Gemeente Boechout

Zitting van 24 juni 2024

Van 20:00 uur tot 21:21 uur.

 

 

Aanwezig

Ria Van Den Heuvel, voorzitter

Koen T'Sijen, burgemeester

Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Lode Van den Brande, Marleen Dolfeyn, Greet Van Brussel, Joost Derkinderen, Stef Voets, Katelijn Sebrechts, Mieke Kaniszai, gemeenteraadsleden

Jan Geudens, algemeen directeur

Verontschuldigd

Wally Liekens, Filip Peeters, gemeenteraadsleden

 

Gemeenteraadslid Christel Naenen vervoegt de vergadering vanaf punt G.3

 

Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

Notulen van de gemeenteraadszitting van 27 mei 2024 - Stemming

 

Feiten en context

De notulen van de gemeenteraad van 27 mei 2024.

Juridische grond

Artikel 32 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van de vergadering van 27 mei 2024 goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 24 juni 2024

 

Retributie voor de aankoop van regenwatertonnen - AJ 2024 - 2025 - Stemming

 

Feiten en context

In het kader van het burgemeestersconvenant 2030 en het LEKP werf 4 (water) zal IGEAN zich inzetten om haar gemeenten zowel te ondersteunen bij mitigatie als adaptatie maatregelen. We zien nu al dat er in de zomer waterschaarste is, terwijl er in de winter juist teveel regenwater is. Deze trend zal door klimaatverandering toenemen en als lokaal bestuur is het belangrijk om ons aan deze nieuwe situatie aan te passen.
Argumentatie

Wateroverlast kan bij hevige regenbuien beperkt worden door afkoppeling van de dak-aflopen en opvang in een regenwaterton. Met dat regenwater kunnen bovendien enkele drinkwater besparende activiteiten (wassen van de auto, sproeien van de tuin,…) uitgevoerd worden. Door regenwatertonnen beschikbaar te stellen aan alle inwoners in onze regio willen we het hergebruik van regenwater stimuleren en bewustzijn creëren rondom zuinig waterverbruik.
De raad van bestuur van IGEAN dienstverlening heeft op 17 maart 2024 een raamovereenkomst gesloten om regenwatertonnen aan te bieden. De verdeling hiervan zal op twee manieren gebeuren:

A. Op een aantal recyclageparken uitgebaat door IGEAN
(Rumst, Schelle, Brasschaat, Malle, Essen, Sint-job en Wommelgem)

Inwoners kunnen de regenwatertonnen ter plaatse aankopen op het recyclagepark en afrekenen via bancontact.

De volgende regenwatertonnen zullen aangeboden worden op de recyclageparken:

        standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 310 l

        standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 510 l

IGEAN is verantwoordelijk voor het bestellen en verdelen van regenwatertonnen die aangeboden worden op de recyclageparken. De retributies worden door IGEAN geïnd en zijn kostendekkend voor de aankoop en levering van de regenwatertonnen via de recyclageparken.

B. Op bestelling via de website van IGEAN

Inwoners kunnen hun regenwaterton bestellen via de website van IGEAN en betalen via overschrijving. De bestelronde start vanaf augustus 2024. Het afhaalmoment is gepland op 30 november 2024.

De volgende regenwatertonnen kunnen besteld worden via de website:

        regenwaterton wandmodel – 350 l

        regenwaterton – 1000 l

Deze regenwatertonnen worden rechtstreeks besteld en betaald via de website van IGEAN en vallen buiten dit retributiereglement.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

Het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven.

De gemeenteraad heeft in zitting van 22 februari 2021 de retributie voor de aankoop van regenwatertonnen - AJ 2021-2023 goedgekeurd.

De gemeenteraad heeft in zitting 26 oktober 2020 de ondertekening van het burgemeestersconvenant 2030 goedgekeurd.

De gemeente Boechout is lid van IGEAN milieu & veiligheid en heeft beheersoverdracht aan IGEAN milieu & veiligheid gedaan voor de exploitatie van het recyclagepark.

