Gemeente Boechout

Zitting van 31 mei 2021

Van 21:00 uur tot 23:46 uur.

 

 

aanwezig

Ria Van Den Heuvel, voorzitter

Koen T'Sijen, burgemeester

Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen, Fernando Marques da Silva, gemeenteraadsleden

Frank Coenen, algemeen directeur

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Besluit van de burgemeester aangaande de organisatie en modaliteiten gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en raad voor bestuur AGB – Bekrachtiging – Stemming

 

Feiten en context

De richtlijnen van de Administratie Binnenlands Bestuur (ABB) inzake het organiseren van gemeenteraden in de periode van de Covid-19.

De zittingen van de gemeenteraad kunnen voortaan zowel fysiek of digitaal plaatsvinden mits naleving van bepaalde voorwaarden.

In de huidige alarmfase Covid-19 is het niet aangewezen om fysiek te vergaderen.

De burgemeester heeft op 18 mei 2021 beslist om de gemeenteraad van 31 mei digitaal te laten plaatsvinden.

Juridische grond

De artikelen 134§1 en 135§2 van de Nieuwe Gemeentewet.

Artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 18 mei 2021 aangaande de organisatie en de modaliteiten van de gemeenteraad.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Notulen van de gemeenteraadszitting van 26 april 2021 - Stemming

 

Feiten en context

De notulen van de gemeenteraad van 26 april 2021.

Juridische grond

Artikel 32 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

22 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

1 onthouding

Filip Peeters

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van 26 april 2021 goed.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

COVID 19 - Verslaggeving vaccinatiecentrum - Kennisname

 

De burgemeester geeft toelichting over de werking van het vaccinatiecentrum.

 

Daar het geluid regelmatig wegviel bij zijn toelichting geeft hij hierbij zijn schriftelijke insteek:

 

Vaccinatiegraad Boechout: 53,50 % eenmaal, 27,29% tweemaal

Aantal besmettingen: 11

Aantal mensen quarantaine: 66

Sinds 1/3: 2755 mensen beantwoord via callcenter, 777 mensen zelf op gebeld.

 

Toelichting bij beslissing vaccinatie jeugdleiders:

 

We hebben beslist de jeugd- en sportleiders (18+) die voor 15 juli een kamp met overnachtingen begeleiden, te vaccineren. Het gaat gemiddeld over 65 jongeren per gemeente, in Boechout zijn dat er 80. Waarom?

         We willen een hoge vaccinatiegraad in alle leeftijdscategorieën, ook bij jongeren.

         Deze jeugdleiders zouden anders hun vaccin krijgen tussen 1 en 15 juli. Jeugdleiders die net dan op kamp zijn, kunnen de kinderen die ze begeleiden moeilijk achterlaten om een prik te halen.

         De kampen zijn voor veel kinderen hét hoogtepunt van een werkingsjaar bij de jeugdbeweging of sportvereniging. Vaccinatie verkleint de kans dat een kamp moet stoppen door een coronabesmetting.

 

En bovenal: Dit heeft geen invloed op de timing van de andere vaccinaties! Dat hebben we nagekeken.

De vaccinatie zal waarschijnlijk plaatsvinden op 25 juni. Ze worden dus gemiddeld een 10-tal dagen vroeger gevaccineerd. Je moet ook weten dat in alle gemeenten van het vaccinatiecentrum Zora alle risicopatiënten, zwangere vrouwen of specifieke doelgroepen dan al gevaccineerd zullen zijn. Sinds 31 mei wordt de brede bevolking al uitgenodigd. Ook nu worden er soms al mensen vroeger gevaccineerd dan volgens hun oorspronkelijke uitnodiging. Hoe komt dat? Mensen kunnen zich inschrijven op de Qvax-lijst en als er personen zich niet laten vaccineren of niet komen opdagen (bv. door ziekte) dan komen er plaatsen vrij en dan worden er personen op de Qvax-lijst opgeroepen om zich te laten vaccineren.

 

Dit is geen individueel ‘voordeel’ voor de jeugdeider, maar een beslissing voor een collectief belang, namelijk dat van de kinderen. De jeugdleiders krijgen een vaccin voor ze op kamp vertrekken omdat net de kinderen op kamp te kunnen laten gaan. Want anders moeten die jeugdleiders zich laten vaccineren als ze op kamp zijn en terugkeren van kamp. Jeugdmonitoren van speelweken zonder overnachting zitten bv. niet in de selectie. Het is de moeilijke timing van de vaccinatie van de jongste doelgroep die maakt dat we deze beslissing nemen. We hebben die beslissing bv. ook genomen voor de kleuterleidsters in onze gemeenten, of bepaalde essentiële beroepen zoals politie en brandweer.

De situatie is er dus een waar we redeneren in het belang van het collectief van de kinderen. En we kunnen dat nu doen, omdat de vaccinaties voor anderen niet vertraagt omdat de toelevering van vaccins nu in een stroomversnelling zit.

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de verslaggeving over het vaccinatiecentrum.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

COVID19 - Addendum (2) Samenwerkingsovereenkomst met Agentschap Zorg en Gezondheid ikv Bronopsporing - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad van 25 januari 2021 besliste om de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid aan te gaan, zijnde optie 1: inzet op sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching.

De gemeenteraad heeft op 26 april 2021 het addendum bij deze samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid goedgekeurd.

 

Feiten en context

In de fase van de COVID-19-crisis waarin we ons momenteel bevinden, is (nog steeds) een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing.

 

         Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.

         Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

 

Op 23 april 2021 heeft de Vlaamse Regering de contouren voor preventie sensibilisering, bronopsporing, quarantaine-coaching en lokaal contactonderzoek door lokale besturen na 31 maart 2021 uitgewerkt, met een bijhorende subsidie.

Het wijzigingsbesluit van 7 mei verlengt de subsidieperiode voor optie 1 en optie 2 tot 31 augustus 2021.

 

Wat de aard van de engagementen betreft, kunnen lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 en 23 april 2021 kiezen tussen de volgende opties:

         Optie 1: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching

         Optie 2: inzet in sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching én aanvullend lokaal contactonderzoek.

 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de zorgraden alsook op de werking van de centrale contactcenters.

 

De gemeente wil, na overleg met alle betrokken diensten, complementair verder inzetten op optie 1.

Hiertoe wordt door de gemeente de samenwerkingsovereenkomst verlengd met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

 

Het opnemen van de engagementen geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privcay van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

De gemeente zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.

 

De engagementen die de gemeente opneemt, doen geen afbreuk aan de engagementen die de gemeente in de bestrijding van de coronapandemie reeds opgenomen worden binnen de werking van de ELZ. Integendeel, ze zijn bedoeld om deze werking nog te versterken.

 

De tweede verlenging van de reeds aangegane samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid (goedgekeurd op de gemeenteraad van 25 januari 2021, nav het BVR van 13 november 2020) wordt vervat in bijgevoegd addendum.

 

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 en het wijzigingsbesluit van 7 mei 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Bevoegdheid

Op basis van artikel 41 §1 5° van het decreet lokaal bestuur is de gemeenteraad bevoegd om dit besluit te nemen.

 

Financiële gevolgen

De lokalen besturen worden gesubsidieerd voor het opnemen van complementaire engagementen.

De lokale besturen die inzetten op optie 1 zullen een forfaitaire subsidie ontvangen van 0,125 euro per inwoner per maand voor een periode van 1 april tot en met 31 augustus 2021.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De raad neemt kennis van het besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 en het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 (wijzigingsbesluit) tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

Artikel 2

De raad keurt het voorgelegde addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid (optie 1) goed.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 31 mei 2021

 

COVID 19 - Corona 2021 Evenementenpremie verenigingen - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Op 27 oktober 2020 besliste het college om 30% extra werkingssubsidies uit te keren aan verenigingen. De extra werkingssubsidie bedroeg € 16.703.

Op 26 april 2021 besliste de gemeenteraad om af te wijken van de bestaande reglementering voor de werkingssubsidies in 2021 en ging ze akkoord om aanvullend 50% extra aan werkingssubsidies toe te kennen via de middelen van het Vlaams Noodfonds jeugd-sport-cultuur.

Op 11 mei 2021 keurde het college de volgende subsidiebedragen goed:

 

Gewone werkingssubsidies

Extra werkingssubsidies

Jeugd

11.142,26 euro

5.571,13 euro

Sport

26.484,74 euro

14.274,24 euro

Cultuur

7.675 euro

3.837,50 euro

Senioren

1.800 euro

900 euro

 

Feiten en context

Ook in 2021 is de impact van corona op het verenigingsleven zeer groot. Heel wat activiteiten, zeker die voor een breder publiek, werden tot op heden bijna allemaal geannuleerd of omgezet in een beperkt, coronaproof alternatief.

Met de stijgende vaccinaties en aangekondigde versoepelingen in het vooruitzicht willen we onze verenigingen, die een belangrijke rol spelen in de publieke events in Boechout, extra ondersteunen in het organiseren van een activiteit of event. We doen dat door een eenmalige, forfaitaire premie van 200 euro per vereniging aan te bieden.

We werken daarvoor met een eenvoudig reglement dat o.a. bepaalt wie het kan aanvragen, op welke wijze, enz.

 

Argumentatie

We vinden het belangrijk om het maatschappelijke leven opnieuw zuurstof te geven, na de lange maanden van corona-beperkingen. We ondersteunen daarbij onze verenigingen die traditioneel een belangrijke partner zijn in het organiseren van publieke events op ons grondgebied.

 

Financiële gevolgen

Deze premie wordt gefinancierd met de middelen het Vlaams Noodfonds jeugd-sport-cultuur.

Er kunnen maximaal 82 verenigingen een aanvraag doen, en dus kan er maximaal 16.400 euro aan premies toegekend worden. Dit budget is voorzien en beschikbaar op algemeen rekening 64902501 - Werkingssubsidies verenigingen en initiatieven.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad gaat akkoord met het ontwerpreglement 'Corona 2021 Evenementenpremie voor erkende verenigingen'.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Punt bijlagen/links Subsidiereglement Corona 2021 Evenementenpremie voor erkende verenigingen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Organisatiebeheersing – OBP Opvolging 2020 - Kennisname

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde op 24 juni 2019 het ‘kader voor organisatiebeheersing 2019’ goed, zoals opgemaakt door de stafmedewerker Beleid en Kwaliteit .

De zelfevaluatie organisatiebeheersing (uitgevoerd voorjaar 2020) resulteerde in een organisatiebeheersingsrapport (OBR_ 2020) dat ter kennisname werd voorgelegd aan CBS op 16/06/2020 en GR op 29/06/2020.

