OCMW Boechout

Zitting van 27 januari 2020

Van 21:30 uur tot 21:45 uur.

 

 

aanwezig

Ria Van Den Heuvel, voorzitter

Koen T'Sijen, burgemeester

Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Joost Derkinderen, raadsleden

Frank Coenen, algemeen directeur

verontschuldigd

Heleen Rymen, Ines De Keulenaer, raadsleden

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

Goedkeuring van de notulen van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 16 december 2019 - Stemming

 

Feiten en context

De notulen van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 16 december 2019.

Juridische grond

Artikel 32, 74 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen van 16 december 2019 goed.

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

Aanbestedingen - Samenwerking lokaal bestuur - AGB - Stemming

 

Voorgeschiedenis

In het verleden organiseerde het gemeentebestuur regelmatig aanbestedingen in pakket voor meerdere stedelijke diensten en meerdere stedelijke gebouwen, zoals de aankoop van informatica-apparatuur, het reinigen van de ramen van gebouwen, onderhoud van brandblusapparaten, contracten voor fotokopieerapparaten en telefonie, aankoop van gas en elektriciteit en dergelijke.

OCMW Boechout en gemeente Boechout vormen sinds de integratie één lokaal bestuur zodat voor hen beiden best gezamenlijk procedures betreffende aanbestedingen kunnen worden opgestart en doorlopen.

Sinds de oprichting/ uitbating van het Sportpark Sneppenbos door het Autonoom Gemeentebedrijf Boechout (kortweg AGB), werden voor het AGB afzonderlijke procedures uitgeschreven, terwijl een samenwerking tussen het AGB en het lokaal bestuur (OCMW Boechout en gemeente Boechout samen) op dit vlak een administratieve vereenvoudiging zou kunnen uitmaken en er tevens voor kan zorgen dat er betere voorwaarden kunnen worden bedongen.

Feiten en context

Bijvoorbeeld de overheidsopdracht cGGZ/2019/021 betreffende het onderhoud van de verwarmingsinstallaties zoals werd opgemaakt n.a.v. de mondelinge overeenkomst tussen het lokaal bestuur en het AGB. Collegebeslissingen dd. 1 oktober en 12 november 2019 in dit dossier.

Advies

De Stafmedewerker Juridische zaken en Patrimonium stelt voor om opdrachten  van het lokaal bestuur en het AGB die gezamenlijke behoeften dekken, gezamenlijk uit te schrijven en de Raden te verzoeken hiervoor een machtiging te verlenen.

Deze gezamenlijke behoeften hebben betrekking op onder andere:

- de levering van gas en elektriciteit;

- het (schoonmaak)onderhoud van de gebouwen;

- het onderhoud en de keuringen van technische installaties van de gebouwen;

- de aankoop van informaticamaterieel en -apparatuur;

- de aankoop en het onderhoud van brandblusapparaten;

- contracten voor telefonie, internet, evenals softwarelicenties;

- …

Deze lijst is niet limitatief.

Juridische grond

De wet inzake overheidsopdrachten dd. 17 juni 2016 (B.S. 14 juli 2016) en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 48 zijnde:

"Twee of meer aanbestedende overheden kunnen overeenkomen om bepaalde specifieke opdrachten gezamenlijk te plaatsen.

  Wanneer een volledige plaatsingsprocedure gezamenlijk wordt doorlopen namens en voor rekening van alle betrokken aanbestedende overheden, zijn zij gezamenlijk verantwoordelijk voor het nakomen van hun verplichtingen. Dit geldt ook wanneer een aanbestedende overheid de plaatsingsprocedure beheert en optreedt voor rekening van zichzelf en voor rekening van de andere betrokken aanbestedende overheden.

  Als een plaatsingsprocedure niet in haar geheel wordt uitgevoerd namens en voor rekening van de betrokken aanbestedende overheden, zijn zij alleen gezamenlijk verantwoordelijk voor de gezamenlijk uitgevoerde delen. Elke aanbestedende overheid is als enige verantwoordelijk voor het nakomen van haar verplichtingen met betrekking tot de delen die zij in eigen naam en voor eigen rekening uitvoert.

  De Koning kan de nadere bijkomende materiële en procedurele regels bepalen voor de uitvoering van de gezamenlijke opdrachten."

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies (B.S. 21 juni 2013)  en latere wijzigingen.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, 5B.S. 12 januari 2001) en latere wijzigingen.

