Gemeente Boechout

Zitting van 27 november 2023

Om 20:00 uur.

 

Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Notulen van de gemeenteraadszitting van 23 oktober 2023 - Stemming

Feiten en context

De notulen van de gemeenteraad van 23 oktober 2023.

Juridische grond

Artikel 32 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 23 oktober 2023 goed.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Wijziging samenstelling raadscommissie financiën - Kennisname

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 waarbij de oprichting en de samenstelling van de gemeenteraadscommissie financiën werd goedgekeurd.

Gemeenteraadsbesluiten van 24 juni 2019, 21 oktober 2019 en 25 januari 2021 waarbij de samenstelling van de gemeenteraadscommissie financiën werd gewijzigd.

 

Samenstelling:

PRO Boechout&Vremde: Ria Van Den Heuvel, Marleen Dolfeyn, Fernando Marques da Silva en Johan Van Hoof

N-VA: Erik Philibert en Christel Naenen

CD&V: Willy Van Genechten

Groen-Gangmaker: Joost Derkinderen

't Dorp: Lode Van den Brande

Feiten en context

Door het ontslag van de heer Fernando Marques da Silva  als gemeenteraadslid dient overgegaan tot een nieuwe voordracht.

De individuele akte van voordracht, waarbij de heer Bruno Doms wordt voorgedragen, werd ingediend bij de algemeen directeur op 20 oktober 2023.

Argumentatie

Artikel 39 en 40 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

Juridische grond

Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur.

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de ingediende voordracht, waarbij de heer Bruno Doms wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor de raadscommissie financiën.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

ABB - Besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van  Boechout - Kennisname

Feiten en context

Schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 13 november 2023 met betrekking tot de jaarrekening 2022.

Juridische grond

Artikel 332, §1, derde lid van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Boechout.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Kerkfabriek Sint-Bavo - Budget 2024 - Kennisname

Feiten en context

Het centraal kerkbestuur (CKB)heeft op 14 november 2023 het budget 2024 ingediend bij het gemeentebestuur en bij het Bisdom Antwerpen.

Bisdom Antwerpen heeft in zijn hoedanigheid van erkend representatief orgaan gunstig advies verleend op 15 november 2023.

Advies financieel directeur

Het budget 2024 past binnen het goedgekeurd meerjarenplan 2020-2025 dd. 25 november 2019. Het exploitatieoverschot is hoger dan geraamd in het meerjarenplan. Het investeringsoverschot is een overgedragen saldo van vorige jaren. Er wordt geen toelage voor nieuwe investeringen gevraagd.

Juridische grond

- Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest (art. 2, 3, 46 en47), in werking getreden op 1 maart 2005 (behalve het financiële gedeelte);

- Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;

- Ministerieel besluit van 27 november 2006 voor het vastleggen van de boekhoudkundige modellen;

- Omzendbrief BA 2005/01 van 25 februari 2005 over de toepassing van het decreet van 7 mei 2004

- Omzendbrief BB-2008/01 van 22 februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;

- Omzendbrief BB-2013/01 van 1jmaart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van het budget 2024 van de kerkfabriek Sint-Bavo.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Beleidsnota digitale inclusie - Kennisname

Feiten en context

Ons lokaal bestuur wenst een beleid te voeren op het vlak van e-inclusie (zie doelstellingenboom actie 2021/4-02-03).

Om dit beleid vorm te geven werd een werkgroep e-inclusie opgericht onder de coördinatie van de adjunct-algemeen directeur met vertegenwoordigers van de diensten Welzijn, Vrije Tijd en Onderwijs, Communicatie en ICT en de schepen van ICT.

In de schoot van deze werkgroep werd een ontwerp van beleidsnota digitale inclusie opgemaakt dat  door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 24 oktober 2023 werd goedgekeurd en thans ter kennisname aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de beleidsnota digitale inclusie.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Afval - Reglement voor de toekenning van een toelage ter ondersteuning van de inwoners van Boechout met een stijgende afvalkost ten gevolge van bepaalde medische aandoeningen - Stemming

Voorgeschiedenis

Boechout heeft gekozen om bij de invoering van de selectieve inzameling van restafval te werken met restafvalcontainers met een chip. De gemeente heeft dit met het collegebesluit van 27 februari 2023 aangegeven. De startdatum was 17 oktober 2023.

Feiten en context

Het bezitten en gebruiken van een restafvalcontainer met chip voor het aanbieden van huisvuil is verplicht voor huishoudens. Het wegen van het afval zorgt voor een eerlijke toepassing van het principe 'de vervuiler betaalt'. Door dit principe toe te passen, worden inwoners aangezet afvalstoffen die niet worden voorkomen of herbruikt, maximaal te sorteren aan de bron.

In alle gemeenten van het samenwerkingsgebied van IGEAN milieu & veiligheid wordt dezelfde retributie- en diftarsysteem toegepast om afvaltoerisme binnen de regio te vermijden.

De retributies worden geïnd via het voorschottensysteem waarvan de gebruikte dienstverlening zal afgehouden worden. De voorschotten moeten worden betaald op een rekening van de gemeente. Personen met bepaalde medische problemen hebben ongewild meer restafval welk doorweegt op de diftarkost voor huisvuil.

Boechout voorziet daarom een jaarlijkse financiële tegemoetkoming voor deze categorieën van inwoners. De toelage is bedoeld om de afvalkosten ingevolge bovengenoemde reden te drukken. 

De ondersteuning gebeurt door het diftarsaldo van het desbetreffende gezin te verhogen met een toelage. Igean biedt de mogelijkheid aan om door middel van een verhoging van het diftarsaldo een toelage te geven op basis van lijsten die door de gemeente worden aangeleverd. Dit voor medische redenen.

Advies

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 13 juni 2023.

Juridische grond

Artikel 40, §3, artikel 41, 2° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

De gemeente Boechout is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn niet voorzien. De nodige middelen dienen in het meerjarenplan voorzien te worden.

BESLUIT

Artikel 1

§1. De gemeenteraad keurt een reglement goed voor de toekenning van een toelage ter ondersteuning van de inwoners van Boechout met een stijgende afvalkost ten gevolge van medische aandoeningen.

§2. Dit reglement bepaalt de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze toelage door middel van een verhoging van het diftarsaldo.