 

Financiële gevolgen

De retributie dekt de kosten voor aankoop van de regenwatertonnen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

Met ingang van 1 september 2024 legt de gemeenteraad volgende retributie vast voor de verkoop van regenwatertonnenop de recyclageparken:

        Standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 310l: 66 Euro 

        Standaard regenwaterton rond groen inclusief voet en kraan – 510l: 107 Euro

Artikel 2

Het bedrag van de retributie is verschuldigd door een ieder die een regenwaterton wenst aan te kopen via het recyclagepark.

Artikel 3

De betaling gebeurt op het recyclagepark aan de betaalterminal met betaalkaarten bij afhaling van de regenwaterton.

Artikel 4

Onderhavig reglement treedt in voege vanaf 1 september 2024 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

Een afschrift van het reglement wordt overgemaakt aan IGEAN milieu & veiligheid die instaat voor de verdere uitvoering hiervan gelet op de beheersoverdracht voor de exploitatie van het containerpark aan IGEAN milieu & veiligheid.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 24 juni 2024

 

Gemeentelijk archiefreglement - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 19 december 2016 het intern reglement 'Gemeentelijk Archiefreglement Boechout' goed. Het college van burgemeester en schepenen keurde op 19 maart 2018 het intern reglement 'Gemeentelijk Archiefreglement Boechout' goed.

Feiten en context

Tot op heden moest elke gemeentelijke dienst bij de overdracht van haar bestuursdocumenten naar het gemeentelijk archief een ingewikkelde en tijdrovende procedure volgen, deze stond beschreven in het ‘Gemeentelijk Archiefreglement Boechout’. De deskundige informatiebeheer heeft de procedure en het reglement kritisch bekeken en een nieuw voorstel geformuleerd. Dat is gebaseerd op de nieuwe werkwijze met betrekking tot selectie en vernietiging van bestuursdocumenten die beschreven staat in het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Advies

Het managementteam is op de hoogte gebracht van de wijzigingen en er werd rekening gehouden met bezwaren en opmerkingen van de leden van het managementteam.

Juridische grond

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018 bevat de regelgeving over het beheren, bewaren en vernietigen van bestuursdocumenten. De lokale overheid is bestuurlijk verantwoordelijk; zij heeft  het eigenaarschap over de bestuursdocumenten.

Artikel 41, 2° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017. De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van andere gemeentelijke reglementen dan die over personeelsaangelegenheden, en het bepalen van straffen en administratieve sancties bij de overtreding van die reglementen.

Artikel 56 §5 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017. Het college van burgemeester en schepenen is verantwoordelijk voor de zorg voor het gemeentearchief waaronder de titels.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

14 stemmen voor

Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Marleen Dolfeyn, Joost Derkinderen, Stef Voets, Katelijn Sebrechts en Ria Van Den Heuvel

7 onthoudingen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Lode Van den Brande, Greet Van Brussel en Mieke Kaniszai

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het Gemeentelijk archiefreglement, zoals toegevoegd in bijlage, goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Punt bijlagen/links 20240624_Gemeentelijk_Archiefreglement_Boechout.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

Welzijn op het werk : actualisering globaal preventieplan 2020-2025 - Jaaractieplan 2024 - Stemming

 

Feiten en context

De regelgeving over welzijn op het werk verplicht werkgevers om via een dynamisch risicobeheersingssysteem gevaarlijke arbeidsomstandigheden te voorkomen en maatregelen te nemen om het welzijn van de medewerkers te beschermen.

Op basis van risicoanalyses worden preventiemaatregelen vastgesteld die worden opgenomen in een globaal preventieplan (GPP) en jaarlijkse actieplannen (JAP) die daaruit voortvloeien.

Het globaal preventieplan en de jaarlijkse actieplannen dienen voor advies voorgelegd te worden aan het hoogoverlegcomité voor preventie en bescherming op het werk en vervolgens ter goedkeuring aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.

De gemeenteraad keurde op 29 juni 2020 het globaal preventieplan 2020-2025 goed.

Argumentatie

Elk jaar dient het globaal preventieplan geactualiseerd te worden en moet er een nieuw jaaractieplan opgemaakt worden.

Hierbij wordt rekening gehouden met de mate waarin het lopende jaaractieplan gerealiseerd is kunnen worden.

Advies

Het hoogoverlegcomité voor preventie en bescherming op het werk gaf in zitting van 30 november 2023 positief advies voor het geactualiseerd globaal preventieplan 2020-2025 en het jaaractieplan 2024.