Decreet lokaal bestuur dd. 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), meer bepaald artikel 41 §2 5°, artikel 196, artikel 234 en 235.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

16 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn en Joost Derkinderen

5 onthoudingen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert en Greet Van Brussel

 

BESLUIT

Enig artikel

De OCMW - raad beslist om in de toekomst opdrachten die gezamenlijke behoeften dekken van het lokaal bestuur (gemeente Boechout en OCMW Boechout) evenals van het AGB Boechout gezamenlijk uit te schrijven en hiervoor een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten, welke luidt als volgt:

"Artikel 1

In uitvoering van artikel 48 van de wet inzake overheidsopdrachten dd. 17 juni 2016  beslissen de gemeenteraad Boechout, de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Boechout en de OCMW - raad Boechout om opdrachten die gezamenlijke behoeften van algemeen belang betreffen, samen te voegen. Ze duiden het gemeentebestuur van Boechout aan om in gezamenlijke naam op te treden bij de opmaak van het bestek en het vaststellen van de gunningswijze, alsook de aanbesteding, de gunning en de uitvoering van de opdracht.

Deze gezamenlijke behoeften hebben betrekking op onder andere:

- de levering van gas en elektriciteit;

- het (schoonmaak)onderhoud van de gebouwen;

- het onderhoud en de keuringen van technische installaties van de gebouwen;

- de aankoop van informaticamaterieel en -apparatuur;

- de aankoop en het onderhoud van brandblusapparaten;

- contracten voor telefonie, internet, evenals softwarelicenties;

- …

Deze lijst is niet limitatief.

Artikel 2

Het gemeentebestuur Boechout wordt belast met alle procedurele verplichtingen met betrekking tot de in artikel 1 bedoelde overheidsopdrachten. De gemeente zal de gunningsbeslissing ter consultatie meedelen aan het directiecomité van het AGB en/ of aan het vast bureau van het OCMW.

Artikel 3

Wat betreft de gezamenlijke aankoop van gas en elektriciteit voor de gebouwen en installaties kan de gemeente een derde belasten met de materiële organisatie van de gunningsprocedure en de coördinatie ervan met de gunningsprocedures van andere aanbestedende overheden binnen een bepaald cluster.

Artikel 4

De werken, leveringen of diensten worden in het bestek en de meetstaat of inventaris per partij afzonderlijk vermeld, en maken het voorwerp uit van afzonderlijke door de aannemer of leverancier op te stellen facturen.

Artikel 5

Het AGB en het OCMW verbinden er zich toe om zelf de overeenkomstig het bestek aan haar gerichte facturen tijdig te betalen aan de aannemer, leverancier of dienstverlener en in geval van laattijdige betaling in te staan voor de verschuldigde verwijlintresten en andere schadevergoedingen.

Artikel 6

Het AGB en het OCMW zullen geschillen met de aannemer/leverancier/dienstverlener met betrekking tot werken, leveringen of diensten voor het AGB en/ of het OCMW via minnelijke onderhandelingen pogen op te lossen. In geval geen minnelijke oplossing gevonden wordt, vrijwaren het AGB en het OCMW de gemeente integraal voor de geschillen.

Artikel 7

In geval van een betwisting en/of juridisch geschil zijn AGB en OCMW mee verantwoordelijk voor alle kosten in verhouding tot hun aandeel in de opdracht. Daartoe vrijwaren het AGB en het OCMW de gemeente in verhouding tot hun aandeel van de opdracht.

Artikel 8 Deze overeenkomst treedt in werking na goedkeuring door alle drie partijen."

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

Patrimonium - Verkoop onroerend goed - Perceel Lispersteenweg - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Het betrokken perceel landbouwgrond werd vroeger door het OCMW verpacht. Het gaat om een driehoekig perceel met een beperkte oppervlakte van 2.866 m².

Ingevolge het overlijden van de pachter dient er aan dit perceel een nieuwe bestemming gegeven te worden.

Principieel akkoord van het vast bureau dd. 23 april 2019 betreffende de verkoop van het perceel landbouwgrond, gelegen langsheen de Lispersteenweg, gekadastreerd Boechout, 1ste afdeling, sectie B, nr. 396 D, met een oppervlakte van 2.866 m².

Aanvraag ingediend bij Igean op 25 oktober 2019 tot het opmaken van een schattingsverslag voor het perceel grond gelegen in de Lispersteenweg te 2530 Boechout en kadastraal gekend als 1e afdeling, sectie B, nummer 396D. het perceel is gelegen in agrarisch gebied.

