Gemeente Boechout

Zitting van 26 september 2022

Van 20:00 uur tot 22:02 uur.

 

 

aanwezig

Ria Van Den Heuvel, voorzitter

Koen T'Sijen, burgemeester

Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Lode Van den Brande, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen, Fernando Marques da Silva, gemeenteraadsleden

Frank Coenen, algemeen directeur

verontschuldigd

Filip Peeters, Marleen Dolfeyn, Lotte Vanstraelen, gemeenteraadsleden

 

 

 

Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Notulen van de gemeenteraadszitting van 27 juni 2022 - Stemming

 

Feiten en context

De notulen van de gemeenteraad van 27 juni 2022.

Juridische grond

Artikel 32 en 278 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de notulen van 27 juni 2022 goed.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Punt bijlagen/links GRV 2022 06 27 - audio-opname.mp3 Download
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Opvolgingsrapport  BBC 2022 - Kennisname

 

Feiten en context

Vóór het einde van het derde kwartaal moet een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar (ter kennisgeving) voorgelegd worden aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan (art. 263 DLB). Uiteraard heeft de rapportering betrekking zowel op de gemeente als het OCMW, en wordt er bij voorkeur één geïntegreerde opvolgingsrapportering opgemaakt die zowel aan de gemeenteraad als aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt voorgelegd.

Er zijn geen specifieke vormvereisten opgelegd voor deze rapportering. De opvolgingsrapportering moet wel minstens onderstaande bevatten (art. 29 BVR 30/03/2018; art. 5 MB 26/06/2018):
 

  1. een stand van zaken van de prioritaire acties of actieplannen van het meerjarenplan;
  2. een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar (overzicht volgens schema’s J1 en T2);
  3. in voorkomend geval, de wijzigingen in de assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;
  4. in voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico’s.

 

Zoals de memorie van toelichting bij het DLB bepaalt, is de opvolgingsrapportering NIET zozeer gericht op de bewaking van de kredieten, maar wel op de uitvoering van de beleidsdoelstellingen. Dat betekent dat het niet de bedoeling is om op een detaillistische manier de stand van de kredieten te rapporteren. Anderzijds kan de opvolgingsrapportering een nuttige aanzet zijn voor de evaluatie van de projecten en voor de verschuiving en bijstelling van de kredieten in de aanloop naar de aanpassing van het meerjarenplan

 

Juridische grond

Art.263, 2de alinea DLB

Art. 29 Besluit Vlaamse Regering over de beleids-en beheerscyclus dd. 30/03/2018

Kennisname

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het eerste semester van 2022.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 26 september 2022

 

Intrekking belasting conformiteitsattesten - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad heeft op 1 juni 2015 de verordening goedgekeurd tot het verplicht stellen van het conformiteitsattest voor huurwoningen, met als doel de woonkwaliteit van

huurwoningen te verbeteren.

De gemeenteraad heeft op 29 maart 2021 een aangepaste verordening goedgekeurd tot het verplicht stellen van het conformiteitsattest voor huurwoningen, met als doel de

woonkwaliteit van huurwoningen te verbeteren.

De Vlaamse minister van Wonen heeft op 3 juni 2021 de verordening van 29 maart 2021, houdende het verplicht stellen van het conformiteitsattest, voorwaardelijk goedgekeurd.

De gemeenteraad heeft op 27 september  2021 een aangepaste verordening goedgekeurd tot het verplicht stellen van het conformiteitsattest voor huurwoningen, met als doel de woonkwaliteit van huurwoningen te verbeteren.

Feiten en context

Schrijven van de Vlaamse overheid, agentschap binnenlands bestuur waarin wordt gewezen op het feit dat het heffen van een belasting op het niet hebben van een conformiteitsattest juridisch niet correct is: de inbreuk op de jaarlijkse verplichting dient te worden gehandhaafd op basis van de wet van 24 juni 2013 betreffende gemeentelijke administratieve sancties.

Een nieuwe verordening tot het verplicht stellen van het conformiteitsattest, ligt ter goedkeuring voor op de gemeenteraad van vandaag.

 

Financiële gevolgen

In het budget 2022 werd een ontvangst van € 12.000 ingeschreven voor de inning van de belasting op het niet beschikken van een conformiteitsattest.

De uitvoering van de handhaving via gemeentelijke administratieve sancties zal de derving van de ontvangst deels compenseren.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad beslist om het belastingsreglement op het niet hebben van een geldig conformiteitsattest in te trekken.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 26 september 2022

 

Gemeentelijke verordening conformiteitsattest - Aanpassing met gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Het lokaal bestuur heeft het project “intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid” in het kader van de zelfstandige groepering onderschreven en maakt deel uit van de Intergemeentelijke Vereniging Lokaal Woonbeleid, IVLW Zuidrand 2.

Tijdens de zitting van 24 juni 2019 heeft de gemeenteraad het subsidiedossier goedgekeurd, waardoor de gemeente akkoord is gegaan met het verderzetten van de werking van de IVLW en het uitvoeren van de verplichte en aanvullende activiteiten, zoals vermeld in het BVR lokaal woonbeleid van 16 november 2018. Door het onderschrijven van het subsidiedossier engageert de gemeente zich ervoor minstens volgende activiteiten uit te voeren:

      Verplichte activiteit 2_3: een strategie uitwerken over de toepassing van de gemeentelijke instrumenten voor de bewaking van de kwaliteit van het woningpatrimonium

      Aanvullende activiteit 2_2: Een verordening vaststellen en toepassen waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld in bepaalde situaties

      Aanvullende activiteit 2_3: Een verordening vaststellen en toepassen waarbij de geldigheidsduur van het conformiteitsattest beperkt wordt, en woningen met dergelijk conformiteitsattesten opvolgen

      Eigen voorstel: Een handhavend en sanctionerend woningkwaliteitsbeleid.

Het lokaal bestuur stelt het belang van een goede woningkwaliteit in private huurwoningen voorop. De huurwoningen op het grondgebied moeten voldoen aan de minimale veiligheids- en kwaliteitsnormen van de Vlaamse Codex Wonen van 2021. Het lokaal bestuur wenst de lopende acties hier rond verder te zetten. De gemeente koos tijdens de gemeenteraad van 29 maart 2021 ervoor een verplichting op het conformiteitsattest in te voeren voor private huurwoningen. De gemeenteraad heeft hiertoe een verordening goedgekeurd.

Feiten en context

Intussen is het wetgevend kader aangepast op basis waarvan er voorgesteld wordt de verordening aan te passen.

Argumentatie

De mogelijkheid voor gemeenten om een conformiteitsattest te verplichten, is een belangrijk instrument voor het lokale woningkwaliteitsbeleid. De kwaliteit van het huurwoningpatrimonium in de gemeente kan op die manier in kaart gebracht worden, bewaakt en opgevolgd worden. De verplichting legt de verantwoordelijkheid bij de eigenaars en vormt voor die eigenaars een aansporing en aanmoediging om bewust om te gaan met de minimale kwaliteit van de woning die ze verhuren.

Om de verplichting meer draagkracht te geven, wenst de gemeente de verplichting te handhaven via een gemeentelijke administratieve sanctie.

Door een recente wijziging aan de Vlaamse Codex Wonen kunnen gemeenten een jaarlijks terugkerende aanvraagverplichting voorzien. Zolang aan de verplichting om over een geldig conformiteitsattest te beschikken niet is voldaan, kan opgelegd worden dat er jaarlijks een conformiteitsattest moet worden aangevraagd. Het niet aanvragen van dit attest kan dan (jaarlijks) gesanctioneerd worden met een gemeentelijke administratieve sanctie GAS, zijnde een gemeentelijke administratieve geldboete van 350 euro.

De gemeente wenst gebruik te maken van deze mogelijkheid en stelt daarom voor de huidige verordening in die zin aan te passen.

Voorafgaande documenten, bespreking en adviezen:

      huisvestingsambtenarenoverleg IVLW Zuidrand 2 van 14 juni 2022.

      stuurgroep IVLW naam op 22 april 2022

      lokaal woonoverleg op 14 juni 2022

      college van burgemeester en schepenen op 30.08.2022.

Bijkomende bespreking:

Bespreking op de stuurgroep, het huisvestingsambtenarenoverleg en het lokaal woonoverleg.

Advies

De gemeenteraad keurt deze aangepaste verordening goed.

Juridische grond

      Besluit van de Vlaamse Regering tot codificatie van de decreten betreffende het Vlaams Woonbeleid van 17 juli 2020

      De Vlaamse Codex wonen van 2021 (inzonderheid boek 3, artikel 3.1-7, 3.2 en 3.9 en deel 2 van boek 2 en art. 3.4-10)

      Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

      Ministerieel besluit van 17 februari 2020: Goedkeuring IVLW Zuidrand 2.

      Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, artikel 2, §1 en artikel 3, 3°.

 

Financiële gevolgen

De aanpassing van de verordening conformiteitsattesten heeft op zich geen financiële gevolgen.

Als niet voldaan wordt aan de verplichting om jaarlijks een conformiteitsattest aan te vragen, dan moet dit vastgesteld worden door een bevoegde vaststellende ambtenaar, die deze vaststelling overmaakt aan de sanctionerend ambtenaar. De gemeente heeft IGEAN milieu & veiligheid aangesteld als sanctionerend ambtenaar. De kosten voor de verwerking van deze dossiers worden aangerekend in het kader van de intergemeentelijke GAS-werking.

De GAS-boete wordt rechtstreeks betaald op een rekening van de gemeente.

 

Stemming

19 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Sven Snyders, Christel Naenen, Johan Van Hoof, Annelies Veron, Erik Philibert, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Greet Van Brussel, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen en Fernando Marques da Silva

1 onthouding

Lode Van den Brande

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeentelijke verordening conformiteitsattesten, goedgekeurd op de gemeenteraad van 27 september 2021, wordt opgeheven en door volgende gemeentelijke verordening conformiteitsattesten vervangen:

 

De gemeentelijke verordening conformiteitsattesten:

 

Artikel 1

Elke eigenaar en verhuurder die een woning verhuurt of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van een of meer studenten, moet voor elke woning een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen.

Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen en op basis van de leeftijd van de huurwoning:

vanaf 1 januari 2021: woningen van 40 jaar en ouder

vanaf 1 januari 2026: woningen van 30 jaar en ouder

vanaf 1 januari 2029: woningen van 20 jaar en ouder

Zolang niet aan deze verplichting is voldaan, geldt een jaarlijks terugkerende verplichting om het conformiteitsattest aan te vragen. De aanvraag wordt ten laatste ingediend op de verjaardag van de dag waarop de eigenaar en verhuurder bij aangetekend schrijven in kennis is gesteld dat hij niet over het verplichte conformiteitsattest beschikt. Als ontvangstdatum van het aangetekend schrijven geldt de eerste werkdag na de verzending.