Feiten en context

         In het Decreet Lokaal Bestuur, artikel 219, staat:
Het organisatiebeheersingssysteem wordt vastgesteld door de algemeen directeur, na overleg met het managementteam. Het algemene kader van het organisatiebeheersingssysteem en de elementen daarin die raken aan de rol en de bevoegdheden van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn zijn onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

         In ons geldend Kader organisatiebeheersing gemeente Boechout, punt 7.2 Rapportering ikv organisatiebeheersing , staat:
halfjaarlijkse rapportering aan MAT en CBS
OBR (2-jaarlijks) + OBP: uiterlijk voor 15 juni van het daaropvolgende jaar. Periodieke opvolging OBP: uiterlijk voor 15 december.
jaarlijkse rapportering aan GR
OBR (2-jaarlijks) + OBP: uiterlijk voor 15 juni van het daaropvolgende jaar.

Argumentatie

In bijlage de interne nota ‘OBP_organisatiebeheersing 2020: Thema 3 Monitoring, Thema 9 Facilitaire middelen, opdrachten en contracten, Thema 4 Financieel management’ van 4 december 2020, die het organisatiebeheersingsplan en de stand van zaken voor december 2020 beschrijft.

Advies

Op basis van de in voorjaar 2020 uitgevoerde zelfevaluatie door het managementteam (MAT) werd beslist om 3 thema’s aan te pakken in 2020:

         Thema 3 Monitoring, Werkgroep: Carine C (Coördinator Burger en Welzijn), Cathérine G (Financieel Directeur), Frank C (Algemeen Directeur), Inge D (Stafmedewerker Juridische zaken en Patrimonium), Marc S (Adjunct Algemeen Directeur), Nadia L (Stafmedewerker Beleid en Kwaliteit).

         Thema 9 Facilitaire middelen, opdrachten en contracten, Werkgroep: Carine C (Coördinator Burger en Welzijn), Cathérine G (Financieel Directeur), Inge D (Stafmedewerker Juridische zaken en Patrimonium), Joke S (Diensthoofd Openbare werken en Mobiliteit), Nadia L (Stafmedewerker Beleid en Kwaliteit).

         Thema 4 Financieel management, Werkgroep: Cathérine G (Financieel Directeur), Frank C (Algemeen Directeur), Nadia L (Stafmedewerker Beleid en Kwaliteit).

De interne nota  nota ‘OBP_organisatiebeheersing 2020: Thema 3 Monitoring, Thema 9 Facilitaire middelen, opdrachten en contracten, Thema 4 Financieel management’ van 4 december 2020 werd in reeds op 8 december 2020 voorgelegd aan MAT en op 14 december aan CBS en op 18 mei 2021 aan Vast Bureau ter kennisname.

 

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 15 februari 2018, en latere wijzigingen, in het bijzonder

artikelen 217 tot en met 220, betreffende organisatiebeheersing.

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de interne nota ‘OBP_organisatiebeheersing 2020: Thema 3 Monitoring, Thema 9 Facilitaire middelen, opdrachten en contracten, Thema 4 Financieel management’ van 4 december 2020..

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 31 mei 2021

 

Huishoudelijk reglement hoog overlegcomité  PBW - Aanpassing - Stemming

 

Feiten en context

De noodplanningsambtenaar fungeerde tot op heden als secretaris van het hoog overlegcomité PBW.

Zijn taken dienen herschikt te worden, aangezien hij sinds 1 mei jl. fungeert als noodplanningsambtenaar voor 3 gemeenten (Boechout, Hove en Lint).

Argumentatie

De adjunct-algemeen directeur zal voortaan de taak van secretaris van het hoog overlegcomité opnemen.

Artikel 6 van het huishoudelijk reglement dient in die zin aangepast te worden.

Advies

Het hoog overlegcomité heeft zich in zitting van 30 maart 2021 akkoord verklaard met deze aanpassing.

Juridische grond

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

K.B. van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

Omzendbrief van 7 juni 2002 betreffende het welzijn op het werk in de overheidsdiensten onderworpen aan het vakbondsstatuut bepaald bij het koninklijk besluit van 28 september 1984 tot uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

Artikel 6 van het huishoudelijk reglement van het hoog overlegcomité PBW wordt als volgt aangepast :

"De burgemeester of de door hem aangeduide schepen is voorzitter van het hoog overlegcomité.

De adjunct-algemeen directeur is secretaris van het hoog overlegcomité en verslaggever.

De algemeen directeur en een medewerker van de personeelsdienst zijn aanwezig als vaste deskundigen".

Artikel 2

De gecoördineerde versie van het huishoudelijk reglement van het hoog overlegcomité PBW, in bijlage, wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Punt bijlagen/links Huishoudelijk reglement HOC-gecoördineerde versie 31.05.2021.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 31 mei 2021

 

Lokale economie - gemeentelijk reglement openbare markt en ambulante handelsactiviteiten op de openbare weg - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeente heeft het voornemen om een wekelijkse openbare markt in Vremde op te starten.

In januari 2020 werd er een bevraging onder de inwoners georganiseerd om te onderzoeken of er nood is aan een markt in Vremde en om te peilen naar het beste tijdstip en locatie van de markt. Uit het resultaat blijkt dat er effectief een grote interesse is voor een markt in Vremde.

Op de mobiliteitsraad van 9 januari 2021 werd het onderzoek naar de locatie van de markt besproken. Dit werd vervolgens geagendeerd op het college van burgemeester en schepenen van 9 februari 2021.

Feiten en context

Opmaak van het ontwerp van het Gemeentelijk Reglement Ambulante Handel door de stafmedewerker juridische zaken en patrimonium.

Juridische grond

De wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten, gewijzigd bij wet van 4 juli 2005, van 20 juli 2006, 22 december 2009, 21 januari 2013 en decreet van 24 februari 2017 meer bepaald de artikelen 8 tot en met 10.

Het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten, meer bepaald de artikelen 23 tot en met 44, gewijzigd bij Besluit Vlaamse Regering van 21 april 2017.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40.

 

Financiële gevolgen

Er zullen inkomsten gegenereerd worden uit de betalingen van de abonnementen voor de standplaatsen en de retributies voor gebruik van elektriciteit.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het gemeentelijk reglement ambulante handel, zoals toegevoegd in bijlage, goed.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Punt bijlagen/links Reglement openbare markt en ambulante handel.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Retributiereglement betreffende de standplaatsen op de openbare markt  -Stemming

 

Feiten en context

De gemeentelijke fiscale autonomie is verankerd in de Grondwet (artikelen 41, 162 en 170, §4 van de Grondwet). De gemeentelijke reglementen kunnen een looptijd hebben van meerdere jaren. Aan de retributiereglementen wordt jaarlijks uitvoering gegeven door de inschrijving van de overeenkomstige kredieten in het meerjarenplan. De geldigheidsduur van de retributiereglementen in Boechout wordt beperkt gehouden ten belope van de van de duur van de meerjarenplanning 2020-2025.

Het is van oudsher gebruikelijk dat standplaatsen op de openbare markten worden belast. De gemeente zorgt namelijk voor de aanleg, het onderhoud en de terbeschikkingstelling van het openbaar domein en bijhorende infrastructuur. Bovendien vergt de organisatie van de markten en andere evenementen op het openbaar domein extra inspanningen van de gemeentediensten m.b.t. veiligheid, ordehandhaving en technische ondersteuning.

Vanaf 1 januari 2003 dient elke gemeente een leverancier aan te duiden voor het leveren van elektriciteit voor afnamepunten waarvan het aansluitvermogen meer dan 56kVA bedraagt  Vanaf 1 juli 2003 geldt dit ook voor afnamepunten waarvan het aansluitvermogen minder dan 56kVA bedraagt.

Elke gemeente dient zelf voor haar permanente leveringen rechtstreeks het verbruik te vereffenen met de door haar gekozen leverancier, zodat het praktisch en organisatorisch niet mogelijk is om een ambulante handelaar of occasionele gebruiker een contract te laten afsluiten met een elektriciteitsleverancier waarbij gebruik wordt gemaakt van een vaste verdeelkast waarbij het EAN-nummer van de gemeente is. De kost van het verbruik van elektriciteit dat afgenomen wordt van een vaste verdeelkast dient echter wel verrekend te worden aan de gebruiker/verbruiker.

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente maakt het wenselijk een retributie te heffen op:

1)     de gemeentelijke dienstverlening;

2)     de standplaatsen op de markten;

3)     het elektriciteitsverbruik dat wordt afgenomen van een vaste verdeelkast waarbij het EAN-nummer van de gemeente is.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit;

Het reglement m.b.t. de openbare markt en ambulante handelsactiviteiten op de openbare weg goedgekeurd op 31 mei 2021.

 

Financiële gevolgen

Er zijn financiële gevolgen en het budget werd voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1 - Begripsomschrijving

§1 Met ingang vanaf 1 juli 2021 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd op:

1)     het plaatsnemen op het openbaar domein op de door de gemeente Boechout ingerichte markt;

2)     het gebruik van vaste elektriciteitskasten die zich op de openbare weg binnen het grondgebied van de gemeente Boechout bevinden en waarvoor de gebruiker een toelating van het gemeentebestuur moet bekomen voor de afname van elektriciteit.

 

§2 De aangerekende retributies worden aangepast volgens de schommelingen van het indexcijfer van de consumptieprijzen. De retributies worden volgens de geldende afrondingsnormen afgerond tot hele getallen.

 

Artikel 2 - Betalingsplichtige

De retributie valt ten laste van de natuurlijke- of rechtspersoon aan wie:

1)     de standplaats op de wekelijkse openbare markt is toegewezen;

2)     de bedoelde elektriciteitskast wordt uitgeleend.

 

Artikel 3 - Tarief

§1 Ongeacht de locatie van de standplaats dient er een vaste administratieve inschrijvingskost ten bedrage van 20,00 euro te worden betaald.

 

§2 Voor de standplaatsen wordt de retributie onderverdeeld in:

1)     abonnementen (voor marktkramers met een vaste standplaats op de wekelijkse markt)

2)     dagprijzen (voor niet-abonnementhouders op de wekelijkse markt).

 

§3 De retributie per kavel van 3 meter gevellengte op 3 meter diepte bedraagt:

1)     Dagprijs: 5,00 euro.

2)     Startabonnement van 3 maanden: 60,00 euro.

3)     Abonnement van 12 maanden: 250,00 euro.

 

§4 Voor de aansluiting op het elektriciteitsnet en het verbruik bedraagt de retributie, exclusief het toepasselijke btw-tarief:

1)     Gewone aansluiting tot 32 A:

a)     dagprijs: 5,00 euro per aansluiting

b)     abonnement voor een jaar: 250,00 euro per aansluiting;

2)     Zware aansluiting boven 32 A:

a)     dagprijs: 10,00 euro per aansluiting;

b)     abonnement voor een jaar: 500,00 euro per aansluiting;

 

Artikel 4 - Betaling

§1 De invordering van de retributie zal geschieden als volgt: 

1)     i.g.v. een standplaats op de wekelijkse openbare markt:

a)     per overschrijving op rekening van de gemeente Boechout na ontvangst van een factuur voor de abonnementhouders van de wekelijkse markt; 

b)     op de marktdag ter plaatse op elektronische wijze bij de marktleider voor de ondernemingen die op de openbare markten een losse standplaats, een uitbreiding per dag en/of elektriciteitsaansluiting per dag krijgen toegekend;

 

§2 Het college van burgemeester en schepenen kan mits motivering korting geven op het standgeld bij verminderde bereikbaarheid van een markt (bijvoorbeeld bij wegenwerken) of delen van een markt. Individuele markthandelaars kunnen om die reden nooit een korting op het standgeld bekomen.