De meerjarenplanning en de doelstellingenboom: meer bepaald volgend actieplan 2020/1-06 Het patrimonium optimaal benutten en duurzaam beheren, waarbij er onder 2020/1-06-13 wordt beoogd om inkomsten te genereren uit de verkoop van onroerende goederen.

Feiten en context

Schattingsverslag dd. 11 december 2019 zoals werd opgemaakt door landmeter - expert Broothaerts Jelle GCV in opdracht van Igean Dienstverlening en dit na een plaatsbezoek te hebben gedaan op 2 december 2019.

Beslissing van het Vast Bureau dd. 14 januari 2020.

Juridische grond

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018 en latere wijzigingen), inzonderheid art. 78, 11°.

 

Financiële gevolgen

Er zijn financiële gevolgen, nl.:

1)     de kosten verbonden aan deze dienstverlening binnen pakket Igean.

2)     de inkomsten n.a.v. de effectieve verkoop van het desbetreffende perceel.

 

Stemming

13 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Nancy Vanhees, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn en Joost Derkinderen

8 stemmen tegen

Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Filip Peeters, Lode Van den Brande en Greet Van Brussel

 

BESLUIT

Artikel 1

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt kennis van het schattingsverslag zoals werd opgemaakt door de landmeter dd. 11 december 2019.

Artikel 2

De raad voor Maatschappelijk Welzijn beslist om desbetreffende perceel aan de Lispersteenweg eerst uit de hand te trachten te verkopen en geeft opdracht aan de administratie om de nodige stappen hieromtrent te nemen. De vraagprijs wordt vastgelegd op 8 euro/m².

Artikel 3

Indien het desbetreffende perceel niet uit de hand werd verkocht binnen de 6 maanden vanaf heden, zal notaris Stéphane Van Roosbroeck worden aangeduid om over te gaan tot de openbare verkoop ervan. De minimale prijs dient gelijk te zijn aan 8€/m².

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

Hernieuwing kaderovereenkomst voor sociaal tolken en vertalen - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Op 5 juni 2012 keurde de Raad voor Maatschappelijk Welzijn een overeenkomst met de Vlaamse Tolkentelefoon BA-BEL vzw goed.

 

 

Feiten en context

Heden valt het aanbod van telefoontolken, tolken ter plaatse en vertalen voor het Vlaamse Gewest onder het Agentschap Integratie en Inburgering. De sociale dienst maakt al meerdere jaren gebruik van deze diensten.

 

Sociaal tolken en vertalen is een essentieel communicatiemiddel voor wie geen of onvoldoende Nederlands begrijpt. Het zorgt ervoor dat dienstverleners hun opdracht efficiënt en effectief kunnen realiseren. Tegelijk is sociaal tolken en vertalen maar één van de vele middelen die we kunnen gebruiken in de communicatie met anderstaligen. De diensten Sociaal tolken en vertalen van het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering zetten voortaan meer in op deze brede taalopdracht. Zo kan er op een duurzame manier voor worden gezorgd dat mensen de juiste ondersteuning krijgen in een toegankelijke taalomgeving, met de inzet van een juiste mix van instrumenten.

 

De dienst Welzijn ontving een schrijven van het Agentschap voor Integratie en Inburgering waarin zij de diensten inlichten over hun nieuwe werking vanaf 1 januari 2020 met een betere afstemming van aanbod, een ruimere waaier van communicatie-ondersteunende instrumenten, optimalisering van het aanbod en een duurzaam financieringsmodel (m.a.w. aanpassing van tarieven). Hieruit volgt dat hernieuwing van de samenwerkingsovereenkomst nodig is.

 

 

Argumentatie

Een verdere samenwerking na 1 januari 2020 met het Agentschap Integratie en Inburgering betreffende Sociaal Tolken en Vertalen kan enkel onder de nieuwe voorwaarden, met een nieuw afsprakenkader en een nieuw deontologisch kader, waarvoor een nieuwe kaderovereenkomst aangegaan moet worden.

 

Het is aangewezen dat de sociale dienst en het LOI over deze dienstverlening beschikken.

 

 

Advies

Goedkeuring verlenen aan de overeenkomst met het Agentschap Inburgering en Integratie betreffende hun aanbod Sociaal Tolken en Vertalen.