Artikel 2

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor woningen en kamers is afhankelijk van het aantal gebreken in categorie 1 op het technisch verslag:

</= 4 gebreken is 10 jaar

>/= 5 gebreken is 5 jaar

Artikel 3

De kostprijs van het conformiteitsattest is vastgelegd in het gemeentelijk retributiereglement.

Artikel 4

Inbreuken op bepalingen van deze verordening worden gesanctioneerd met een administratieve geldboete van 350 euro en wordt opgelegd door de daartoe aangestelde ambtenaar conform de procedure vervat in de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Artikel 5

Deze verordening treedt in werking na de goedkeuring van de gemeenteraad en de goedkeuring van de Vlaamse minister van Wonen, en ten vroegste op 1 januari 2023.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 26 september 2022

 

Gebruikersreglement scholenwerking in verband met de bibliotheek Boechout - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Vanaf 2018 werd de bevoegdheid voor de bibliotheken overgeheveld van de provincies naar Vlaanderen. De Vlaamse overheid sloot een overeenkomst met Cultuurconnect voor de realisatie van een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) voor de periode 2018-2023.

De gemeenteraad keurde op 25 januari 2021 goed dat het nieuwe gebruikersreglement ingaat na aanpassing van de parameters in het huidige bibliotheeksysteem.

Feiten en context

Verwijzend naar het gebruikersreglement tot gebruik van de openbare bibliotheek.

Op 1 februari 2019 startte het gezamenlijk lidmaatschap en gebruikersreglement van de zes Bibkwintet bibliotheken.

Advies

Gegeven dat de Boechoutse scholen gebruik maken van de werking van onze bibliotheek; dat dit gebruik dient geregeld in een gebruikersreglement.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt het gebruikersreglement in bijlage goed.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Punt bijlagen/links Gebruikersreglement scholen bib 2022.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 26 september 2022

 

Retributie op scholenwerking i.v.m. de bibliotheek - Aanslagjaren 2022-2025 - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Vanaf 2018 werd de bevoegdheid voor de bibliotheken overgeheveld van de provincies naar Vlaanderen. De Vlaamse overheid sloot een overeenkomst met Cultuurconnect voor de realisatie van een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) voor de periode 2018-2023.

Op 1 februari 2019 startte het gezamenlijk lidmaatschap en gebruikersreglement van de zes Bibkwintet bibliotheken. De gelijkgestelde tarieven maken deel uit van het gezamenlijk lidmaatschap.

De gemeenteraad keurde op 25 januari 2021 goed dat het nieuwe gebruikersreglement ingaat na aanpassing van de parameters in het huidige bibliotheeksysteem.

Feiten en context

Verwijzend naar het gebruikersreglement tot gebruik van de openbare bibliotheek.

De gemeentelijke fiscale autonomie is verankerd in de Grondwet (artikelen 41, 162 en 170, 54 van de Grondwet).

De gemeentelijke reglementen kunnen een looptijd hebben van meerdere jaren. Aan de retributiereglementen wordt jaarlijks uitvoering gegeven door de inschrijving van de overeenkomstige kredieten in het meerjarenplan.

De geldigheidsduur van de retributiereglementen in Boechout wordt beperkt gehouden ten belope van de van de duur van de meerjarenplanning 2020-2025.

Argumentatie

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van rendabele retributies.

Advies

Het is wenselijk dat, op basis van het goedgekeurde gebruikersreglement voor de scholenwerking van Boechout in verband met de bibliotheek, een retributie wordt geheven op de dienstverlening voor deze scholenwerking door de bibliotheek.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;

Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

 

Financiële gevolgen

Het budget werd voorzien in de meerjarenplanning 2020-2025.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1 - Begripsomschrijving

Met ingang van 1 oktober 2022 en voor een termijn eindigend op 31 december 2025 heft het gemeentebestuur een retributie op dienstverlening voor scholenwerking door de bibliotheek.

 

Artikel 2 - Betalingsplichtige

De retributie is verschuldigd door de school die van deze dienstverlening gebruik maakt.

 

Artikel 3 - Tarief

Vergoeding verloren en beschadigde materialen

Boek volwassenen informatief: 25,00 euro

Boek jeugd (fictie en informatief): 15,00 euro

Strips (volwassenen en jeugd): 10,00 euro

Tijdschriftnummer: 3,00 euro Dvd en cd: 20,00 euro

Luisterboek jeugd: 15,00 euro

Voor materialen die niet opgenomen zijn in de tabel wordt de reële kostprijs aangerekend.

 

Er geldt een jaarlijkse vrijstelling van 10 materialen die op de eindafrekening in mindering worden gebracht.

 

Artikel 4 - Betaling

Bij niet minnelijke regeling zal de inning van de retributie geschieden via burgerrechtelijke weg.

 

Artikel 5 - Bekendmaking

Onderhavig reglement treedt in voege op 1 oktober 2022 en wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Afrekening brandweerbijdragen 2015 - werking 2014 - Negatief advies - Stemming

 

Voorgeschiedenis

De gemeente betaalt elk jaar een bijdrage aan het brandweerkorps dat de bescherming van het grondgebied op zich neemt. Het arrest van de Raad van State nr. 204.782 van 4 juni 2010 vernietigde de vroegere regelgeving die de gouverneurs een soepele interpretatie toeliet en als dusdanig was er geen reglementaire basis meer om de verdeling van de brandweerkosten te doen.

De gemeenteraad heeft in vergadering van 27 januari 2014 negatief advies verleend voor de afrekening van de brandweerbijdragen voor de periode 2007-2011.

De gemeenteraad heeft in vergadering van 26 juni 2017 negatief advies verleend voor de afrekening van de brandweerbijdragen voor de periode 2012.

De gemeenteraad heeft in vergadering van 25 juni 2018 negatief advies verleend voor de afrekening van de brandweerbijdragen voor de periode 2013.

Feiten en context

Aangetekend schrijven van de gouverneur ontvangen op 27 juli 2022 waarbij advies wordt gevraagd aan de gemeenteraad voor 19 september 2022 over de afrekening van de brandweerbijdragen 2015 - werking 2014.

De financieel beheerder geeft advies om de afrekening 2015 van de brandweerbijdragen voor de periode 2014 niet goed te keuren.

Het college van burgemeester en schepenen van 30 augustus 2022 keurt de afrekening 2015 van de brandweerbijdragen voor de periode 2014 principieel niet goed en maakt het ongunstig advies over aan mevrouw de gouverneur.

Argumentatie

Aangezien de brief van de gouverneur door onze gemeente werd ontvangen op 27 juli 2022, zodat de termijn van 60 dagen loopt tot en met 25 september 2022; dat hoe dan ook, ongeacht het advies de betwiste bijdrage niet rechtmatig kan worden geïnd als de verjaring is ingetreden.

De eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad vindt plaats op 26 september 2022. Het college van burgemeester en schepenen bracht daarom hierover reeds principieel negatief advies uit.

Artikel 10, §4, 3° van de Wet betreffende de Civiele Bescherming bepaalt dat de bijdrage voor een bepaald kalenderjaar door de gouverneur wordt vastgesteld in de loop van het daarop volgende kalenderjaar.  De verjaringstermijn loopt vanaf het ogenblik waarop de gouverneur zijn definitieve afrekening kan opstellen, nu op dat ogenblik betaling kan worden geëist.  Daaruit volgt dat de door de beschermde gemeentes verschuldigde jaarlijkse bijdrage voor het werkingsjaar 2014 opeisbaar is in de loop van 2015, zodat de verjaring begint te lopen met ingang van 1 januari 2016.  Er kunnen derhalve geen supplementaire bijdragen meer worden geïnd, nu de vijfjarige verjaringstermijn van artikel 2277 van het oud Burgerlijk Wetboek inmiddels is verstreken.

Juridische grond

        Het gemeentedecreet van 15 juli 2005;

        Wet van 31 december 1963 - Algemene organisatie van de openbare brandweerdiensten;

        Wet van 8 juli 1964 - Dringende geneeskundige hulp en vervoer per ambulance van zieken en gewonden;

        Besluit van 8 november 1967 - Normen voor personeel en uitrusting;

        Koninklijk Besluit van 25 oktober 2006 - Nieuwe regels voor de jaarlijkse forfaitaire bijdrage ten laste van de gemeenten;

        Wet van 15 mei 2007 - Civiele veiligheid;

        Het arrest van de Raad van State nr. 204.782 van 4 juni 2010 dat het voormelde koninklijk besluit vernietigde waardoor er geen reglementaire basis meer was om de verdeling van de brandweerkosten te doen;

        Wet van 3 augustus 2012 tot wijziging van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid en de wet van 31 december 1963 op de civiele bescherming;

        De wet van 14 januari 2013 tot wijziging van de wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming waarbij het hierboven beschreven juridisch hiaat werd verholpen en de criteria om de verdeling te doen werden ingevoegd in artikel 10 van de wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming;

 

Op basis van artikel 10 van de wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming wordt de gemeenteraad advies gevraagd binnen de 60 dagen.

 

Financiële gevolgen

 

Gemeente

% aandeel gemeente 2015

vastgestelde bijdrage 2015 in euro

reeds betaalde voorschotten

Saldo 2015 in euro

Boechout

6,12%

303.604,60 €

198.423,57€

105.181,03 €

 

Stemming

12 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Joost Derkinderen en Fernando Marques da Silva

5 stemmen tegen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert en Greet Van Brussel

3 onthoudingen

Wally Liekens, Lode Van den Brande en Ines De Keulenaer

 

BESLUIT

Artikel 1

Keurt de afrekening 2015 van de brandweerbijdragen voor de periode 2014 niet goed en bezorgt dit ongunstig advies aan de gouverneur.

Artikel 2

De gemeenteraad motiveert het ongunstig advies als volgt:

 I. ALGEMENE BEDENKINGEN

 

a) Problematische timing

De timing van het toesturen van de afrekeningen van de achterstallige bijdragen voor de brandweer is erg ongelukkig te noemen. We krijgen als gemeentebestuur sedert eind 2013 een afrekening van brandweerkosten die betrekking hebben op de jaren 2007 tot 2013. We begrijpen dat het arrest van de Raad van State nr. 204.782 van 4 juni 2010 daar de oorzaak toe is maar u moet ook begrijpen dat na al die jaren, deze afrekeningen wel echt ongelegen komen en het totale bedrag ver alle voorzieningen uit het verleden overtreffen.