Het diftarsaldo is het systeem van voorschotten die via facturatie aangerekend worden aan de gezinnen door Igean om de retributie voor de inzameling en verwerking van restafval en gft-afval te voldoen.

§3 De saldoverhoging zal gebeuren op de diftarrekening van de referentiepersoon die op het adres van de begunstigde van de toelage woont.

Artikel 2

§1 Medische aandoeningen: er wordt een jaarlijkse tegemoetkoming voorzien voor inwoners van Boechout met een medische aandoening die extra restafval veroorzaakt (incontinentie, nierdialyse thuis, stomapatiënten, een huidziekte met blaarvorming en loslating van de opperhuid, mucoviscidosepatiënten, …).

§2 Bij verblijf in een rusthuis of een andere vorm van gemeenschapsleven is er geen recht op deze toelage. Voor de toepassing van dit reglement worden initiatieven inzake beschut zelfstandig wonen niet als vormen van gemeenschapsleven beschouwd.

§3 De tegemoetkoming wordt toegekend als aan de voorwaarden van de aanvraagprocedure is voldaan in de vorm van een verhoging van het diftarsaldo.

Artikel 3

§1 Om een toelage om medische redenen te kunnen bekomen moet er jaarlijks een correct ingevuld aanvraagformulier worden ingediend.

§2 Daaraan wordt een verklaring van een arts toegevoegd waarin deze bevestigt dat de betreffende burger een medisch probleem heeft dat voor toelage via dit reglement in aanmerking komt.
Voor personen met permanente medische problemen volstaat een eenmalige verklaring van een arts die bevestigt dat betreffende burger permanent medische problemen kent. Voor personen met tijdelijke medische problemen moet de verklaring van de arts bij elke aanvraag toegevoegd worden.

Artikel 4

Het reglement stelt volgende gemeentelijke toelage vast:

  1. De gemeente Boechout verleent jaarlijks een toelage van € 30 aan inwoners met een medische aandoening die extra restafval veroorzaakt.
  2. Legt de inwoner een attest van een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds voor, dan wordt de toelage opgetrokken naar € 60.

Artikel 5

§1 Het college van burgemeester en schepenen beslist over de aanvaarding van de dossiers. Al deze stukken of inlichtingen zijn strikt vertrouwelijk en mogen enkel gebruikt worden in verband met de toekenning van deze toelage.

§2 Indien blijkt dat onjuiste gegevens zijn verstrekt of indien de gestelde voorwaarden niet zijn nageleefd, kan het college van burgemeester en schepenen de uitbetaling van de toelage van het saldo geheel of gedeeltelijk schorsen of terugvorderen en de betrokkene voor verdere toelagen uitsluiten.

Artikel 6

Alle betwistingen betreffende de toepassing van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 7

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2024.

Artikel 8

Overgangsmaatregel:

De aanvragers waaraan in 2024 een toelage wordt toegewezen krijgen voor het werkjaar 2023 een bijkomende toelage van respectievelijk € 7,5 of € 15.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Jan Frans Willemsschool - Nieuwe leerplannen - Stemming

De leerplannen zelf zijn enkel digitaal raadpleegbaar via een beveiligd account op de website van de OVSG. Indien u deze plannen wenst in te kijken kan u hiervoor een afspraak maken bij de dienst secretariaat.

 

Feiten en context

Een schoolbestuur moet voor elk van zijn scholen beschikken over door de overheid goedgekeurde leerplannen.

Een schoolbestuur kan ervoor kiezen om eigen leerplannen te ontwikkelen en in te dienen of gebruik te maken van leerplannen die door derden worden ontwikkeld en ingediend.

De leerplannen zijn voor de onderwijsinspectie een aanvullend instrument om het kwaliteitsbeleid van een school te kaderen.

Het naleven van de reglementering over de leerplannen is een erkenningsvoorwaarde.  Een officiële school moet bovendien als erkenningsvoorwaarde de leerplannen volgen van ofwel OVSG, POV of het gemeenschapsonderwijs, ofwel eigen leerplannen ermee verenigbaar.

 

Een leerplan moet voldoen aan de volgende decretale en reglementaire criteria:

        het is beperkt in omvang;

        het laat voldoende ruimte voor de inbreng van scholen, leraren, lerarenteams of leerlingen en geeft dit ook aan;

        het neemt alle door het Vlaams Parlement goedgekeurde ontwikkelingsdoelen voor het kleuteronderwijs en eindtermen voor het gewoon lager onderwijs letterlijk op waarbij transparant het onderscheid wordt gemaakt tussen welke doelen de eindtermenrealiseren en met welke doelen de ontwikkelingsdoelen worden nagestreefd;

        het is in overeenstemming met de internationale en grondwettelijke beginselen inzake de rechten van de mens en van het kind in het bijzonder;

        het respecteert de goedgekeurde eindtermen en ontwikkelingsdoelen;

        het wordt in samenhang ingediend met andere leerplannen;

        het vermeldt de doelgroep;

        het vermeldt de administratieve benamingen van de leerlingengroepen voor wie het leerplan bestemd is;

        het leerplan maakt de systematiek duidelijk volgens welke het is opgebouwd (geeft samenhang weer met voorgaande en volgende leerjaren);

        het leerplan vertoont consistentie met de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen;

        het leerplan vermeldt duidelijk welke materiële vereisten minimaal noodzakelijk zijn voor een goede uitvoering.

Het schoolbestuur houdt ook rekening met de volgende bijkomende criteria over het pedagogisch project van de school:

        de mate waarin het leerplan compatibel is met het open karakter (open staan voor alle leerlingen ongeacht de ideologische, filosofische of godsdienstige opvattingen van de ouders en de leerling) van een school van het officieel gesubsidieerd onderwijs;

        de mate waarin het leerplan compatibel is met het eigen pedagogisch project;

        de mate waarin het leerplan compatibel is met de beginselverklaring neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs;

        de mate waarin het leerplan de scholen kansen biedt om het curriculum af te stemmen op de eigen schoolcontext en visie (schooleigen curriculum);

        de mate waarin het leerplan vergezeld wordt van didactische toelichting die ondersteunend is voor de leraren.