 

Artikel 5 – Betwisting

§1 Op grond van artikel 177 van het Decreet Lokaal Bestuur kan er een dwangbevel worden uitgevaardigd met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen.

 

§2 Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie te vorderen.

 

Artikel 6 -  Bekendmaking

§1 Onderhavig reglement treedt in voege op 1 juli 2021 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

§2 De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Punt bijlagen/links Retributiereglement betreffende de standplaatsen op de openbare markt.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Intergemeentelijke samenwerking Zora Werkt! - Jaarrekening 2020 - Stemming

 

Juridische grond

- Overeenkomst met statutaire draagkracht voor de interlokale vereniging Zora Werkt. (zie bijlage)

- Op basis van artikel 18: budget en jaarrekening uit de overeenkomst is de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd voor de goedkeuring te verlenen met betrekking tot de jaarrekening: "Het budget en de jaarrekening (met daarbij een inhoudelijk jaarverslag) van de vereniging worden jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd aan de raden van de deelnemende gemeenten en OCMW's nadat het beheerscomité ze heeft vastgelegd.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2020 van de intergemeentelijke samenwerking Zora Werkt! en keurt deze goed.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Intergemeentelijke samenwerking Zora Werkt! - Aanpassing meerjarenbegroting 2021-2025 - Stemming

 

Feiten en context

Tussen elk individueel lokaal bestuur en de beherende gemeente (Mortsel) van de interlokale vereniging Zora Werkt zijn er twee financiële stromen (die via aparte overeenkomsten worden geregeld):

 

1. de doorrekening van de arbeidskost van het aantal VTE arbeidstrajectbegeleider dat tewerkgesteld is bij het beherend lokaal bestuur (Mortsel) maar dat voor rekening van een individueel lokaal bestuur werkt (via een terbeschikkingstellingsovereenkomst). Tot nu toe was dit 45.000 EUR per VTE arbeidstrajectbegeleider (ATB’er). Momenteel werkt er 0,5 VTE ATB’er voor OCMW Boechout wat 22.500 EUR kost.

De volledige capaciteit aan ATB’er in september 2020 was de volgende:

 

 

Inzet ATB in VTE

Aantal trajecten aug.2020

Boechout

0.5

20

Borsbeek

0.8

28

Edegem

0.5

16

Hove

0.3

12

Kontich

1.3

15

Lint

0.5

12

Mortsel

2.6

81

Wommelgem

0.6

20

ESF

2

 

Wijk-werken

0.8

 

 

Totaal VTE: 9.9

Totaal aantal trajecten: 204

 

 

2. de doorrekening van het financieel resultaat van de interlokale vereniging: hierin zit de arbeidskost van het aantal VTE coördinator dat voor alle besturen werkt, de arbeidskost van de wijkwerkbemiddelaar die extra (lees: naast de wijkwerkbemiddelaars die door de VDAB worden ter beschikking gesteld) werd aangeworven, het aantal VTE medewerkers die met ESF middelen werden aangeworven en een overheadkost. Die doorrekening wordt geregeld in de overeenkomst met statutaire draagkracht voor de interlokale vereniging Zora Werkt zoals goedgekeurd door de Raad op 16 december 2019, meer specifiek artikel 15.2:

“De beherende gemeente verdeelt het financieel resultaat van de vereniging over de participerende besturen volgens de hieronder staande verdeelsleutel.

De verdeelsleutel is samengesteld als het product van volgende elementen:

- het inwonersaantal op 1/1 van het betreffende werkjaar;

- het aantal RMI gerechtigden op 31/12 van het betreffende werkjaar.

In geval van negatief resultaat, verbinden de participerende besturen zich ertoe hun financiële bijdrage aan de beherende gemeente te storten binnen de 2 maanden na ontvangst van de factuur.”

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn keurden op 16 december 2019 tegelijkertijd volgende groeipad in de bijdrage in het financieel resultaat goed:

 

 

2021

2022

2023

2024

2025

Boechout

2.397 EUR

5.643 EUR

5.995 EUR

6.357 EUR

6.726 EUR

 

In dit groeipad zat reeds de tijdelijke tewerkstelling van 2 extra arbeidstrajectbegeleiders via ESF-subsidies. Dezen worden ingezet voor een groter wordende groep van cliënten met een welzijnsproblematiek die een intensieve begeleiding nodig hebben en nog niet klaar zijn om voor zichzelf een jobdoelwit te formuleren.

 

Argumentatie

Op elk van de twee financiële stromen wordt een aanpassing gevraagd die een logisch gevolg is van het groeipad dat van de oprichting van de interlokale vereniging werd overeengekomen:

 

1) de doorrekening van de arbeidskost van het aantal VTE arbeidstrajectbegeleider:

 

1.1. Lokaal bestuur Mortsel heeft de doorrekening van de arbeidskost van het aantal VTE arbeidstrajectbegeleider (ATB’er) gewerkt met een te laag forfait. Tot nu toe was dit 45.000 euro per VTE. Dat is het bedrag dat in aanmerking werd genomen voor ESF subsidiedossiers (cfr. Loonbarema B1 met enkele jaren ervaring). In alle OCMW’s worden de maatschappelijk werkers verloond volgens loonbarema B1-B3. Heel wat ATB’ers zitten op B3 niveau met meer anciënniteit. Daarom wordt voorgesteld om het forfait te verhogen naar 55.560 euro per VTE. Dit zal dus betekenen dat de arbeidskost voor OCMW Boechout zou evolueren van 22.500 EUR naar 27.780 EUR per jaar.

 

1.2. Voor de tot nu toe gehanteerde norm om te bepalen hoeveel VTE ATB’er er nodig was per bestuur werd gekeken naar het aantal leefloontrekkenden in de gemeente en het aantal te activeren cliënten. Wat dat laatste betreft werd de VVSG-norm gehanteerd waarbij 1 VTE 35 trajecten (mix van tijdelijke werkervaring (art.60), arbeidsbegeleiding, nazorg, …) kon bolwerken.

Om de slagkracht en de performantie van het samenwerkingsverband op een hoger niveau te brengen tegenover de vroegere situatie dat elk OCMW dit op zichzelf zo goed mogelijk trachtte te doen (cfr. ambitie die bij het begin van het samenwerkingsverband werd afgesproken), is het nodig dat ATB’ers kunnen specialiseren en daar is tijd voor nodig.

Voorbeelden van specialisatie zijn: hoe werkgevers uit het regulier economisch circuit warm maken voor sociale tewerkstelling, mogelijkheden van sociale tewerkstelling per sector verkennen, zelf indiceringstrajecten voor sociale economie kunnen doen ipv afhankelijk te zijn van derde instanties wat snelheid van doorverwijzing ten goede komt. Om die vormen van specialisatie te verkrijgen, is het nodig om de norm van het aantal trajecten per VTE ATB’er te laten zakken naar 30.

 

2) de doorrekening van het financieel resultaat van de interlokale vereniging:

 

Er zijn twee factoren die een tussentijdse wijziging van de gemeentelijke bijdragen in het financieel resultaat verklaren:

 

- de arbeidskost voor het aantal VTE medewerkers die met ESF middelen werden aangeworven: in de voorliggende nieuwe versie van de meerjarenplanning werd de uitbreiding van de subsidies én de verlenging van subsidies verwerkt. De subsidies werden in 2020 ontvangen maar de kosten moeten op de volgende jaren worden aangerekend.

- Er werd door Wijk-werken principieel afgesproken dat de overschotten uit de vereffening van de vzw’s PWAS per gemeente (182.000 euro) overgedragen zouden worden naar de interlokale vereniging, met als bottom-line per gemeente 0,75 euro per inwoner. Die overdrachten werden geïnd en werden verrekend met de drie voorbije jaarrekeningen.

 

In de voorliggende versie van de meerjarenbegroting worden de overschotten uit de vereffening van de PWA’s gespreid over de komende boekjaren, zodat het tekort op een min of meer gelijk globaal bedrag van rond de 77.000 euro per jaar gespreid kan worden. Dat geeft volgende hogere gemeentelijke bijdrage:

 

Verrekening per gemeente

2021

2022

2023

2024

2025

 

Boechout

 

7.832 EUR

(+5.435EUR)

 

 

7.867 EUR

(+2.224EUR)

 

7.826 EUR

(+1.831EUR)

 

7.805 EUR

(+1.448EUR)

 

7.795 EUR

(+1.069EUR)

 

Dit geeft een meeruitgave over de vijf jaren samen van 12.007 EUR.

 

 

Bijkomende info bij de cijfers:

 

- Het enige PWA dat nog niet vereffend is en wiens overschot nog niet in de cijfers van de meerjarenplanning werd verwerkt is dat van Mortsel / Borsbeek. Op die manier mag nog een substantieel bedrag aan inkomsten verwacht worden.

 

- De laatste toekenning van ESF-subsidies houden zowel een verlenging van de duurtijd als een uitbreiding van de subsidies in: dit houdt in een verlenging van de tewerkstellingsduur van de reeds aangeworven extra 2 ATB’ers maar ook budget voor de aanwerving van een derde arbeidstrajectbegeleider voor de cliënten met een welzijnsproblematiek. Om die begeleiding nog intensiever te maken en om zo deze cliënten sneller klaar te maken voor een volgende fase in de activatie, wordt ook een capaciteit arbeidspsychologie aangetrokken.

 

- Een belangrijke indicator om de performantie van de intergemeentelijke dienst te berekenen is de effectieve én duurzame doorstroming van cliënten naar het normaal economisch circuit (een vaste tewerkstelling middels een gewone arbeidsovereenkomst waardoor de steuntrekkende bijdragebetalende wordt in de sociale zekerheid). Volgens de recentste VDAB-doorstroomcijfers is ruim 57% van de mensen die uit een traject tijdelijke werkervaring komen (lees: art.60 tewerkstelling) na drie maanden duurzaam aan de slag bij hun werkgever.

 

 

Juridische grond

- Overeenkomst met statutaire draagkracht voor de interlokale vereniging Zora Werkt. (zie bijlage)

- Op basis van artikel 18: budget en jaarrekening uit de overeenkomst is de gemeenteraad bevoegd voor de goedkeuring te verlenen met betrekking tot de meerjarenbegroting: "Het budget en de jaarrekening (met daarbij een inhoudelijk jaarverslag) van de vereniging worden jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd aan de raden van de deelnemende gemeenten en OCMW's nadat het beheerscomité ze heeft vastgelegd.

