Filip Peeters Marc Speelman Marleen Dolfeyn Ines De Keulenaer Tim Vanoystaeyen Koen T'Sijen Annelies Veron Johan Van Hoof Philip Verstappen Wally Liekens Kris Swaegers Bruno Doms Erik Philibert Christel Naenen Dirk Crollet Greet Van Brussel Rudi Goyvaerts Lode Van den Brande Willy Van Genechten Els Augustinus Ria Van Den Heuvel Mik Renders Sven Snyders Filip Peeters Marleen Dolfeyn Ines De Keulenaer Tim Vanoystaeyen Koen T'Sijen Annelies Veron Johan Van Hoof Philip Verstappen Wally Liekens Kris Swaegers Bruno Doms Erik Philibert Christel Naenen Dirk Crollet Greet Van Brussel Rudi Goyvaerts Lode Van den Brande Willy Van Genechten Els Augustinus Ria Van Den Heuvel Mik Renders Sven Snyders Annelies Veron Sven Snyders Wally Liekens Kris Swaegers Els Augustinus Koen T'Sijen Christel Naenen Ria Van Den Heuvel Tim Vanoystaeyen Bruno Doms Lode Van den Brande Rudi Goyvaerts Johan Van Hoof Erik Philibert Marleen Dolfeyn Willy Van Genechten Greet Van Brussel Mik Renders Dirk Crollet Ines De Keulenaer Philip Verstappen Filip Peeters aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Zitting van 27 mei 2019
Notulen van de gemeenteraadszitting van 29 april 2019 - Stemming
Interpellatie en motie
Feiten en context
De notulen van de gemeenteraad van 29 april 2019.
Juridische grond
Artikel 32 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur.
Interpellatie en motie
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Stemming
21 stemmen voor
Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Mik Renders, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Tim Vanoystaeyen, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel en Ines De Keulenaer
1 stem tegen
Filip Peeters
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de notulen van 29 april 2019 goed.
Zitting van 27 mei 2019
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad - Aanpassing - Stemming
Interpellatie en motie
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad stelt bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad.
In vergadering van 28 januari 2019 werd het huishoudelijk reglement goedgekeurd.
Feiten en context
De voorzitter van de gemeenteraad heeft op 1 april 2019 een overleg georganiseerd waarbij een afgevaardigde van elke fractie suggesties tot aanvulling of aanpassing van het goedgekeurde huishoudelijk reglement kon voorstellen. Het bijgewerkt reglement werd geëvalueerd op het fractie overleg van 14 mei 2019.
De aangebrachte wijzigingen zijn voornamelijk verduidelijkingen aan de bestaande artikels.
Juridische grond
Artikel 38 van de decreet lokaal bestuur.
Interpellatie en motie
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Enig artikel
Het gewijzigd huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, toegevoegd als bijlage, wordt met ingang van vandaag goedgekeurd
Zitting van 27 mei 2019
Reglement klachtenbehandeling - Stemming
Interpellatie en motie
Voorgeschiedenis
Goedkeuring klachtenreglement bij gemeenteraadsbesluit van 30 september 2013.
Feiten en context
Het decreet over het lokaal bestuur verplicht de gemeenteraad om bij reglement een systeem van klachtenbehandeling te organiseren. De raad is vrij om te kiezen welk systeem van klachtenbehandeling het wenst uit te werken. de raad moet wel rekening houden met het volgende:
• het organiseren van het systeem van klachtenbehandeling op ambtelijk niveau
• het systeem moet maximaal onafhankelijk zijn van de diensten waarop de klachten betrekking hebben
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de raad over de ingediende klachten.
Het reglement werd besproken op het fractie overleg van 14 mei 2019.
Advies
Positief advies van het Mat van 10 april 2019
Juridische grond
Artikel 41,15° van het decreet lokaal bestuur
Artikel 302 en 303 van het decreet lokaal bestuur
Interpellatie en motie
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad keurt het aangepaste klachtenreglement goed.
Filip Peeters Marc Speelman Marleen Dolfeyn Ines De Keulenaer Tim Vanoystaeyen Koen T'Sijen Annelies Veron Johan Van Hoof Philip Verstappen Wally Liekens Kris Swaegers Bruno Doms Erik Philibert Christel Naenen Dirk Crollet Greet Van Brussel Rudi Goyvaerts Lode Van den Brande Willy Van Genechten Els Augustinus Ria Van Den Heuvel Mik Renders Sven Snyders Filip Peeters Marleen Dolfeyn Ines De Keulenaer Tim Vanoystaeyen Koen T'Sijen Annelies Veron Johan Van Hoof Philip Verstappen Wally Liekens Kris Swaegers Bruno Doms Erik Philibert Christel Naenen Dirk Crollet Greet Van Brussel Rudi Goyvaerts Lode Van den Brande Willy Van Genechten Els Augustinus Ria Van Den Heuvel Mik Renders Sven Snyders Bruno Doms Els Augustinus Rudi Goyvaerts Marleen Dolfeyn Mik Renders Philip Verstappen Tim Vanoystaeyen Willy Van Genechten Dirk Crollet Kris Swaegers Johan Van Hoof Ria Van Den Heuvel Koen T'Sijen Filip Peeters Greet Van Brussel Christel Naenen Annelies Veron Erik Philibert Sven Snyders Ines De Keulenaer Lode Van den Brande Wally Liekens aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 6 Goedgekeurd
Zitting van 27 mei 2019
Deontologische code gemeentepersoneel - Stemming
Interpellatie en motie
Feiten en context
De gemeenteraad stelt een deontologische code voor het gemeentepersoneel vast.
Advies
Positief advies na bespreking in het managementteam van 17 april 2019.
Positief advies na bespreking van deze deontologische code op het vakbondsoverleg van 15 mei 2019.
Argumentatie
De deontologische code dient een weerspiegeling te zijn van de centrale waarden voor onze organisatie en dient tevens mee richting te geven aan het streven naar modern en verantwoordelijk overheidshandelen.
Juridische grond
Artikelen 188 tot en met 193 en 217 tot en met 220 van het decreet lokaal bestuur en latere wijzigingen.
Interpellatie en motie
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Stemming
13 stemmen voor
Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Johan Van Hoof, Mik Renders, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Tim Vanoystaeyen en Marleen Dolfeyn
6 stemmen tegen
Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Filip Peeters en Greet Van Brussel
3 onthoudingen
Wally Liekens, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt volgende deontologische code voor het gemeentepersoneel aan:
1) LOYALITEIT
Ambtenaren vertolken steeds op een loyale manier de beleidsbeslissingen van het bestuur, bv. aan de burger, ook als zij een andere mening hebben. Zij hanteren een professionele en objectieve attitude, zowel t.o.v. de politici van de diverse politieke partijen als t.o.v. de bevolking en t.o.v. elkaar.
Naar concrete werking omhelst dit volgende aspecten:
- het personeelslid zet zich ten volle in om de doelstellingen, aangegeven door de beleidsverantwoordelijken en management, te realiseren. De ambtenaar heeft hierbij uiteraard het recht om zijn meerderen te overtuigen van zijn visie, maar eens een beslissing is genomen dient hij zich hiernaar te schikken.
- beslissingen van de gemeenteraad en het schepencollege, de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau en het bijzonder comité voor de sociale dienst worden op een collegiale wijze uitgevoerd. Zodra de beslissing is genomen voert men de beslissing snel, efficiënt en plichtsbewust uit (met inachtneming van de geldende regelgeving).
- ambtenaren dienen in hun handelen politieke neutraliteit aan de dag te leggen.
2) OBJECTIVITEIT
Het is onontbeerlijk dat de ambtenaren neutraal, objectief, en dus onpartijdig te werk gaan.
Naar concrete werking omhelst dit volgende aspecten:
- ambtenaren hebben een adviserende en ondersteunende taak. Hierdoor hebben ze de plicht om steeds een objectief en naar hun inzicht correct advies te geven bij dossiers die geagendeerd worden op het schepencollege en de gemeenteraad.
-in individuele dossiers worden eerlijke en onpartijdige beslissingen genomen op basis van gekende feiten en vastgestelde criteria.
de objectiviteit van normale procedures en termijnen, die van toepassing zijn op de behandeling van een soortgelijk dossier, aanvraag, klacht,... worden steeds, ongeacht de wijze waarop de vraag bij de ambtenaar terecht komt, toegepast.
- de ambtenaar houdt de politicus, die de burger heeft doorverwezen, op de hoogte omtrent de verdere afhandeling van het dossier, vraag, klacht.
- indien personeelsleden, zelfs buiten hun ambt of bij een presentatie op een studiedag, een geschenk krijgen aangeboden, dient de algemeen directeur hiervan steeds op de hoogte gebracht. Beloningen of enig ander geldelijk voordeel dat verband houdt met het ambt kunnen niet aanvaard worden.
3) SPREEKRECHT EN SPREEKPLICHT
Ambtenaren hebben spreekrecht en spreekplicht . Feitelijke informatie moet steeds correct, volledig en objectief worden gepresenteerd.