Argumentatie

OVSG heeft ten behoeve van zijn schoolbesturen en met respect voor de lokale autonomie onder de naam LEER LOKAAL een nieuw geïntegreerd leerplan ontwikkeld voor de basisschool met ingang van 1 september 2023. Dit digitaal leerplan (online tool met achterliggende databank) bevat de authentieke en decretaal vastgelegde onderdelen, maar het is ruimer dan dat. LEER LOKAAL bestaat namelijk uit een basisleerlijn, ondersteunende doelen, verdiepende doelen en uitbreidingsdoelen en vertrekt vanuit de zestien Europese sleutelcompetenties.

OVSG heeft LEER LOKAAL ingediend bij de onderwijsinspectie.  De onderwijsinspectie heeft een advies tot definitieve goedkeuring uitgebracht.  De Vlaamse Regering heeft LEER LOKAAL definitief goedgekeurd.

Het schoolbestuur wenst op voorstel van de directeur gebruik te maken van LEER LOKAAL voor zijn school van het basisonderwijs.

Het schoolbestuur stelt na toetsing vast dat LEER LOKAAL voldoet aan alle criteria en kiest daarom voor het gebruik van LEER LOKAAL in zijn school van het basisonderwijs.

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40, §1-§2.

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikel 45 en art. 62, §1, 9° en §2, 2°.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 november 2006 tot vaststelling van de goedkeuringscriteria en indieningsmodaliteiten van de leerplannen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Enig artikel

Het leerplan LEER LOKAAL van OVSG wordt gebruikt in de school van het gemeentelijk basisonderwijs, met name Jan Frans Willemsschool, Jef Van Hoofplein 22, 2530 Boechout.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

CIPAL - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van 14 december 2023 - Stemming

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Philip Verstappen en mevrouw Marleen Dolfeyn voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal.

Feiten en context

De gemeente werd per schrijven van 26 oktober 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de digitale Algemene Vergadering van Cipal van 14 december 2023 om 16.00 uur.

De vergadering heeft het volgende agendapunten:

 

  1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemers
  2. Bespreking en goedkeuring van de begroting voor het boekjaar 2024
  3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

De toelichtende nota van Cipal betreffende het agendapunt van deze algemene vergadering.

De voorstellen van de raad van bestuur van Cipal.

Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van het agendapunt te weigeren.

De statuten van Cipal.

Juridische grond

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt, op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota, de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 goed.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

IGEAN Dienstverlening - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Igean Dienstverlening van 20 december 2023 - Stemming

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de jaarvergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de jaarvergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 25.01.2021.

Op de jaarvergadering van 25.06.2021 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23.11.2021.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024 evenals aan de begroting 2024. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Benoemen bestuurder - raad van bestuur

Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN dienstverlening naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

 

Koen Volckaerts, burgemeester Hove, heeft ontslag genomen als schepen en als gemeenteraadslid waardoor hij ook geen lid meer is van de raad van bestuur.

De gemeenteraad van Hove heeft in zitting van 26.09.2023 Lenn De Cleene voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening.

De benoeming van deze bestuurder wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering van 20.12.2023.

 

Aanvaarden toetreding IVEBICA

Met het besluit van de raad van bestuur van 6.09.2023 drukt IVEBICA de wens uit om toe te treden tot IGEAN dienstverlening.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door IVEBICA. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan IVEBICA 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro. 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden.

 

Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 20.12.2023 om 19 u met volgende dagorde:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024

2. goedkeuren van de begroting 2024

3. benoemen bestuurder

4. aanvaarden van toetreding IVEBICA.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 20.10.2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20.12.2023 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18.10.2023

3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024.

 

Vertegenwoordiger en mandaat buitengewone algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid.

Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridisch kader

• Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

• Statuten van IGEAN dienstverlening

 

Financiële gevolgen

De buitengewone algemene vergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 20.12.2023 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024

2. goedkeuren van de begroting 2024

3. benoemen bestuurder

4. aanvaarden van toetreding IVEBICA.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 20.12.2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

IGEAN Milieu & Veiligheid - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Igean milieu & veiligheid van 20 december 2023 - Stemming

Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de jaarvergadering van 25.06.2021 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23.11.2021.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Nota te ontwikkelen activiteiten en begroting

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 36 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

 

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024 evenals aan de begroting 2024. De buitengewone algemene vergadering keurt deze documenten goed.

 

Nota innovatiefonds – bepalen bijdrage

Artikel 14 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt het principe om een innovatiefonds op te richten. Dit innovatiefonds moet de vereniging in staat stellen innovatieve activiteiten, taken en projecten voor de deelnemers te onderzoeken, voor te bereiden, uit te werken en op te starten.

Op voorstel van de raad van bestuur vraagt de algemene vergadering aan de deelnemers een bijdrage in het innovatiefonds.

Om de continuïteit van de innovatieve projecten te garanderen, wordt voorgesteld om in 2024 opnieuw een bijdrage te vragen aan alle deelnemers en deze net zoals in de voorgaande jaren te koppelen aan de omzet met een bijdrage van 0,5%.

Een korte nota over de activiteiten 2023 in het kader van het innovatiefonds is als bijlage gevoegd.

De buitengewone algemene vergadering keurt het voorstel van de raad van bestuur goed.

 

Benoemen bestuurder met raadgevende stem

Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

Overeenkomstig artikel 440 van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en die in dalende volgorde de volgende zijn:

1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

Alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem worden op basis van voormelde criteria per regio gerangschikt. In uitvoering van artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid heeft de buitengewone algemene vergadering van 20.03.2019 akte genomen van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem en deze effectief aangeduid, zoals aangepast door de algemene vergadering van 25.06.2021.

 

Met het overlijden van Guy Van den Broek, bestuurder met raadgevende stem regio noord, wordt de initiële rangschikking voor deze regio hernomen op basis waarvan Ludwig Anthonissen, gemeente Brecht, de best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem is.

De raad van bestuur heeft in zitting van 13.09.2023 beslist de aanduiding van Ludwig Anthonissen, gemeente Brecht – regio noord, als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor te leggen aan de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20.12.2023.

 

Aanvaarden toetreding IVEBICA

Met het besluit van de raad van bestuur van 6.09.2023 drukt IVEBICA de wens uit om toe te treden tot IGEAN dienstverlening.

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door IVEBICA. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan IVEBICA 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro. 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Benoemen van een lid van het adviescomité

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

Met de beslissing van 8.06.2023 stelt het OCMW Boom mevrouw Inge De Ridder voor als lid voor het adviescomité veiligheid.