Lokale besturen moeten volgens het gemeentedecreet en in het kader van de nieuwe beleids- en beheerscyclus (BBC) werken volgens het nieuwe overheidsmanagement waarbij resultaatgericht, strategisch management en een modern financieel beheer met planning en financieel evenwicht centraal staan. De overheid verplicht de lokale besturen een zeer gedetailleerde planning op te maken, gekoppeld aan een correcte budgettering. De afrekening van de brandweerbijdrage op een moment voorleggen dat de besprekingen over de meerjarenplanning en het budget zijn afgerond, en dan bovendien met cijfers die niet konden ingeschat worden, stuurt de planning volledig in de war en getuigt van weinig respect voor het lokaal bestuur.

 

b) Wat zijn de echte meerkosten van beschermend brandweerkorps?

Men dient zeker in overweging te nemen wat de meerkost is voor de beschermende gemeenten om een andere gemeente te beschermen. De beschermende gemeente is steeds de grootste gemeente met vaak ook de meeste en grootste bedrijven, scholen en instellingen. Wanneer dat korps voldoende uitgerust is om de eigen gemeente te kunnen bedienen kan men ervan uit gaan dat ze amper bijkomende materialen, voertuigen, manschappen en dus ook gebouwen nodig hebben. De meerkost is dan maar een klein percentage van hun basiskost. Er werden ook nooit aankopen gedaan die specifiek ingegeven waren door een uitbreiding van het werkingsgebied bijvoorbeeld. Een aantal diensten die voor de centrumgemeente worden aangeboden, worden vaak ook niet aangeboden voor de omringende gemeenten (bv. aspecten van preventie, reinigen van wegen, logistieke inzet voor de centrumgemeente, …).

Zo ook met het dringend medisch vervoer. Die kosten dienen eveneens correct bekeken te worden. Men dient rekening te houden met het gegeven of gemeenten niet, geheel of gedeeltelijk bediend worden door een dienst dringend medisch vervoer van de brandweer.

 

c) Democratisch deficit en gebrek aan inspraak

De beschermde gemeenten kunnen alleen maar akte nemen van de kosten van de centrumgemeenten. We danken de gouverneur voor de poging om daarin de nodige transparantie te leveren door alle afrekeningen ter beschikking te stellen maar dat gaat echter voorbij aan het fundamentele probleem dat beschermde gemeenten weliswaar meebetalen voor die onkosten maar er op dit moment en in het verleden geenszins enige inspraak of democratische controle op kon uitoefenen. De beschermde gemeenten hebben geen enkel zicht over de noodzaak, de verhouding, het gebruik van de aangerekende werkingskosten.

De kosten, in de vorm van investeringen in materiaal, kazernes en loonkosten, zijn gewoon te aanvaarden en kunnen onmogelijk op accuraatheid of zinvolheid worden beoordeeld. Zo zijn er de voorbije jaren in voorbereiding van de toekomstige brandweerzones heel wat investeringen gebeurd die op geen enkele manier democratisch zijn gelegitimeerd bij de beschermde gemeenten.

 

 II. THESAURIEBEHEER GEMEENTEN

 

Budgetten waren eerder al voorzien

Gedurende alle voorgaande jaren was bij de beschermde gemeenten krediet voorzien om bij te dragen voor de brandweer. Dit geld lag budgettair vast en kon voor geen andere doelstellingen gebruikt worden.

De arrondissementscommissaris kon de voorschotten rechtstreeks afhouden van de gemeenterekeningen. Dat dit onregelmatig gebeurde (of zoals in 2013 zelfs helemaal niet), kan niet verweten worden aan de beschermde gemeenten. Ook de laattijdige afrekeningen op zich kan niet verweten worden aan de beschermde gemeenten.

 

III. VERDEELSLEUTEL KOSTEN

 

Het bedrag dat moet betaald worden wordt in drie stappen bepaald en is niet rechtstreeks verbonden aan de onkosten die gemaakt worden door het centrumkorps dat ons beschermt. Voorheen werd door de provinciegouverneur getracht een zo billijk mogelijk resultaat te bekomen en te streven naar een kost die voor de gehele provincie zo gelijkwaardig mogelijk was. Het arrest van de Raad van State nr. 204.782 van 4 juni 2010 vernietigde inderdaad de vroegere regelgeving die een soepele interpretatie door de gouverneurs toeliet, waardoor er geen reglementaire basis meer was om de verdeling van de brandweerkosten te doen.

 

De nieuwe situatie zorgt echter voor een onrechtvaardige situatie waarbij de beschermde gemeenten het kind van de rekening zijn. Het eigen aandeel van enkele centrumkorpsen wordt opgetrokken naar 50 % maar opvallend is dat men dat niet doet met de gemeente Boom. Dit korps recupereert enorme bedragen, dikwijls meer dan Y-centra. Dit komt omdat zij in het geheel van hun gewestelijke groep een minderheid uitmaken (36 %?), m.a.w. zij werken veel meer voor de randgemeenten dan voor zichzelf. Hun eigen aandeel wordt echter niet opgetrokken tot 50%. Al deze kosten worden wel uitgesmeerd over alle beschermde gemeenten van de Z-pool. We lezen in de aangepaste wetteksten dat de gouverneur inderdaad maar een beperkte mogelijkheid tot bijsturen meer heeft … maar dit zorgt er wel voor dat een grote onrechtvaardigheid groeit. Nog belangrijker is dat het evenwicht dat de voorbije decennia onder de gouverneurs Kinsbergen en Paulus is gegroeid (als ware een soort compromis waarin de verhouding in de verdeling van de kosten zich gezet heeft tot een soort algemeen aanvaard evenwicht) onder druk staat.

 

Dat gebeurt niet alleen door toedoen van de situatie van Boom maar eveneens doordat de centrumgemeenten nu ook de kosten voor de beroepsbrandweerlieden alsook de leningslasten kunnen inbrengen. De beschermde gemeenten betalen tweemaal de meerkost. Het historische evenwicht is daarmee helemaal zoek en dat kan een bom betekenen onder het ganse systeem.

 

We willen daarin constructief zijn en zien ook mogelijkheden om dat evenwicht in de toekomst te herstellen. Dat kan namelijk door, in verhouding met de meerkost voor de beschermde gemeenten, bijv. ook te raken aan het percentage van de centrumgemeenten (bv. 50% voor Z-korpsen). Door een goede berekening en inschatting kan dat ertoe bijdragen dat de beschermde gemeenten een deel van de extra kosten dragen maar dat ook beschermende centrumgemeenten mee bijdragen en dat het evenwicht bewaard kan blijven. Zo wordt de figuurlijke peer in twee gedaan.

 

IV. VRAGEN VOOR DE TOEKOMST

 

a) Afrekening 2015 - werking 2014

De beschermde gemeenten, waaronder onze gemeente, blijven ons dus ernstige zorgen maken en willen ook een bijsturing. We willen in dat verband ook snel klaarheid over de afrekening van 2015 - werking 2014. Indien daar al in kan gecorrigeerd worden, is dat meer dan wenselijk. We kregen al een, overdreven onderraamde, afrekening van de brandweerkosten tot 2014. De beschermde gemeenten moeten meer gaan betalen in de nieuwe brandweerzones,… mee betalen voor de inbreng van investeringen in de brandweerzones die reeds verrekend worden in de afrekeningen tussen 2007 en 2014. We moeten opletten dat we niet telkens het slachtoffer worden van dit brandweerverhaal. De gemeenten die er het minst aan kunnen sturen, dreigen wel de grote pineut te worden. Het lijkt ons belangrijk dat de gouverneur binnen de marges die de wet haar geeft, maximaal daarmee rekening houdt.

 

b) Bekommernis brandweerhervorming en oprichting brandweerzones

We haalden hierboven al het democratisch deficit aan inzake het beleid en de aankopen/investeringen die de centrumgemeenten de voorbije jaren deden. Opnieuw, we betalen/betaalden als beschermde gemeenten bij voor de aanschaf van infrastructuur, hoewel die eigendom van de hoofdgemeente blijft en later door die centrumgemeente kan worden ingebracht als te verminderen bijdrage in de brandweerzone.

Als dat zo is, is het niet meer dan correct en logisch dat dat ook voor de beschermde gemeenten geldt. Zij betaalden immers ook mee aan dat patrimonium en materiaal. Hierover moet heel duidelijk worden gewaakt.

 

Tot slot, wij willen als beschermde gemeente(n) geenszins onze verantwoordelijkheid ontlopen. Wat echter wel essentieel is dat zowel de afrekeningen uit het verleden als het vorm geven van de toekomst in evenredigheid (en volgens een echt aandeelhouderschap) kan gebeuren. In het verleden, en daarvan zijn deze voorliggende afrekeningen een duidelijk voorbeeld, konden wij als beschermde gemeente(n) enkel maar aanvaarden en betalen zonder enige vorm van zeggenschap. Enige controle op de voorgelegde cijfers van de diverse beschermde gemeenten is niet mogelijk. Dat valt op geen enkele manier te rijmen met alle principes die een overheid elders voorstaat. Het valt dan ook zwaar om verschillende malen de tol van het brandweerverhaal te moeten betalen. Op basis van bovenstaande argumenten vinden we het dan ook logisch dat we vragen om een heroverweging en via deze beslissing een negatief advies bezorgen over de achterstallige bijdragen voor de brandweer voor onze gemeente. 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Agentschap Binnenlands Bestuur - Klacht van bewoner van de Spechtstraat over een boom langs de straat - Kennisname

 

Voorgeschiedenis

CBS 07/11/2011: beslissing tot vellen van 1 wilg die zich bevindt op het verbindingsweggetje tussen de Spechtstraat en de Vlaamse Gaaistraat.

Schrijven aan bewoner dd. 14/01/2014.

Schrijven van bewoner dd. 08/11/2021 en 12/11/2021

Antwoord van de gemeente Boechout dd. 23/11/2021

Schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 30 juni 2022 met als bijlage een klacht van een bewoner omtrent de overlast van een boom (els) in de Spechtstraat ter hoogte van huisnummer 12 en over het verwijderen van een wilg ten gevolge van een collegebeslissing van 7 november 2011.

Antwoord van het bestuur aan ABB dd. 24/07/2022

Feiten en context

Schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 8 augustus 2022 met als bijlage de beslissing (= antwoord aan de klager) omtrent de klacht van een bewoner van de Spechtstraat met betrekking tot de overlast van een boom langs de straat.

Juridische grond

Artikel 333, tweede lid, van het decreet over het lokaal bestuur.

Kennisname

Enig artikel

De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing (= antwoord aan de klager) van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 8 augustus 2022 omtrent de klacht van een bewoner van de Spechtstraat met betrekking tot de overlast van een boom langs de straat.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Patrimonium - Molenbeekbron - Eigendomsoverdracht in kader van bebossingssubsidie - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbeslissing dd. 26 april 2020 betreffende de aankoop van de percelen Hellestraat/ Vremdesesteenweg in kader van de uitbreiding van de Molenbeekvallei/ Molenbeekbron - strategische verwervingssubsidie, zijnde de percelen kadastraal gekend onder afdeling 1, sectie B, nummers 188 (deel, nl. lot 2A - het latere kadastrale perceel B 456c), 200 d (deel, nl. lot 2B - het latere kadastrale perceel B 456d), 201 en 202 c.