Naar concrete werking omhelst dit volgende aspecten voor ambtenaren:
- ambtenaren hebben het recht om met collega's, leidinggevenden en beleidsverantwoordelijken informatie uit te wisselen, ideeën te toetsen en hun standpunten te verdedigen.
- wanneer personen van de pers contact opnemen over dienstaangelegenheden, verwijst men hen door naar algemeen directeur of de communicatiedienst.
- het spreekrecht mag geen afbreuk doen aan de waardigheid van het ambt en mag het vertrouwen van het publiek in het gemeentebestuur niet schaden.
- als personeelslid heeft men het recht op vrije meningsuiting. Men mag zich net als ieder ander kritisch uitlaten over alle openbare zaken. De grens ligt daar, waar het niet meer duidelijk is of men als privé-persoon of als ambtenaar spreekt, waar men negatieve dingen zegt over de gemeente zonder dat men deze zaken eerst binnen de eigen organisatie tracht te verbeteren en waar men geheime informatie aan anderen prijsgeeft.
4) PROFESSIONALISME
Van ambtenaren wordt professionalisme verwacht.
Naar concrete werking omhelst dit volgende aspecten:
- ambtenaren ondersteunen de politici bij de beleidsvoorbereiding en staan in voor de beleidsuitvoering. Ze zorgen ervoor dat er mechanismen worden uitgewerkt die toelaten het gevoerde beleid te evalueren en daar waar nodig bij te sturen.
- van leidinggevende ambtenaren wordt een coachende en situationele leiderschapsstijl verwacht.
- van alle ambtenaren wordt verwacht dat ze zich d.m.v. vorming en zelfstudie permanent op de hoogte houden van ontwikkelingen, regelingen, enzovoorts die relevant zijn voor hun beroepsuitoefening.
- onderlinge samenwerking en informatie-uitwisseling wordt door alle ambtenaren consequent toegepast. Samenwerken betekent dat we onze inspanningen richten op het gezamenlijke belang van onze afdeling, dienst, team, de gemeente, met het oog op een zo goed mogelijk resultaat.
- het voorkomen van de personeelsleden die in contact komen met de burger dient bij de uitoefening van hun ambt verzorgd, niet-provocerend en niet-excentriek te zijn
- van personeelsleden wordt verwacht dat ze gebruik maken van de materialen die hen voor hun taak ter beschikking worden gesteld door het bestuur (zoals gereedschap en kledij voor het werkliedenpersoneel, hard- en software voor het administratief personeel).
Een strategisch management (i.f.v. het politieke beleid) is een noodzaak om tot een goed operationeel management (leidend ambtenarenkorps) te komen.
5) KLANTGERICHTHEID
Ambtenaren laten in hun handelen steeds het algemeen belang boven het
particulier belang primeren. Het is immers hun doel om een kwaliteitsvolle en burgergerichte dienstverlening na te streven.
Naar concrete werking omhelst dit volgende aspecten:
- burgers, klanten, leveranciers, ... moeten erop kunnen rekenen dat zij in gelijke gevallen gelijk behandeld worden en dat het algemeen belang voorop staat.
- men laat altijd aan de klanten weten wie men is; men maakt zichzelf met naam en functie bekend en is goed bereikbaar voor de klant. Daarnaast spreekt men heldere taal en schrijft men teksten die iedereen begrijpt. Als men informatie geeft vertelt men alles wat ter zake doet, objectief en naar betrokkenes inzicht correct.
- bij de behandeling van individuele dossiers, aanvragen. ... wordt steeds het algemeen belang afgewogen t.o.v. het individueel belang.
6) WETTELIJKHEID/CORRECTHEID
Ambtenaren leven de wettelijke- en lokale reglementen en afspraken na. Loyaliteit t.a.v. bestuur en bestuurders mag niet verward worden met het naast zich neerleggen van reglementen en afspraken die juist bedoeld zijn om de overheden beter en kwaliteitsvoller te laten functioneren
Naar concrete werking omhelst dit volgende aspecten:
- personeelsleden dienen altijd te handelen in overeenstemming met de richtlijnen, wetten, decreten, reglementen en verordeningen die van toepassing zijn;
- vragen van het beleid worden steeds getoetst aan de geldende wettelijke, decretale reglementaire en lokale verordeningen en regels. Indien de vraag in strijd is met deze regels, dient de betrokken ambtenaar het betreffende bestuurslid hiervan op de hoogte te brengen;
- personeelsleden die gebruik maken van dienstvoertuigen dienen steeds de verkeersreglementering te respecteren (essentieel zijn dragen gordels, opvolgen snelheidsbeperkingen, parkeerreglementering).
Artikel 2
De deontologische code is geen opsomming van regels, maar wel een richtinggevend document met betrekking tot het handelen van het personeel.
Artikel 3
Een exemplaar van deze deontologische code wordt bezorgd aan alle personeelsleden.
Zitting van 27 mei 2019
Vaststelling van de gemeentelijke bijdrage 2019 aan de Politiezone 5351 MINOS - Stemming
Interpellatie en motie
Juridische grond
Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur
Artikels 40 en 71 van de WGP van 7 december 1998, gewijzigd door de wet van 30 december 2001.
Het algemeen reglement op de boekhouding van de politiezone (ARPC) van 5 september 2001.
Het begrotingsontwerp 2019 van de politiezone 5351 MINOS (politiezone Boechout, Borsbeek, Mortsel, Wijnegem, Wommelgem).
De omzendbrief PLP13ter van 23 januari 2002.
Interpellatie en motie
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn voorzien als volgt:
Bedrag | Investeringsnr. | Algemene rekening | Beleidsitem |
1.328.167 euro |
| 64900110 | 040000 |
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Enig artikel
De gemeenteraad stelt de bijdrage 2019 van de gemeente Boechout vast op het in het ontwerp van politiebegroting opgenomen bedrag van 1.328.167 euro. Dit bedrag werd opgenomen in meerjarenplan 2014-2020 en het budget 2019, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 17 december 2018.
Zitting van 27 mei 2019
Wijziging rooilijnplan - Joseph Van Hellemontlei - Voorlopige goedkeuring - Stemming
Interpellatie en motie
Voorgeschiedenis
Goedkeuring door de gemeenteraad op 24 september 2012 van het dossier voor weg- en rioleringswerken, inclusief het stratentracé en type dwarsprofiel.
Stedenbouwkundige vergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen op 5 november 2012 voor het bouwen van een sociaal woonproject (21 entiteiten) en uitvoeren van riolerings-, wegenis- en omgevingswerken.
Stedenbouwkundige vergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen op 3 juli 2017 voor het bouwen van een sociaal woonproject (22 woonentiteiten).
Feiten en context
In het verleden was er telkens sprake van een (private) verbinding voor voetgangers tussen de Speelhoeve en het project van ARRO Antwerpen.
Het oorspronkelijke rooilijnplan voorzag een smalle strook openbaar domein die zou worden aangelegd als verbindingsweg met het dieperliggende project de Speelhoeve.
Destijds was dit een opportuniteit voor de Speelhoeve vermits bewoners en begeleiders te voet een veilige en toegankelijke (o.a. voor rolstoelen) verbinding zochten met de kern van Vremde.
Ondertussen is de Vremdesesteenweg heraangelegd waarbij er een breed en veilig voetpad is voorzien. Dit maakt dat de Speelhoeve niet langer vragende partij is naar de verbinding met het project van ARRO.
De smalle strook openbaar domein zal komen te vervallen en deze strook zal worden toegevoegd bij de private tuin van de woning aan de Joseph Van Hellemontlei 12.
Hierdoor is een wijziging van het rooilijnplan vereist.
Het gewijzigde rooilijnplan werd opgemaakt door het studiebureau D+A Consult te Mechelen met ref. WI 2009/2011/01 van 24 april 2019 en ligt voor ter voorlopige goedkeuring.
Het college van burgemeester en schepenen is op 7 mei 2019 principieel akkoord gegaan met het gewijzigde rooilijnplan.
Juridische grond
Decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen (B.S. 3 juli 2009) en volgende wijzigingen.
Interpellatie en motie
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het gewijzigde rooilijnplan, zoals opgemaakt door D+A Consult te Mechelen met ref. WI 2009/2011/01 van 24 april 2019, voorlopig goed.
Artikel 2
De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om het openbaar onderzoek, overeenkomstig artikel 9 §2 van het rooilijndecreet, in te stellen.
Artikel 3
Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur.
Zitting van 27 mei 2019
Kerkfabriek Sint-Bavo - Jaarrekening 2018 - Advies - Stemming
Interpellatie en motie
Feiten en context
De jaarrekening 2018, goedgekeurd door de kerkraad op 28 januari 2019, ingediend bij het gemeentebestuur op 6 mei 2019 met een exploitatieoverschot van 124.831,38 euro en met een investeringssaldo van 238,30 euro.
Uit de stand van de financiële rekeningen op 31 december 2017 blijkt dat het boekjaar 2017 wordt afgesloten met een batig saldo van 1.888,30 euro.
Advies
Positief advies van de financieel beheerder.