Met de beslissing van 6.09.2023 stelt de raad van bestuur van IVEBICA de heer Eddy Soetwey voor als lid voor het adviescomité veiligheid.

De benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

 

Uitnodiging buitengewone algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 18.10.2023 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 20.12.2023 om 19 u met volgende dagorde:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024

2. goedkeuren van de begroting 2024

3. innovatiefonds – bepalen bijdrage 2024

4. aanduiden bestuurder met raadgevende stem

5. toetreding aanvaarden van IVEBICA

6. benoemen leden adviescomités.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 20.10.2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20.12.2023 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 18.10.2023

3. de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie met de begroting voor 2024

4. de nota over het innovatiefonds.

 

Vertegenwoordiger en mandaat buitengewone algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid.

Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridisch kader

     Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

     Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Financiële gevolgen

De buitengewone algemene vergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 20.12.2023 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2024

2. goedkeuren van de begroting 2024

3. innovatiefonds – bepalen bijdrage 2024

4. aanduiden bestuurder met raadgevende stem

5. toetreding aanvaarden van IVEBICA

6. benoemen leden adviescomités.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20.12.2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Intergemeentelijke samenwerking PIDPA - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 15 december 2023 - Stemming

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij mevrouw Kris Swaegers en de heer Dirk Crollet voor de huidige legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van Pidpa.

Feiten en context

Voorafgaandelijk

Pidpa en water-link zijn opdrachthoudende verenigingen in de zin van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur. Als opdrachthoudende verenigingen hebben zij beide van verschillende gemeenten uit de Provincie Antwerpen (met inbegrip van de gemeente Boechout) opdrachten gekregen inzake watervoorziening en watersanering op het grondgebied van de aangesloten gemeenten en voeren zij meer in het algemeen taken uit die kaderen in het integraal waterbeleid.

 

Op 16 juni 2023 resp. 5 september 2023 hebben de algemene vergaderingen van Pidpa resp. water-link hun principiële goedkeuring gegeven aan een Transactie bestaande uit de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa in het huidige water-link en de watersaneringsactiviteit van beide entiteiten in het huidige Pidpa. Daarnaast hebben zij de voor de Transactie vereiste besluiten, die behoren tot hun respectievelijke bevoegdheden, goedgekeurd. In het kader daarvan werd ook een nieuwe tekst van de statuten aangenomen.

 

Met het oog op de deelname aan deze algemene vergaderingen en de Transactie heeft ook de gemeenteraad de principes van de Transactie, met inbegrip van de verschillende afzonderlijke tussenstappen, goedgekeurd.

 

Naamswijziging
In aanloop naar de definitieve inwerkingtreding van de fusie, stelt de raad van bestuur nog een beperkte wijziging aan de statuten van Pidpa voor.

Het gaat met name om de wijziging van de juridische benaming van “Pidpa” naar “Adelta.Rio”. De raad van bestuur van Pidpa heeft besloten om de juridische benaming meteen mee aan te passen aan de nieuwe commerciële benaming. Op die manier kan de rioleringstak van het nieuwe fusiebedrijf ook echt van start onder haar nieuwe identiteit.

 

De betrokken wijziging vereist een wijziging van de statuten van de vereniging, aangezien de juridische benaming een decretaal verplichte melding betreft.

 

Beschikbaar maken van balansposten voor uitkering
Daarnaast wordt voorgesteld aan de algemene vergadering van Pidpa om nog bepaalde balansposten beschikbaar te maken voor uitkering.

In het kader van de voorgenomen transactie zal de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteiten van Pidpa in water-link in eerste instantie door Pidpa zelf gebeuren. Pidpa zal aandelen in water-link ontvangen. Vervolgens zal Pidpa deze aandelen in natura uitkeren aan haar deelnemers, zodat zij rechtstreeks participeren in water-link.

 

De uitkering van deze aandelen veronderstelt dat de onderliggende eigenvermogensposten uitkeerbaar zijn. Bij de voorbereiding van deze transactiestappen werd vastgesteld dat bepaalde van de aan de watervoorzieningsactiviteit gerelateerde eigenvermogensposten op heden ‘onbeschikbaar’ zijn en aldus niet voor uitkering vatbaar zijn. Bijgevolg zullen nog een aantal posten van het eigen vermogen ‘beschikbaar’ moeten gemaakt voor uitkering om de uitkering van de aandelen water-link aan de Pidpa-deelnemers mogelijk te maken.

 

Meer concreet zullen aan de buitengewone algemene vergadering de volgende overboekingen ter goedkeuring worden voorgelegd:

        Overboeking van de in het verleden gedane inbrengen in kapitaal m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 99.997,50 naar een beschikbare eigenvermogensrekening;

        Overboeking van de in het verleden aangelegde wettelijke reserves m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 9.999,75 naar een beschikbare eigenvermogensrekening;

        Overboeking van de in het verleden aangelegde overige onbeschikbare reserves m.b.t. het compartiment watervoorziening ten belope van een bedrag van EUR 204.479.962,47 naar een beschikbare eigenvermogensrekening.

Elk van deze overboekingen heeft slechts betrekking op de eigenvermogensposten van de watervoorzieningsactiviteit en niet op die van de rioleringsactiviteit.

 

Ontslag en benoeming van bestuurders
In de huidige vooropgestelde timing zouden de verschillende tussenstappen van de fusie Pidpa – water-link in de loop van 31 december 2023 in werking treden. Dat geldt ook voor de statutenwijzigingen waartoe de algemene vergaderingen van de beide verenigingen eerder hebben besloten, en in het bijzonder de bepalingen die de samenstelling van de raad van bestuur (incl. de bindende voordrachtrechten) regelen.

Als gevolg van de inwerkingtreding van de fusie Pidpa – water-link zullen de raden van bestuur van Pidpa en water-link niet meer zijn samengesteld conform de bepalingen van de nieuw goedgekeurde statuten.

 

Bijgevolg zal aan de respectievelijke algemene vergaderingen van beide verenigingen (de kennisname van) het ontslag van alle huidige bestuurders van de verenigingen worden voorgelegd. Tevens zullen de buitengewone algemene vergaderingen moeten overgaan tot benoeming van de nieuwe bestuurders conform de voordrachtregelingen voorzien in de op 16 juni 2023 resp. 5 september 2023 goedgekeurde statutenwijzigingen. Deze besluiten dienen in werking te treden onmiddellijk volgend op de inwerkingtreding van de fusie tussen Pidpa en water-link.

