Zitting van 28 juli 2020
Goedkeuring notulen vorige vergadering
BESLUIT
Enig artikel
Het vast bureau keurt de notulen goed.
Zitting van 28 juli 2020
Aanpak covid-maatregelen en quarantaines
BESLUIT
Artikel 1
Er wordt geopteerd om de richtlijnen van FOD Buitenlandse Zaken zo goed als volledig te volgen.
De integrale tekst wordt hieronder bijgevoegd.
Op enkele vlakken wordt ervan afgeweken:
A. (VERPLICHT) TESTEN OP CORONA?
Opgelet, deze richtlijnen zijn gebaseerd op het reisadvies van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Check de website van de FOD voor de laatste informatie.
• Als het personeelslid zich naar een land met kleurcode rood heeft begeven, is het volgens de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken verplicht om (minstens 2) corona-testen af te laten nemen en in quarantaine te gaan. De kosten van de corona-test zijn ten laste van het personeelslid. (N.B. Niet-essentiële verplaatsingen (bijv. toeristische reizen) naar landen met kleurcode rood zijn o.b.v. artikel 18 van het ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, niet toegelaten, maar er zijn situaties waarbij het personeelslid zich al in dat land bevond op het moment dat het land de kleurcode rood gekregen heeft of waarbij het om essentiële verplaatsingen gaat.)
• Als het personeelslid in een land met kleurcode oranje verbleven heeft, hangt het ervan af welke bijkomende adviezen de FOD Buitenlandse Zaken geeft:
1) Indien de FOD Buitenlandse Zaken een coronatest oplegt, moet het personeelslid zich op zijn kosten laten testen, zelfs als het om een essentiële verplaatsing gaat.
2) indien de FOD Buitenlandse Zaken een quarantaine oplegt, kan de werkgever zijn personeel bijkomend verplichten een corona-test te laten uitvoeren. De kosten zijn ten laste van het personeelslid.
3) Indien de FOD Buitenlandse Zaken (enkel) een verhoogde waakzaamheid oplegt, kan de werkgever zijn personeel toch verplichten een corona-test te laten uitvoeren, indien dit voldoende gemotiveerd kan worden. bijv. bij zorgpersoneel of bij personeel dat in contact gekomen is met een persoon besmet met het corona-virus. In dat geval draagt de werkgever de kosten van deze test.
4) OPGELET: Kind & Gezin neemt het standpunt in dat voor verblijf in landen met kleurcode oranje, dezelfde regels gelden als voor verblijf in landen met kleurcode rood. Het personeelslid dat in de kinderopvang werkt en zich in een land met kleurcode oranje begeven heeft, zal dus (op zijn kosten) minstens 2 corona-testen moeten laten afnemen en zal in quarantaine moeten gaan, zelfs als het gaat om een essentiële verplaatsing. Er is immers geen juridische basis om deze kosten ten laste van de werkgever te leggen.
• Ook buiten de situaties van verblijf in landen met kleurcode rood of oranje kan de werkgever zijn personeel verplichten om een corona-test af te leggen, indien dit voldoende gemotiveerd kan worden, bijv. bij zorgpersoneel of bij personeel dat in contact gekomen is met een persoon besmet met het corona-virus. In dat geval draagt de werkgever de kosten van deze test.
B. SITUATIE PERSONEELSLID IN AFWACHTING VAN HET RESULTAAT VAN DE EERSTE CORONA-TEST
Zodra een personeelslid een corona-test heeft laten uitvoeren en de uitslag nog niet kent, moet hij alvast preventief thuisblijven. De betrokken krijgt een ziekte-attest, als een soort preventief ziekteverlof, waarop staat dat hij arbeidsgeschikt is maar niet (zomaar) naar het werk mag komen. Wat kan het bestuur dan doen?
• de betrokkene laten telewerken, indien mogelijk
• de betrokkene overuren doen opnemen
• in gemeenschappelijk overleg: vakantiedagen laten opnemen
• als dat allemaal niet kan:
a) De contractant is niet ongewettigd afwezig. Er is sprake van schorsing van de arbeidsovereenkomst wegens overmacht op basis van art. 26 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, wanneer een contractueel aangesteld personeelslid arbeidsgeschikt is, doch zijn werk niet kan verrichten als gevolg van het feit dat hij in quarantaine wordt geplaatst. Het personeelslid kan dan een tijdelijke werkloosheidsuitkering ontvangen op voorwaarde dat hij een attest voorlegt dat hij preventief in quarantaine geplaatst is (zie Bijzondere-machtenbesluit nr. 37 van 24 juni 2020 tot uitvoering van artikelen 2 en 5 van de wet van 27 maart 2020 die machtiging verleent aan de Koning om maatregelen te nemen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 (II) tot ondersteuning van de werknemers, BS 3 juli 2020, artikel 10 en 11).