Juridische grond
- Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest (art. 2, 3, 54 en 55), in werking getreden op 1 maart 2005 (behalve het financiële gedeelte), gewijzigd bij decreet van 6 juli 2012
- Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, gewijzigd bij besluit van 12 februari 2013
- Ministerieel besluit van 27 november 2006 voor het vastleggen van de boekhoudkundige modellen
- Omzendbrief BB-2008/01 van 22 februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten
- Omzendbrief BB-2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad brengt positief advies uit over de jaarrekening van het boekjaar 2018 van de kerkfabriek Sint-Bavo te Boechout die het volgend resultaat geeft:
Exploitatieontvangsten | 58.895,92 |
Exploitatieuitgaven | 50.228,62 |
Overboekingen | 0,00 |
Exploitatie eigen financieel boekjaar | 8.667,30 |
Overschot/tekort 2017 | 116.164,08 |
Exploitatietoelage | 0,00 |
Overschot/exploitatie 2018 | 124.831,38 |
Investeringsontvangsten | 56.650,00 |
Investeringsuitgaven | 55.000,00 |
Overboekingen | 0,00 |
Investeringen eigen financieel boekjaar | 1.650,00 |
Overschot/tekort 2017 | 238,30 |
Overschot/tekort investeringen 2018 | 1.888,30 |
Het totale patrimonium (roerende beleggingen) bedraagt 1.470.593,15 euro.
Artikel 2
Dit besluit is onderworpen aan het algemeen toezicht.
Zitting van 27 mei 2019
Cipal - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal in Geel van 27 juni 2019 - Stemming
De punten G.8 tot en met G.13, B.1 en B.2 werden met eenparigheid van stemmen behandeld in één enkele stembeurt.
Interpellatie en motie
Voorgeschiedenis
De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Philip Verstappen en mevrouw Marleen Dolfeyn voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van de dienstverlenende vereniging Cipal.
Feiten en context
De gemeente werd per schrijven van 13 mei 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal die plaats heeft in het Technologiehuis te Cipalstraat 3, 2440 Geel op donderdag 27 juni 2019 om 16.00 uur. Er wordt tevens de mogelijkheid geboden om de vergadering op afstand bij te wonen via videoconferencing in het seminariecentrum Aula Schaubroeck, Steenweg Deinze 154, 9810 Nazareth.
De agenda van de algemene vergadering van de dienstverlenende vereniging Cipal van 27 juni 2019 bevat volgende agendapunten:
1) Toetreding en aanvaarding van nieuwe Deelnemers
2) Jaarverslag van de Raad van Bestuur en verslag van de Commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018
3) Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018, afgesloten op 31 december 2018
4) Jaarverslag van de Raad van Bestuur en verslag van de Commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018
5) Goedkeuring van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2018, afgesloten op 31 december 2018
6) Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de Bestuurders en aan de Commissaris voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2018
7) Benoeming Commissaris en vaststelling van vergoeding
8) Bepaling presentiegeld en reisvergoeding voor de leden van de Raad van Bestuur
9) Goedkeuring van het evaluatierapport 2013-2018 met inbegrip van het ondernemingsplan 2019-2024
10)Aanpassing van de rangorde van de aangeduide leden van de Raad van Bestuur met Raadgevende Stem in afdalende volgorde
11)Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering
Cipal heeft een toelichtende nota gemaakt betreffende de agendapunten van deze Algemene Vergadering.
Gelet op de voorstellen van de Raad van Bestuur van Cipal.
Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda, kan deze worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.
Juridische grond
Artikel 40 en 41van het decreet lokaal bestuur inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad met betrekking tot de intergemeentelijke samenwerking.
Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Artikel 1
Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de Algemene Vergadering van Cipal van 27 juni 2019, zoals overgemaakt per e-mail d.d. 13 mei 2019, goedgekeurd.
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de Algemene Vergadering van Cipal van 27 juni 2019 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze Algemene Vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze Algemene Vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Zitting van 27 mei 2019
Intergemeentelijke samenwerking Fluvius Antwerpen - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 26 juni 2019 - Stemming
Interpellatie en motie
Voorgeschiedenis
De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Dirk Crollet en mevrouw Kris Swaegers voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van Fluvius Antwerpen.
Feiten en context
De gemeente werd per aangetekend schrijven van 26 april 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die op 26 juni 2019 plaatsheeft in het 's Graevenhof, Turnhoutsebaan 439/445 te 2970 Schilde.
Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 26 april 2019 overgemaakt.
Juridische grond
Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Artikel 1
Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 26 juni 2019:
1. Kennisneming verslagen van IMEA, Iveg en Integan van de raad van bestuur en van de commissarissen over het boekjaar 2018.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van IMEA, Iveg en Integan afgesloten op 31 december 2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Kennisneming resultaat eerste kwartaal 2019 van IMEA, Iveg en Integan.
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van IMEA met betrekking tot het boekjaar 2018 en het eerste kwartaal 2019.
5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van het adviescomité en de commissaris van Iveg met betrekking tot het boekjaar 2018 en het eerste kwartaal 2019.
6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van Integan met betrekking tot het boekjaar 2018 en het eerste kwartaal 2019.
7. Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2019-2024.
8. Aanbod OV 2.0 - uitbreiding activiteiten.
9. Statutaire benoemingen.
10. Statutaire mededelingen.
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 26 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Zitting van 27 mei 2019
Intergemeentelijke samenwerking IKA - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van IKA van 17 juni 2019 - Stemming
Interpellatie en motie
Voorgeschiedenis
De gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Johan Van Hoof en mevrouw Nancy Vanhees voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van IKA.
Feiten en context
De gemeente werd per aangetekend schrijven van 30 april 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA die op 17 juni 2019 plaatsheeft in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.
De agenda van de algemene vergadering van IKA van 17 juni 2019 bevat volgende agendapunten:
1. Evaluatierapport
2. Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering
3. Jaarrekening 2018
4. Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering
5. Kwijting van de bestuurders en de commissaris
6. Statutaire benoemingen en mededelingen.
Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per brief van 30 april 2019 overgemaakt.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering.
De gemeenteraad neemt kennis van de balans, resultatenrekening en winstverdeling.
Argumentatie
Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Juridische grond
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Interpellatie en motie
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Artikel 1
Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, hecht de gemeenteraad zijn goedkeuring aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 17 juni 2019.
Artikel 2
Zijn goedkeuring te verlenen aan de strategie en begroting 2019.
Artikel 3
Zijn goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering.
Artikel 4
Zijn goedkeuring te verlenen aan de balans, resultatenrekening en winstverdeling met betrekking tot het boekjaar 2018.
Artikel 5
De vertegenwoordigers van de gemeente, die bij afzonderlijke beraadslaging werd(en) aangeduid voor de legislatuur 2019-2014, en die zal/zullen deelnemen aan de algemene vergadering van IKA van 17 juni 2019 op te dragen zijn/hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.
Artikel 6
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, p/a Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle, t.a.v. de heer Lieven Ex.
Zitting van 27 mei 2019
Intergemeentelijke samenwerking PIDPA - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van 21 juni 2019 - Stemming
Interpellatie en motie
Voorgeschiedenis
De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij mevrouw Kris Swaegers en de heer Dirk Crollet voor de huidige legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van Pidpa.
Feiten en context
Op vrijdag 21 juni 2019 om 11.00 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering op het administratief hoofdkantoor Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:
1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.
2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018.
3. Verslag van de commissaris over het jaar 2018.
4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2018.
5.Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.
6. Evaluatierapport 2013-2018 en beleidsplan 2019-2024.
7. Synductis: uitbreiding lidmaatschap.
8. Benoeming commissaris.
9. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.
Brief van Pidpa van 26 april 2019 met agenda en bijlagen:
-verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018
-de jaarrekening over het boekjaar 2018
-het verslag van de commissaris over 2018
-het evaluatierapport 2013-2018 en het beleidsplan 2019-2024
-het verslag betreffende de uitbreiding van het lidmaatschap in Synductis
-het verslag betreffende de benoeming van een commissaris
-model als raadsbeslissing
-een volmacht
Argumentatie
De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2018. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: het evaluatierapport over de voorbije legislatuur en daarmee samenhangend het beleidsplan voor de komende 6 jaar, de uitbreiding van het lidmaatschap binnen Synductis en de benoeming van een commissaris voor de periode 2019-2022.
Juridische grond
De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
Het decreet lokaal bestuur van 21 december 2017.
Interpellatie en motie
Financiële gevolgen
Er zijn hieraan geen financiële aspecten verbonden.
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Artikel 1
Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018, de jaarrekening over het boekjaar 2018 en het verslag van de commissaris worden goedgekeurd.
Artikel 2
Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2018 wordt goedgekeurd.
Artikel 3
Goedkeuring wordt gehecht aan het evaluatierapport 2013-2018 en het beleidsplan 2019-2024.
Artikel 4
Goedkeuring wordt verleend aan de uitbreiding van het lidmaatschap en de deelname tot Synductis.
Artikel 5
Goedkeuring wordt verleend aan het verslag betreffende het voorstel inzake het mandaat en de benoeming van de commissaris.
Artikel 6
Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 21 juni 2019, overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.