Gemeenteraadsbeslissing dd. 29 juni 2020 betreffende de goedkeuring van de strategische verwervingssubsidieaanvraag en het eerste ontwerp van inrichtingsvoorstel.

Collegebeslissing dd. 3 november 2020 en 24 november 2020 betreffende de eventuele verdere uitbreiding van het natuurgebied evenals het schattingsverslag zoals werd opgemaakt door landmeter-expert Broothaerts Jelle GCV dd. 11 november 2020 in opdracht van Igean Dienstverlening en dit na plaatsbezoek dd. 9 november 2020.

Gemeenteraadsbeslissing dd. 14 december 2020 betreffende de effectieve aankoop van de percelen in kader van de verdere uitbreiding van de Molenbeekvallei, zijnde de percelen kadastraal gekend onder afdeling 1, sectie B, nummers 205b, 206b, 203a, 51c3 voor een totale oppervlakte van 32.195 m².

Kennisname door het college van burgemeester en schepenen van de cofinancieringsovereenkomst ten aanzien van de percelen kadastraal gekend onder afdeling 1, sectie B, nummers 205b, 206b, 203a, 51c3 voor een totale oppervlakte van 32.195 m² in zitting van 6 april 2021, gevolgd door de goedkeuring van deze overeenkomst door de gemeenteraad in zitting van 26 april 2021.

Collegebeslissing dd. 25 mei 2021 betreffende de kennisname van het verslag m.b.t. de inrichting van het Molenbeekbrongebied.

Collegebeslissing dd. 22 juni 2021 betreffende de bebossingsvergunning ten aanzien van de percelen kadastraal gekend als afdeling 1, sectie B, nummers 202c en 201.

Collegebeslissing dd. 13 juli 2021 betreffende de ondertekening van:

  1. de intentieverklaring Water-Land-Schap Zuidrand
  2. de overeenkomst Partnerschap Beleefbare open ruimte in de Antwerpse Zuidrand.

Collegebeslissing dd. 12 oktober 2021 betreffende de kennisname van het verslag van het partneroverleg ten aanzien van de inrichting van het Molenbeekbrongebied.

Collegebeslissing dd. 1 februari 2022 betreffende de kennisname van de goedkeuring van de subsidieaanvraag door middel van het ministerieel besluit dd. 20 december 2021. de tegemoetkoming bedraagt 131.820 €.

Feiten en context

Subsidieaanvraag dd. 30 maart 2022 zoals dit werd ingediend door de Bosgroep Antwerpse Gordel in naam van de gemeente Boechout bij het Agentschap Natuur en Bos. De Bosgroep Antwerpse Gordel wees het lokale bestuur op een optimalisatie in kader van deze aankoopsubsidie voor bebossing.

Advies

Op grond van de informatie zoals verstrekt door de Bosgroep Antwerpse Gordel is het aangewezen dat er een eigendomsoverdracht plaatsvindt betreffende het perceel kadastraal gekend onder afdeling 1, sectie B nummer 26 met een oppervlakte van 0,6320 ha. Desbetreffend perceel is integraal gelegen in agrarisch gebied volgens het gewestplan en werd opgenomen in het plangebied in kader van het project Molenbeekbron.

Juridische grond

Wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 "Goederen" van het Burgerlijk Wetboek (B.S. 17 maart 2020) en latere wijzigingen.

Veldwetboek art. 35 bis § 5.

Decreet lokaal bestuur dd. 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018) en latere wijzigingen, in het bijzonder de artikelen 40, 41§1, 11°, 78 en 84.

Decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, en latere wijzigingen.

Bosdecreet dd. 13 juni 1990 en latere wijzigingen.

Besluit van de Vlaamse regering over de subsidiëring van bebossing dd. 30 oktober 2020.

Besluit van de Vlaamse regering betreffende de subsidiëring van de planning, de ontwikkeling en de uitvoering van een geïntegreerd natuurbeheer dd. 14 juli 2017.

 

Financiële gevolgen

Er zijn financiële gevolgen:

        de waarde van het perceel overeenkomstig het schattingsverslag van de naburige percelen dewelke de gemeente Boechout heeft aangekocht met het oog op de ontwikkeling van het gebied rond de Molenbeekbron;

        de kosten verbonden aan de verkoop van het perceel.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de documenten in bijlage.

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met de eigendomsoverdracht van het desbetreffende perceel 26 uit handen van het OCMW Boechout ten voordele van de gemeente Boechout en geeft opdracht aan de stafmedewerker juridische zaken en patrimonium deze overdracht administratief op te volgen.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Patrimonium - Wolfsput - Aankoopakte - Stemming

Dit agendapunt werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Reden: Het punt wordt met eenparigheid van stemmen verdaagd naar een latere zitting.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

2020/002 (102) Broechemsesteenweg Aquafin grondverwerving - Stemming

 

Voorgeschiedenis

In het meerjarenplanning is er opgenomen om de Broechemsesteenweg deze legislatuur her aan te leggen. Aquafin trekt dit project aangezien het een bovenlokaal rioleringsproject is. Op 22 juni 2021 is er een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd tussen Aquafin, Boechout en Ranst.

Feiten en context

Voor de aanleg van het fietspad zijn er grondverwervingen noodzakelijk. Door hun kennis en expertise, en doordat ze reeds partner zijn in dit dossier kan Aquafin deze taak op zich nemen. Zie bijlage voor hun voorstel tot dienstverleningsovereenkomst.

Vanaf goedkeuring van deze overeenkomst, kunnen zij deze taak opstarten. De nodige plannen zijn reeds opgemaakt door het studiebureau.

Juridische grond

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen worden voorzien binnen het project van Broechemsesteenweg.

Vanaf de ramingen gekend zijn, dient het budget aangepast te worden.

Bedrag incl. BTW

Investeringsnr.

Algemene rekening

Beleidsitem

15.596,9

2020/3-02-03

2240000

02000

Datum visumaanvraag:

 

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de dienstverleningsovereenkomst van Aquafin.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

GECORO - Aanstelling effectief lid - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Op 7 januari 2019 werd de gemeenteraad geïnstalleerd voor de legislatuur 2019-2024.

In navolging daarvan werd er overgegaan tot hernieuwing van de GECORO (Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening).

Aanstelling door de gemeenteraad op 25 maart 2019 van de leden, voorzitter en secretaris van de GECORO.

Voor de maatschappelijke geleding van de werkgevers of zelfstandigen werd Jan Lemmens aangesteld tot effectief lid namens UNIZO en VOKA. Robert Vermetten (voor VOKA) werd als zijn plaatsvervanger aangeduid.

Op 28 september 2020 heeft de gemeenteraad kennis genomen van het ontslag van Jan Lemmens en Robert Vermetten aangesteld voor VOKA als effectief lid, als vertegenwoordiger van de werkgever of zelfstandigen, en Kris Van Puyvelde aangesteld voor UNIZO als plaatsvervanger.

Leen Maes en Els Ryckx werden als deskundigen aangesteld tot effectieve leden. Op 16 augustus 2021 werd een brief per e-mail ontvangen van Els Ryckx waarin zij meedeelt dat zij haar aanstelling in de GECORO wenst terug te geven om persoonlijke redenen. Gelijkaardig heeft op 26 oktober 2021 Leen Maes te kennen gegeven haar aanstelling terug te geven om persoonlijke redenen.

Op 18 januari 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van de brief van ontslag van Els Ryckx van 16 augustus 2021 en de e-mail van ontslag van Leen Maes van 26 oktober 2021.

Op 29 maart 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van 4 ontvangen kandidaatstellingen.

Gelet op de huidige samenstelling van de GECORO en rekening houdende met de vereiste dat maximaal twee derde van de leden van hetzelfde geslacht mogen zijn, heeft het college voorgesteld om Chantal Van Damme aan te stellen als eerste nieuw effectief lid.

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 29 maart 2022 ook de opdracht gegeven aan de dienst omgeving om de nog openstaande kandidatuur opnieuw uit te schrijven voor de invulling van het tweede effectieve lid.

Op 25 april 2022 heeft de gemeenteraad Chantal Van Damme aangesteld om te zetelen  in de GECORO als deskundige (effectief lid).

Feiten en context

Er werd op datum van 15 augustus 2022 één kandidatuur ontvangen, zie kandidaatstelling in bijlage.

Op 30 augustus 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van de kandidatuur en stelt voor om Louise Hofman aan te stellen als nieuw effectief lid.

Argumentatie

Rekening houdend met de huidige samenstelling van de GECORO.

Maximum twee derde van de leden van de GECORO mag van hetzelfde geslacht zijn.

De GECORO-leden moeten geen inwoners van Boechout zijn.

Juridische grond

Hoofdstuk III afdeling 3 en 4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 (B.S. 20 augustus 2009) en volgende wijzigingen;

Het besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening van 19 mei 2000 en volgende wijzigingen;

Het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juli 2009 tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de Vlaamse, provinciale en gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van 3 juli 2009 en volgende wijzigingen.

Artikel 2 en 41 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

De financiële gevolgen zijn voorzien in de meerjarenplanning.

 

Bij geheime stemming

 

Louise Hofman behaalt 20 stemmen voor.

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad stelt Louise Hofman aan om te zetelen in de GECORO als deskundige (effectief lid).

Artikel 2

Dit besluit wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Patrimonium - Restperceel thv Vremdesesteenweg 211 - Verkoop - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Omgevingsvergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen op 25 januari 2022 voor het verkavelen van 2 percelen voor open bebouwing en slopen van woning met bijgebouwen aan de Vremdesesteenweg 211-211A waarin volgende voorwaarde werd opgenomen: "7. Loten 3 en 4 dienen te worden aangekocht door de verkavelaar aan de prijs die zal bepaald worden aan de hand van een schattingsverslag".

Feiten en context

Ter hoogte van de Vremdesesteenweg 211 is er tussen de openbare weg en de private percelen, een restperceel (loten 3 en 4) gelegen dat eigendom is van de gemeente.

Het restperceel heeft een oppervlakte van 113 m², overeenkomstig het opmetingsplan grondoverdracht wegoverschotten zoals opgemaakt door Mebumar dd. 4 februari 2014.

Door het restperceel toe te voegen kunnen er kavels gecreëerd worden die in rechte lijn grenzen aan de openbare weg.

Gelet op het schattingsverslag dd. 26 april 2022 zoals opgemaakt door landmeter-expert Jelle Broothaerts te Mechelen in opdracht van Igean dienstverlening te Wommelgem.