Juridische grond

Codex welzijn op het werk

Wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitoefening van hun werk

 

Financiële gevolgen

De middelen die nodig zijn om het geactualiseerde GPP en het JAP 2024 uit te voeren zijn voorzien in het meerjarenplan of zullen in geval van een bijsturing voorzien worden.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

Het geactualiseerde globaal preventieplan 2020-2025 en het jaaractieplan 2024, in bijlage, worden goedgekeurd.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

Kerkfabriek Sint-Jan in de Olie - Jaarrekening 2023 - Advies - Stemming

 

Feiten en context

De jaarrekening 2023, goedgekeurd door de kerkraad op 13 mei 2024, ingediend bij het gemeentebestuur op 21 mei 2024 met een exploitatieoverschot van 61.993,26 euro en met een investeringstekort van 38.464,49 euro.

Uit de stand van de financiële rekeningen op 31 december 2023 blijkt dat het boekjaar 2023 wordt afgesloten met een batig saldo van 23.528,77 euro. Het saldo van de rekening over het boekjaar 2023 is daarmee in overeenstemming.

Advies

Positief advies van de financieel beheerder.

Juridische grond

        Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten in het Vlaamse gewest (art. 2, 3, 46 en47), in werking getreden op 1 maart 2005 (behalve het financiële gedeelte);

        Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;

        Ministerieel besluit van 27 november 2006 voor het vastleggen van de boekhoudkundige modellen;

        Omzendbrief BA 2005/01 van 25 februari 2005 over de toepassing van het decreet van 7 mei 2004

        Omzendbrief BB-2008/01 van 22 februari 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten;

        Omzendbrief BB-2013/01 van 1 maart 2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad brengt positief advies uit over de jaarrekening van het boekjaar 2023 van de kerkfabriek Sint-Jan in de Olie te Boechout die het volgend resultaat geeft:

 

Exploitatieontvangsten

26.526,97

Exploitatieuitgaven

30.442,80

Overboekingen

0,00

Exploitatie eigen financieel boekjaar

-3.915,83

Overschot/tekort 2022

65.909,09

Exploitatietoelage

0,00

Overschot/exploitatie

61.993,26

 

 

Investeringsontvangsten

0,00

Investeringsuitgaven

970.728,82

Overboekingen

0,00

Investeringen eigen financieel boekjaar

970.728,82

Overschot/tekort 2022

932.264,33

Overschot/tekort investeringen

- 38.464,49

 

Het totale patrimonium (roerende beleggingen) bedraagt 950.000,00 euro.

 

Artikel 2

Het besluit wordt doorgegeven in het Loket voor lokale besturen, databank erediensten.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

Kerk Sint-Jan in d'Olie en kerkhof Vremde - Restauratie - Aanpassing beheersovereenkomst met Stichting Kempens Landschap - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Beheersovereenkomst afgesloten tussen de kerkfabriek Sint-Jan in d'Olie, de gemeente Boechout en Stichting Kempens Landschap, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2021.

Feiten en context

De wijzigingen met de bestaande overeenkomst zijn:

        bijwerking partij gemeente Boechout: algemeen directeur Jan Geudens

        artikel 1: correctie adres kerk en uitbreiding toepassingsgebied: kerkhof en kerkhofmuur

        artikel 2 tot en met 6: herschikking van de alinea's

Argumentatie

In het kader van het restauratietraject i.v.m. de Sint-Jan in de Olie kerk te Vremde kan Stichting Kempens Landschap bij de aanvraag van erfgoedpremies bij het agentschap Onroerend Erfgoed een aanvullende premie van 10 percent verkrijgen.

De overeenkomst is een verplichting vanuit het agentschap Onroerend Erfgoed als Stichting Kempens Landschap haar rol in dit dossier als erfgoedvereniging wil opnemen.

Conform de werking van Stichting Kempens Landschap blijft de gemeente Boechout financieel garant staan voor de werkzaamheden die via de Stichting Kempens Landschap worden uitgevoerd. Het voor de werkzaamheden benodigde budget wordt vastgelegd in de gemeentelijke begroting en voorafgaand aan de werkzaamheden aan de Stichting Kempens Landschap overgemaakt.