Artikel 7
Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Zitting van 27 mei 2019
PONTES - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van PONTES in Turnhout van 19 juni 2019 - Stemming
Interpellatie en motie
Voorgeschiedenis
De gemeente is aangesloten bij de intergemeentelijke samenwerking PONTES.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij de heer Mik Renders en de heer Willy Van Genechten voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de algemene vergaderingen van de intergemeentelijke samenwerking PONTES.
Feiten en context
De gemeente werd per schrijven van 11 mei 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerking PONTES die op 19 juni 2019 plaats heeft in het crematorium van Turnhout, Steenweg op Merksplas 68 te 2300 Turnhout.
De agenda van de algemene vergadering van de intergemeentelijke samenwerking PONTES van 19 juni 2019 bevat volgende agendapunten:
1) Algemene vergadering: verslag 27 maart 2019 - goedkeuring
2) Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2018 - goedkeuring
3) Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2018 - aktename
4) Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2018 - goedkeuring
5) Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring
6) Bestuur: code van goed bestuur 2019 – goedkeuring
7) Financiën: verplaatsingsvergoeding bestuursorganen (bestuursperiode 2019-2024) – vaststelling
Een dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente per mail van 11 mei 2019 overgemaakt.
Aangezien er geen bezwaren bestaan ten aanzien van de voorgestelde agenda en ontwerpbesluiten, kan de voorgestelde agenda worden goedgekeurd en het mandaat van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s) dienovereenkomstig worden vastgesteld.
Juridische grond
Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Artikel 1
Er wordt kennis genomen van de agenda van de gewone algemene vergadering van de intergemeentelijke vereniging PONTES van 19 juni 2019, die er als volgt uit ziet:
1) Algemene vergadering: verslag 27 maart 2019 - goedkeuring
2) Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2018 - goedkeuring
3) Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2018 - aktename
4) Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2018 - goedkeuring
5) Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring
6) Bestuur: code van goed bestuur 2019 – goedkeuring
7) Financiën: verplaatsingsvergoeding bestuursorganen (bestuursperiode 2019-2024) – vaststelling
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van PONTES op 19 juni 2019 wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de besluiten van de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te bezorgen aan de intergemeentelijke samenwerking PONTES, Jules Moretuslei 2 te 2610 Wilrijk
Zitting van 27 mei 2019
Intergemeentelijke samenwerking Water-link - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging water-link van 8 juli 2019 - Stemming
Interpellatie en motie
Voorgeschiedenis
De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging water-link ov.
Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2019 waarbij Dirk Crollet en Koen T'Sijen voor de ganse legislatuur werden aangesteld als vertegenwoordigers op de vergaderingen van water-link.
Feiten en context
De oproepingsbrief van 8 april 2019 voor de buitengewone algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband WATER-LINK, die plaatsvindt op 8 juli 2019 om 16.00 uur in de kantoren van de vereniging, Mechelsesteenweg 66 te Antwerpen met als agenda:
1. Kennisneming en bespreking van het fusievoorstel, gezamenlijk opgesteld door de bestuursorganen van de bij de fusie betrokken vereniging en vennootschap, neergelegd (i) op de griffie van de Ondernemingsrechtbank te Antwerpen, afdeling Antwerpen, door de over te nemen vennootschap en (ii) bij het Belgisch Staatsblad door de overnemende vereniging, uiterlijk zes weken voor de algemene vergadering welke over de fusie moet beslissen, hierna genoemd “het Fusievoorstel Induss”, van welk Fusievoorstel Induss de Stad Antwerpen en de deelnemende gemeenten kosteloos een afschrift kunnen bekomen.
2. Fusiebesluit, waarbij het intergemeentelijk samenwerkingsverband in de rechtsvorm van een opdrachthoudende vereniging "water-link", met maatschappelijke zetel te 2018 Antwerpen, Mechelsesteenweg 66, BTW-nummer BE-0204.923.881, ondernemingsnummer 0204.923.881 (rechtspersonenregister Antwerpen, afdeling Antwerpen), hierna ook genoemd “de Overnemende Vereniging”, bij wijze van met fusie door overneming gelijkgestelde verrichting, de naamloze vennootschap “Induss”, met maatschappelijke zetel te 2018 Antwerpen, Mechelsesteenweg 66, BTW-nummer BE-0826.855.813, ondernemingsnummer 0826.855.813 (rechtspersonenregister Antwerpen, afdeling Antwerpen), overneemt volgens de modaliteiten en tegen de voorwaarden als bepaald in het Fusievoorstel Induss.
3. Goedkeuring nieuwe tekst van statuten: (i) goedkeuring van elk van de wijzigingen aan de statuten, welke wijzigingen worden weergegeven in het voorstel van nieuwe tekst van statuten, welke nieuwe tekst van statuten samen de oproeping tot deze vergadering werd bezorgd aan de Stad Antwerpen en de deelnemende gemeenten (ii) goedkeuring nieuwe tekst van statuten.
4. Bijzondere volmacht KBO en BTW.
5. Goedkeuring van de Code goed bestuur, waarvan het ontwerp samen de oproeping tot deze vergadering werd bezorgd aan de Stad Antwerpen en de deelnemende gemeenten.
De vertegenwoordiger van de gemeente, die bij afzonderlijke beraadslaging werd aangeduid, dient binnen de perken van zijn mandaat in naam van de gemeente Boechout de nodige beslissingen te nemen betreffende de punten van de agenda van deze vergadering van water-link ov.
Argumentatie
De gecoördineerde statuten van water-link ov.
In artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur wordt bepaald dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden, en voor de overige deelnemers door de organen, die krachtens de wettelijke, reglementaire of statutaire bepalingen, bevoegd zijn tot deelneming of toetreding te beslissen.
In artikel 28 van de gecoördineerde statuten van water-link wordt bepaald dat de leden die als vertegenwoordigers der gemeenten in de algemene vergadering zetelen, rechtstreeks aangewezen worden door de gemeenteraden uit hun leden en dit voor de periode die maximaal 1 legislatuur kan bedragen. Elke gemeente duidt minstens één lid aan. Voor elke begonnen schijf van honderdduizend inwoners kan een bijkomend lid aangeduid worden, met een maximum van twee leden.
Juridische grond
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Artikel 1
Kennis te nemen van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging water-link ov van 8 juli 2019 en er goedkeuring aan te verlenen alsook aan zijn inhoud.
Artikel 2
De afgevaardigde(n), die bij afzonderlijke beraadslaging werd(en) aangeduid voor de legislatuur 2019-2024, op de buitengewone algemene vergadering van WATER-LINK van 8 juli 2019 of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden, te mandateren om overeenkomstig bovenstaande beslissingen te stemmen.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van onderhavige beslissing en onverwijld een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan water-link ov, Mechelsesteenweg 66 te 2018 Antwerpen.
Zitting van 27 mei 2019
IGEAN Dienstverlening - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Igean Dienstverlening van 28 juni 2019 - Stemming
Interpellatie en motie
Relevante voorgeschiedenis, feiten en context
Algemeen
Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.
Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.
Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.
Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.
Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.
Statutenwijziging
In uitvoering van artikel 605 van het nieuwe decreet lokaal bestuur werd einde 2018 een eerste statutenwijziging ter goedkeuring voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.
Deze statutenwijziging had betrekking op volgende elementen:
-samenstelling raad van bestuur
-wijze van voordracht en benoeming van de leden van de raad van bestuur.
De overige bepalingen van het decreet lokaal bestuur zijn in werking getreden op 1.01.2019.
Ook deze bepalingen vereisen een aanpassing van de statuten van IGEAN dienstverlening.
Het gaat hier o.m. om het volgende:
-het schrappen van het directiecomité
-de oprichting van een algemeen comité mogelijk maken
-de oprichting van adviescomités bij IGEAN dienstverlening mogelijk maken
-de duurtijd van het mandaat van de leden van de verschillende organen
-het vervangen van de leden van de verschillende organen
-…
Van deze gelegenheid wordt eveneens gebruik gemaakt om de tekst van de statuten in overeenstemming te brengen met het decreet lokaal bestuur. Tenslotte worden eveneens een aantal taalkundige correcties en actualiseringen gedaan.
In een uitgebreide nota die IGEAN aan al haar deelnemers heeft bezorgd, wordt verder toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN dienstverlening dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 28.06.2019. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:
1.Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming en timing
2.Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging
3.Timing.
In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.
Aandelenstructuur – actualisatie register
De statuten van IGEAN dienstverlening bepalen het volgende:
Art. 11: te plaatsen kapitaal
De basis van de toetreding door de gemeenten wordt vastgesteld op 1,55 euro per inwoner met een maximum van 62.500 euro.
Bij latere toetreding wordt voormelde basis van 1,55 euro door de algemene vergadering aangepast, rekening houdende met de werkelijke waarden van het netto-actief en van de uitgaven die tot dan werden toegestaan voor het algemeen belang.
Voor de berekening wordt gebruik gemaakt van de meest recente officiële bevolkingscijfers van het jaar, dat de toetreding voorafgaat.
Ingeval van aangroei van de bevolking met aangesneden schijven van 5 %, past de jaarvergadering opnieuw het bedrag van het maatschappelijk kapitaal aan dat de gemeente plaatste.