 

Financiële gevolgen

Bij goedkeuring van de aanpassing meerjarenbegroting 2021-2025 zal een budgetwijziging voorzien worden volgens de nieuwe verrekening per gemeente, wat voor Boechout 12.007 EUR meer is dan de voorziene bijdrage, gespreid over 5 jaar.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de gewijzigde versie van de meerjarenplanning 2021-2025 van de interlokale vereniging Zora Werkt met bijhorende hogere gemeentelijke bijdrage goed op voorwaarde dat de extra tewerkstellingen met ESF-subsidies maar zolang duren als hiervoor ESF-subsidies ontvangen worden.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

CIPAL - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal;

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Philip Verstappen en mevrouw Marleen Dolfeyn voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal.

Feiten en context

De gemeente werd per schrijven van 4 mei 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal die zal plaatsvinden op donderdag 24 juni 2021 om 16.00 uur.

Gezien de Covid-19 pandemie en de overheidsmaatregelen ter bestrijding van deze pandemie ziet Cipal zich genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen in het kader van deze vergadering teneinde de gezondheid van de vertegenwoordigers, bestuurders, commissaris en medewerkers maximaal te waarborgen.

De Raad van Bestuur heeft daarom beslist om, overeenkomstig artikel 39, vierde lid van de statuten en de richtlijnen van het Agentschap Binnenlands bestuur, deze vergadering op digitale wijze te laten plaatsvinden via een door Cipal ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.

 

De agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal van 24 juni 2021 bevat volgende agendapunten:

 

1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2. Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

4. Jaarverslag van de raad van bestuur en verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020

5. Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2020, afgesloten op 31 december 2020

6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2020

7. Vaststelling van wijziging van vaste vertegenwoordiger commissaris

8. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

De toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering.

De voorstellen van de Raad van Bestuur van Cipal.

Er zijn geen redenen voorhanden om goedkeuring van de agendapunten te weigeren.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 ("DLB") en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking.

 

Stemming

20 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

3 onthoudingen

Filip Peeters, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2021 goedgekeurd.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de algemene vergadering van Cipal  van 24 juni 2021 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

IGEAN Dienstverlening - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Igean Dienstverlening van 25 juni 2021 - Stemming

 

1. Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

Op de algemene vergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25.01.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Statutenwijziging

Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals art. 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.

De ervaring die intussen opgedaan werd m.b.t. het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.

Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.

Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.

Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.

IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.

 

In een aparte nota van 17.03.2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN dienstverlening dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25.06.2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

1. Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming

2. Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging

3. Verdere timing en werkwijze.

In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:

1. een uittreksel uit de beslissing van de 450ste raad van bestuur van 17.03.2021,

2. het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.

Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19.03.2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

De raad van bestuur van 5.05.2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Bedrijfsrevisor

Artikel 31 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.

Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5.05.2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN dienstverlening voor een forfaitair bedrag van 4.798,30 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25.06.2021.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25.06.2021 om 19.00 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5. Goedkeuren van de statutenwijziging

6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8. Zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19.03.2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 6.05.2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25.06.2021 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1. uittreksels uit de beslissingen van de 451ste raad van bestuur van 28.04.2021 en van de 452ste raad van bestuur van 5.05.2021

2. het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020

3. zelfstandige groepering – inwendig reglement.

 

Gelet op het voorstel om alle agendapunten samen te behandelen op de gemeenteraad van mei – juni 2021.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid.

(mevrouw Kris Swaegers - 1ste afgevaardigde en de heer Philip Verstappen - plaatsvervanger). Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

2. Juridisch kader

• Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

• Statuten van IGEAN dienstverlening.

 

3. Financiële gevolgen

De jaarvergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.

 

4 Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking bij het ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 17.03.2021.

Goedkeuring van het inwendig reglement in het kader van de zelfstandige groepering op de raad van bestuur van 28.04.2021.

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2020 en de jaarrekening 2020 en kennisname van de aanstelling van de bedrijfsrevisor op de raad van bestuur van 5.05.2021.

 

5. Bijkomende bespreking

 

Stemming

20 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

3 onthoudingen

Filip Peeters, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het Coronavirus COVID-19 op 25.06.2021 om 19.00 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5. Goedkeuren van de statutenwijziging

6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8. Zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 25.06.2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

IGEAN Milieu & Veiligheid - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Igean Milieu & Veiligheid van 25 juni 2021 - Stemming

 

1. Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Statutenwijziging

Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals art. 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.

De ervaring die intussen opgedaan werd m.b.t. het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.

Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.

Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.

Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.

IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.

In een aparte nota van 17.03.2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25.06.2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

1. Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming

2. Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging

3. Verdere timing en werkwijze.

In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:

1. een uittreksel uit de beslissing van de 153ste raad van bestuur van 17.03.2021,

2. het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.

Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19.03.2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

De raad van bestuur van 5.05.2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Bedrijfsrevisor

Artikel 32 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.

Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5.05.2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN milieu & veiligheid voor een forfaitair bedrag van 5.864,58 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25.06.2021.

 

Benoemen bestuurder met raadgevende stem - raad van bestuur

Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

Overeenkomstig artikel 440 van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en die in dalende volgorde de volgende zijn:

1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

Alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem worden op basis van voormelde criteria per regio gerangschikt. In uitvoering van artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid heeft de buitengewone algemene vergadering van 20.03.2019 akte genomen van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem en deze effectief aangeduid.

Intussen heeft Lisa Buysse, gemeente Brasschaat – regio noord, ontslag genomen als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem. In dat geval wordt de initiële rangschikking voor deze regio hernomen op basis waarvan Guy Van den Broek, gemeente Essen, de best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem is.

De raad van bestuur heeft in zitting van 28.04.2021 beslist de aanduiding van Guy Van den Broek, gemeente Essen – regio noord, als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor te leggen aan de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25.06.2021.

 

Benoemen leden adviescomités

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

Gelet op de toetreding van de politiezone Hekla wordt de benoeming van de aangestelde vertegenwoordigers voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 17.03.2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25.06.2021 om 19.00 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5. Goedkeuren van de statutenwijziging

6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8. Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19.03.2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 6.05.2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25.06.2021 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1. uittreksels uit de beslissingen van de 154ste raad van bestuur van 28.04.2021 en van de 155ste raad van bestuur van 5.05.2021

2. het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020.

 

Gelet op het voorstel om alle agendapunten samen te behandelen op de gemeenteraad van mei – juni 2021.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid.

(mevrouw Kris Swaegers - 1ste afgevaardigde en de heer Philip Verstappen - plaatsvervanger). Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

2. Juridisch kader

• Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017

• Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

3. Financiële gevolgen

De jaarvergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.

 

4. Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking bij het ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 17.03.2021.

Goedkeuring van het voorstel tot aanduiden van een bestuurder met raadgevende stem op de raad van bestuur van 28.04.2021.

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2020 en de jaarrekening 2020 en kennisname van de aanstelling van de bedrijfsrevisor op de raad van bestuur van 5.05.2021.

 

5. Bijkomende bespreking

 

Stemming

20 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

3 onthoudingen

Filip Peeters, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het Coronavirus COVID-19 op 25.06.2021 om 19.00 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5. Goedkeuren van de statutenwijziging

6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8. Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25.06.2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

Artikel 3

Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Intergemeentelijke samenwerking IKA - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2021 - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Johan Van Hoof werd aangesteld als eerste afgevaardigde en het besluit van de gemeenteraad van 26 april 2021 waarbij mevrouw Marleen Dolfeyn werd aangesteld als plaatsvervanger op de algemene vergaderingen van IKA en dit voor de ganse legislatuur.

Feiten en context

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 26 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA die op 15 juni 2021 plaats heeft in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 26 maart 2021 overgemaakt.

Verwijzend naar de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de  mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

Gebaseerd op de modaliteiten bepaald vanuit het Agentschap Binnenlands Bestuur, en de beslissing van de Raad van Bestuur van 22 maart 2021 zal de algemene vergadering van IKA toch op digitale wijze gehouden worden.

De Raad van Bestuur van IKA heeft besloten over te gaan tot een kapitaalverhoging ter dekking van de 100% van het kapitaal Storm Retie.

De kapitaalverhoging wordt georganiseerd om de namens de gemeenten aangehouden financieel vaste activa ook in de gemeentelijke boekhouding te kunnen opvolgen.

Deze kapitaalverhoging kan worden gefinancierd met middelen beschikbaar in de schoot van IKA.

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering.

De gemeenteraad neemt kennis van de balans, resultatenrekening en winstverdeling.

Argumentatie

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Stemming

20 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

3 onthoudingen

Filip Peeters, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

Artikel 1

Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, hecht de gemeenteraad zijn goedkeuring aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2021.

1. Kennisneming verslagen van IKA van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2. Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2020.

5. Kapitaalverhoging aandelen kengetal 9d (Storm Retie).

6. Statutaire benoemingen en mededelingen.

1. Actualiseren van het register van de deelnemers.

Artikel 2

Tekent niet in op de voorgestelde kapitaalverhoging.

Artikel 3

De vertegenwoordigers van de gemeente, die bij afzonderlijke beraadslaging werd(en) aangeduid voor de legislatuur 2019-2024, en die zal/zullen deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 15 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op te dragen zijn/hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Intergemeentelijke samenwerking PIDPA - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van 18 juni 2021- Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij mevrouw Kris Swaegers en de heer Dirk Crollet voor de huidige legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van Pidpa.

Feiten en context

Op vrijdag 18 juni 2021 om 11.30 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering op afstand.

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:

1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020

3. Verslag van de commissaris over het jaar 2020

4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2020

5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht

7. Benoemingen

8. Varia

a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin - stand van zaken - mondelinge toelichting ter vergadering

b) Vragen van vennoten

9. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

Brief van Pidpa van 26 april 2021 met agenda en bijlagen:

- verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020 en het duurzaamheidsverslag 2020

- de jaarrekening over het boekjaar 2020

- het verslag van de commissaris over 2020

- toelichting toetredingen/uitbreidingen

- toelichting benoemingen

- model als raadsbeslissing.

Juridische grond

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn hieraan geen financiële aspecten verbonden.

 

Stemming

20 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

3 onthoudingen

Filip Peeters, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

Artikel 1

Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020, de jaarrekening over het boekjaar 2020 en het verslag van de commissaris worden goedgekeurd.

Artikel 2

Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2020, wordt goedgekeurd.

Artikel 3

Goedkeuring wordt verleend aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

Artikel 4

Goedkeuring wordt verleend aan de benoemingen.

Artikel 5

Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 18 juni 2021, overeenkomstig deze beslissing te stemmen, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

Artikel 6

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Pontes - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Pontes van 24 juni 2021 - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is aangesloten bij de intergemeentelijke samenwerking PONTES.

De besluiten van de gemeenteraad van 25 februari 2019 en 24 juni 2019  waarbij de heer Willy Van Genechten en de heer Joost Derkinderen voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke samenwerking PONTES.

Feiten en context

De intergemeentelijke vereniging PONTES heeft een uitnodiging gestuurd voor een algemene vergadering op 24 juni 2021 met opgave van de agenda. Aangezien de gemeente aandeelhouder is in deze vereniging, moet een gemeentelijk vertegenwoordiger worden aangeduid en moet tevens het mandaat van deze vertegenwoordiger worden vastgesteld.