Werkzaamheden met de daaraan gekoppelde financiering kunnen enkel uitgevoerd worden, na goedkeuring van de gemeente Boechout en binnen de vastgelegde gemeentelijk budgetten.

Stichting Kempens Landschap verbindt zich ertoe de gelden afkomstig van de gemeente Boechout voor de werken enkel te gebruiken ten behoeve van de Sint-Jan in de Olie kerk.

Juridische grond

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen bij het afsluiten van deze beheersovereenkomst. Mits het

afsluiten van een beheersovereenkomst kan Stichting Kempens Landschap bij de aanvraag van erfgoedpremies bij het agentschap Onroerend Erfgoed een aanvullende premie van 10 percent verkrijgen ten voordele van de gemeente Boechout.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de aangepaste beheersovereenkomst, zoals toegevoegd in bijlage, en het schrijven van Stichting Kempens Landschap inzake financiële verantwoordelijkheid goed.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

Huurovereenkomst Dorpsschool Vremde - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Het college van burgemeester en schepenen ging op 2 maart 2021 principieel akkoord met een samenwerking tussen de vzw Koba (bouwheer van de Dorpsschool in Vremde), de Dorpsschool en de gemeente.

Feiten en context

Rekening houdend met de verouderde infrastructuur van de huidige WIGWAM en de doelstellingen binnen het BOA-decreet (en brede school) is het idee ontstaan om zowel de werking van de BKO, de BIB als de kunstacademie in Vremde na de werken onder te brengen in de nieuwe gebouwen van de Dorpsschool.

Na enkele jaren van (ver)bouwen kan in de zomer van 2024 de inrichting en ingebruikname van de nieuwe Dorpsschool voor o.a. de gemeentelijke BKO, Bib-werking en werking van de kunstacademie in Vremde gerealiseerd worden.

Voor het gebruik van de ruimtes in de nieuwe Dorpsschool werd een huurovereenkomst opgesteld en onderhandeld. Deze huurovereenkomst wordt aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd.

De huurovereenkomst en bijhorend huishoudelijk reglement bepalen de rechten, plichten en afspraken tussen de gemeente als huurder en de vzw KOBA als verhuurder. De belangrijkste elementen uit de huurovereenkomst zijn:

        het betreft een overeenkomst voor 20 jaar die ingaat op 01/08/2024

        er is een huurbedrag, alles inclusief, afgesproken van 40.000 euro per jaar, op basis van een schattingsverslag. Voor 2024 betalen we vanaf 1/9/2024.

        er zijn goede afspraken gemaakt over onderhoud en herstellingen, gedeeld gebruik van materiaal, enz

Argumentatie

De gemeenteraad erkent de noodzaak van een nieuwbouw voor de Dorpsschool te Vremde in het licht van de hedendaagse onderwijsbenodigdheden en de leef-, leer- en werkomgeving van leerkracht en student.

Een nauwe samenwerking met de Dorpsschool in Vremde past ook volledig in ons onderwijsbeleid en beleid rond brede school dat ook Vlaams wordt aangeprezen.

Het huurcontract is anno 2024 een degelijk en fair onderhandelde overeenkomst, zowel inhoudelijk als financieel, en gebaseerd op een schattingsverslag.

Juridische grond

Artikel 41,11° van decreet lokaal bestuur van 22 december 2017. De gemeenteraad is bevoegd voor de daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die vermeld in artikel 56, §3, 8°, b)

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn voorzien als volgt:

Bedrag incl. BTW

Investeringsnr.

Algemene rekening

Beleidsitem

13.334 euro

nvt

61000660

094500 (BKO)

Datum visum financieel directeur:

07/06/2024

 

Voor kalenderjaar 2024 wordt het bedrag van € 13.334 (= 4/12de van jaarbedrag van 40.000 euro) bij de start van het huurcontract betaald.