De bedragen die moeten geplaatst worden door de andere deelnemers worden bepaald door de algemene vergadering, rekening houdende met de boekhoudkundige resultaten die bekend zijn op het ogenblik van het besluit.
De algemene vergadering bepaalt het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.
Om de aandelenstructuur in overeenstemming te brengen met de bevolkingsgroei is een actualisatie van de aandelen noodzakelijk.
Op de bijgevoegde tabel wordt per deelnemer-gemeente een overzicht gegeven van het huidig aantal aandelen en bijhorend kapitaal evenals van de actualisatie van de aandelen in functie van de meest recente officiële bevolkingscijfers en het daarbij horende kapitaal. Het verschil tussen beide wordt eveneens vermeld en dient te worden volstort door de betrokken gemeente.
Voor alle andere deelnemers blijft het aantal aandelen ongewijzigd.
De raad van bestuur van 15.05.2019 heeft haar goedkeuring gehecht aan de actualisatie van het register met de aandelenstructuur.
Code goed bestuur
De ontwerp tekst van de code van goed bestuur werd toegelicht en besproken op de raad van bestuur van 24.04.2019 en goedgekeurd door de raad van bestuur van 15.05.2019.
Artikel 434§5 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de algemene vergadering de code van goed bestuur vaststelt.
Jaarverslag en jaarrekening
Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.
De raad van bestuur van 15.05.2019 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2018 evenals aan de jaarrekening 2018. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.
Besluitvorming algemene vergadering
De raad van bestuur van 27.03.2019 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden de daarbij horende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet. Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.
De raad van bestuur van 15.05.2019 heeft beslist om de jaarvergadering te organiseren in de Jachthoorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich op 28.06.2019 om 19 u met volgende dagorde:
1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018
2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018
3.Goedkeuren van de jaarrekening 2018
4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018
5.Goedkeuren van de statutenwijziging
6.Aandelenstructuur – actualisatie van het register
7.Vaststellen van de code van goed bestuur.
Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 16.05.2019 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 28.06.2019 aan alle deelnemers bezorgd.
Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:
1.uittreksels uit de beslissing van de raad van bestuur van 15.05.2019
2.het jaarverslag 2018 met de jaarrekening 2018
3.de code van goed bestuur
4.aandelenstructuur – geactualiseerd register.
De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit van 25 februari 2019 de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid (mevrouw Kris Swaegers - 1ste afgevaardigde en de heer Philip Verstappen - plaatsvervanger). Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.
Voorafgaande bespreking en adviezen
Toelichting en bespreking bij de ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 27.03.2019.
Toelichting en bespreking van de code goed bestuur op de raad van bestuur van 24.04.2019 en 15.05.2019.
Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2018 en de jaarrekening 2018 evenals van de actualisatie van de aandelenstructuur op de raad van bestuur van 15.05.2019.
Juridische grond
•Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017
•Statuten van IGEAN dienstverlening.
Interpellatie en motie
Financiële gevolgen
De jaarvergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.
Rekening houdend met de actualisatie van het register met de aandelen, wordt aan de deelnemers-gemeenten gevraagd om het bijkomend kapitaal te volstorten.
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de Jachthoorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich op 28.06.2019 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:
1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018
2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018
3.Goedkeuren van de jaarrekening 2018
4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018
5.Goedkeuren van de statutenwijziging
6.Aandelenstructuur – actualisatie van het register
7.Vaststellen van de code van goed bestuur.
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 28.06.2019 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Artikel 3
Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.
Zitting van 27 mei 2019
IGEAN Milieu & Veiligheid - Vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente met betrekking tot de agendapunten van de algemene vergadering van Igean milieu & veiligheid van 28 juni 2019 - Stemming
Interpellatie en motie
Relevante voorgeschiedenis, feiten en context
Algemeen
Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.
Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.
Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.
Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN
milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.
Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN
milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.
Statutenwijziging
In uitvoering van artikel 605 van het nieuwe decreet lokaal bestuur werd einde 2018 een eerste statutenwijziging ter goedkeuring voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.
Deze statutenwijziging had betrekking op volgende elementen:
-samenstelling raad van bestuur
-wijze van voordracht en benoeming van de leden van de raad van bestuur.
De overige bepalingen van het decreet lokaal bestuur zijn in werking getreden op 1.01.2019.
Ook deze bepalingen vereisen een aanpassing van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid.
Het gaat hier o.m. om het volgende:
-het schrappen van het directiecomité
-de oprichting van een algemeen comité mogelijk maken
-de duurtijd van het mandaat van de leden van de verschillende organen
-het vervangen van de leden van de verschillende organen
-…
Van deze gelegenheid wordt eveneens gebruik gemaakt om de tekst van de statuten in overeenstemming te brengen met het decreet lokaal bestuur. Tenslotte worden eveneens een aantal taalkundige correcties en actualiseringen gedaan.
In een uitgebreide nota die IGEAN aan al haar deelnemers heeft bezorgd, wordt verder toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 28.06.2019. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:
1.Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming en timing
2.Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging
3.Timing.
In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.
Aandelenstructuur – actualisatie register
De statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepalen het volgende:
Art. 11: te plaatsen kapitaal
De basis van de toetreding door de gemeenten wordt vastgesteld op 1,55 euro per inwoner met een maximum van 62.500 euro.
Bij latere toetreding wordt voormelde basis van 1,55 euro door de algemene vergadering aangepast, rekening houdende met de werkelijke waarden van het netto-actief en van de uitgaven die tot dan werden toegestaan voor het algemeen belang.
Voor de berekening wordt gebruik gemaakt van de meest recente officiële bevolkingscijfers van het jaar, dat de toetreding voorafgaat.
Ingeval van aangroei van de bevolking met aangesneden schijven van 5 %, past de jaarvergadering opnieuw het bedrag van het maatschappelijk kapitaal aan dat de gemeente plaatste.
De bedragen die moeten geplaatst worden door de andere deelnemers worden bepaald door de algemene vergadering, rekening houdende met de boekhoudkundige resultaten die bekend zijn op het ogenblik van het besluit.
De algemene vergadering bepaalt het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.
Om de aandelenstructuur in overeenstemming te brengen met de bevolkingsgroei is een actualisatie van de aandelen noodzakelijk.
Op de bijgevoegde tabel wordt per deelnemer-gemeente een overzicht gegeven van het huidig aantal aandelen en bijhorend kapitaal evenals van de actualisatie van de aandelen in functie van de meest recente officiële bevolkingscijfers en het daarbij horende kapitaal. Het verschil tussen beide wordt eveneens vermeld en dient te worden volstort door de betrokken gemeente.
Voor alle andere deelnemers blijft het aantal aandelen ongewijzigd.
De raad van bestuur van 15.05.2019 heeft haar goedkeuring gehecht aan de actualisatie van het register met de aandelenstructuur.
Code goed bestuur
De ontwerp tekst van de code van goed bestuur werd toegelicht en besproken op de raad van bestuur van 24.04.2019 en goedgekeurd door de raad van bestuur van 15.05.2019.
Artikel 434§5 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de algemene vergadering de code van goed bestuur vaststelt.
Jaarverslag en jaarrekening
Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.
De raad van bestuur van 15.05.2019 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2018 evenals aan de jaarrekening 2018. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.
Benoemen leden adviescomités
Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “veiligheid” wordt opgericht, dat bestaat uit één vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité. Daarnaast is er het adviescomité “milieu”, dat bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.
De aangestelde vertegenwoordigers worden benoemd door de algemene vergadering.
Besluitvorming algemene vergadering
De raad van bestuur van 27.03.2019 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden de daarbij horende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet. Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.
De raad van bestuur van 15.05.2019 heeft beslist om de jaarvergadering te organiseren in de Jachthoorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich op 28.06.2019 om 19 u met volgende dagorde:
1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018
2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018
3.Goedkeuren van de jaarrekening 2018
4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018
5.Goedkeuren van de statutenwijziging
6.Aandelenstructuur – actualisatie van het register
7.Vaststellen van de code van goed bestuur
8.Benoemen van de leden van de adviescomités.
Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 16.05.2019 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 28.06.2019 aan alle deelnemers bezorgd.
Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:
1.uittreksels uit de beslissing van de raad van bestuur van 15.05.2019
2.het jaarverslag 2018 met de jaarrekening 2018
3.de code van goed bestuur
4.aandelenstructuur – geactualiseerd register.
De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit van 25 februari 2019 de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid (mevrouw Kris Swaegers - 1ste afgevaardigde en de heer Philip Verstappen - plaatsvervanger). Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.
Voorafgaande bespreking en adviezen
Toelichting en bespreking bij de ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 27.03.2019.
Toelichting en bespreking van de code goed bestuur op de raad van bestuur van 24.04.2019 en 15.05.2019.
Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2018 en de jaarrekening 2018 evenals van de actualisatie van de aandelenstructuur op de raad van bestuur van 15.05.2019.
Juridische grond
•Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017
•Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.
Interpellatie en motie
Financiële gevolgen
De jaarvergadering heeft op zich geen financiële gevolgen voor het bestuur.
Rekening houdend met de actualisatie van het register met de aandelen, wordt aan de deelnemers-gemeenten gevraagd om het bijkomend kapitaal te volstorten.