 

Met het oog op de benoeming van de nieuwe bestuurders zullen de gemeentelijke deelnemers die met ingang van de fusie zullen participeren in Pidpa/Adelta.Rio, voorafgaand aan de algemene vergadering de nodige voordrachten moeten doen overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 15 van de statuten van Pidpa/Adelta.Rio.

 

Ook het bestuursorgaan van water-link/Adelta dient als gevolg van de Transactie opnieuw te worden samengesteld. Daarbij dienen dezelfde principes te worden gehanteerd. Als [toekomstig] deelnemer van water-link/Adelta, is de gemeente Boechout eveneens gerechtigd om een voordracht te doen voor een bestuursmandaat overeenkomstig hetgeen voorzien in de nieuwe statuten zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van water-link.

 

Begroting 2024
Overeenkomstig artikel 432, laatste lid van het Decreet Lokaal Bestuur dienen opdrachthoudende verenigingen ten minste één buitengewone algemene vergadering te beleggen. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering.

Naast de agendapunten die betrekking hebben op de fusie tussen Pidpa en water-link, zal eveneens de begroting voor 2024 van Pidpa worden besproken.

 

Buitengewone algemene vergadering
In dit verband heeft Pidpa een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 15 december 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden;
  2. Algemene toelichting stand van zaken transactie;
  3. Wijziging van de benaming naar “Adelta.Rio”;
  4. Beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare eigenvermogenspost die overeenstemt met het voormalige vaste gedeelte van het kapitaal verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 99.997,50 euro;
  5. Beschikbaar maken van de statutair onbeschikbare reservepost die overeenstemt met de voormalige wettelijke reserve verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 9.999,75 euro;
  6. Beschikbaar maken van de onbeschikbare reserve die betrekking heeft op de watervoorzieningsactiviteit ten belope van 204.479.962,47 euro;
  7. Kennisname van het ontslag van alle bestuurders met ingang van 1 januari 2024;
  8. Benoeming van nieuwe bestuurders met ingang van 1 januari 2024;
  9. Begroting 2024;
  10. Varia;
  11. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

Op 14 september 2023 heeft Pidpa aan de gemeente Boechout een schrijven bezorgd van de voorgestelde statutenwijziging en het beschikbaar maken van bepaalde balansposten, samen met een toelichting bij deze wijzigingen.

Samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van Pidpa, ontving de gemeente Boechout eveneens een kopie van de begroting voor 2024 en een toelichtende nota in dat verband. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden.

Op 8 november 2023 heeft water-link aan de gemeente Boechout een schrijven bezorgd waarin zij de voordrachtregels voor de bestuursmandaten toelicht en de gemeente uitnodigt de algemene vergadering van water-link in dat kader bij te wonen.

Juridische grond

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn hieraan geen financiële aspecten verbonden.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 met bijhorende agenda en stukken.

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

Artikel 3

De gemeenteraad besluit [de heer/mevrouw] voor te dragen met het oog op benoeming tot bestuurder van Pidpa/Adelta.Rio.

Tevens besluit de gemeenteraad [de heer/mevrouw] voor te dragen met het oog op benoeming tot bestuurder van water-link/Adelta.]

Artikel 4

De gemeenteraad keurt de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed.

Artikel 5

De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.

Artikel 6

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd als afgevaardigde van de gemeente op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa, met als plaatsvervanger een ander lid van het college of van de gemeenteraad, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

Artikel 7

De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.

Artikel 8

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

Artikel 9

Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Water-link (Adelta) - Buitengewone algemene vergadering van 14 december 2023 - Voordracht bestuurder - Stemming

Voorgeschiedenis

De besluiten van de gemeenteraad dd. 22 mei 2023 waarbij goedkeuring wordt gehecht aan de Transactie tussen Pidpa en Water-link, inbegrepen de nieuwe statuten van Water-link/Adelta.

Feiten en context

Op de algemene vergadering van Water-link/Adelta dd. 14 december 2023 staat in het kader van deze Transactie de wedersamenstelling van de raad van bestuur geagendeerd.

 

Aangezien de Gemeente per 1 januari 2024 deelnemer wordt in Adelta, evenzeer ten gevolge van de Transactie, heeft zij van Water-link/Adelta per brief van 8 november 2023 de uitnodiging ontvangen om een bestuurder voor te dragen om per 1 januari 2024 te zetelen in de raad van bestuur van Adelta. Daarnaast wordt de Gemeente uitgenodigd om een waarnemer te laten deelnemen aan de algemene vergadering van 14 december a.s.

 

Het goed te keuren artikel 15 van de statuten van Adelta voorziet in dat verband het volgende:

 

“De Raad van Bestuur bestaat uit vijftien (15) leden, waarvan maximum twee derden (2/3) van hetzelfde geslacht is. De samenstelling ervan is als volgt:

        7 bestuurders worden benoemd op voordracht van de Stad Antwerpen;

        3 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Antwerpen (uitgezonderd de Stad Antwerpen);

        2 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Mechelen;

        3 bestuurders worden benoemd op voordracht van de gemeentelijke deelnemers wiens ambtsgebied valt in het arrondissement Turnhout.

Minstens één bestuurder wordt benoemd op voordracht van één of meerdere gemeenten behorende tot de helft van de gemeentelijke deelnemers met het laagste bevolkingsaantal.

In de Raad van Bestuur zetelen geen onafhankelijke bestuurders.”

 

Hierbij gelden de volgende regels:

        maximum twee derden (2/3) van de leden van de raad van bestuur mag van hetzelfde geslacht zijn (art. 434, §1 Decreet Lokaal Bestuur); en

        minstens één bestuurder moet worden benoemd op voordracht van één of meerdere gemeenten behorende tot de helft van de gemeentelijke deelnemers met het laagste bevolkingsaantal (artikel 15 statuten Adelta). Hiermee worden de deelnemende gemeenten per 1 januari 2024 bedoeld, dus m.i.v. de Gemeente.

 

De Stad Antwerpen kan  7 bestuurders voordragen. Alle andere steden en gemeenten kunnen ervoor kiezen zelf één of meerdere individuele voordrachten te doen, of afstemmen met andere deelnemers om een gezamenlijke voordracht te doen voor het arrondissement waartoe ze behoren.