 

Daarnaast is er ook 73.000 euro voorzien op Investeringen voor de inrichting van de BKO-ruimtes (2024-094500-22100100 A:2020/5-07-2020/5-07-03 IE:2020/5-7000-2024010)

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgelegde huurovereenkomst met de vzw Katholiek Onderwijs Bisdom Antwerpen Voorkempen (KOBA) waarbij de gemeente ruimte huurt in de nieuwe dorpsschool van Vremde voor de inrichting en werking van o.a. onze gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang Wigwam, het jeugdaanbod van onze gemeentelijke bibliotheek en de werking van de kunstacademie van Lier die in Vremde wordt georganiseerd.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

Verlenging samenwerkingsovereenkomst De Maanwandelaars - voedselpunt, naaiatelier, fietsbib en repair café - Stemming

 

Voorgeschiedenis

 

Voor wat betreft voedselpunt en naaiatelier:

De beleidsnota 2019-2025 "samen maken we het verschil", hoofdstuk 15 betreffende het welzijnsbeleid en gezondheid met het oog voor structurele armoedebestrijding en sociale integratie.

Op 28 juni 2021 keurde de Raad voor Maatschappelijk Welzijn een samenwerkingsovereenkomst goed met de Maanwandelaars voor het organiseren en uitwerken van een voedselpunt en een naaiatelier. Het engagement werd aangegaan voor een periode van 3 jaar en dit tot 1 september 2024.

 

Voor wat betreft fietsbib en repair café:

Het burgemeesterconvenant 2023 voor klimaat en energie.

De beleidsnota 2019-2025 "samen maken we het verschil" hoofdstuk 9, punt 6, betreffende het stimuleren van het duurzaam delen van gebruiksvoorwerpen in onze gemeente.

Op 26 april 2021 keurde de gemeenteraad een samenwerkingsovereenkomst goed met de Maanwandelaars voor het organiseren en uitwerken van een fietsbib en een repair café. Het engagement werd aangegaan voor een periode van 3 jaar en dit tot 1 mei 2024.

 

Feiten en context

De verlenging van beide samenwerkingsovereenkomsten worden samengevoegd in 1 samenwerkingsovereenkomst met de Maanwandelaars.

 

Juridische grond

Artikel 41, 5° van het decreet lokaal bestuur dat bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten.

 

Financiële gevolgen

De gemeente verbindt zich tot:

        het betalen van 300 €/ maand, ingaande vanaf 1 september 2024 voor het gebruik van de infrastructuur (voor de organisatie van het naaiatelier en het voedseldeelpunt)

        het betalen van een bijdrage aan de voedselbanken per jaar = aantal begunstigden x 2

        het betalen van 1.000 euro per jaar voor de aankoop van schaarse producten

        het betalen van kleine kosten voor de aankoop van bv. boxen, zakken,…. met een max. van 150 euro op jaarbasis

        het betalen van 200 €/ maand, ingaande vanaf 1 mei 2024  voor het gebruik van de infrastructuur (voor de organisatie van de fietsbib en het repair café)

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met de Maanwandelaars (met betrekking tot het voedselpunt, het naaiatelier, de fietsbib en het repair café), zoals toegevoegd in bijlage, goed. De verlenging van de samenwerkingsovereenkomst gaat in op 1 mei 2024 voor de periode van 1 jaar.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

Digibank ZORA Werkt – Verlenging project - Samenwerkingsovereenkomst - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De Vlaamse Regering lanceerde vanaf 4 oktober 2021 een projectoproep 'Digibanken -

implementatietraject'. Deze projectoproep maakt deel uit van het Plan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse Regering binnen het Europees Herstelfonds.

 

De Stad Mortsel ging met de gemeenten Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en

Wommelgem een partnerschap aan. De partners werkten in een voortraject een samenwerkingsstrategie en projectvoorstel uit, onder de noemer 'Digibank ZORA Werkt'.

De gemeenteraad van Boechout heeft op 27 februari 2023 deze samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd.

De Vlaamse Minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw keurde op 13 december 2022 het project goed en kende een subsidie toe van 499.892 euro.

Feiten en context

De Vlaamse Regering besliste om een nieuwe oproep te lanceren voor de verlenging van het project Digibank. Deze oproep voorzietbijkomende ondersteuning voor de uitvoering van de bestaande Digibankprojecten in 2025 en 2026.

 

De Stad Mortsel diende, namens het partnerschap, een aanvraag in voor de verlenging van het project ‘Digibank ZORA Werkt’. De Vlaamse Minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw keurde op 20 december 2023 het project goed en kende een subsidie toe van 500.000 euro.