MERK OP dat de werkgever sinds 13 juli 2020 de plicht heeft om het personeelslid te melden wanneer er sprake is van schorsing van de arbeidsovereenkomst wegens overmacht omwille van de COVID-19-epidemie. Zie het VVSG-nieuwsbericht hierover.
b) Het statutair personeelslid bevindt zich niet in non-activiteit; hij is dus niet ongewettigd afwezig (de corona-epidemie is hier een wettelijke reden/overmacht). Maar het is niet omdat een personeelslid zich in dienstactiviteit bevindt, dat het salaris moet worden doorbetaald. Het bestuur beslist autonoom of het dienstvrijstelling toekent op basis van artikel 218 tweede lid van het genoemde besluit. Als het bestuur dienstvrijstelling toekent, wordt het statutair personeelslid doorbetaald. Het bestuur zou dus een analoge regeling als voor het contractueel personeel kunnen uitwerken, binnen de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. (zie verder voor deze regeling)
C. SITUATIE PERSONEELSLID NA UITSLAG EERSTE CORONA-TEST
• Wanneer de eerste corona-test positief is, is het personeelslid arbeidsongeschikt (ook al heeft hij geen ziektesymptomen) en krijgt hij hiervoor een attest van arbeidsongeschiktheid van de behandelende arts. De gevolgen voor het personeelslid verschillen naargelang hij contractant of statutair is:
a) Als contractant krijgt hij gewaarborgd loon ten laste van de werkgever. Als de betrokkene na afloop van de periode van gewaarborgd loon nog arbeidsongeschikt is, ontvangt hij een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het ziekenfonds.
b) Als statutair personeelslid gebruikt hij ziekteverlof op zolang hij ziektekrediet heeft staan. Zijn salaris wordt doorbetaald. Wanneer het statutair personeelslid na uitputting van het ziektecontingent nog arbeidsongeschikt is komt hij in de disponibiliteit wegens medische redenen en ontvangt hij een wachtgeld.
• Wanneer de eerste corona-test negatief is, moet het personeelslid dat in een land met kleurcode rood verbleven heeft, toch verplicht in quarantaine blijven gedurende 9 dagen. Daarna moet hij een tweede corona-test afleggen. Een werkgever kan de betrokkene ondertussen laten telewerken (al dan niet met aangepast of ander werk); overuren doen opnemen; in gemeenschappelijk overleg vakantiedagen laten opnemen, of in tijdelijke werkloosheid (contractant) of in dienstactiviteit (statutair) plaatsen (zie hoger, onder 'B'). Is de tweede corona-test negatief, dan is het personeelslid arbeidsgeschikt en kan/moet hij terug aan de slag.
Artikel 2
Er wordt in het geval van een opgelegde quarantaine ook een uitzondering gemaakt indien dit als “werkgerelateerd” kan worden beschouwd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij quarantaine omwille van een – mogelijke – besmetting bij een collega of in de bubbel waarin men werkt (bv BKO).
In die gevallen wordt dienstvrijstelling verleend daar waar geen telewerk mogelijk is.
Artikel 3
Voor het statutaire personeel wordt een analoge regeling gehanteerd als voor het contractueel personeel, als tegenhanger voor de tijdelijke werkloosheid. Dit houdt een regeling in waarbij het personeelslid niet werkt maar zich wel in dienstactiviteit bevindt en aan 70 % bezoldigd wordt.
Artikel 4
Als dienstvrijstelling wordt verleend in het kader van deze richtlijnen, dan geldt de regeling zoals ze in onze rechtpositieregeling is omschreven. Dit houdt ondermeer in dat dienstvrijstelling geen aanleiding geeft tot behoud van recht op maaltijdcheques, dit in tegenstelling tot de dienstvrijstellingen in de voorbije maanden.
Artikel 5
Deze regeling gaat onmiddellijk in.
Deze richtlijnen moeten zo snel mogelijk aan de medewerkers gecommuniceerd worden op duidelijke en overzichtelijke wijze.
Zitting van 28 juli 2020
Wijziging rechtspositieregeling artikel 60§7
BESLUIT
Enig artikel
Het vast bureau keurt de voorgestelde wijziging van de rechtspositieregeling van de tewerkgestelden in artikel 60§7 goed met ingang op 1 augustus 2020.
Wallou Lilav Els Augustinus Rudi Goyvaerts Dirk Crollet Koen T'Sijen Kris Swaegers Frank Coenen Philip Verstappen Els Augustinus Rudi Goyvaerts Dirk Crollet Koen T'Sijen Kris Swaegers Philip Verstappen aantal voorstanders: 6 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 28 juli 2020
Aanstelling medewerker - artikel 60§7
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.