Indien de Gemeente geen voordracht doet, wordt zij geacht zich aan te sluiten bij de voordrachten gedaan door de andere steden en gemeenten van het arrondissement waartoe de Gemeente behoort.

 

Juridische grond

Artikel 41, tweede lid, 4° en artikel 434, §2 Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De  gemeenteraad draagt [dhr./mevr. X, adres] voor als bestuurder in Water-link (Adelta), met ingang van 1 januari 2024.

Artikel 2 (optioneel)

De gemeenteraad duidt [dhr./mevr. X, functie] aan als waarnemer op de algemene vergadering van Water-link (Adelta) gehouden op 14 december 2023, met mogelijkheid van indeplaatsstelling.

Artikel 3

Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze onverwijld ter kennis aan Water-link, Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Pontes - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Pontes van 14 december 2023 - Stemming

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer in de intergemeentelijke vereniging PONTES.

De besluiten van de gemeenteraad van 25 februari 2019 en 24 juni 2019 waarbij de heer Joost Derkinderen en de heer Willy Van Genechten voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke samenwerking PONTES.

Feiten en context

De intergemeentelijke vereniging PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor een buitengewone algemene vergadering op 14 december 2023. Het betreft een buitengewone algemene vergadering waarop de goedkeuring van de beleidsnota en het budget voor 2024 staan geagendeerd.

 

Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging moet het mandaat van de vertegenwoordiger worden vastgesteld.

Pontes heeft een uitnodiging gestuurd voor de algemene vergadering met opgave van de agenda.

Tevens werden alle documenten toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

Juridische grond

Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9° en artikel 432 van het decreet lokaal bestuur.

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het laatste trimester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die beraadslaagt over de strategie en de begroting voor het volgende werkingsjaar.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda en de daarin opgenomen onderwerpen van de buitengewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 14 december 2023 goed. Deze agenda ziet er als volgt uit:

1. Algemene vergadering: verslag 15 juni 2023 - goedkeuring

2. Beleid: beleidsnota 2024 - goedkeuring

3. Financiën: budget 2024 - goedkeuring

4. Algemeen: actuele dossiers - toelichting

5. Varia en rondvraag

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van PONTES op 14 december 2023 wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te bezorgen aan de intergemeentelijke samenwerking PONTES, Jules Moretuslei 2 te 2610 Wilrijk.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Woonmaatschappij Thuisrand - Toewijzingsreglement - Goedkeuring - Stemming

Feiten en context

Sinds 1 juli 2023 is de woonmaatschappij Thuisrand opgestart in het werkingsgebied Antwerpen-Zuidrand.

Met de vorming van deze nieuwe woonmaatschappij zal op 1 januari 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking treden. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag gaan om tot een concrete invulling te komen.

De woonmaatschappij neemt het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. Alle gemeenten van het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad, aangevuld met relevante huisvestings- en welzijnsactoren uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De woonmaatschappij zit de toewijzingsraad voor.

De samenstelling en aantal vertegenwoordigers van de toewijzingsraad voor woonmaatschappij Thuisrand zal er als volgt uitzien:

        de lokale besturen Aartselaar, Borsbeek, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel: 8 vertegenwoordigers;

        het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Antwerpen: 1 vertegenwoordiger;

        Zorggroep Multiversum: 1 vertegenwoordiger;

        het Agentschap Opgroeien: 1 vertegenwoordiger;

        Woonmaatschappij Thuisrand: 2 vertegenwoordigers.


Om afspraken te maken over specifieke toewijzingsregels die lokaal zullen worden toegepast heeft woonmaatschappij Thuisrand een werkgroep toewijzingsraad samengeroepen die een ontwerp van toewijzingsreglement opgemaakt heeft op basis van het nieuwe regelgevend kader.

Deze werkgroep toewijzingsraad van woonmaatschappij Thuisrand bestond uit vertegenwoordigers van: de lokale besturen, woonmaatschappij Thuisrand en de welzijnsactoren CAW Antwerpen, zorggroep Multiversum en agentschap Opgroeien. De werkgroep organiseerde vier werksessies op 27 juni 2023, 29 augustus 2023, 21 september 2023 en 17 oktober 2023.

Het ontwerp van toewijzingsreglement wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraden van de gemeenten binnen het werkingsgebied Antwerpen-Zuidrand.

Lokale besturen kunnen het ontwerp van toewijzingsreglement goedkeuren zoals het is of bepaalde aanpassingen doorvoeren en goedkeuren.
Hierbij is lokaal maatwerk door de gemeenten mogelijk voor enerzijds het instellen van een strengere lokale bindingsvoorwaarden (pijler 1) en anderzijds voor het afbakenen van specifieke doelgroepen (pijler 3). 

Daarnaast schrijft de regelgeving ook voor dat de woonmaatschappij de gemeenten op de hoogte brengt van de beslissingen met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).

De gemeenteraad kan echter het ontwerp van toewijzingsreglement enkel amenderen voor wat betreft de strengere woonbinding en de specifieke doelgroepen.

De woonmaatschappij integreert alles in de finale versie van het toewijzingsreglement. Het toewijzingsreglement zal gelden voor de toewijzing van sociale huurwoningen in het werkingsgebied.

Argumentatie

Keuzes pijler 1: standaardtoewijzingen op basis van lokale binding en chronologie:

De werkgroep toewijzingsraad van woonmaatschappij Thuisrand heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen. De Vlaamse absolute voorrangsbepaling op vlak van lokale binding is al een grote verstrenging ten opzichte van de huidige regeling.

Lokale binding wordt vanaf 1 januari 2024 decretaal omschreven als de afgelopen tien jaar minstens vijf jaar onafgebroken in de gemeente gewoond hebben waar de toe te wijzen woning ligt. Momenteel geldt in Boechout als lokale bindingsvoorwaarde de voorbije tien jaar, drie jaar in Boechout gewoond te hebben.

Na analyse van de huidige wachtlijst van woonmaatschappij Thuisrand blijkt dat door het toepassen van de strengere Vlaamse lokale woonbindingsvoorwaarde gemiddeld 25% minder kandidaten in aanmerking komen voor deze voorrangsregel. Indien er nog een verstrenging van de lokale binding zou worden opgelegd, bijvoorbeeld de afgelopen vijftien jaar tien jaar onafgebroken in de gemeente hebben gewoond, dan komen er gemiddeld 60% minder kandidaten in aanmerking voor de voorrangsregel van lokale binding.