 

 

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

 

Financiële gevolgen

 

In 2018 werd vier maal beroep gedaan op deze dienst,

met een totale financiële kost van €425,71.

In 2019 werd twee maal beroep gedaan op deze dienst,

met een totale financiële kost van €153,77.

 

 

Veranderingen vanaf 2020:

-Telefoontolken:

oTot 31/12/2019: basisuurprijs van €45 berekend op duurtijd, forfait voor het 1ste

kwartier, vervolgens per 5’. Daar bovenop €0,14 per getolkte minuut telefoonkost.

oVanaf 01/01/2020: basisuurprijs van €48, zonder telefoonkosten (waardoor

verhoging niet voelbaar zal zijn).

 

-Tolken ter plaatse:

oTot 31/12/2019: €8 voor het 1ste uur forfait, nadien €2 per begonnen kwartier.

Het agentschap legde €37/uur bij uit eigen middelen.

oVanaf 01/01/2020: €48 voor het eerste uur, nadien €12 per begonnen kwartier.

 

Het is niet mogelijk om een exacte raming van de kosten te maken. Wel staat vast dat in het verleden eerder gebruik werd gemaakt van het telefoontolken, dan wel van het tolken ter plaatse. Bijgevolg zal de stijging van de kosten minimaal zijn. Het blijft wel afhankelijk van de aanvragen.

 

Stemming

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

Goedkeuring te verlenen aan de kaderovereenkomst en het addendum met het Agentschap Inburgering en Integratie voor het gebruik van sociaal tolken en vertalen, in bijlage.

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

N-VA - Amendement 1 - Deontologische code voor mandatarissen - Stemming

 

De punten G.5 tot en met G.13 worden in één enkele stembeurt eenparig aangenomen.

 

Stemming

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

N-VA - Amendement 2 - Deontologische code voor mandatarissen - Stemming

 

Stemming

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

N-VA - Amendement 3 - Deontologische code voor mandatarissen - Stemming

 

Stemming

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

N-VA - Amendement 4 - Deontologische code voor mandatarissen - Stemming

 

Stemming

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

N-VA - Amendement 5 - Deontologische code voor mandatarissen - Stemming

 

Stemming

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

N-VA - Amendement 6 - Deontologische code voor mandatarissen - Stemming

 

Stemming

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

N-VA - Amendement 7 - Deontologische code voor mandatarissen - Stemming

 

Stemming

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

N-VA - Amendement 8 - Deontologische code voor mandatarissen - Stemming

 

Stemming

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

N-VA - Amendement 9 - Deontologische code voor mandatarissen - Stemming

 

Stemming

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

Deontologische code voor mandatarissen - Stemming

 

Feiten en context

Volgens decretale bepalingen dient de raad voor maatschappelijk welzijn een deontologische code aan te nemen voor mandatarissen;

Overwegende dat deze deontologische code een weerspiegeling dient te zijn van de centrale waarden voor onze organisatie en tevens mee richting dient te geven aan het streven naar modern en verantwoordelijk overheidshandelen.

Het document werd besproken in het fractie overleg van 11 november 2019.

Juridische context

Artikel 74 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De deontologische code voor mandatarissen, inclusief alle goedgekeurde amendementen en zoals toegevoegd als bijlage, wordt met ingang van vandaag aangenomen.

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

N-VA Amendement - Participatiereglement - Stemming

 

Stemming

Eenparig

 

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Overzicht punten

Zitting van 27 januari 2020

 

Participatiereglement OCMW Boechout - Stemming

 

Feiten en context

Titel 6 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur regelt in grote lijnen de participatie van de burger aan het lokaal beleid.

Artikel 304 § 5 van dit decreet stelt dat de raad voor maatschappelijk welzijn bij reglement de wijze bepaalt waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak van de burger.

Artikel 5 § 1 van het decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid stelt dat het beleid dat het lokaal bestuur voert inzake betrokkenheid en inspraak van burgers in het kader van het lokaal sociaal beleid rekening dient te houden met de meest kwetsbare burgers met inachtname van participatiemethodieken die afgestemd zijn op de doelgroep.

 

Juridische grond

Grondwet, inzonderheid art. 28

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid titel 6 "Participatie van de burger"

Decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

Het participatiereglement van OCMW Boechout, inclusief het goedgekeurde amendement en toegevoegd als bijlage, wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 26/05/2020
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.