 

De agenda van deze algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerking PONTES van 24 juni 2021 bevat volgende agendapunten:

 

1)     Algemene vergadering: verslag 17 december 2020 - goedkeuring

2)     Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2020 - goedkeuring

3)     Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2020 - aktename

4)     Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2020 - goedkeuring

5)     Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6)     Varia en rondvraag.

 

 

Alle documenten werden toegevoegd die een toelichting bevatten bij de geagendeerde onderwerpen.

 

Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.

 

Juridische grond

Artikel 34, §2, 2°,  artikel 41, §2, 4° en 9°, artikel 432 en artikel 454 van het decreet lokaal bestuur.

De gemeenteraad is bevoegd voor de aangelegenheden inzake de deelname aan en de vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen, evenals voor de aangelegenheden die het decreet uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

De gemeenteraden bepalen de afvaardiging en het mandaat van hun vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.

Tijdens het eerste semester van elk jaar wordt een algemene vergadering georganiseerd die de jaarrekening vaststelt en kwijting verleent aan de bestuurders en de revisor.

 

Stemming

20 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

3 onthoudingen

Filip Peeters, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

Artikel 1

Er wordt kennis genomen van de agenda van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 24 juni 2021, die er als volgt uit ziet:

 

1. Algemene vergadering: verslag 17 december 2020 - goedkeuring

2. Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2020 - goedkeuring

3. Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2020 - aktename

4. Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2020 - goedkeuring

5. Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6. Varia en rondvraag.

 

Artikel 2

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van PONTES op 24 juni 2021 wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te bezorgen aan de intergemeentelijke samenwerking PONTES, Jules Moretuslei 2 te 2610 Wilrijk

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Groepswoningbouw BMT-site deel 4 - Overeenkomst infrastructuurwerken en zaak der wegen - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'site BMT – stationsomgeving’ werd op 13 september 2012 goedgekeurd door de deputatie, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 9 november 2012.

Op 24 mei 2013 werd door Gands nv een verkavelingsaanvraag ingediend voor de verkaveling BMT-site deel 1 van 17 percelen, weg-, riolerings- en omgevingswerken.

Op 24 juni 2013 werd door de gemeenteraad het wegenisdossier voor de nieuw ontworpen straat IJzerfabrieklei, later gewijzigd naar IJzerlei, goedgekeurd.

Op 9 september 2013 werd door het college van burgemeester en schepenen de verkavelingsvergunning verleend voor de verkaveling BMT-site deel 1.

Op 20 juli 2016 werd door Gands nv een verkavelingsaanvraag ingediend voor de verkaveling BMT-site deel 2 van 16 percelen, weg- riolerings- en omgevingswerken.

Op 19 december 2016 werd door de gemeenteraad het wegenisdossier voor de nieuw ontworpen straat Jacques Corstienslei goedgekeurd.

Op 28 december 2016 werd door het college van burgemeester en schepenen de verkavelingsvergunning verleend voor de verkaveling BMT-site deel 2.

Op 18 juli 2017 werd door Gands nv een verkavelingsaanvraag ingediend voor de verkaveling BMT-site deel 3 van 8 percelen  weg-, riolerings- en omgevingswerken, slopen van bedrijfsgebouw en parkmuur, vellen van hoogstambomen.

Op 18 december 2017 werd door de gemeenteraad het wegenisdossier voor de nieuw ontworpen straat De Cletse goedgekeurd.

Op 8 januari 2018 werd door het college van burgemeester en schepenen de verkavelingsvergunning verleend voor de verkaveling BMT-site deel 3 (huidig deel 4).

Op 20 oktober 2020 heeft het college van burgemeester en schepenen akte genomen van het uitdrukkelijk verzoek van 5 oktober 2020 van de eigenaar tot verzaking aan de verkavelingsvergunning, afgeleverd op 8 januari 2018 voor BMT-site deel 3 (huidig deel 4).

Op 23 december 2020 werd door Gands nv een verkavelingsaanvraag ingediend voor de verkaveling BMT-site deel 3 van 23 loten, weg-, riolerings- en omgevingswerken.

Op 29 maart 2021 werd door de gemeenteraad het wegenisdossier voor de nieuw ontworpen straten Emiel Vanderstraetenlei en Jan Cockxplein goedgekeurd.

Feiten en context

Op 23 december 2020 werd door Gands nv een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend voor het bouwen van een parkvilla (20 woonentiteiten) met ondergrondse parkeergarage en van 6 gekoppelde eengezinswoningen, weg-, riolerings- en omgevingswerken (BMT-site deel 4).

Het openbaar onderzoek werd ingesteld van 22 januari 2021 tot en met 20 februari 2021: er werden 68 bezwaarschriften ingediend (waarvan 1 anoniem).

Het wegenisdossier voor de nieuw ontworpen straat De Cletse, kadastraal bekend als 1e afd. sie D nr. 405n4 werd opgemaakt door door het bureau voor urbanisme BUUR te Leuven samen met het adviesbureau Atelier Ruimtelijk Advies (ARA) te Berchem.

Het voorstel tot overeenkomst infrastructuurwerken, het rooilijnplan en de overige stukken van het wegenisdossier met referentie BOE-F4 liggen voor ter goedkeuring.

Het wegenisdossier omvat de volgende stukken:

         inplantingsplan

         rooilijnplan

         rioleringsplan

         detailsnedes

         terreinprofielen

         beplantingsplan

         toelichtingsnota

         nota riolering - Boechout Midden fase 4 (240_ontwerpnota_201216).

Argumentatie

Gelet op de ligging binnen het gemeentelijk RUP ‘ site BMT – stationsomgeving’; Overwegende dat het verkavelingsontwerp, de aanleg van nieuwe verkeerswegen voorziet;

Gelet op artikel 3, 4 en 6 van het gemeentewegendecreet;

Gelet op het mobiliteitseffectenrapport (MOBER) dd. 26 januari 2012 zoals opgemaakt door Mint nv te Mechelen;

Gelet op de ondertekende verklaring waarbij last en volmacht gegeven wordt door de eigenaar van de gronden, BMT Boechout nv, aan Gands nv van 8 april 2013;

Gelet op de definitieve goedkeuring door de gemeenteraad van de nieuwe straatnaam De Cletse op 24 juni 2013.

 

De verkaveling betreft fase 4 van de ontwikkeling van de site BMT – stationsomgeving en is centraal in de gemeente Boechout gelegen, aansluitend op de dorpskern. Ten noorden van het projectgebied zijn de eerste twee fasen van de ontwikkeling reeds uitgevoerd. Voor de derde fase ten noorden daarvan is de procedure voor het bekomen van een verkavelingsvergunning lopende. 

Na aanleg van het openbaar domein in fase 3 zal een langgerekte groene parkvinger de aansluiting en verbinding maken tussen de voorgaande fases en de voorliggende verkaveling van fase 4.

 

In de Heuvelstraat, Lange Kroonstraat en aan het station zijn bushaltes gelegen. De Molenlei is in het mobiliteitsplan Boechout gecategoriseerd als lokale weg type II en er is recent een fiets-o-strade aangelegd langsheen de spoorweg (met pendelparking) aan de zuidoost-zijde van de BMT-site.

 

Een parkvilla en 6 rijwoningen zijn toegankelijk via een tuinstraat, die slechts verhard is over een breedte van 3,10m en verder volledig vergroend. Dit pad is enkel toegankelijk voor traag verkeer(tenzij hulpdiensten, uitzonderlijke leveringen, …) en biedt enkele toegang tot de woningen zelf. Het eindigt op een publiek pleintje, dat met een halfverhard pad de verbinding maakt met de Ijzerlei.

 

Er wordt ingezet op ondergronds parkeren onder de parkvilla, zodat het verkeersvrije karakter van de buurt verder wordt gegarandeerd. Deze parking heeft een inrit die uitkomt op het hoofdpad dat noord-zuid de Heuvelstraat verbindt met de Molenlei, zodat het laatste gedeelte van het pad dat de verbinding maakt met de Heuvelstraat (+-40m) een gemengde zone wordt (fietsstraat) waar auto’s slehts ‘te gast’ zijn.

 

Doorheen de verkaveling lopen verscheidene openbare trage wegen die de woningen ontsluiten en hen verbinden met het omliggende parkgebied.

 

De voorliggende aanvraag zet aldus verder in op de structuur van dorpsstraten enerzijds en het fijnmazig trage wegen-netwerk anderzijds. De voorziene wegen passen zich verder in het algemeen belang in zoals vastgesteld in het RUP, dat op haar beurt via een mobiliteitsstudie is afgestemd op verkeersveiligheid. Waar noodzakelijk in het licht van de goede ruimtelijke ordening worden voor wat betreft de vergunning en uitvoering nog voorwaarden opgelegd in lijn met de opgevraagde adviezen.

 

Het voorliggende rooilijnplan enerzijds en de aanpassing van de gemeenteweg anderzijds

zijn twee aparte rechtshandelingen. Beide worden evenwel, gelet op de integratie binnen

een project en de totaalvisie die ten tijde van het RUP reeds werd opgesteld, op dezelfde

wijze verantwoord. In dat licht wordt er besloten om in deze beslissing (één scriptum) de

beslissing voor beide rechtshandelingen op te nemen. Eerst de goedkeuring van de rooilijn en dan de goedkeuring van de wegenis.

 

Volgens de memorie van toelichting bij het gemeentewegendecreet gaat de beslissing over de zaak van de wegen over de inpasbaarheid van de nieuwe wegenis in het globale

gemeentelijke wegennet en het effect van de voorgestelde wegenis – maar niet van het voorgestelde project of verkaveling – op de mobiliteit, de verkeersafwikkeling en de verkeersveiligheid. De beoordeling van de goede ruimtelijke ordening

behoort tot de beslissing over de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (bouwen van een parkvilla (20 woonentiteiten) met ondergrondse parkeergarage en van 6 gekoppelde eengezinswoningen, weg-, riolerings- en omgevingswerken).

 

Er werden 68 bezwaarschriften ingediend.

 

         In 10 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het feit dat de voorliggende aanvraag niet in overeenstemming is met het ruimtelijk beleid van de gemeente en de gewenste ruimtelijke ontwikkeling niet reflecteert.

 

         In 19 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het feit dat de voorliggende aanvraag niet in overeenstemming is met het statuut van beschermd dorpsgezicht in deze zone.

 

         In 24 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen de schaal van het bouwproject, aangezien dit niet in overeenstemming is met wat de projectontwikkelaar communiceerde tijdens de verkoop van de woningen van de eerste fase van de ontwikkeling langs de IJzerlei.

 

         In 14 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen de bouwhoogte van de parkvilla die zal gerealiseerd worden, aangezien dit een effect heeft op de lichten en zichten van de omwonenden en daardoor nog dichter op mekaar gewoond wordt.