De werkgroep toewijzingsraad van woonmaatschappij Thuisrand heeft bij consensus beslist om een voorrangsbepaling op te nemen in het toewijzingsreglement voor kandidaat-huurders met een langdurige woonbinding met het werkingsgebied. Deze voorrangsbepaling zal toegepast worden in alle gemeenten van het werkingsgebied van de woonmaatschappij.

Deze voorrangsregel komt op de tweede plaats, na de langdurige woonbinding met de gemeente.

Samengevat: op basis van voorliggend ontwerp van toewijzingsreglement zal woonmaatschappij Thuisrand bij de standaardtoewijzingen (pijler 1) en de toewijzingen aan een specifieke doelgroep (pijler 3) achtereenvolgens rekening houden met:

  1. De kandidaat-huurder die in een periode van de laatste tien jaar vóór de toewijzing minstens vijf jaar ononderbroken inwoner is of geweest is van de gemeente waar de toe te wijzen woning ligt (zijnde de langdurige woonbinding);
  2. De kandidaat-huurder met langdurige woonbinding met het werkingsgebied;
  3. De kandidaat-huurder die mantelzorg verleent aan of mantelzorg ontvangt van één of meer personen die woont/wonen in de gemeente waar de toe te wijzen woning ligt.
  4. De chronologische volgorde van de inschrijvingen in het centraal inschrijvingsregister.
     

Keuzes pijler 2: versnelde toewijzingen voor kandidaat-huurders met een bijzondere nood of zich in precaire omstandigheden bevinden:

De werkgroep toewijzingsraad maakte afspraken over de versnelde toewijzingen voor kandidaat-huurders met een bijzondere nood of die zich in precaire omstandigheden bevinden (pijler 2). Deze zijn vastgelegd in het 'intern huurreglement - pijler 2', opgenomen als bijlage bij dit besluit.

Voor de periode van 1 januari 2024 tot 31 december 2024 werd het contingent vastgelegd op basis van het aantal toewijzingen in de periode 2019-2023. Het contingent voor 2024 bedraagt 34 toewijzingen. De verdeling van het percentage over de doelgroepen werd als volgt afgesproken:

        Kandidaat-huurder die dak- en thuisloos is of dat dreigt te worden (toewijzing via CAW Antwerpen): 6 plaatsen;

        Kandidaat-huurder die als jongere met begeleiding zelfstandig woont of gaat wonen (toewijzing via agentschap Opgroeien): 6 plaatsen;

        Kandidaat-huurder met een geestelijk gezondheidsprobleem die zelfstandig woont of gaat wonen (toewijzing via zorggroep Multiversum): 6 plaatsen;

        Kandidaat-huurder die in slechte huisvesting woont (toewijzing via het lokaal bestuur): 4 plaatsen;

        Kandidaat-huurder die zich in bijzondere omstandigheden van sociale aard bevindt: 4 plaatsen.

 

De afspraken rond begeleiding zijn opgenomen in bijgevoegd intern huurreglement pijler 2 (pagina 3). Met het oog op het behoud van de sociale huurwoning wordt de aanwezigheid van een professioneel netwerk rondom een kwetsbaar persoon als een meerwaarde gezien.

Bij inhuring zal een begeleidingsovereenkomst opgemaakt worden tussen de huurder, welzijnspartner/OCMW en woonmaatschappij Thuisrand.

Keuzes pijler 3: toewijzingen aan specifieke doelgroepen:

Gemeenten kunnen autonoom beslissen over het afbakenen van specifieke doelgroepen en het aantal woningen dat de gemeente wil voorbehouden of bij voorrang wil toewijzen.

Maximaal één derde van het totaal aantal sociale huurwoningen in de gemeente kan bij voorrang worden toegewezen aan of voorbehouden worden voor specifieke doelgroepen.

De werkgroep toewijzingsraad koos ervoor om de reeds bestaande doelgroepenplannen in het werkingsgebied te behouden en geen nieuwe doelgroepen op te nemen. Opportuniteiten kunnen steeds besproken worden in de toewijzingsraad en indien nodig kan het toewijzingsreglement aangepast worden.

Binnen het werkingsgebied Antwerpen-Zuidrand zijn volgende doelgroepen opgenomen in het toewijzingsreglement:

        Kandidaat-huurder vanaf 65 jaar in Borsbeek, Edegem en Lint

        Kandidaat-huurder met een geestelijke gezondheidsproblematiek in Boechout en Mortsel

        Kandidaat-huurder met een fysieke of mentale beperking of handicap in Boechout en Mortsel

 

De woonmaatschappij Thuisrand wordt belast met de uitvoering van het toewijzingsreglement. Het reglement treedt in werking op 1 januari 2024.

Advies

Keurt het ontwerp toewijzingsreglement voorgesteld door de werkgroep toewijzingsraad goed.

Juridische grond

Vlaamse Codex Wonen van 2021, artikels 6.12 tot en met 6.14.

Besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 tot en met 6.28.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de werkgroep toewijzingsraad van woonmaatschappij Thuisrand.

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door woonmaatschappij Thuisrand met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Woonmaatschappij - Aanduiding lid Toewijzingsraad Thuisrand - Stemming

Feiten en context

Met het e-mailbericht d.d. 19 juni 2023 vraagt de woonmaatschappij Thuisrand om een effectieve en een plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden om deel uit te maken van de toewijzingsraad die de woonmaatschappij zal oprichten binnen het werkingsgebied Antwerpen-Zuidrand.

Argumentatie

Om een aanpak op maat te realiseren bij de toewijzing van sociale huurwoningen nemen de woonmaatschappijen het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. De sociale verhuurders, lokale besturen en relevante welzijnsactoren kunnen op die manier in dialoog gaan met elkaar en afspraken maken, om een geïntegreerd en gedragen toewijzingsbeleid te realiseren.

In het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW) wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels sociale huur regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. De toewijzingsraad kan onder bepaalde voorwaarden passende maatregelen uitwerken in een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied van de woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor kan maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden.