De huidige nominale marktwaarde van het restperceel werd bepaald op 14.000 €

(analytische benadering: 120 € per vierkante meter).

Gelet op het principieel akkoord van het schepencollege op 21 juni 2022.

De ontwerpakte wordt opgemaakt door notaris Stéphane Van Roosbroeck te Boechout

Juridische grond

Artikel 2, 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en volgende wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

Verkoopprijs restperceel van 14.000 € ten gunste van de gemeente.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de verkoop van het restperceel, gelegen ter hoogte van het kadastraal perceel 2e afd. sie B nr. 42r met een oppervlakte van 113m², overeenkomstig het opmetingsplan grondoverdracht wegoverschotten zoals opgemaakt door Mebumar dd. 4 februari 2014.

Artikel 2

De akte zal verleden worden voor het ambt van notaris Stéphane Van Roosbroeck te Boechout.

Artikel 3

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Patrimonium - Restperceel thv Vremdesesteenweg 213 - Verkoop - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Omgevingsvergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen op 1 maart 2022 voor het verkavelen van 1 perceel voor open bebouwing aan de Vremdesesteenweg 211B waarin volgende voorwaarde werd opgenomen: "7. De strook voor de rooilijn ter hoogte van het nieuwe lot is in eigendom van de gemeente, dit dient te worden aangekocht door de verkavelaar aan de prijs die zal bepaald worden aan de hand van een schattingsverslag".

Feiten en context

Ter hoogte van de Vremdesesteenweg 213 is er tussen de openbare weg en het privaat perceel, een restperceel gelegen dat eigendom is van de gemeente.

Het restperceel heeft een oppervlakte van 21 m², overeenkomstig het opmetingsplan grondoverdracht wegoverschotten zoals opgemaakt door Mebumar dd. 4 februari 2014.

Door het restperceel toe te voegen kan er een kavel gecreëerd worden die in rechte lijn grenst aan de openbare weg.

Gelet op het schattingsverslag dd. 26 april 2022 door landmeter-expert Jelle Broothaerts te Mechelen in opdracht van Igean dienstverlening te Wommelgem.

De huidige nominale marktwaarde van het restperceel werd bepaald op 3.000 €

(analytische benadering: 120 € per vierkante meter).

Gelet op het principieel akkoord van het schepencollege op 21 juni 2022.

De ontwerpakte wordt opgemaakt door notaris Stéphane Van Roosbroeck te Boechout.

Juridische grond

Artikel 2, 40 en 41 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en volgende wijzigingen.

 

Financiële gevolgen

Verkoopprijs restperceel van 3.000 € ten gunste van de gemeente.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de verkoop van het restperceel, gelegen ter hoogte van het kadastraal perceel 2e afd. sie B nr. 42m met een oppervlakte van 21m², overeenkomstig het opmetingsplan grondoverdracht wegoverschotten zoals opgemaakt door Mebumar dd. 4 februari 2022.

Artikel 2

De akte zal verleden worden voor het ambt van notaris Stéphane Van Roosbroeck te Boechout.

Artikel 3

Dit besluit wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Woningkwaliteit - Vrijstelling van adviesverplichting voor besluiten ongeschikte, onbewoonbare en overbewoonde woningen - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Het team wonen van IGEAN ondersteunt en begeleidt de gemeenten bij het uitvoeren van hun regisseursrol op het vlak van wonen en bij het uitvoeren van woningonderzoeken in kader van het (verplicht) conformiteitsattest en de procedure ongeschikt- en onbewoonbaar.

IGEAN voorziet woningcontroleurs die werkzaam zijn in alle aangesloten lokale besturen en heeft reeds ruime ervaring in het uitvoeren van deze controles.

In de procedure van het (verplicht) conformiteitsattest beoordeelt de woningcontroleur van IGEAN of de betrokken huurwoning voldoet aan de minimale normen van de Vlaamse Codex Wonen en vraagt na een positieve beoordeling op het technisch verslag aan de burgemeester het conformiteitsattest af te leveren.

In de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning heeft de woningcontroleur van IGEAN momenteel enkel de bevoegdheid om een vooronderzoek uit te voeren. Het vooronderzoek in het kader van de procedure ongeschikt en onbewoonbaar wordt binnen 1 maand na aanvraag uitgevoerd door de woningcontroleur van IGEAN. Wordt de woning, na het vooronderzoek (wat een volledige controle is), negatief beoordeeld en vertoont de eigenaar geen initiatief om de woning te verbeteren, dan dient er nog een advies gevraagd te worden bij Wonen-Vlaanderen. Wonen-Vlaanderen gaat opnieuw een volledige woningcontrole uitvoeren, binnen de 75 dagen na aanvraag van het advies. De procedure wordt op deze manier vertraagd en de communicatie m.b.t. het woningkwaliteitsdossier verloopt via verschillende kanalen. Om deze knelpunten weg te werken en tijdswinst te realiseren in de behandeling van woningkwaliteitsdossiers, zal de vrijstelling van adviesverplichting voor het nemen van besluiten ongeschikte en onbewoonbare woningen worden aangevraagd bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen.

De schepenen bevoegd voor wonen, de huisvestingsambtenaren en het Agentschap Wonen-Vlaanderen werden uitgenodigd op de informatievergadering van 4.10.2021, waar toelichting werd gegeven bij de afbakening, de voorwaarden en de cijfers m.b.t. de woningcontroles.

Het Agentschap bevestigde dat de lokale besturen en IGEAN voldoen aan de voorwaarden (zoals hieronder opgenomen) om de vrijstelling van adviesverplichting aan te vragen.

Feiten en context

Het lokaal bestuur en IGEAN vragen de vrijstelling van adviesverplichting aan voor woningonderzoeken van zelfstandige en niet-zelfstandige woningen in het kader van de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning.

Het lokaal bestuur en IGEAN wensen blijvend beroep te doen op de expertise van Wonen-Vlaanderen in specifieke situaties, zoals:

         aanvragen huursubsidie;

         huisvesting voor seizoenarbeiders;

         woningkwaliteitsdossiers met belangenvermenging en onverenigbaarheden;

         woningkwaliteitsdossiers voor de wooninspectie.

Argumentatie

Voorwaarden:

1. Het aantal (inter)gemeentelijke woningcontroleurs dat de burgemeester heeft aangewezen, is voldoende om binnen de beslissingstermijn (90 dagen) een beslissing te nemen in de procedures tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring waarin geen advies van de gewestelijk ambtenaar wordt gevraagd.
Het lokaal bestuur doet beroep op het team van de intergemeentelijke woningcontroleurs van IGEAN. Het team beschikt over expertise, kennis en ervaring met betrekking tot woningkwaliteit. Het team is voldoende groot om snel op te treden bij aanvragen m.b.t. procedures ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning.

 

2. De gemeente voert een proactief woningkwaliteitsbeleid.

Het lokaal bestuur maakt deel uit van de interlokale vereniging lokaal woonbeleid (IVLW Zuidrand 2), waardoor er extra aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving.
Het lokaal bestuur heeft een verplicht conformiteitsattest, goedgekeurd bij ministerieel besluit.

De proactieve aanpak versterkt zich in de oplossingsgerichte aanpak van de woningcontroles. Na elk conformiteitsonderzoek (in functie van het verplicht CA), krijgt de eigenaar een advies van de woningcontroleur en een redelijke termijn van herstel, waarbinnen de gebreken dienen opgelost te worden.
Daarnaast wordt er samengewerkt met een aantal partners:

         samenwerking met de energiesnoeiers voor de toeleiding van mogelijk probleemdossiers;

         samenwerking met lokale partners (brandweer, politie, OCMW) voor de toeleiding van mogelijke probleemdossiers;

         een afsprakenkader met het SVK voor de nieuwe inhuurname van woningen

         aanplakken van het besluit ongeschikt en/of onbewoonbaar om verdere verhuring te stoppen;

         lokaal structureel overleg over problematische dossiers;

         opsporen, registreren en aanpakken van verwaarloosde gebouwen en woningen;

         opsporen, registreren en aanpakken van leegstaande gebouwen en woningen.

 

De vrijgestelde burgemeester

De vrijgestelde burgemeester neemt, rekening houdend met de beslissingstermijn, een beslissing over elk verzoek.

 

De gemeente met vrijgestelde burgemeester

De gemeente met vrijgestelde burgemeester:

         blijft een proactief woningkwaliteitsbeleid voeren;

         waakt erover dat alle (inter)gemeentelijke woningcontroleurs toepassing maken van de technische richtlijnen voor conformiteitsonderzoeken;

         volgt de interpretatie van normen naar de besluiten die de minister neemt bij eventuele beroepen;

         maakt afspraken met het Agentschap als de gemeente niet alle onderzoeken uitvoert;

         maakt afspraken met het Agentschap over het onderzoek van de woningen die te huur worden aangeboden aan een SVK;

         spoort verwaarloosde woningen en gebouwen op, registreert deze en pakt de verwaarlozing aan;

         komt haar verplichtingen na m.b.t. het leegstandregister en het bindend sociaal objectief;

         stelt op eenvoudig verzoek binnen acht dagen het dossier of delen ervan ter beschikking van het Agentschap met het oog op de behandeling van het beroep.

Het Agentschap biedt technische vormingen aan voor de (inter)gemeentelijke woningcontroleurs en organiseert structureel overleg over de woonkwaliteitsbewaking met de gemeente die vrijgesteld werd van adviesverplichting.

Advies

De gemeenteraad vraagt bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen een vrijstelling voor de adviesverplichting voor het nemen van besluiten van onbewoonbaar/ongeschikt of overbewoondverklaring van woningen.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, art. 40 en 41.

De Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 16 april 2018 betreffende de aanstelling van de woningcontroleurs.

 

Financiële gevolgen

Met de aanvraag tot vrijstelling van adviesverplichting wordt voldaan aan de aanvullende

activiteit 2_5 van het subsidiedossier van IVLW Zuidrand 2.

De woningonderzoeken in kader van de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning vallen onder het contingent van de gemeente. Er wordt geen verschil gemaakt tussen dossiers waar enkel een vooronderzoek plaatsvindt en dossiers waarbij ook een advies aan de burgemeester wordt verleend.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad vraagt bij het Agentschap Wonen-Vlaanderen een vrijstelling voor adviesverplichting voor het nemen van besluiten tot ongeschikt-, onbewoonbaar- en overbewoondverklaringen van woningen.

De vrijstelling van adviesverplichting wordt gevraagd voor woningonderzoeken van zelfstandige en niet-zelfstandige woningen in het kader van de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning.