 

         In 30 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het feit dat de voorliggende aanvraag de groene parkomgeving die beloofd werd en voorzien is in het RUP en masterplan nog verder ondermijnt, terwijl vandaag al weinig van deze groene, landschappelijke omgeving te merken is. De kwaliteit van de groene ruimte wordt als ondermaats beschouwd door de bezwaarindieners.

 

         In 31 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het bebouwen van deze groene ruimte en vooral het feit dat de speelruimte moet wijken voor bebouwing.

 

         In 8 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het project omwille van de algemene verkeersdruk dat dit nog zal veroorzaken, terwijl de mobiliteitsdruk op de omliggende straten omwille van het project Midden nu reeds te hoog is.

 

         In 31 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen de bijkomende verkeersdruk op de Heuvelstraat die nu reeds te druk is en het onveilige kruispunt bij de uitrit wat vooral voor de fietsers die de Heuvelstraat intens gebruiken tot conflictsituaties kan zorgen.

 

         In 18 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het feit dat het fiets- en wandelpad dat noord-zuidverbinding tussen Heuvelstraat en Molenlei loopt kan gebruikt worden voor wagenverkeer in het gedeelte waarop deze aanvraag betrekking heeft.

 

         In 9 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het feit dat het project een impact kan hebben op de waardevolle bomen en de ecologische waarde van het park Clematites, vooral omwille van de graafwerken die nodig zullen zijn.

 

         In 7 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het project omdat het de wateroverlast in de wijk nog verder kan verergeren.

 

         In 2 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het project omdat hierdoor de bebouwingscoefficient beschreven in masterplan en RUP zou overschrijden.

 

         In 2 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het project omdat het gebaseerd is op een onevenwichtige verdeling van de inbreidingsmogelijkheden tussen de eigenaar van de BMT-site de andere eigenaars binnen de contour van het RUP. Dit is in strijd met het gelijkwaardigheidbeginsel.

 

         In 1 bezwaarschrift wordt bezwaar gemaakt tegen het project omdat het impact heeft op het karakter en de afscheiding van de parktuinen van de woning gelegen aan de Heuvelstraat.

 

         In 1 bezwaarschrift wordt bezwaar gemaakt tegen de voorgestelde rooilijn van het bouwproject. Deze zou niet in overeenstemming zijn met het verkavelingsplan dat gehecht is aan de verkavelingsakte van notaris Van Laere de dato 31 juli 2014.

 

         In 2 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen de inplanting van de parkvilla en rijwoningen aangezien deze niet in overeenstemming zouden zijn met de voorschriften en grafisch plan van het RUP.

 

Enkel de bezwaren die handelen over de zaak der wegen worden hier uitputtend behandeld voor zover ze daarop betrekking hebben. Dit sluit niet uit dat dezelfde bezwaren (gedeeltelijk) gegrond worden bevonden in het kader van de omgevingsvergunning voor zover ze betrekking hebben op de goede ruimtelijke ordening.

Hierna worden de punten van bezwaar opgesomd die betrekking hebben op de zaak der wegen:

 

         In 8 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het project omwille van de algemene verkeersdruk dat dit nog zal veroorzaken, terwijl de mobiliteitsdruk op de omliggende straten omwille van het project Midden nu reeds te hoog is.

oEr wordt melding gemaakt over de stijgende verkeersdruk in alle omliggende                             straten.

oDe mobiliteitsstudie dateert van 2012, gebaseerd op cijfers van 2011, maw 10              

jaar oud. Dit moet dringend geactualiseerd worden

 

De verkeersdruk kan enkel worden becijferd op basis van een mobiliteitsstudie, zoniet is deze niet aantoonbaar. Het bezwaar betreft de actualiteit van de mobiliteitsstudie die in vraag wordt gesteld.

Niettegenstaande een bezwaarindiener deze in vraag kan stellen, dient er een concrete

aanleiding of ontwikkeling te zijn, die ertoe leidt dat de cijfers van de mobiliteitsstudie niet meer kunnen gelden als verantwoording voor de voorliggende aanvraag. Dit wordt

geenszins aangetoond of aannemelijk gemaakt. De actualiteit van de mobiliteitsstudie werd daarentegen bevestigd door het mobiliteitsplan 2018 dat hiernaar terugverwijst.

 

Deze bezwaren worden niet weerhouden.

 

         In 31 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen de bijkomende verkeersdruk op de Heuvelstraat die nu reeds te druk is en het onveilige kruispunt bij de uitrit wat vooral voor de fietsers die de Heuvelstraat intens gebruiken tot conflictsituaties kan zorgen.

o    De ondergrondse parkeergarage (met uitrit naar de Heuvelstraat) creëert een                             verhoogde gemotoriseerde mobiliteit in de nu al drukke Heuvelstraat waar,                            

ondanks (beperkte) maatregelen van het gemeentebestuur, de zullen auto's voor de nodige geluid- en N02- en CO2- overlast zorgen.

oDe Heuvelstraat is al een drukke straat, waar veel schoolgaande jeugd doorheen                             fietst. Een nieuw kruispunt op die plek, aan de bocht in de Heuvelstraat, lijkt mij                             onveilig.

oDe Heuvelstraat is een drukke straat met veel verkeer van schoolgaande kinderen

zowel te voet als met de fiets.

oDit project zal leiden tot nog meer verkeer op een reeds zeer kleine ruimte. De

voorgestelde in en uit weg is te midden van de Heuvelstraat zeer slecht zichtbaar en rekening houdend met fietsen, zeker de schoolgaande kinderen, wordt de druk in de Heuvelstraat te groot en ronduit gevaarlijk. Enerzijds wens ik er op te wijzen dat de Heuvelstraat reeds een drukke verkeersader betreft in centrum Boechout waarbij een extra ontsluiting van de site het Midden een bijkomend kruispunt zal creëren op de route van vele schoolgaande kinderen en vlakbij 2 crèches. Dit lijkt mij niet te passen bij de verkeerspolicy van een gemeente die zich op haar eigen website pluimen op de hoed steekt met de titel 'Fietsgemeente 2020'.

oKruispunten staan vast plus het is nu al levensgevaarlijk om in de Heuvelstraat te

wandelen ter hoogte van het nieuwe aangelegde stuk. Daar rijden de bussen, omdat het stuk nu zo smal is, bijna over je voeten als je net op dat moment op het voetpad loopt, levensgevaarlijk voor kinderen die gewoon zonder nadenken op een voetpad lopen!! Om nog maar te zwijgen van de CO2 uitstoot. Laat staan dat daar nu nog meer auto’s moeten passeren als fase IV er komt.

 

Het aantal woningen is beperkt (26 woningen), wat impliceert dat de extra voertuigbewegingen geen significante negatieve effecten zullen hebben op de mobiliteit in de omgeving. Voor de opmaak van een masterplan voor de BMT-site werd een mobiliteitsstudie uitgevoerd door door Mint nv die zich vertaald heeft in het  mobiliteitseffectenrapport (MOBER) dd. 26 januari 2012. De gekozen opties kaderen immers in de vooropgestelde veiligheids- en mobilteitsoverwegingen die hun weerslag hebben gevonden in het RUP.

Ter hoogte van het kruispunt is het voetpad langs de Heuvelstraat voldoende breed waardoor er voor wagens die de Heuvelstraat willen oprijden voldoende zichtbaarheid is op het aankomende verkeer. Bovendien is het kruispunt gelegen in een zone 30.

Wat betreft lucht- en lawaaihinder kan eveneens gesteld worden dat de impact hiervan beperkt blijft en wordt de screeningsnota bijgetreden. Er is reeds een geluidsafname in de kern van Boechout door stopzetting van de industriële activiteiten op de BMT-site maar ook door de stopzetting van het, veelal zware, bedrijfsverkeer van en naar de site.

Het programma van 26 woningen zal geen aanleiding geven voor de overschrijding van de grenswaarden van de luchtkwaliteit en/of tot een aanmerkelijke verhoging van de polluenten.

Er wordt verwacht dat de potentiële geluidsoverlast, alsook de NO2 en CO2-toename door bijkomende verkeersgeneratie i.f.v. de woonontwikkeling te verwaarlozen is.

 

Deze bezwaren worden niet weerhouden.

 

         In 18 bezwaarschriften wordt bezwaar gemaakt tegen het feit dat het fiets- en wandelpad dat noord-zuidverbinding tussen Heuvelstraat en Molenlei loopt kan gebruikt worden voor wagenverkeer in het gedeelte waarop deze aanvraag betrekking heeft.

 

oHet is ook jammer dat het fiets- en voetpad dat nu van de IJzerlei naar de

Heuvelstraat loopt toegankelijk voor auto’s wordt.

oDe weg naast de open ruimte zal gebruikt worden voor gemotoriseerd verkeer,

terwijl dit nu een veilige en rustige weg is voor wie vanuit het dorp naar de school, woningen, kantoren van Burger & Welzijn en de crèche moet. Dit betekent ook meer verkeer en dus meer onveiligheid voor schoolgaande kinderen.

oDe verbindingsweg - trage weg tussen Fase 1 en 2 naar de Heuvelstraat wordt

veelvuldig gebruikt door fietsers, wandelaars, joggers.. dat zal qua veiligheid zeker een  probleem worden als het autoverkeer op de trage weg moet invoegen van/naar de Heuvelstraat waar dagelijks meer dan honderden schoolkinderen passeren te voet of per fiets.  - vooraleer men aan de werken begint, zou men absoluut de doorgang via het park Clematites moeten realiseren, om zo weinig mogelijk hinder te hebben van de werken voor de voetgangers en fietsers.

 

In het RUP is de mogelijkheid voorzien om een openbare erfontsluiting te voorzien tussen bouwveld 3j en de Heuvelstraat. Deze overdruk op het grafisch plan van het RUP is identiek aan deze in de erfstraten die vandaag de Ijzerlei en Jacques Corstienslei vormen.

De voorschriften voor deze bestemming zijn als volgt:

“De zone is bestemd voor openbare erfontsluitingen met de daarbij horende vrije ruimten, met als voornaamste doelstelling het opwaarderen van de publieke ruimte en de ontsluiting van bebouwing. De zone voor openbare erfontsluitingen betreft een verkeersarm verblijfsgebied. Deze heeft met andere woorden hetzelfde statuut als de erfstraten die voorzien zijn in de andere straten.”

De aard van de inrichting die wordt voorgesteld is geheel in overeenstemming met deze bestemming en voorschriften.

 

Vandaag is reeds een trage weg aangelegd die Heuvelstraat en Molenlei met elkaar verbindt en die voorzien is in het geldende RUP. De weg is tevens ook voorzien als brandweg.

De voorschriften voor de aanleg van deze trage weg zijn als volgt:

“De  zone  wordt  bestemd  voor  openbare  trage  wegen.  Toegelaten  zijn  voetgangers,  fietsers,  onderhouds‐  en  hulpdiensten.  De  verbinding  tussen  de  twee  uiteinden  van  de  trage  wegen,  aangeduid  op  het  grafisch  plan, dient steeds te worden gegarandeerd.