Stemming
Eenparig
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in de Jachthoorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich op 28.06.2019 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:
1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018
2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018
3.Goedkeuren van de jaarrekening 2018
4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018
5.Goedkeuren van de statutenwijziging
6.Aandelenstructuur – actualisatie van het register
7.Vaststellen van de code van goed bestuur
8.Benoemen van de leden van de adviescomités.
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 28.06.2019 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Artikel 3
Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.
Voorstel 't Dorp Filip Peeters Marc Speelman Marleen Dolfeyn Ines De Keulenaer Tim Vanoystaeyen Koen T'Sijen Annelies Veron Johan Van Hoof Philip Verstappen Wally Liekens Kris Swaegers Bruno Doms Erik Philibert Christel Naenen Dirk Crollet Greet Van Brussel Rudi Goyvaerts Lode Van den Brande Willy Van Genechten Els Augustinus Ria Van Den Heuvel Mik Renders Sven Snyders Filip Peeters Marleen Dolfeyn Ines De Keulenaer Tim Vanoystaeyen Koen T'Sijen Annelies Veron Johan Van Hoof Philip Verstappen Wally Liekens Kris Swaegers Bruno Doms Erik Philibert Christel Naenen Dirk Crollet Greet Van Brussel Rudi Goyvaerts Lode Van den Brande Willy Van Genechten Els Augustinus Ria Van Den Heuvel Mik Renders Sven Snyders Filip Peeters Lode Van den Brande Wally Liekens Ines De Keulenaer Annelies Veron Willy Van Genechten Marleen Dolfeyn Philip Verstappen Kris Swaegers Christel Naenen Ria Van Den Heuvel Koen T'Sijen Sven Snyders Bruno Doms Johan Van Hoof Erik Philibert Mik Renders Tim Vanoystaeyen Dirk Crollet Greet Van Brussel Rudi Goyvaerts Els Augustinus aantal voorstanders: 4 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 18 Verworpen
Amendement N-VA Filip Peeters Marc Speelman Marleen Dolfeyn Ines De Keulenaer Tim Vanoystaeyen Koen T'Sijen Annelies Veron Johan Van Hoof Philip Verstappen Wally Liekens Kris Swaegers Bruno Doms Erik Philibert Christel Naenen Dirk Crollet Greet Van Brussel Rudi Goyvaerts Lode Van den Brande Willy Van Genechten Els Augustinus Ria Van Den Heuvel Mik Renders Sven Snyders Filip Peeters Marleen Dolfeyn Ines De Keulenaer Tim Vanoystaeyen Koen T'Sijen Annelies Veron Johan Van Hoof Philip Verstappen Wally Liekens Kris Swaegers Bruno Doms Erik Philibert Christel Naenen Dirk Crollet Greet Van Brussel Rudi Goyvaerts Lode Van den Brande Willy Van Genechten Els Augustinus Ria Van Den Heuvel Mik Renders Sven Snyders Erik Philibert Annelies Veron Greet Van Brussel Filip Peeters Lode Van den Brande Ines De Keulenaer Christel Naenen Wally Liekens Sven Snyders Willy Van Genechten Dirk Crollet Koen T'Sijen Els Augustinus Tim Vanoystaeyen Bruno Doms Philip Verstappen Ria Van Den Heuvel Mik Renders Marleen Dolfeyn Johan Van Hoof Kris Swaegers Rudi Goyvaerts aantal voorstanders: 9 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 13 Verworpen
Zitting van 27 mei 2019
Publicatie van verslagen van college van burgemeester en schepenen op de website - Stemming
Interpellatie en motie
Feiten en context
Wij stellen tot onze verwondering vast dat de verslagen van het college van burgemeester steeds beknopter worden en hoe langer hoe minder informatie bevatten. Men belooft sinds de voorbije verkiezingen te pas en te onpas om de burger beter te informeren en meer bij het beleid te betrekken. In de praktijk doet men precies het tegenovergestelde.
Vroeger maakten besluiten integraal deel uit van het verslag incl. de voorgeschiedenis, juridische en financiële gevolgen Wij stellen vast dat men zich tegenwoordig steeds vaker beperkt tot één enkele zin.
Om een paar voorbeelden te noemen:
“Het college keurt een reeks bestelbonnen en mandaten goed.”
“Milieuraad - Advies aanpassing kapreglement. Het college neemt kennis van dit advies.”
“Gecoro – Proeve van beleidsnota – advies”
“RUP Vijverhof - Verzoekschrift tot nietigverklaring bij de Raad van State”
En dat is het dan. Meer niet. Iedereen die in Boechout geen burgemeester of schepen is, heeft geen idee van wat het college besproken of beslist heeft.
De burgemeester mag binnenkort ergens een lezing gaan geven over burgerparticipatie. Wij vragen ons af hoe hij deze evolutie in de richting van steeds minder transparantie daar gaat duiden. En hoe dit te rijmen valt met het voortdurend beloofde beleid. Wanneer burgers niet op de meest transparante manier geïnformeerd worden is een participatiebeleid per definitie onmogelijk.
Overigens : dezelfde nefaste tendens merken we op in het gemeentelijk infoblad “Boechout Beweegt”. Vroeger, toen het infoblad nog ”’t Forum” heette, werd er verslag gedaan van de beslissingen van het college en van de debatten op de gemeenteraad. Nu worden er enkel nog – letterlijk in de marge – een beperkte selectie aan politiek nieuws gepresenteerd als ‘wist-je-datjes’.
Wij vinden dit bijzonder kwalijke evoluties. Vandaar dat wij het volgende voorstellen:
De N-VA fractie dient hierover ter zitting een amendement in (zie volledige tekst als bijlage).
Men stelt voor om enkel de eerste alinea van artikel 1 te behouden en volgende zin toe te voegen: 'Zolang het niet over persoonlijke zaken gaat.'
Artikel 2 en 3 wil de fractie wel integraal overnemen.
Burgemeester Koen T'Sijen deelt mee dat de meerderheid niet zal ingaan op het voorstel en verduidelijkt één en ander.
In tegenstelling tot wat u beweert heeft de gemeente steeds zeer ruime informatie gegeven over college- en gemeenteraadsbeslissingen. Meer dan wat wettelijk verplicht is en zéker meer dan wat andere gemeenten doen.
Over #boechoutbeweegt kan ik kort zijn: alle relevante en nieuwe info wordt er gebracht, weliswaar redactioneel anders dan in het vroegere forum.
Wat de website betreft, met het decreet Lokaal Bestuur is er veel regelgeving veranderd. Het decreet Lokaal Bestuur verplicht ons om de besluitenlijst, samen met de samenvatting van het besluit, te publiceren (dit is de richtlijn die we nu toepassen, na een klacht van een burger over de aanwezigheid van persoonsgegevens in het verslag). Maar we gaan zodra dit technisch mogelijk is, en daar heeft voorzitter op het fractieoverleg al over gesproken, terug volledige verslagen ter beschikking stellen, o.a. via het audioverslag voor de gemeenteraad en voor het college gaan we terug publiceren zoals vroeger, met voorgeschiedenis, financiële gevolgen, enz., zonder vermelding van persoonsgegevens. Dit is wel iets wat met leverancier Remicom nog verder moet uitgewerkt worden.
Op uw voorstel gaan we niet in. Het is onrealistisch en zou het infoblad verzwaren en onleesbaar maken.
Stemming
Amendement N-VA
9 stemmen voor
Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Filip Peeters, Lode Van den Brande, Greet Van Brussel en Ines De Keulenaer
13 stemmen tegen
Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Johan Van Hoof, Mik Renders, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Tim Vanoystaeyen en Marleen Dolfeyn
Stemming
Voorstel 't Dorp
4 stemmen voor
Wally Liekens, Filip Peeters, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer
18 stemmen tegen
Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Mik Renders, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Tim Vanoystaeyen, Marleen Dolfeyn en Greet Van Brussel
BESLUIT
Artikel 1
De gemeenteraad besluit dat met onmiddellijke ingang alle besluiten van het college van burgemeester en schepenen opnieuw integraal worden opgenomen in het collegeverslag incl. alle relevante informatie zoals de voorgeschiedenis, juridische en financiële gevolgen.
Indien in een collegebesluit verwezen wordt naar een of meerdere bijlagen die inhoudelijk van belang zijn voor een goed begrip van het besluit, dan wordt die bijlagen per definitie bijgevoegd, zonder dat men daar moet naar vragen. Zowel bij de publicatie op de website van de gemeente als in de mail die wordt verzonden naar de personen die geabonneerd zijn op de collegeverslagen, alsook bij om het even welke vraag om informatie vanuit de bevolking.
Voor de vele burgers die niet digitaal actief zijn wordt tevens een papieren exemplaar van het verslag ter inzage aangeboden op het gemeentehuis en in de bibliotheek. Inclusief alle besluiten én bijlagen. Op een toegankelijke manier d.w.z. zonder dat men daar moet naar vragen. Men zoekt zo snel mogelijk naar een geschikte plek om die dienstverlening ook in Vremde te kunnen aanbieden.