Artikel 2

De vrijstelling wordt niet aangevraagd voor specifieke situaties, zoals:

         aanvragen huursubsidie;

         huisvesting voor seizoenarbeiders;

         woningkwaliteitsdossiers met belangenvermenging en onverenigbaarheden;

         complexe woningkwaliteitsdossiers;

         woningkwaliteitsdossiers met vraag naar onafhankelijk advies;

         woningkwaliteitsdossiers voor de wooninspectie.

Artikel 3

Het lokaal bestuur engageert zich tot het naleven van de voorwaarden na de erkenning, zoals bepaald in Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Woonmaatschappij - Adviesvraag DIW tijdelijke verlenging erkenning - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Op 4 februari 2022 heeft de Vlaamse regering de werkingsgebieden in Vlaanderen definitief vastgelegd. De gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel vormen samen het werkingsgebied Antwerpen-Zuidrand. Vanuit dit werkingsgebied wordt een eengemaakte woonmaatschappij ontwikkeld.

Feiten en context

In de brief dd. 18 augustus 2022, die wij ontvingen van de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning wordt gevraagd om tegen uiterlijk 28 september 2022 een advies uit te brengen over het traject dat zij willen doorlopen om tegen uiterlijk 30 juni 2023 deel uit te maken van de woonmaatschappij die in het werkingsgebied, waar onze gemeente deel van uitmaakt, zal worden gevormd.

Argumentatie

In het traject naar het vormen van een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied tegen 1 januari 2023, kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen, die er pas tegen 30 juni 2023 zullen in slagen om aan alle voorwaarden tot erkenning als woonmaatschappij te voldoen, ofwel door zich zelf om te vormen tot woonmaatschappij, ofwel door een herstructurering (fusie, splitsing…) door te voeren met een andere woonmaatschappij  of met een sociale huisvestingsmaatschappij, die kan aantonen dat die zich kan omvormen tot woonmaatschappij, een verlenging van de hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023 bekomen. Daartoe moet zij een aanvraag indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen. Daarbij moet de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappij aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied (art 223, §2, 2de lid van het BVR van 17/12/2022 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen).

Omdat op korte termijn ook een erkenningsaanvraag als woonmaatschappij zal moeten worden ingediend, waarbij eveneens een advies is vereist van de gemeenteraad omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (art. 4.98 §1 3°, punt k van het BVCW van 2021), en op basis van het stappenplan al geheel duidelijk kan zijn welke SHM’s uit het werkingsgebied zich zullen omvormen tot de unieke woonmaatschappij, kan ontworpen artikel 3 van deze beslissing meteen ook dienstig zijn voor het verplichte advies van de gemeenteraad bij de erkenningsaanvraag als woonmaatschappij, die binnen enkele maanden kan worden verwacht.

Advies

De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de SHM De Ideale Woning tot en met 30 juni 2023 en beoordeelt het daarbij gevoegd stappenplan. De gemeenteraad geeft als advies aan de Vlaamse Regering dat het stappenplan voldoet aan de doelstellingen van de gemeente.

Juridische grond

Artikel 40 e.v. van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.

De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW)

Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

15 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Lode Van den Brande, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen en Fernando Marques da Silva

5 onthoudingen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert en Greet Van Brussel

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning tot en met 30 juni 2023.

Artikel 2

De gemeenteraad geeft als advies aan de Vlaamse Regering dat het bij voormelde aanvraag gevoegde stappenplan naar de woonmaatschappij voldoet aan de doelstellingen van de gemeente.

Artikel 3

De gemeenteraad stelt in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid,2°, punt k van het BVCW van 2021 vast dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.

Artikel 4

Deze beslissing wordt aan de aanvrager bezorgd.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Vaststellen bedragen scherpe maximumfactuur - Stemming

 

Feiten en context

Het gemeenteraadsbesluit van 27 september 2021 waarbij het schoolreglement van de gemeentelijke basisschool Jan Frans Willems werd goedgekeurd.

De bedragen van de scherpe maximumfactuur moeten elk jaar opnieuw worden vastgesteld.

Juridische grond

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40, §3.

Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikelen 31, 34, 37, 27bis en 53.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de als bijlage toegevoegde bedragen van de scherpe maximumfactuur voor het schooljaar 2022-2023 goed.

Artikel 2

Dit besluit wordt voor verder gevolg overgemaakt aan meneer Tom Maes, schoolhoofd.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Oprichting welzijns- en gezondheidsraad - Stemming

 

Voorgeschiedenis

Gemeenteraadsbesluit van 25 maart 2019 waarbij de volgende adviesraden werden herbevestigd: cultuurraad, GROS (mondiaal beleid), jeugdraad, middenstandsraad, milieuraad, mobiliteitsraad, seniorenraad en sportraad.

De duur van het lidmaatschap loopt tot 30 juni 2025.

Gemeenteraadsbesluit van 28 januari 2019 waarbij de aanduiding van de geledingen en het aantal leden van de nieuwe GECORO werden goedgekeurd.

Feiten en context

Het oprichten van een welzijns-en gezondheidsraad is een vooropgestelde actie van de beleidsdoelstellingen 2020-2025.

Het doel, de structuur en de werking worden vastgelegd in de statuten. De afsprakennota omschrijft de afspraken tussen het college van burgemeester en schepenen en de adviesraad. Beide documenten werden toegevoegd als bijlage.

Argumentatie

Lokale adviesraden spelen een belangrijke rol bij het voorbereiden van het beleid maar ook bij de uitvoering en bijsturing ervan.

De duur van het lidmaatschap van deze adviesraad loopt, zoals de andere adviesraden tot 30 juni 2025.

Juridische grond

Artikel 41, 13° en artikel 304 §3 van het decreet lokaal bestuur.

 

Financiële gevolgen

Er zijn geen financiële gevolgen.

 

Stemming

14 stemmen voor

Ria Van Den Heuvel, Koen T'Sijen, Els Augustinus, Dirk Crollet, Rudi Goyvaerts, Kris Swaegers, Philip Verstappen, Wally Liekens, Johan Van Hoof, Bruno Doms, Willy Van Genechten, Ines De Keulenaer, Joost Derkinderen en Fernando Marques da Silva

6 onthoudingen

Sven Snyders, Christel Naenen, Annelies Veron, Erik Philibert, Lode Van den Brande en Greet Van Brussel

 

BESLUIT

Artikel 1

Het gemeentebestuur van Boechout richt een welzijns- en gezondheidsraad op.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde documenten 'statuten en afsprakennota' goed.

Artikel 3

De duur van het lidmaatschap loopt tot 30 juni 2025.

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de praktische uitvoering ervan.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Punt bijlagen/links Afsprakennota gemeentelijke welzijns en gezondheidsraad Boechout.pdf Download
Statuten gemeentelijke welzijns en gezondheidsraad Boechout.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

VDAB - Samenwerkingsovereenkomst VDAB-lokale besturen ZORA Werkt - Stemming

 

Feiten en context

In 2017-2019 werd een eerste samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB, het lokaal bestuur Mortsel en tal van andere lokale besturen onder leiding van KINA afgesloten (samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB en OCMW Boechout, Borsbeek, Edegem, Essen, Hove, Lint, Kontich, Mortsel, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel en de lokale besturen Wijnegem, Essen, Mortsel, Zandhoven en Zoersel).

Sinds 2019 zijn er contacten tussen ILV ZORA Werkt, de betrokken lokale besturen en VDAB om werk te maken van een tweede lokale samenwerkingsovereenkomst, deze keer tussen VDAB en de acht lokale besturen van ZORA Werkt. Dit resulteert in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2022-2025.

Deze samenwerkingsovereenkomst 2022-2025 beoogt een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie tussen de lokale besturen van ZORA Werkt en VDAB. Drie centrale ambities worden beoogd:

1. Meer mensen aan de slag

2. Veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt

3. Sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat

Deze samenwerkingsovereenkomst beoogt de samenwerking tussen de lokale besturen, ILV ZORA Werkt en VDAB, elk vanuit de eigen deskundigheid, publieke opdracht en regierol.

Argumentatie

Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% is het doel. In dat Vlaams Regeerakkoord wordt een versterkte samenwerking tussen VDAB met Lokale Besturen naar voor geschoven als één van de hefbomen in het bereiken van die ambitie.

De opdracht van VDAB wordt door het Vlaamse Regeerakkoord uitgebreid tot de centrale datagedreven en resultaatsgerichte werkzaamheids- en loopbaanregisseur van het volledige activeringsbeleid in Vlaanderen, en de samenwerking met lokale besturen en bedrijven wordt versterkt.

De opdracht van de Lokale Besturen in het kader van het werkgelegenheidsbeleid kan als volgt geformuleerd worden: het beleid van lokale besturen, of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden dat, aanvullend aan het Vlaamse beleid, inzet op een duurzame tewerkstelling van zoveel mogelijk burgers, met betrokkenheid van lokale partners en beleidsdomeinen (onderwijs, welzijn, jeugd, lokale economie, sociale economie,...), op maat van de lokale realiteit.

Deze samenwerkingsovereenkomst beoogt een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie tussen de lokale besturen van Zora werkt! en VDAB Antwerpen. Samen worden 3 centrale ambities of thema's vastgelegd in zes actiedomeinen, die verder vertaald werden naar tal van concrete acties. De overeenkomst en bijbehorende actieplan wordt opgevolgd door een stuurgroep, het dagelijks bestuur van ZORA Werkt.

6 Actiedomeinen:

  1. Terugdringen van jeugdwerkloosheid.
  2. Extra aandacht voor groepen in de regio die moeilijker de aansluiting vinden met de arbeidsmarkt.
  3. Het lokaal bestuur en VDAB werken samen aan het activeren van burgers richting arbeidsmarkt.
  4. Het lokaal bestuur en VDAB ondersteunen, creëren kansen en opstapmogelijkheden binnen een inclusieve economie.
  5. De lokale besturen van Zora Werkt en VDAB ondersteunen bedrijven om te komen tot een lokale inclusieve economie.
  6. Levenslang leren

 

Stemming

 

Eenparig

 

BESLUIT

Enig artikel

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen het lokaal bestuur Mortsel, VDAB en de andere lokale besturen van ZORA Werkt goed.

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Interpellatie - Herziening Gemeentelijke Bouwcode

Interpellatie en motie

Op de raadscommissievergadering van 2 mei jl. over het energie- en klimaatactieplan dat in de maak is, gaf schepen mevr. Kris Swaegers aan dat de Gemeentelijke Bouwcode zal herzien worden en dat er een klimaattoets aan gekoppeld zal worden.

 

Kan de schepen zeggen of er met die herziening al een aanvang genomen is en wat de stand van zaken juist is?

 

Daarbij aansluitend rijst ook de vraag naar de rechtsgeldigheid van de huidige Bouwcode.