 

De verlenging van het project Digibank ZORA Werkt loopt over de periode van 1 januari 2025 tot 31 juli 2026.

 

Omdat lokaal bestuur Borsbeek besliste om vanaf 1 januari 2025 te fusioneren met Stad Antwerpen, verlaat Borsbeek het samenwerkingsverband Digibank ZORA Werkt.

 

Voor het ontvangen van de subsidie voor de verlenging van het project moet een eerste tussentijdse rapportering worden ingediend bestaande uit:
- een samenwerkingsovereenkomst;
- een samenwerkingsstrategie;
- een planning;

- een begroting.

 

Deze samenwerkingsovereenkomst verlengt de gemaakte afspraken tussen de partners (exclusief Borsbeek) om de uitvoering van de vernieuwde samenwerkingsstrategie mogelijk te maken.

 

We werken verder aan de drie doelstellingen van de Digibank:

- de toegang tot digitale technologieën vergemakkelijken;

- de digitale vaardigheden verhogen;

- het gebruik van essentiële dienstverlening verbeteren.

 

De doelgroep van het project zijn volwassen personen met een risico op digitale uitsluiting of

achterstand. Prioritair gaat de aandacht naar:

- kortgeschoolden;

- huishoudens met een laag inkomen;

- werkzoekenden.

 

Argumentatie

Dit project kadert in het e-inclusiebeleid van de gemeente Boechout.

Juridische grond

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot vaststelling van de regels voor de

toekenning van projectfinanciering voor Digibanken.

 

Artikel 41 §1 5° van het decreet lokaal bestuur: De gemeenteraad is bevoegd voor het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten. De bevoegdheden als vermeld in artikel 196, 234 en 247 kunnen niet worden toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen voor de gemeente Boechout.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Mortsel, als promotor, en de gemeentebesturen van Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Wommelgem, als partners, betreffende de verlenging van het project Digibank ZORA Werkt goed.

Artikel 2

Dit besluit wordt overgemaakt aan de stad Mortsel.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

Aanbevelingen deontologische commissie - Kennisname

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van volgende aanbevelingen die de deontologische commissie voorstelt:

Voor/over toekomstige mandatarissen:

        Een mandataris is oprecht in zijn beweegredenen en handelen.

        Een mandataris behandelt alle burgers die in een gelijke situatie verkeren op een gelijke manier.

        Een mandataris verstrekt te allen tijde correcte info.

        Vertrouwelijke informatie mag niet doorgegeven worden aan onbevoegden.

        Een mandataris doet niet aan het verlenen van hand- en spandiensten.

        Een mandataris dient steeds het algemeen belang.

        Een mandataris doet niet aan dossieropbouw in individuele omgevingsdossiers.

 

Over de bevoegdheden van de verschillende organen

        De bevoegdheden van de gemeenteraad worden gerespecteerd.

        De leden van de Gecoro worden gewezen op de deontologische code en de verplichtingen die daarin vervat zijn.

        Van elk contact tussen een mandataris en een betrokkene in een omgevingsdossier wordt minstens schriftelijk melding gemaakt in het dossier. In regel wordt hierbij steeds een ambtenaar betrokken.

        Er wordt bekeken of er kan gerapporteerd worden over het aantal keer dat artikel 54, afwijkingsbepalingen van de bouwcode, wordt ingeroepen en op welke punten.

        Er wordt aanbevolen om te opteren voor een nuttige maar werkbare delegatie van bevoegdheden van de gemeenteraad aan het college.

        De schepenen trekken de dossiers die onder hun bevoegdheden vallen.

 

Over de lokale verkiezingen oktober 2024

        De deontologische commissie roept elke deelnemer aan de verkiezingen op tot het voeren van een eerlijke en propere campagne

 

Aan de Vlaamse overheid

        Er moet een kader komen voor het opleggen van stedenbouwkundige lasten zodat er duidelijkheid komt voor burgers en mandatarissen.

        Aan de Vlaamse Overheid wordt gevraagd om duidelijkheid te verschaffen over wat 'onder verscherpt toezicht staan' precies inhoudt.