Het BVCW bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels. Een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurders of met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen. De opmaak van een toewijzingsreglement dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren. De toewijzingsraad van het werkingsgebied van de woonmaatschappij speelt hierin de trekkersrol en is verantwoordelijk voor de opmaak van een ontwerp van het toewijzingsreglement. Het BVCW biedt op die manier de kans om een dynamiek te scheppen waarin kan worden gestreefd naar een regionaal gedragen en geïntegreerd toewijzingsbeleid.

Alle gemeenten in het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad. Relevante huisvestings- en welzijnsactoren kunnen zichzelf aanmelden om deel uit te maken van de toewijzingsraad als ze actief zijn in het werkingsgebied van de woonmaatschappij. Als er geen consensus is over de samenstelling van de toewijzingsraad, beslist de woonmaatschappij over de samenstelling, waarbij ze rekening houdt met een evenwichtige samenstelling van de toewijzingsraad. De toezichthouder kan optreden wanneer de toewijzingsraad onvoldoende evenwichtig wordt samengesteld.

De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht. Dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het BVCW.

Beleidsmatige opdracht

De toewijzingsraad stelt een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin kunnen bepalingen over de verstrenging van de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen worden opgenomen. De leden van de toewijzingsraad streven hierbij naar consensus. Als er geen consensus is, kunnen de deelnemende gemeenten van de toewijzingsraad specifiek voor hun gemeenten over deze bepalingen beslissen.

Voor het opnemen van een bepaling over de langdurige woonbinding met het werkingsgebied is in ieder geval consensus tussen de gemeenten van het werkingsgebied vereist.

Operationele opdracht

De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad kan afspraken maken over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.

Advies

Door het college van burgemeester en schepenen wordt mevr. Freuke Van Severen (coördinator Burger en welzijn) voorgedragen om de gemeente Boechout te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad. Eveline Carpentier (maatschappelijk stafmedewerker) wordt voorgedragen als plaatsvervangende vertegenwoordiger.

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

BESLUIT

Artikel 1

Mevr. Freuke Van Severen wordt, bij geheime stemming, aangeduid als effectieve vertegenwoordiger om de gemeente  te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij Thuisrand binnen het werkingsgebied Antwerpen-Zuidrand.

Artikel 2

Mevr. Eveline Carpentier wordt, bij geheime stemming, aangeduid als plaatsvervangende vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van de woonmaatschappij Thuisrand binnen het werkingsgebied Antwerpen-Zuidrand.

 

Publicatiedatum: 16/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Interpellatie - Voorstel tot plaatsen van 'galgpalen'Interpellatie en motie

Zebrapaden langs gewestwegen worden voortaan uitgerust met “galgpalen”.

De nogal morbide klinkende verlichtingspalen moeten oversteekplaatsen zonder verkeerslichten veiliger maken voor voetgangers en fietsers.

Deze palen die over de rijbaan hangen zorgen voor extra verlichting op de oversteekplaatsen en maken de overstekers veel zichtbaarder voor aankomend verkeer.

 

In de Molenlei staat al zo een paal doch maar langs één kant en is voor verbetering vatbaar (dus

twee kanten is veiliger).

Voortaan is dit de standaarduitrusting voor oversteekplaatsen zonder verlichting.

De Vlaamse overheid roept ook gemeenten nadrukkelijk op om deze palen te plaatsen.

We moeten onze zwakke weggebruikers op deze manier extra beveiligen we denken hier vooral aan onze schoolgaande kinderen.

 

Wanneer schiet ons bestuur in gang om deze beveiliging optimaal aan te passen?

Gemeenten zoals Hove en Edegem hebben dit al gedaan.

De fietsers en voetgangers zullen ons dankbaar zijn met deze verbeteringen.

Zie foto Molenlei

 

Wally Liekens

raadslid Vlaams Belang

 

 

Publicatiedatum: 23/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Interpellatie - Aanpassingswerken van “wegen en verkeer” aan ProvinciesteenwegInterpellatie en motie

Vele inwoners zijn ongerust voor de aanpassingen die “wegen en verkeer” wil doorvoeren aan deze hoofdbaan.

We denken hier vooral aan de veranderingen in Lier die nu al een kakafonie zijn van hoe het niet moet.

De omwonenden zijn reeds met een petitie gestart, ze weten waarschijnlijk al meer.

Er zouden o.a. veel parkeerplaatsen sneuvelen en het zou onveiliger worden met verkeer over één rijstrook?

En wat met de hulpdiensten, gaan die nog plaats hebben?

 

Weten jullie wat wegen en verkeer hier wil gaan aanpassen en wanneer?

Hebben jullie hier al plannen van gezien? We willen ze ook graag inkijken.

Zijn er ook al plannen met het deel Provinciesteenweg richting Mortsel?

Graag uitleg a.u.b. en jullie mening hierover.

 

Wally Liekens

Raadslid Vlaams Belang

 

Publicatiedatum: 23/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Interpellatie - Cash-punt in VremdeInterpellatie en motie

Collega’s,

 

Sinds enkele weken is er een cash-punt operationeel in de Heuvelstraat 80A waar mensen cash kunnen afhalen uit een bankonafhankelijke bankautomaat.

 

Omdat er in Boechout al verschillende geldautomaten zijn, vroeg ik mij af of men dit cash-punt niet beter in Vremde had geplaatst ? Op die manier zou men de toegankelijkheid toch veel beter kunnen garanderen, in het bijzonder voor ouderen en mensen die zich moeilijker kunnen verplaatsen ? Is dit ooit door het college of bestuur aan Batopin gevraagd? Komt er op termijn nog een bijkomend cash-punt in Vremde ?

 

Alvast bedankt voor uw antwoord.

 

Erik Philibert

Gemeenteraadslid N-VA

 

Publicatiedatum: 23/11/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 november 2023

 

Interpellatie - Verscherpt toezicht - OpvolgingInterpellatie en motie

Collega’s,

 

Op de gemeenteraad van april namen we kennis van het onderhoud tussen het gemeentebestuur van Boechout en het agentschap binnenlands bestuur van 20 maart 2023 onder voorzitterschap van de gouverneur.

 

Er was toen sprake van vervolggesprekken. Zijn deze er ondertussen geweest?

Er werden toen ook acties na aanbevelingen voorgesteld. Hoe ver staat het bestuur hiermee?

 

Sven Snyders

Fractieleider Gemeenteraad N-VA 

 

Publicatiedatum: 23/11/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.