 

In de procedure m.b.t. De bouw van het tankstation aan de Provinciesteenweg heeft de vergunningaanvrager NV Gabriëls & C° voor de Raad voor Vergunnningsbetwistingen aangevoerd dat de Bouwcode van onze gemeente onwettig is omdat ze ten eerste niet voorafgegaan is door een milieueffectenrapport en ten tweede ook niet door een openbaar onderzoek.

 

In het bewuste verzoekschrift ging het o.a. Om de volgende passages :

 

 

 

En:

 

 

Indien de stelling van NV Gabriëls & C° klopt, is uiteraard dringend actie geboden.

 

Hoe ziet de schepen dit ?

 

Tenslotte : zal er voorafgaand aan de afkondiging van de nieuwe Bouwcode wél een milieueffectenrapport worden opgesteld en inspraak voorzien worden voor de inwoners ?

 

 

Filip Peeters

Gemeenteraadslid 't Dorp

 

De interpellatie werd niet behandeld wegens afwezigheid van de betrokken indiener.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Interpellatie -Illegale vleermuisexclusies in de Dreef

Interpellatie en motie

In aanloop naar de kapvergunning die destijds voor de Dreef werd aangevraagd en door het bestuur onder voorwaarden is goedgekeurd, werd op 6 april 2020 een summiere vleermuisscreening uitgevoerd “in het kader van een geplande velling” om “de aanwezigheid van vleermuizen voorafgaand aan de velling te onderzoeken om directe mortaliteit te vermijden”.

 

Gelukkig is de kapvergunning tijdens de navolgende beroepsprocedure ingetrokken door de aanvrager en heeft onderzoek intussen uitgewezen dat de meeste bomen in redelijk goede staat zijn.

 

Bij de vleermuisscreening werden 3 soorten waargenomen in de Dreef : de laatvlieger, de gewone dwergvleermuis en de rosse vleermuis.

 

Gezien de screening erg beperkt was en er bij andere metingen in de onmiddellijke omgeving veel meer soorten werden gedetecteerd, mogen we ervan uitgaan dat er in de Dreef nog andere vleermuizen huizen.

 

Alle vleermuizen die in België voorkomen zijn door Europa geklasseerd als beschermde soorten. Ze genieten door het Soortenbesluit een strikte bescherming.

De strikte bescherming betekent dat niet enkel het dier op zich, maar ook de rust- en voortplantingsplaatsen beschermd zijn en niet verstoord mogen worden.

 

In flagrante strijd daarmee heeft men op 17 april 2020 alle boomholtes geïnspecteerd vanuit een hoogtewerker met een endoscoop om vervolgens alle goede holtes voor vleermuizen af te sluiten om te voorkomen dat er tijdens de velling slachtoffers zouden vallen.

 

Hoewel de kapvergunning intussen al bijna een jaar geleden werd ingetrokken, stellen we vast dat die vleermuisexclusies nog altijd – intussen dus al tweeënhalf jaar – aanwezig zijn.

 

Dit is een onwettelijke en strafbare toestand.

 

Hoe is dit kunnen gebeuren? Welke actie zal het bestuur ondernemen opdat die exclusies zo snel mogelijk verwijderd worden?

 

Schepen Kris Swaegers beantwoordt de interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Interpellatie - Puppy House

Interpellatie en motie

Sinds ik in de gemeenteraad zetel, leg ik reeds de nadruk op een problematiek van broodfok die in Boechout leeft en die veel burgers tegen de borst stuit. Op verschillende tijdstippen werd een agendapunt ingediend door ’t Dorp en later zelfs ook gevolgd door NVA.

Er werd informatie opgevraagd en gedeeld. Er werd gevraagd om te helpen dit leed verder te vermijden, maar tot op heden tevergeefs. De winkel bleef kwasi permanent open, ook tijdens corona toen er behalve de grote aantallen Nederlanders die een pup kwamen komen, verder niemand in de straten van Boechout te zien was.

Ook ondanks groepen van mensen die zich verenigden tegen dit onrecht, gesprekken met de Schepen van dierenwelzijn over mogelijke bouwmisdrijven nu reeds jaren terug, het oprichten van een speciale ploeg bij de politie voor betere opvolging maar zonder veel gevolg, blijven er telkenmale openingen voor de handelaar om zijn praktijken verder te zetten.

Sinds eergisteren, maandag 19 september, lijkt er eindelijk wel iets gaande. Hoewel de gemeente Boechout op de vingers werd getikt voor schending van artikel 6.3.10, 1&2VCRO, voor het nalaten om een advies aan de Hoge Raad voor Handhavingsuitvoering te vragen en daardoor de moedige en volhardende strijders tegen dit onrecht tegenwerkten i.p.v. bij te staan, is de elektriciteit naar de containers afgesloten.

Moeten we nu juichen? Waarom werd er geen advies gevraagd? Waarom is er alle legislaturen toen er nog geen sprake van ’t Dorp was, stilzwijgende aanvaarding geweest van deze Boechoutse blaam?

En zijn we weer te snel blij straks? Gaan de containers gewoon verplaatst worden naar de zone voor binnenplaatsen en tuinen waar de handelaar ze alsnog kan regulariseren?

 

Ik las eerder al de informatie door die werd verstrekt aan de handelaar over de mogelijkheden die er waren om plaats bij te creëren door een verbouwing. Als de containers dan nog eens een tweetal jaar kunnen blijven staan op hun nieuwe plek en ongeveer zo lang als ze er nu al illegaal staan, loopt de verkoop vlot door tot een eventuele verbouwing rond is.

 

Ik vond geen informatie over wat er allemaal werd ingediend en toegevoegd door de diensten om de vele buren bij te staan die klacht neerlegden tegen de overlast van honderden honden aan hun achtertuinen hoewel we begrepen hadden dat een zwaar dossier zou worden voorbereid.

Krijgt ‘t Dorp straks het verwijt dat we respect moeten hebben voor het ondernemerschap, eender hoe, zoals we al in een eerder dossier naar het hoofd geslingerd kregen omdat we de gemeente vragen toch kritischer en vooral veel doortastender te werk te gaan?

Het kan niet zijn dat hun diensten ten allen tijde onpartijdig moet informeren en adviseren, ongeacht met welke onderneming ze te maken hebben.

 

Want gisteren was er lectuur. Misselijkmakend. Het vertelt ons wat er werd gedoogd al die jaren.

 

1/Ik vraag dus met aandrang dat men deze man geen enkele toegeving meer wil doen op die locatie zolang de processen lopen.

Het voordeel van de twijfel moet voor de dieren zijn!

2/Het zou fijn zijn dat we als gemeente op geen enkele andere wijze nog informatie verlenen die mogelijks misbruikt kan worden en de man opnieuw in de hand werkt. Of heeft het bestuur een actie gepland die eindelijk definitief paal en perk kan stellen aan deze wantoestanden?

3/In dat geval wil ik het bestuur vragen de oppositiepartijen duidelijk en bij elke beweging te informeren zodat we samen kunnen nadenken en eventueel ook samen handelen.

Op geen enkele wijze mag verdere laksheid of een foutieve aanpak leiden tot vertraging in dit dossier zodat Boechout, maar hopelijk bij uitbreiding elke stad, plek, omgeving van deze ‘ondernemingen’ gevrijwaard kan blijven in de toekomst.

 

'Dode' hond leeft nog: bedrog handelaar

Happy Doggy bewezen

 

Hof van Beroep verklaart valsheidsvordering GAIA gegrond

Brussel 19 september 2022 - Op 14 september 2022 velde het Hof van Beroep Antwerpen een eerste arrest in een nieuwe grote strafzaak tegen hondenhandelszaak bvba Puppyhouse (nu Happy Doggy) uit Boechout. De hondenhandelaars worden vervolgd wegens het houden van te veel honden in woongebied en wegen dierenverwaarlozing (bv. doodzieke honden niet laten behandelen door een dierenarts). Het Antwerpse Hof van Beroep verklaart in het arrest van 14 september 2022 één van de stukken die de bvba Puppyhouse aan de correctionele rechtbank (eerste aanleg) had overgemaakt als vals.

 

Het Hof is daarbij ingegaan op een door GAIA ingestelde strafrechtelijke

tussenvordering: een valsheidsvordering. Met het valse stuk had de bvba

Puppyhouse een hond dood verklaard – zodat het dier aan elke controle zou worden

onttrokken – terwijl de hond nog leeft!

 

Valsheidsvordering van GAIA gegrond

 

Het Hof zegt letterlijk: “Het Hof stelt vast dat de vermelding van ‘overleden’ op het

Dog ID niet overeenstemt met de waarheid. De valsheidsvordering van de burgerlijke

partij VZW GAIA is dan ook gegrond. Het Hof herstelt de valsheid door de

vermelding status ‘overleden’ op het Dog ID neergelegd als stuk 10 in het bundel van

beklaagde BV Puppyhouse te schrappen.”

 

Puppyhouse (Happy Doggy) veroordeeld

 

Ter herinnering: Op 30 april 2021 werd de vennootschap in eerste aanleg door de Antwerpse correctionele rechtbank veroordeeld tot een verbeurdverklaring van 125.000 euro voor de verkoop van te jonge honden. De zaakvoerders werden veroordeeld tot een verbeurdverklaring van 75.000 euro, wat dus neerkomt op een totale verbeurdverklaring van 200.000 euro. De rechtbank legde de zaakvoerders verder nog een geldboete van 30.000 euro op.

 

Hoger beroep

 

Voor de correctionele rechtbank had de Procureur des Konings veel zwaardere straffen geëist: de Procureur wilde ook een definitief verbod uitgesproken zien op het houden van dieren. De correctionele rechtbank wenste hier echter niet toe over te gaan omdat de rechter in eerste aanleg de getuigenverklaringen over de dierenmishandeling onvoldoende betrouwbaar achtte. GAIA én het Openbaar Ministerie tekenden beroep aan. Ook Puppyhouse ging in beroep. De bal ligt nu in het kamp van het Hof van Beroep. Het Hof heeft nu dus al een eerste beslissing genomen over bewijsmateriaal dat aan de correctionele rechtbank is getoond in 2021.

 

Bedrog bewezen

 

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Ik had onze advocaat de opdracht gegeven

om van het Hof van Beroep een arrest te vragen over het valse stuk. De

correctionele rechtbank ging er in zijn vonnis van 30 april 2021 namelijk vanuit dat

verschillende honden overleden waren. Nu blijkt dat de grootste omzichtigheid nodig

is bij het bestuderen van de 'Dog ID’s' die door Puppyhouse aan de rechtbank (of het

Hof) worden getoond: er is geen betere methode om controles te dwarsbomen dan

nog levende honden dood te verklaren of als 'geëxporteerd' te noteren in dogID. Het

Hof heeft het bedrog nu bewezen geacht en er paal en perk gesteld.”