 

Opleiding en vorming

        Er wordt een moment van opleiding voorzien voor raadsleden met betrekking tot de deontologische code en het decreet lokaal bestuur. 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 24 juni 2024

 

Deontologische code voor mandatarissen - Goedkeuring - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Volgens decretale bepalingen dient de gemeenteraad een deontologische code aan te nemen voor mandatarissen.

Overwegende dat deze deontologische code een weerspiegeling dient te zijn van de centrale waarden voor onze organisatie en tevens mee richting dient te geven aan het streven naar modern en verantwoordelijk overheidshandelen.

Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2023 met de goedkeuring van de deontologische code voor mandatarissen.

Feiten en context

Op basis van de inzichten die in het begeleidingstraject door Governance & Integrity naar voor kwamen en na een intensief traject in de deontologische commissie, wordt een grondige aanpassing van deontologische code voorgesteld.

Het document werd besproken en goedgekeurd in de vergadering van de deontologische commissie van 6 juni 2024.

Argumentatie

Voor de samenstelling van de deontologische commissie werd uitgegaan van de deontologische code zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 maart 2023 en van het model zoals aangereikt door de VVSG.

Nadien werd het ontwerp voor nazicht doorgestuurd naar Governance & Integrity en ook met de aanvullingen en opmerkingen die door hen gegeven werden, werd rekening gehouden.

Juridische grond

Artikel 39 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en het decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De deontologische code voor mandatarissen, toegevoegd als bijlage, wordt met ingang van vandaag aangenomen.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Punt bijlagen/links GR_20240624_deontologische code.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

Interpellatie - Fietsboxen

 

Collega’s,

 

Enkele jaren geleden had ik gevraagd of er fietsboxen geplaatst konden worden op straten met weinig garages, onder andere in de Kroonstraat. Kan u laten weten hoe ver jullie staan met dit project?

 

Alvast bedankt

 

Greet Van Brussel

Gemeenteraadslid N-VA 

 

 

Schepen Rudi Goyvaerts beantwoordt de interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

Interpellatie - Organisatie verkiezingen

 

Collega’s,

 

Kunnen we enkele voorzorgsmaatregelen nemen voor de volgende verkiezingen in oktober. Zowel in de gemeenteschool als het Sneppenbos was de organisatie niet optimaal.

 

De locatie- en routeaanduiding was onduidelijk op beide locaties.

In het Sneppenbos stond er een van de rijen tot in de fietsenstalling aan te schuiven, gelukkig was het een zonnige dag en stond men niet in de regen.

Na ongeveer veertig minuten buiten aanschuiven kon je het gebouw betreden.

De eerder gesplitste 3 rijen kiezers werden door dezelfde gang naar de zaal geleid, ook de minder mobiele en ouderen volgden dezelfde weg.

Tussen al de binnenkomende kiezers vonden degene die al gestemd hadden hun weg, door dezelfde gang weer naar buiten.

Deze tocht nam zeker ook nog eens 20 minuten in beslag. 

 

Kan er bij het organiseren van de volgende verkiezingen een duidelijkere bewegwijzering zijn, gebruik gemaakt worden van geleidingslinten en meer aandacht hebben voor ouderen en minder mobiele kiezers? 


Alvast bedankt

 

Greet Van Brussel

Gemeenteraadslid N-VA 

 

 

Burgemeester Koen T'Sijen beantwoordt de interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Overzicht punten

Zitting van 24 juni 2024

 

Interpellatie - Trajectcontrole

 

Collega’s,

 

Ondertussen werden de camera’s geplaatst op de Borsbeeksesteenweg, het is nu nog wachten op het wegnemen van de bloembakken en dan zullen ze operationeel worden.

Kan er in het kader daarvan een overzicht gegeven worden van de resultaten van de 2 operationele trajectcontroles (centrum Vremde en Hovesesteenweg – Alexander Franckstraat).

        Hoeveel vaststellingen werden er gedaan

        Hoeveel boetes werden er uitgeschreven

        Welke snelheden (gemiddeld te snel + topsnelheid) en op welke uren werden deze vastgesteld

 

Sven Snyders

Fractieleider Gemeenteraad N-VA 

 

 

Schepen Rudi Goyvaerts beantwoordt de interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/10/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.