharden

         Inventaris opstellen van de biodiversiteit in de wegbermen

         Maaibeheer dat rekening houdt met planten en dieren

         Extra stroken langs wegbermen en het behoud van bestaande stroken en landschapselementen

         Bijencharter respecteren

         Natuurlijke verwijdering van onkruid

         Bestrijding van de Japanse duizendknoop

         Onderhoudsvriendelijke aanleg van openbaar groen en bermen

 

VRAAG

Graag informeren we naar de stand van zaken van het ‘Bomen-Bermen-actieplan’.

Kan er een overzicht bezorgd worden van de reeds genomen acties en de acties die in de pijplijn zitten?

 

Lode Van den Brande

Gemeenteraadslid 't Dorp

 

 

Schepen Philip Verstappen Een schepen Kris Swaegers antwoorden op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio -opname.

 

 

Publicatiedatum: 28/12/2020