 

GAIA ontvankelijk als burgerlijke partij

 

Verder bevestigt het Hof dat GAIA zich burgerlijke partij kan stellen voor inbreuken die een impact hebben op het dierenwelzijn. Meester Anthony Godfroid, de raadsman van GAIA, legt uit waarom dat zo belangrijk is: “De verdediging van de bvba Puppyhouse en ook die van de zaakvoerders hebben alles uit de kast gehaald om de burgerlijke partijstelling van GAIA zogenaamd ‘niet-ontvankelijk’ te laten verklaren. Mocht het Hof hierop zijn ingegaan, dan waren de gevolgen desastreus voor de zaak: alle bewijsstukken die GAIA aan het dossier in de afgelopen jaren heeft toegevoegd, zouden in de prullenmand belanden. Zo heeft GAIA onder andere een expertise van de faculteit dierengeneeskunde (UGent) laten toevoegen, waaruit blijkt dat er gesjoemeld wordt met de fiches – de ‘worpfiches’ – waar de puppy’s uit eigen kweek op vermeld staan. Dit belangrijk stuk van de Gentse Universiteit blijft nu gelukkig in het dossier zitten. GAIA heeft ook uitgewerkt dat de milieureglementering niet is nageleefd door Puppyhouse: ook deze informatie blijft nu in het dossier.”

 

Nog levend in afvalcontainer

 

In de nieuwe strafzaak tegen Puppyhouse staan getuigenverhoren van ex-werknemers centraal. Advocaat-Generaal De Mot en de Antwerpse milieurecherche hebben voor deze verhoren gezorgd: tussen november 2021 en eind februari 2022 werden maar liefst zeven ex-werknemers van de bvba Puppyhouse gehoord over de behandeling van de dieren (de vele geïmporteerde puppy’s en de moederdieren) door de zaakvoerders.

 

Verschillende ex-werknemers hebben aan de politie onder andere verklaard dat de zaakvoerder, de heer Mathieu C., zieke maar nog levende puppy’s gewoonweg in de afvalcontainer gooide. De getuigen hebben hier ook beelden van bezorgd aan de recherche.

 

Tijdens de pleidooien op woensdag 15 juni 2022 vroeg de verdediging dat deze ex-werknemers bijkomend door de Voorzitster van het Hof zouden gehoord worden. GAIA noch het openbaar ministerie verzetten zich hiertegen. Het Hof ging dan ook in op het verzoek: op een zitting van het Hof van Beroep, geagendeerd op 25 januari 2023, zullen de ex-werknemers onder ede gehoord worden.

 

Lakse inspecties

 

Het Hof kende ten slotte nog een rechtsplegingsvergoeding toe aan twee van de drie voormalige contractsdierenartsen van Puppyhouse. Deze rechtsplegingsvergoeding is verschuldigd omdat hun vrijspraak nu definitief is geworden.

Meester Godfroid legt uit: “Deze dierenartsen zijn vrijgesproken ondanks hun beleid om steevast de quarantaineperiode van 10 dagen te verkorten tot 1 dag. Zij verklaarden dat zij dit deden omdat een inspecteur bij de Inspectie Dierenwelzijn daar geen bezwaar tegen maakt. De correctionele rechtbank vond deze uitleg overtuigend.

 

Michel Vandenbosch: “Die wettelijke quarantaineplicht is er niet voor de show. Een overheidsinspecteur, die toelaat één dag na aankomst uit Oost-Europa, al te verhandelen, speelt met vuur. Het hoeft dan niet te verbazen dat aangekochte pups bij thuiskomst ziek blijken. GAIA zal bij Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts aandringen om op te treden tegen het te lakse inspectiebeleid voor wat de naleving van de 10-dagen-quarantaine betreft.”

 

Getuigenverhoren

 

GAIA bereidt zich nu voor op de getuigenverhoren van 25 januari. Michel Vandenbosch: “Wij willen gerechtigheid voor de puppy’s die de brute pech hebben gehad ooit in de handen te belanden van de zaakvoerder van Puppyhouse (nu Happy Doggy) die al eerder (22 september 2017) strafrechtelijk veroordeeld werd voor inbreuken op de dierenwelzijnswet.”

 

Meester Anthony Godfroid: “In 2017 wilde de correctionele rechtbank nog geen verbod opleggen om dieren te houden. Deze zaak is een herkansing. Al jaren blijven de klachten binnenkomen over Puppyhouse (Happy Doggy). Deze importeur van Oostblokpuppy’s heeft lak aan de wet en aan het dierenwelzijn. Hopelijk valt binnenkort het doek.”

 

Zie: arrest Hof van Beroep Antwerpen, kamer C4, correctionele zaken,

rolnummer 2021/CO/674

 

Meer informatie:

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: 0475 45 20 15

Meester Anthony Godfroid: 0494 75 31 71

 

Schepen Kris Swaegers beantwoordt de interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Interpellatie - Puppy House

Interpellatie en motie

Collega’s,

Wederom kom ik terug op dit dossier.

 

Op 17 oktober e.k. wordt deze zaak gepleit. Hopelijk komt er dan eindelijk een einde aan dit dossier en wordt er veroordeeld.

 

Het is echter niet stil geweest in dit dossier.

 

  1. Zo werpt de verdediging op voor de correctionele rechtbank dat de gemeente Boechout geen advies heeft aangevraagd bij de hoge raad voor de handhavingsuitvoering.
    Hierbij toch enkele pertinente vragen:

        Waarom heeft de gemeente dit advies niet gevraagd?

        Kan de gemeente dit advies alsnog vragen?

        Vreest de gemeente een schadeclaim te ontvangen, gelet op het eventuele nalaten?

        Is Igean hierover reeds aangesproken, aangezien het bestuur zich toch door hen liet leiden.
 

  1. Op 14/09/2022 ging het Hof van Beroep Antwerpen in, op een door GAIA ingestelde strafrechtelijke tussenvordering, namelijk een valsheidsvordering.
    Hieruit blijkt een schriftvervalsing jegens de rechtbank. Dode honden bleken nog te leven. Het bedrog werd hierdoor bewezen.

 

 

Bedankt,

Sven Snyders

Fractieleider Gemeenteraad
N-VA Boechout-Vremde

 

Schepen Kris Swaegers beantwoordt de interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Interpellatie - Energiefactuur gemeente Boechout

Interpellatie en motie

Collega’s,

 

We staan met onze 2 voeten in een energiecrisis. Dewelke ons allen stevig financieel treft. Om het met de woorden van Guterres te zeggen, ‘we staan voor een winter van ontevredenheid’. Hopelijk blijft het daarbij.

 

Wat zal het bestuur doen om de energiefacturen van de gemeente (gans patrimonium) onder controle te houden? We acties worden er concreet genomen binnen welke dienst of gebouw.

 

We kunnen niet lichtzinnig omspringen met belastinggeld.

 

Bedankt,

Sven Snyders

Fractieleider Gemeenteraad
N-VA Boechout-Vremde

 

Burgemeester Koen T'Sijen beantwoordt de interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Interpellatie - Schaliehoevewijk

Interpellatie en motie

Collega’s,

 

In de brief van de gemeente aan de bewoners van de Schaliehoevewijk naar aanleiding van de invoering van de zone 30 aldaar, was er sprake van maatregelen van het bestuur om deze wijk nog gezelliger en veiliger te maken.

 

Het bestuur denkt daarbij dan blijkbaar aan de invoering van knips voor gemotoriseerd verkeer, aan maatregelen om sluipverkeer en te snel verkeer terug te dringen en wil naar oplossingen zoeken om het karakter van de groene en boomrijke wijk te verzoenen met het noodzakelijk comfort voor de voetganger.

 

Het bestuur zegt hierover met de bewoners in dialoog te willen gaan.

 

Mijn vragen hierbij :

        Wanneer wordt dit participatietraject opgestart ?

        Vanuit N-VA vragen wij al jaren het herstel van de voetpaden in deze wijk. Dit is ondertussen in enkele straten gebeurd. Wanneer worden de overige straten aangepakt ? Dit is voor ons prioritair

        Tot slot nog enkele concrete vragen :

        aan welk soort van snelheidsremmende maatregelen denkt het bestuur ? En waar komen die ?

        waar en waarom wil men straten gaan knippen ?

        op welke manier gaat men de wijk gezelliger maken ?

        Wat zijn de voorziene budgetten en timing hiervoor ?

 

Erik Philibert

Gemeenteraadslid N-VA

 

Schepen Philip Verstappen beantwoordt de interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Interpellatie - Zwerfvuil en overlast Bistlokaal

Interpellatie en motie

Collega’s,

 

Afgelopen weekend was ik voor een familiefeest aan het Bistlokaal. Wat ik daar zag en hoorde vertellen was verschrikkelijk.

 

Er lagen bergen afval en kapot gegooide en getrapte flessen. Dit is blijkbaar dagelijkse kost. Zowel in de week als in het weekend.

 

Kan hier steviger op toegezien worden? Eventueel het plaatsen van de overlast camera. Het loopt hier echt de spuigaten uit, met mogelijks gevaarlijke situaties tot gevolg.

 

 

Bedankt,

Sven Snyders

Fractieleider Gemeenteraad
N-VA Boechout-Vremde

 

Burgemeester Koen T'Sijen beantwoordt de interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022
Overzicht punten

Zitting van 26 september 2022

 

Interpellatie - Propere fiets- en voetpaden

Interpellatie en motie

Collega’s,


Nu de winter in aantocht is met slechter weer en meer neerslag, het vallen van de bladeren en vooral minder licht zou ik toch even het bestuur willen vragen om meer aandacht te hebben voor de staat van onze fiets- en voetpaden.

 

Niet elk wegdek is egaal en verlicht, sommige fiets en voetpaden zijn nog steeds in slechte staat. Ook het proper en vrij maken is belangrijk, zeker nu de bladeren gaan vallen.

 

Wanneer het wegdek besmeurd is met slijk of bladeren en er enkel verlichting is van een straatlantaarn of je eigen fietslicht, ontstaat er een gevaarlijke situaties; zie bijgevoegde foto.

 

Hoe gaat het bestuur hier in de toekomst meer werk van maken?

 

Kan er op toegezien worden dan aannemers het wegdek proper maken, na grondwerken? Of kan de gemeente de kosten doorrekenen indien dit door de eigen diensten moet worden uitgevoerd?

 

Veiligheid is prioriteit en start bij zichtbaarheid en een vrij wegdek. Ook in de herfst en de winter.

 

 

 

Alvast bedankt

 

Greet Van Brussel

Gemeenteraadslid N-VA 

 

Schepen Dirk Crollet beantwoordt de interpellatie.

Het antwoord is te beluisteren via de audio-opname.

 

 

Publicatiedatum: 27/10/2022