De  indicatief  aangeduide  trage  wegen  zijn  bestemmingen  in  overdruk  waarbij  de  basisbestemming  de  in  de grondkleur  aangeduide  bestemming  is.  De  trage  wegen  zijn  indicatief  aangeduid  op  het  grafisch  plan.  Dit betekent dat het exacte traject niet vastligt.”

 

Omwille van de eigendomssituatie, waarbij het Sint-Gabrielcollege zijn terrein niet openbaar toegankelijk wenst te maken, is ervoor geopteerd om de trage weg die wordt voorzien in het RUP volledig te voorzien op het terrein van de voormalige BMT-site en niet door het park Clematites.

De projectontwikkelaar Gands en Sint-Gabriël kwamen bovendien tot een akkoord van een gedeeltelijke grondenruil ter hoogte van fase 2 om de tragewegverbinding te realiseren.

 

Onvermijdelijk komen trage weg en openbare erfontsluiting samen in de zone die bouwveld 3j in het RUP verbindt met de Heuvelstraat. Tussen de erfstraat van de voorliggende aanvraag en de Heuvelstraat betreft deze zone m.a.w. een gemengde zone, waarbij fietsers, voetgangers en wagens de ruimte delen.

 

Gezien het beperkt aantal woonentiteiten is ook het aantal wagens beperkt dat ondergronds zal parkeren in deze fase (in vergelijking met de drie andere fasen) en is een dergelijke gemengde zone over een beperkte afstand bovendien te verantwoorden.

 

Deze bezwaren worden niet weerhouden.

 

         In 1 bezwaarschrift wordt bezwaar gemaakt tegen de voorgestelde rooilijn van het bouwproject. Deze zou niet in overeenstemming zijn met het verkavelingsplan dat gehecht is aan de verkavelingsakte van notaris Van Laere de dato 31 juli 2014.

 

oIk heb niet de bevoegdheid van een landmeter, toch lijkt me de inplanting van het appartementsgebouw de grens te overschrijden van het  verkavelingsplan dat gehecht is aan de verkavelingsakte van notaris Van Laere de dato 31 juli 2014.  Concreet : de "parkvilla " komt te dicht bij het uiteinde van de tuinen van de huizen nrs 13 tot 17.

 

 

                                 

Kadastrale legger                    Rooilijnplan fase 4

 

De voorgestelde rooilijnen van de voorliggende aanvraag (aangeduid in oranje) vallen geheel binnen de perceelsgrenzen van perceel kadastraal bekend als 1e afd. sie D nr. 405n4 (op het kadasterplan aangeduid in blauw, op het rooilijnplan aangeduid in paars), dat is vastgelegd volgens de verkavelingsakte dd. 31/7/2014. De rooilijnen van de nieuwe gebouwen liggen bovendien in de zones voor parkvilla en de bouwvelden van het RUP. De rode lijn op het omgevingsplan is de projectgrens, met oog op het vaststellen van de toekomstige grens der werken.

 

Vaststelling is dat de rooilijnen effectief afgestemd zijn op deze vastgesteld in de verkavelingsakte van de eerste fase aan de IJzerlei en de rooilijnen van de gebouwen en niet te dicht bij de percelen van woningen IJzerlei 13 tot 17 gelegen zijn.

 

Dit bezwaar wordt niet weerhouden.

Advies

Dienst openbare werken en mobiliteit dd. 10 februari 2021: voorwaardelijk gunstig.

Brandweer Zone Rand dd. 26 januari 2021: voorwaardelijk gunstig.

Agentschap Onroerend Erfgoed Antwerpen dd. 22 maart 2021: gunstig.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 (B.S. 23 oktober 2014) betreffende de omgevingsvergunning, en latere wijzigingen.

Het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 dat meer concrete invulling geeft aan bovenvermeld decreet.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 (B.S. 20 augustus 2009);

De uitvoeringsbesluiten die meer concrete invulling geven aan de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

Artikel 2, 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en volgende wijzigingen.

Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en volgende wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

14 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn, Joost Derkinderen, Lotte Vanstraelen en Fernando Marques da Silva

8 stemmen tegen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Greet Van Brussel en Ines De Keulenaer

1 onthouding

Wally Liekens

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het wegenisdossier met voorgestelde rooilijn en de overige stukken met referentie BOE-F4.

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de ingediende bezwaarschriften tijdens het openbaar onderzoek, deze worden beoordeeld zoals hierboven uiteengezet.

Artikel 3

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het rooilijnplan van de nieuw ontworpen straat "De Cletse" in het kader van het project groepswoningbouw BMT-site deel 4, kadastraal bekend als 1e afd. sie D nr. 405n4, zoals opgemaakt door het bureau voor urbanisme BUUR te Leuven samen met het adviesbureau ARA te Berchem.

Artikel 4

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het wegenisdossier met referentie BOE-F4, het beplantingsplan en de uitrusting voor de nieuw ontworpen straat “De Cletse”  in het kader van het project groepswoningbouw BMT-site deel 4), kadastraal bekend 1e afd. sie D nr. 405n4, zoals opgemaakt door het bureau voor urbanisme BUUR te Leuven samen met het adviesbureau ARA te Berchem omvattende:

         inplantingsplan

         rioleringsplan

         detailsnedes

         terreinprofielen

         beplantingsplan

         toelichtingsnota

         nota riolering - Boechout Midden fase 4 (240_ontwerpnota_201216).

Artikel 5

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de voorgestelde overeenkomst infrastructuurwerken.

Artikel 6

De gemeenteraad gaat akkoord met voorwaarden in lijn met

         het technisch advies van de dienst openbare werken en mobiliteit dd. 10 februari 2021

         het voorwaardelijk gunstig advies van de Brandweer Zone Rand dd. 26 januari 2021.

Artikel 7

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Veiligheid aan kruispunt Miro

Interpellatie en motie

Datum:   24 mei 2021

Gemeenteraad:31 mei 2021

Onderwerp:Veiligheid aan kruispunt Miro

Door:Willy Van Genechten

 

 

 

Feiten en context

 

Het betreft het kruispunt ter hoogte van de vroegere Miro aan de Provinciesteenweg , de Heuvelstraat en de Vremdesesteenweg.

Er gebeuren daar rare dingen. God mag weten waarom autobestuurders daar het rode verkeerslicht (bewust) negeren, wanneer ze van Mortsel richting Lier rijden.  Je hebt de indruk dat er zelfs gas bijgegeven wordt om het kruispunt te kunnen passeren.

Ik werd er meermaals door mensen op aangesproken en was eerst wel wat wantrouwig, maar groots was mijn verbazing toen ik onlangs een toertje ging joggen en mijn broek goed moest vasthouden of ik was ze kwijt.

Het kruispunt is een belangrijke overgang in ons dorp. Het is dus niet meer dan aangewezen om dit verder te onderzoeken. Ik zou niet willen dat daar eerst iemand moet verongelukken vooraleer we actie nemen.

 

Ik denk dat we daar controles moeten uitvoeren. Voor wie is dat? Het gaat hier om een provinciale weg, dat weet ik en hebben we daar als gemeente bevoegdheid? Maar zeker en vast dan meldings- en opvolgingsplicht.

Misschien is een mobiele camera hier wel even op zijn plaats. Soms moeten we de wet afdwingen, wie niet luisterne wil moet voelen.

 

 

Ondertussen heb ik al eens contact genomen met onze politiezone Minos. Ik werd daar vriendelijk te woord gestaan en men verzekerde mij dat ze iets gaan ondernemen. Met het anonieme voertuig zouden ze controles gaan uitvoeren, en waar nodig ook verbaliseren.

Wanneer dit effectief wordt uitgevoerd zijn we op goede weg.

Opvolgen zullen we dit moeten blijven doen voor de veiligheid van de zwakkere weggebruikers. Daar reken ik op de diensten van onze gemeente om dit op te volgen en te communiceren.

 

Alvast bedankt in naam van bezorgde medeburgers

Willy Van Genechten

CD&V

 

 

Schepen Rudi Goyvaerts antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Toepassingen van camera's

Interpellatie en motie

Datum:26 mei 2021

Gemeenteraad:31 mei 2021

Onderwerp:Toepassingen van camera's

Door:Joost Derkinderen

 

 

Op de laatste politieraad werd er beslist over de bijkomende aankoop van 24 bodycams.

 

Onder de mogelijke toepassingen van deze bodycams kwam ik ook de toepassing als dashcam tegen.

 

“Overwegende dat de bodycams ook zullen ingezet worden als dashcam in de

interventievoertuigen.”

 

An sich heb ik niet echt problemen voor het gebruik van een bodycam als dashcam,  maar dit is wel een andere toepassing. Men kan dan beter spreken over camera's die kunnen dienen als bodycam en die kunnen dienen als dashcam. Dit is een voorbeeld van function creep, we beslissen als gemeenteraad en politieraad over de aankoop van bodycams, maar ze worden ook gebruikt als dashcam. Dan is de term niet correct.

 

We hebben als gemeenteraad een goedkeuring gegeven voor het gebruik van bodycams en mobiele anpr-camera’s, niet voor het gebruik van dashcams.

 

Nieuwe toepassingen voor camera’s zouden systematisch via de gemeenteraad moeten passeren, zodat we controle blijven behouden. Deze toepassingen moeten zo specifiek mogelijk omschreven zijn om te vermijden dat we transparantie verliezen. Dit is noodzakelijk omdat we als gemeente heel veel geld spenderen aan camera’s, maar ook omdat het onze plicht is als gemeente- en/of politieraadslid te waken over de vrijheid van elke burger.

 

Als ik de reacties hoorde tijdens de politieraad denk ik niet dat daar veel discussie over is, het is vooral een kwestie om hier aandacht voor te hebben.

 

Derkinderen Joost

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Mooimakers

Interpellatie en motie

Datum:26 mei 2021

Gemeenteraad:31 mei 2021

Onderwerp:Mooimakers

Door:Joost Derkinderen

 

Wie in Europa verpakkingen op de markt brengt, moet daar een deel van recycleren. Supermarkten of fabrieken laten dit doen door organisaties als Fost Plus. Zij zorgen voor ophaling, sortering en recyclage of verbranding van het afval. Fost Plus wordt gefinancierd en bestuurd door zijn leden, vooral de verpakkingsproducenten.

 

Supermarkten en grote voedingsbedrijven zijn de financiers van Fost Plus, en daarom onrechtstreeks de motor achter het Vlaamse preventie- en recyclagebeleid van verpakkingen. Fost Plus heeft veel invloed om zich te kanten tegen maatregelen die verpakkingsafval tegengaan. Voornaamste reden om zo veel weerwerk te bieden is om de kosten te drukken voor de verpakkingsindustrie.

 

Al jarenlang verzet Fost Plus zich tegen het invoeren van statiegeld in België en de Vlaamse regering schuift dit op de lange baan. In tussentijd stelde Fost Plus met sectorfederaties Fevia en Comeos een plan voor om een bedrag van 17 miljoen euro te bestreden in onder andere opruimorganisaties zoals Mooimakers, met de ambitie om zwerfvuil in ons land met 20 % te doen dalen.