De digitale verslagen incl. alle bijlagen blijven permanent raadpleegbaar. De papieren versie minstens een jaar.
Artikel 2.
In het gemeentelijk infoblad “Boechout Beweegt” wordt uitgebreid verslag gedaan van de voornaamste beslissingen van het college en wordt een ruime samenvatting gepubliceerd van de debatten in de gemeenteraad, alsook de besluiten die daar zijn genomen. Die teksten worden, net zoals de notullen, pas gepubliceerd nadat ze door de gemeenteraad zijn goedgekeurd.
Artikel 3
Na verloop van zes maanden zal de gemeenteraad de toepassing van dit besluit evalueren en indien nodig bijsturen.
Zitting van 27 mei 2019
Gemeentelijk actieplan tegen holebi- en transfobie
Interpellatie en motie
17 mei was de dag tegen holebi- en transfobie. Een dag die urgenter is dan we misschien soms denken.
Zo was er op de gemeenteraad van Hove in april een inspirerende tussenkomst van een N-VA-gemeenteraadslid dat een opmerkelijke oproep hield. “Homofoob geweld komt niet enkel in grote steden voor. Ook in kleinere gemeenten doet het verschijnsel zich voor. Laat ons er, over de partijgrenzen heen, een duidelijk standpunt over innemen en vooral actie ondernemen.”
Ikzelf dacht dat we in ons dorp en de omliggende dorpen er niet mee geconfronteerd werden, toch zeker niet openlijk. Helaas zo blijkt. Ik werd aangesproken over homofoob geweld in Boechout enkele weken geleden. Een holebi werd bekogeld op de Vremdesesteenweg met golfballen toen die aan het fietsen was. Navraag bij de burgemeester en politie leerde echter dat er geen aangifte was gedaan. Uit verdere navraag bleek ook dat het afgelopen jaar er ook geen incidenten bekend zijn.
Hieruit leerde ik dat slachtoffers (van elk soort geweld) niet altijd aangifte doen. Bij dit specifiek probleem meestal omwille van: nog in de kast zitten bij naasten en familie, schaamte, represailles, de ervaring dat het niks oplost.
Hierbij een oproep aan alle slachtoffers dat melden zeer belangrijk is. Ik ben ervan overtuigd dat een melding hiervan nut heeft. Zeker omdat we dan ook een beeld hiervan krijgen. Was dit een éénmalig incident of gebeurt dit meermaals? Als ik de verhalen hoor, gebeurt dit meermaals. Maar eigenlijk is zelfs één keer een keer te veel.
Iedereen heeft recht op een veilige omgeving, van de klas tot de straat. Altijd en overal jezelf kunnen zijn en echt gelijke kansen krijgen, het wordt hoog tijd dat dit voor iedereen geldt. Het kruispuntdenken staat vandaag centraal in het denken rond identiteit, diversiteit en minderheden. We hebben allemaal verschillende identiteitsaspecten en kunnen dus ook met meervoudige discriminatie te maken krijgen. Daarom is specifieke aandacht voor meervoudige kwetsbaarheid (gender, scholingsgraad, kansarmoede, mensen met een beperking ...) zo belangrijk. De strijd tegen holebi- en transfobie gaat dus hand in hand met de strijd tegen seksisme, racisme en andere vormen van uitsluiting.
De vraag is wat kunnen we hiertegen doen? Ik denk dat we op twee vragen een antwoord moeten bieden. Hoe creëren we een genderbewust en holebivriendelijk klimaat? Wij hier aan deze tafel vinden een gelijke behandeling van holebi’s de evidentie zelve. Maar weet dat op dit moment 26,5% van de LHBT’ers( Lesbisch Homoseksueel Biseksueel Transgender) in Vlaanderen een suïcidepoging achter de rug heeft. En uit cijfers van Çavaria uit mei 2018 blijkt dat ruim 40% van de holebi’s zich onveilig voelt op school. De tweede vraag: hoe verhogen we de toegankelijkheid van politie en hulpverleners zodat slachtoffers daadwerkelijk melding maken?. Dus ja, hier zijn nog heel wat drempels die lager moeten.
Concreet gesteld kan er een actieplan worden opgestart, ook door de gemeente waarin we vooral de nadruk leggen op educatie naar zowel scholen en sportclubs en jeugdverenigingen evenals hulpverleners, als naar de politiezone Minos. Bij de hulpverleners en politie kunnen ze misschien dankzij opleidingen meer ondersteund worden om zulke meldingen op gepaste wijze te behandelen maar vooral ook hoe moeten zij omgaan met zowel slachtoffers als daders en vanuit de zone ook oproepen om zulke meldingen te doen.
Educatie naar scholen is er al voorhanden, alleen is het een thema dat blijvend onder aandacht moet gebracht worden. Ook hun leerlingen kunnen worstelen met hun identiteit en moeten daarbij geholpen worden alleen al maar door er over te spreken.
Ik hoop met mijn betoog vanuit alle geledingen ook de nodige aandacht te krijgen voor dit probleem.
Tevens vraag ik het college om een plaatselijk actieplan op te stellen met vooral aandacht voor educatie van onderwijs, sporten jeugdverenigingen, hulpverleners en politie.
En laten we met zijn allen als politieke vertegenwoordigers ook in onze woorden, daden en geschriften hierover vooral niet polariseren maar het onderwerp bespreekbaar maken.
Alvast bedankt voor jullie luisterbereidheid.
Mik Renders
Groen-Gangmaker Boechout-Vremde
Burgemeester Koen T'Sijen antwoordt:
Dit is een problematiek die ons ook nauw aan het hart ligt.
Bij de opmaak van de doelstellingenboom en de actieplannen zal hier zeker de nodige aandacht aan besteed worden.
Zitting van 27 mei 2019
Erbarmelijke staat van sommige wegbermen
Interpellatie en motie
Erbarmelijke staat van de bermen van sommige wegen
Datum21/05/2019
Gemeenteraad van 27/05/2019
Onderwerp Erbarmelijke staat van sommige wegbermen
Door Erik Philibert
Collega’s,
5 jaar geleden maakte ik in deze gemeenteraad reeds een interpellatie over de erbarmelijke staat van sommige wegbermen. Het probleem is sindsdien alleen maar groter geworden.
Ik heb het hier in de eerste plaats over de verzakking van de plastieken honinggraattegels in het versmalde gedeelte van de Mussenhoevelaan (op sommige plaatsen meer dan 15 centimer diep !!) en de diepe putten in de bermen van de Stoofstraat en de Smeendijk.
De tijd van oplapwerk zou al lang voorbij moeten zijn. We vragen dat hier structurele oplossingen komen. Het gemeentebestuur is reeds jaren nalatig en hypothekeert daar de veiligheid van bestuurders, of die nu met de fiets zijn, of met een gemotoriseerd voertuig rijden. De situatie is er ronduit gevaarlijk. Moeten er eerst ernstige ongelukken gebeuren of doden vallen vooraleer het gemeentebestuur ingrijpt ? Ik houd iedere keer mijn hart vast als ik daar een vrachtwagen een fietser, een voetganger of een auto zie kruisen.
Vragen :
1°) Wanneer gaat het gemeentebestuur hieraan op korte termijn remediëren en hoe ?
2°) Wanneer zal het gemeentebestuur hiervoor op langere termijn een structurele oplossing uitwerken en hoe zal die eruit zien ? vb. beperkte wegverbreding met betonnen stroken ipv de huidige grasdallen ?
Erik Philibert
Gemeenteraadslid N-VA
Schepen Dirk Crollet antwoordt:
Het klopt dat de plastieken honinggraattegels in de Mussenhoevelaan geen goede oplossing zijn . Betonnen grasdallen zouden hier op zijn plaats zijn. Hier moet een timing voor opgesteld worden.
Als er gevaarlijke putten zijn worden die door de gemeentewerf opgevuld.
Het beleid rond gebruik van lokale landbouwwegen is duidelijk:
• lokaal gebruik
• lokaal verkeer
• situatie gekend door gebruikers
• gebruik maken van uitwijkhavens
• geen straten verbreden
• respect voor elkaar tonen - wachten om elkaar te kruisen
• sluipverkeer tegen gaan
Een beperkte wegverbreding zal vooral zorgen voor een hogere snelheid en niet tot het toepassen van het gebruik van de uitwijkstroken (bij de straten waar ze al liggen)
In de Stoofstraat zijn er inderdaad weinig uitwijkmogelijkheden maar met respect voor elkaar kan men daar toch elkaar kruisen.
Zitting van 27 mei 2019
Gehoorbescherming op de werkvloer
Interpellatie en motie
Gehoorbescherming op de werkvloer
Datum22/05/2019
Gemeenteraad van 27/05/2019
Onderwerp Gehoorbescherming op de werkvloer
Door Sven Snyders
Collega’s,
De gemeente is als werkgever verantwoordelijk voor het welzijn op het werk. De Welzijnswet van 4 augustus 1996 heeft 3 belangrijke doelstellingen. Beschermen, verbeteren en zorgen. Volgende domeinen horen hier onder andere bij. Arbeidsveiligheid, gezondheid, ergonomie en arbeidshygiëne.
Preventie is hier een belangrijk luik van.
Geluid is hier een belangrijk, vaak vergeten, risico. Geluid is een drukverandering in de lucht, die door ons oor wordt waargenomen. Vanaf 80dB(A) kan er reeds gehoorschade optreden. De werkgever is dan ook wettelijk verplicht om vanaf 80 dB(A) bescherming aan te bieden en de werknemer is verplicht het te dragen vanaf 85dB(A).
Tinnitus komt meer en meer voor, bij ongeveer 10 tot 15% van alle volwassenen. (Bron: UZA). In vele gevallen is dit onomkeerbare schade.
Wij willen vanuit onze fractie dan ook vragen aan het bestuur om hierrond een actie op te zetten in alle gemeentelijke diensten. Specifiek denken we aan de groendienst, de werf, de wigwam en de school, want ook regelmatige blootstelling aan veel lawaai is reeds voldoende om permanente schade op te lopen.
Als je dan weet dat aangepaste gehoorbescherming (op maat gemaakt) slechts €150 kost, dan is deze kost minimaal, wanneer je hierdoor permanente schade kan voorkomen of het erger worden kan voorkomen.
Sven Snyders
Fractieleider N-VA
Burgemeester Koen T'Sijen antwoordt:
Wat betreft de wetgeving rond lawaai. Dit is opgenomen in de codex, boek V, titel 2. De wetgeving zegt dat er eerst een risicoanalyse lawaai moet uitgevoerd worden, inclusief een meeting door deskundigen. Hieruit kunnen dan passende preventiemaatregelen genomen worden.
Vorig jaar werd er door de verantwoordelijke van de Wigwam gemeld dat er personeelsleden klaagden over gehoorschade. Er is dan door de preventiedienst van Igean reeds een indicatieve meting uitgevoerd. Daaruit bleek dat er een storende nagalm is. De bedrijfsarts heeft aan de personeelsleden een uiteenzetting gegeven over lawaai en de consequenties. Op advies van de preventieadviseur zal er dus nog een meeting plaatsvinden door deskundigen om concreet na te gaan welke maatregelen er moeten getroffen worden.
De wetgeving geeft aan dat er onderste en bovenste actiewaarden zijn en dat er een grenswaarde is. Respectievelijk 80, 85 en 87 dB(A). Maar dit is gemeten over een blootstelling van 8 uur. Dat doet zich in de Wigwam niet voor, maar we willen toch nagaan of er ook op een kortere termijn, tijdens de opvanguren, een overschrijding is van de actiewaarden en van de grenswaarden.
Door het gebruik van sommige arbeidsmiddelen door de mensen van de uitvoerende technische diensten kan men mogelijks wel boven de grenswaarden uitkomen.
In diezelfde wetgeving is er ook een preventie hiërarchie, dit houdt in dat men eerst het probleem moet proberen weg te nemen alvorens de mensen aan te passen door middel van gehoorbescherming. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat we in de groendienst meer bosmaaiers op accu kopen in plaats van bosmaaiers met een benzinemotor. Sommige accu bosmaaiers zijn merkelijk stiller dan die op benzinemotors. Men moet voorrang geven aan collectieve maatregelen op persoonlijke beschermingsmiddelen.
In bepaalde gevallen blijft er een restrisico dat we niet kunnen wegenemen en moet men dan gehoorbescherming gebruiken. Voor de meeste arbeidsmiddelen heeft onze dienst veiligheidsinstructiekaarten die zeggen welke persoonlijke beschermingsmiddelen je moet dragen. In de wetgeving staat niet gespecifieerd welke gehoorbescherming dit moet zijn. Het gebruik van op maat gemaakte gehoorbescherming is evenwel gebruiksvriendelijker en het is ook gemakkelijk om met bepaalde filters bepaalde geluiden te filteren. Op de werf hebben we verschillende soorten gehoorbescherming die naargelang de persoonlijke voorkeur (oordopjes of oorkappen = model hooftelefoon) gedragen worden. Bij aankoop van machines wordt er altijd naar de geluidsnorm geïnformeerd en indien nodig aangepaste gehoor bescherming aangekocht.
Naast de strikte wetgeving rond lawaai heeft men ook nog het akoestisch ongemak. Daar kan door middel van akoestische panelen al veel opgelost worden, bv. in de wigwam. Maar een meting blijft hier wel aangewezen.
Ten aanzien van de JFW kleuterschool (en dan vnl. extra ten aanzien van turnzaal en polyvalente zaal) evenals ten aanzien van de kunstacademie, zijn alle mogelijke bouwtechnische maatregelen genomen om eventuele geluidsschade te vermijden. Ook ten aanzien van nieuw ingerichte kantoren zoals het Midden wordt hier maximaal op ingezet. PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) voor het gehoor zijn in deze dan ook niet nodig/ overbodig.
Ook in gebouwen die we ter beschikking stellen aan verenigingen wordt er maximaal ingezet op gebruikscomfort en worden alle mogelijke bouwtechnische ingrepen die nodig zijn om akoestische hinder te vermijden, genomen. Hierbij wordt ook steeds rekening gehouden met de activiteiten waarvoor het gebouw gebruikt zal worden door de vereniging. Denk hierbij bv. aan de Koninklijke Harmonie in de Van Colenstraat, de polyvalente zaal in theater Vooruit of zaal Den Boom.
Zitting van 27 mei 2019
Verhuis verschillende diensten naar het midden
Interpellatie en motie
Verhuis naar het Midden
Datum22/05/2019
Gemeenteraad van 25/03/2019
Onderwerp Verhuis verschillende diensten naar het midden
Door Sven Snyders
Collega’s,
De verhuis van de diensten burger en welzijn, meer bepaald de burgerlijke stand en het OCMW, naar het Peckius gebouw in het Midden komt er aan.
Binnen enkele weken zullen alle diensten daar operationeel zijn.
Graag hadden we hierrond wat meer informatie ontvangen.
Vragen:
-Hoe ziet de planning eruit? Wordt de dienstverlening gegarandeerd?
-Hoe ziet het totale kostenplaatje eruit van deze operatie.
oTotale kosten inrichting
oKosten verhuis
-Wat zijn de plannen met het Oud gemeentehuis, in het Georges Van
Raemdonckpark. Incl timing.
Sven Snyders
Fractieleider N-VA
Schepen Philip Verstappen antwoordt:
•Hoe ziet de planning eruit? Wordt de dienstverlening gegarandeerd?
•Er werd een draaiboek opgemaakt ter voorbereiding van de verhuis.
•Bezoeken van de diensten aan hun respectievelijke werkruimten
•Ter voorbereiding verhuis: test op vlak van ICT.
oTestopstelling klaargezet in spreekkamer.
•Dienst welzijn zal gesloten zijn op vrijdag 14 juni - medewerkers verhuizen vanaf donderdag 13 in de namiddag. Clienten en de diensten waarmee samengewerkt wordt zijn hiervan reeds op de hoogte gebracht.
•Dienst burgerzaken zal een permanentie hebben op vrijdag 21 juni. In die periode worden immers veel reispassen afgeleverd en is het niet opportuun om te sluiten. Medewerkers verhuizen vanaf donderdag 20 in de namiddag.
Transport zal gebeuren door de gemeentelijke werf.
•Hoe ziet het totale kostenplaatje eruit van deze operatie.
•Totale kosten inrichting
oBegroot EUR 741 435,97
oMeerkost met verrekeningen tot 21/05: EUR 43 317
•Meubilair
•Deur carrefour
•Verhoging voetpad => toegangkelijkheid
•Kosten verhuis - nihil: kartonnen dozen.
•Wat zijn de plannen met het Oud gemeentehuis, in het Georges Van Raemdonckpark. Incl timing.
Visie gemeente Boechout
We houden dit patrimonium in eigendom.
Het gemeentebestuur van Boechout wenst dat dit een plek wordt waar in de eerste plaats ondersteuning geboden wordt naar kleine en startende ondernemers toe, maar bij uitbreiding naar alle middenstanders en zelfstandigen uit onze gemeente.
Dit kan door creatie en aanbod van flexibele werkplekken, aanbieden van vergaderruimte, organisatie van workshops en presentaties. Hiermee wensen we een leemte in onze gemeente op te vullen.
Doelstelling is om breder te gaan dan een loutere co-working space.
Zo'n aanbod vormt een aanvulling in het Boechoutse ondernemerslandschap naast de klassieke middenstand, de rijkelijke aanwezigheid van horeca en onze florerende tuinbouwsector.
Het moet een ontmoetingsplek worden voor deze doelgroep. Een plek waar ondernemers samenkomen, contacten gelegd kunnen worden en waar zo creativiteit en kruisbestuivingen aangemoedigd worden.
Het park kan gebruikt worden als troef om kleinschalige events te organiseren. Dit blijft wel ten allen tijde publiek toegankelijk.
Bij uitbreiding kunnen de beschikbare vergaderzalen mogelijk ook verhuurd of ter beschikking gesteld worden aan lokale verenigingen.
We zijn hiervoor op zoek naar één partner die het gebouw en deze activiteiten kan beheren.
Hier is nog geen timing vooropgesteld.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.