 

Dit weerwerk tegen statiegeld is een beproefde lobbytactiek: je bedenkt een alternatief plan  dat voor jaren vertraging zorgt. Daarna komt weer een nieuwe beleidsmaker en doen zich opnieuw kansen voor om het statiegeld geheel af te schaffen. Met de actie Mooimakers voert Vlaanderen het beleid rond zwerfvuil en sluikstorten uit. Op deze manier wil men de schuld voor het zwerfvuil uitsluitend bij de consument leggen. Deze laatste tactiek past men al jaren toe. Slogans zoals “een beter milieu begint bij jezelf” en de campagne van “Mooimakers” zijn bedoeld om de aandacht af te leiden van serieuze beleidsoplossingen zoals vermijden van plastic afval of de invoering van statiegeld. Voor structurele veranderingen is politiek ingrijpen nodig. Natuurlijk mag je geen afval wegsmijten, maar hier zijn collectieve maatregelen nodig om het probleem aan te pakken.

 

Ondertussen blijkt de daling van de Vlaamse zwerfvuilcijfers er niet te komen: eind december maakte OVAM de nieuwe zwerfvuilcijfers bekend. Daaruit bleek dat het zwerfvuil in Vlaanderen in 2019 met 14% gestegen was tegenover twee jaar daarvoor.  Recent antwoord van Minister Zuhal Demir over de stijgende cijfers: meer handhaving, hogere GAS-boetes. Nochtans hebben handhaving en preventiecampagnes de stijgende zwerfvuilcijfers de laatste jaren niet doen dalen.

 

De steden en gemeenten gaven in 2015 ongeveer 164 miljoen euro uit om zwerfvuil op te ruimen en te verwerken. Dit bedrag is vermoedelijk nog hoger, denk maar aan de camera’s die vele gemeenten zoals Boechout hebben aangekocht om dit probleem aan te pakken. Wat Fost Plus uitgeeft voor zwerfvuil , is amper 10 % van dit bedrag.

 

Statiegeld is geen mirakeloplossing voor het afvalprobleem, maar is al wel een serieuze stap in de goede richting, het kan 70 tot 90% van de flesjes en blikjes uit het straatbeeld houden.

 

Het niet invoeren van statiegeld is een kaakslag voor die tienduizenden vrijwilligers die zwerfvuil opruimen. Onlangs hebben we met Groengangmaker, net zoals vele mensen en organisaties in Vlaanderen,  een opruimactie gedaan in onze gemeente, als je ziet hoeveel afval er vermeden kan worden is het een regelrechte schande dat men dit na al die jaren nog niet heeft ingevoerd.

 

Boechout is lid van de statiegeldalliantie. Ik vraag aan het bestuur om zeer kritisch te kijken naar deze evolutie. Acties zoals die van Mooimakers leiden de aandacht af van de echte verantwoordelijkheid en lossen het probleem duidelijk niet op. Het materiaal dat de gemeente krijgt via Mooimakers is degelijk, de campagne aantrekkelijk, maar als we op deze manier het probleem mee in stand houden is het misschien beter om een signaal te geven en in de toekomst de samenwerking met Mooimakers stop te zetten.

 

Derkinderen Joost

 

 

Schepen Kris Swaegers antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Activeringsheffing op onbebouwde bouwgronden

Interpellatie en motie

Datum:26 mei 2021

Gemeenteraad:31 mei 2021

Onderwerp:Activeringsheffing op onbebouwde bouwgronden

Door:Lode Van den Brande

 

 

Toelichting:

 

Wij namen kennis van een recent bezwaarschrift dat aan het gemeentebestuur gericht werd m.b.t.  de activeringsheffing van de gemeente op onbebouwde bouwgronden, zijnde een jaarlijkse rechtstreekse belasting te betalen door de eigenaars van die onbebouwde bouwgronden.

 

Het bewuste reglement werd goedgekeurd op de Gemeenteraad van 16 december 2019, waarbij wij als raadsleden van ’t Dorp Boechout-Vremde als enigen hebben tegengestemd.

 

De indieners van het bezwaarschrift zijn eigenaars van een bouwgrond die naast hun woning gelegen is en die deel uitmaakt van hun tuin.

 

Met respect voor hun privacy kan geciteerd worden uit hun bezwaarschrift als volgt :

 

“Uw (vernieuwd) besluit om onbebouwde grond te onderwerpen aan een belasting dateert van december 2019, terwijl op 9 december 2020 de Vlaamse Overheid een zeer duidelijk beleid heeft uitgevaardigd ter vrijwaring van onbebouwde gronden en open ruimten, de zgn. “betonstop” of “bouwshift”, en het beleid rond herbestemming van gronden.

 

Gemeenten mogen dit beleid zelf invullen om tegen 2040 tot een volledige betonstop te komen.

 

Ondanks dat het beleid u duidelijk aanspoort om zeer karig om te gaan met bouwgronden, wenst u toch te volharden om ons te verplichten om onze tuin te bebouwen…”.

 

De bezwaarindieners benadrukken dat zij hun tuin groen wensen te houden, dat de gemeente die desgewenst mag herbestemmen tot tuinzone, in lijn met de besluitvorming van de Vlaamse Overheid, en dat de activeringsheffing daarmee in tegenspraak is.

 

Interpellatie aan de Schepen bevoegd voor Ruimtelijke Ordening mevr. Kris Swaegers en Burgemeester dhr. Koen ’T Sijen bevoegd voor Financiën :

 

Wij begrijpen dat de activeringsheffing ooit een adequate manier was om vastgoedspeculatie tegen te gaan.

 

Die tijd is echter voorbij. Dit werd nog maar eens bewezen in het artikel in De Standaard van 14 mei jongstleden, getiteld “400.000 nieuwe woningen in België, maar voor wie?”. De Nationale Bank heeft berekend dat er het voorbije decennium 70% meer woningen zijn gebouwd dan dat er huishoudens  zijn bijgekomen.

 

Naar aanleiding van dit artikel verscheen in De Standaard van 18 mei een opiniestuk met als titel “Zonder ‘Gewenstplan’ blijft het wachten op de bouwshift”.

 

De schrijvers ervan, 2 architecten, pleiten voor een ‘Gewenstplan’ in plaats van het ‘Gewestplan’, een plan dat gaat over welke ruimtelijke noden er effectief zijn in de maatschappij en hoe we die binnen het bestaande patrimonium (!) kunnen oplossen.

 

In hun stuk stellen ze vast :

 

“We morsen dagelijks appartementen in onze steden en dorpen alsof het een lieve lust is. Niet omdat we ze nodig hebben, want Vlaanderen bulkt van de
onderbenutte ruimte om te wonen. En nog minder omdat de
lokale bevolking erom vraagt, maar omdat de
gestapelde bakstenen nu eenmaal meer opbrengen dan ons spaargeld op de bank.”

 

De schrijvers wijzen enerzijds op de ecologische impact van al die nieuwe bebouwing en op de nefaste gevolgen voor het klimaat, terwijl anderzijds ongeveer 90% van het bestaande woningaanbod nog energetisch gerenoveerd moet worden en de nadruk dus veeleer zou moeten liggen op kwaliteit in plaats van op kwantiteit.

 

Als uitweg uit de vastgeroeste bouwpatronen uit de vorige eeuw ijveren de opiniemakers voor een fiscale shift :

 

“Meer dan ooit moet aan de fiscale knoppen gedraaid worden als we een ruimteshift willen. Een investeringsshift is nodig, waarbij we investeringen in extra vastgoed belasten, en investeringen in de noodzakelijke verbouwingen van wat we al hebben
gebouwd, belonen.”

 

Wat nu het beleid van onze gemeente aangaat, is het inderdaad nu eenmaal zo dat er geen ruimte is voor financiële compensatie van gronden die niet meer mogen bebouwd worden.

 

De schuldenberg is wat ze is, hoe betreurenswaardig ook.

 

De activeringsheffing op onbebouwde bouwgronden is echter van een totaal andere orde: hier spoort de gemeente actief nieuwbouw aan.

 

Acht het bestuur dit anno 2021 nog wenselijk?

 

Is het niet de hoogste tijd om die activeringsheffing af te schaffen?

 

Idem voor de belasting die de gemeente vandaag nog altijd heft op verbouwen?

 

Is het bestuur bereid om werk te maken van de broodnodige fiscale shift waarvan sprake?

 

Lode Van den Brande

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen en schepen Kris Swaegers antwoorden op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

Zitting van 31 mei 2021

 

Watersnood en Japanse duizendknoop

Interpellatie en motie

Datum:26 mei 2021

Gemeenteraad:31 mei 2021

Onderwerp:Watersnood en Japanse duizendknoop

Door:Ines De Keulenaer

 

 

Hoewel deze maand mei heel anders verliep dan vorig jaar en er geen sprake lijkt te zijn van watersnood, wil ik toch graag terugkomen op mijn agendapunt van 25 mei 2020.

Daarbij maakte ik o.a. melding van de (Japanse) Invasieve duizendknoop die we ook nu op verschillende plaatsen zien woekeren.

 

In het antwoord van de Schepene werd toen verwezen naar de Stad Lier die actie zou ondernemen en afhankelijk van die resultaten en/of bevindingen, zou Boechout ook met een plan komen ter bestrijding.

In bijlage vindt u een presentatie die een antwoord kan zijn voor een lucratieve aanpak indien dit plan nog niet uitgeschreven zou zijn.

 

Mijn eigenlijke vraag is opgebouwd uit verschillende onderdelen :

 

1/Punten als bovenstaande waarop we eigenlijk zouden kunnen verwachten dat er een update komt, spontaan weer op agenda kunnen komen?

Of zou er bijvoorbeeld een lijst kunnen komen met dergelijke hangende items  waarop hun antwoorden worden ingevuld eens gekend en het punt als afgesloten beschouwd kan worden zonder dat we een nieuwe maar identieke interpellatie moeten doen?

2/Zouden we - indien er geen antwoorden komen van de gemeente uit als oppositie een presentatie als deze mogen verzorgen die nuttig kan zijn voor een snellere aanpak mits goedkeuring? Tot op heden zijn er altijd enkel presentaties vanuit het bestuur gebracht. Is dat in alle gemeenten zo?

3/Wat is het actieplan ter bestrijding van deze Invasieve duizendknoop, en hoe lichten we de burgers heel snel in over wat ze wel en niet mogen doen? We zijn ons door corona steeds meer bewust van hoe snel een verspreiding kan gaan en als we het tij willen keren, is snelheid belangrijk met de talrijke wandelaars die Boechout rijk is.

4/Welke verbeteringen zijn er het voorbije jaar uitgewerkt om water beter te ‘sparen’ zoals o.a. van bouwwerven, sportvelden,...

 

Ines De Keulenaer

 

 

Schepen Kris Swaegers antwoordt op deze interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021